Top 15 παλαιότερα κτίρια στον κόσμο

Η αρχιτεκτονική ήταν για πολύ καιρό μια από τις αγαπημένες ασχολίες των ανθρώπων. Με τα χρόνια, όσοι βρίσκονται στην εξουσία έχτισαν μεγάλες κατασκευές για να τιμήσουν την κυριαρχία τους, τους προγόνους τους και ως υπενθύμιση της δόξας εκείνης της περιόδου. Πολλές από αυτές τις κατασκευές στέκονται ακόμα και σήμερα και αποτελούν παραδείγματα αξιοσημείωτων επιτευγμάτων μηχανικής και αρχιτεκτονικής, καθώς κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας πρωτόγονα εργαλεία και τεχνολογίες που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους. Αυτή είναι μια λίστα με τα παλαιότερα κτίρια που εξακολουθούν να είναι αυτόνομες κατασκευές που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα.

Παλαιότερα Κτίρια

1. Tumulus of Bougon

Γνωστή και ως Νεκρόπολη του Μπουγκόν, αυτή η ομάδα των πέντε τύμβων είναι ένας ταφικός χώρος που χτίστηκε το 4800 π.Χ. στη σημερινή Γαλλία. Ανακαλύφθηκαν ξανά το 1840 και έκτοτε έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων και των ανθρωπολόγων. Αυτή τη στιγμή μελετώνται και έχουν ονομαστεί αλφαβητικά για λόγους ταυτοποίησης. Για τη διατήρηση αυτού του αρχαίου μνημείου, η τοποθεσία και η γύρω περιοχή έχει αποκτηθεί από την κυβέρνηση και μελετάται προσεκτικά.

Σχετίζεται με: Τα 10 πιο όμορφα κτίρια του Κοινοβουλίου

Παλαιότερα Κτίρια

2. La Hougue Bie

Αυτό το ανάχωμα που βρίσκεται στο Τζέρσεϊ της Μεγάλης Βρετανίας, είναι η παλαιότερη τεχνητή κατασκευή στη χώρα και ένα από τα παλαιότερα κτίρια στον κόσμο. Χτίστηκε πριν από περίπου 6000 χρόνια και είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα τάφων. Σήμερα η τοποθεσία έχει ένα μεσαιωνικό παρεκκλήσι χτισμένο κοντά στον αρχαίο τύμβο, ένα φυλάκιο και ένα καταφύγιο που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ένα μουσείο ανοιχτό σε τουρίστες και επισκέπτες. Η αρχική κατασκευή χτίστηκε τη νεολιθική εποχή και ευθυγραμμίζεται τέλεια με την ισημερία.

Διαβάστε επίσης: 10 όμορφα κτήρια από τούβλα λάσπης στον κόσμο

Παλαιότερα Κτίρια

3. Ναοί Ταρξιανοί

Αυτή η τοποθεσία με τρεις διαφορετικούς αλλά συνδεδεμένους ναούς βρίσκεται στη Μάλτα και είναι ένας από τους παλαιότερους και πιο καλοδιατηρημένους ναούς της χώρας. Ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1980 και έκτοτε έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης. Οι όμορφα λαξευμένες πέτρινες πλάκες έχουν μεταφερθεί σε ένα μουσείο για να διατηρηθούν καλύτερα και αντικαταστάθηκαν από απλές πλάκες στην πραγματική τοποθεσία. Αυτοί οι ναοί πιστεύεται ότι χτίστηκαν γύρω στο 3100 π.Χ.

Διαβάστε επίσης: 5 ιστορικές τοποθεσίες που δεν υπάρχουν πια

Παλαιότερα Κτίρια

4. Πυραμίδα του Djoser

Αυτό το κτίριο είναι το παλαιότερο πέτρινο οικοδόμημα στην Αίγυπτο και ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο. Βρίσκεται στη Saqqara και πιστεύεται ότι χτίστηκε γύρω στο 2700 π.Χ. για την ταφή του Φαραώ Djoser από τον βαζίρη του, Imhotep. Η αρχική κατασκευή ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παραμένει σήμερα. Το εξωτερικό του ήταν κατασκευασμένο από γυαλισμένο ασβεστόλιθο και είχε βάση 109 επί 125 μέτρα. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε για συναρπαστικά γεγονότα για τις Αρχαίες Αιγυπτιακές Πυραμίδες.

Αρχαία Αίγυπτος

5. Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας

Ίσως το πιο γνωστό μνημείο στον κόσμο, αυτή η πυραμίδα στην Αίγυπτο είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη από τις τρεις που παραμένουν στη Γκίζα σήμερα. Είναι επίσης γνωστή ως η πυραμίδα του Khufu από τον Φαραώ για την ταφή του οποίου χτίστηκε. Χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί αυτή η κατασκευή και ολοκληρώθηκε το 2560 π.Χ. Η πυραμίδα αρχικά βρισκόταν σε πάνω από 480 πόδια και ήταν η ψηλότερη κατασκευή στον κόσμο για περίπου 3800 χρόνια μετά την κατασκευή της. Ολοκληρώθηκε χρησιμοποιώντας πολύ εξελιγμένα εργαλεία εκείνη την εποχή και απαιτούσε πολλή χειρωνακτική εργασία για την ανάσυρση των λίθων στην κορυφή. Είναι επίσης ένα από τα πιο διάσημα μνημεία της Αρχαίας Αιγύπτου.

Αρχαία Αίγυπτος

6. Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού

Αυτό το ανάκτορο είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια στην Ευρώπη και χτίστηκε κατά τη Μινωική εποχή αλλά η ακριβής ημερομηνία ολοκλήρωσής του είναι άγνωστη. Ανακαλύφθηκε εκ νέου και ανασκάφηκε τον 20ο αιώνα και έκτοτε έχει αναστηλωθεί και συντηρηθεί. Εικάζεται ότι πολλές καταστροφές έπληξαν την πόλη-κράτος που περιέβαλλε το παλάτι και τους ανθρώπους που ζούσαν σε αυτό, οι οποίες τους οδήγησαν να εγκαταλείψουν την πόλη-κράτος κάπου μεταξύ 1380 και 1100 π.Χ. Δύο διακριτές γραφές που χρησιμοποιήθηκαν για να εγγραφούν στους βράχους και τις πινακίδες που βρέθηκαν στην περιοχή του ανακτόρου αυτού δείχνουν ξεκάθαρα ότι κατοικούνταν από δύο διαδοχικούς πολιτισμούς σε κοντινή απόσταση.

Παλαιότερα Κτίρια

7. Παρθενώνας

Αυτή η διάσημη κατασκευή στην Αθήνα χτίστηκε από τους αρχαίους Έλληνες της Αθήνας για την προστάτιδα θεά τους την Αθηνά. Αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια στον κόσμο και είναι γνωστό για το λευκό μαρμάρινο εξωτερικό του και τις ψηλές περίτεχνες κολώνες του. Η ανέγερση ενός από τους πιο γνωστούς ελληνικούς ναούς ξεκίνησε το 447 π.Χ. και ολοκληρώθηκε το 432 π.Χ. Είναι ένα από τα πιο διάσημα και ορατά σύμβολα της Αρχαίας Ελλάδας και της δόξας της αυτοκρατορίας. Είναι επίσης ένα από τα όμορφα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στον κόσμο.

Παλαιότερα Κτίρια

8. Θρακικός τάφος Kazanlak

Ο τάφος αυτός βρίσκεται στη Βουλγαρία και ανήκει στη Θρακική εποχή. Αποτελεί μέρος μιας μεγάλης νεκρόπολης στην κεντρική Βουλγαρία και φημίζεται για τη δομή της κυψέλης και τις περίπλοκες πλινθοδομές της. οι ταφικοί θάλαμοι έχουν πολλές τοιχογραφίες και σύμβολα που σχετίζονται με τις κηδείες και τη μετά θάνατον ζωή και έχουν κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. και βρισκόταν κοντά στη θρακική πρωτεύουσα Σευθόπολη.

Παλαιότερα Κτίρια

9. Σάντσι Στούπα

Αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια στην Ινδία που σώζεται ακόμα και ανατέθηκε από τον αυτοκράτορα Ashoka τον 3ο αιώνα π.Χ. Αποτελείται από μια ημισφαιρική δομή από τούβλα που έχει ανεγερθεί πάνω από τα λείψανα του Βούδα και είναι διακοσμημένη από έξω. Έχει για πύλες που είναι πολύ σκαλισμένες και εξασκούν το περίπλοκο σχέδιο μέχρι σήμερα. Η Στούπα περιβάλλεται επίσης από ένα συνοριακό τείχος που συνδέει τις τέσσερις πύλες, η κάθε μία συμβολίζει μια βασική κατεύθυνση. Η κατασκευή αυτής της Στούπα επιβλήθηκε από τη σύζυγο του Ashoka, Vidisha Devi.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 πιο διάσημοι θόλοι του κόσμου

Παλαιότερα Κτίρια

10. Ντάμεκ Στούπα

Χτισμένο από τον αυτοκράτορα Ashoka για να φυλάξει τα λείψανα του Βούδα, αυτή η Στούπα χτίστηκε επίσης περίπου την ίδια εποχή με τη Στούπα Sanchi και έχει παρόμοια αλλά μεγαλύτερη δομή. Αποτελείται από μια κατασκευή από τούβλα που επικαλύπτεται από πέτρες και έχει σκαλιστές πύλες, οι οποίες ήταν δύσκολο να κατασκευαστούν εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τη Zem, μια σύγχρονη κατασκευαστική εταιρεία. Βρίσκεται στη διάσημη βουδιστική τοποθεσία Sarnath και έχει μια κολόνα Ashoka κοντά της. Αυτή η τοποθεσία είναι ένας πολύ ιερός προορισμός για τους Βουδιστές και έχει μεγάλη αξία για τους ιστορικούς της αρχαίας Ινδίας που θέλουν να μελετήσουν την Ashoka.

Παλαιότερα Κτίρια

11. Σετσίν Μπάτζο

Ο αρχαιολογικός χώρος χρονολογείται από το 3500 π.Χ. έως το 1300 π.Χ. και ως εκ τούτου είναι ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς στο δυτικό ημισφαίριο. Το παλαιότερο κτίριο βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Sechin που απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό και περίπου 330 χιλιόμετρα (210 μίλια) βορειοδυτικά της Λίμα του Περού. Κατά την επίσκεψη της αρχαιολογικής ομάδας το έτος 2008 ανακάλυψε ότι υπήρχε μια κυκλική πλατεία με διάμετρο 10 έως 12 μέτρα και κατασκευασμένη από βράχους και ορθογώνια πλίθινα τούβλα είχε βρεθεί στο Sechin Bajo.

Σετσίν Μπάτζο

12. Listoghil

Ένα από τα παλαιότερα κτίρια στον κόσμο έχει ένα μεγάλο κεντρικό μνημείο στην ομάδα προϊστορικών τάφων Carrowmore που βρίσκεται στην κομητεία Sligo στην Ιρλανδία. Το κτίριο αριθμήθηκε ως Carrowmore 51 από τον George Petrie το 1837 και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται η ονομασία αυτή. Τα κτίρια βρίσκονται στα 59 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και λειτουργεί ως το επίκεντρο του ταφικού συγκροτήματος Carrowmore passage.

Listoghil

13. Ντολμέν του Μένγκα

Είναι ένας μεγαλιθικός ταφικός τύμβος, γνωστός και ως τύμβος ή μακρύ βαρέλι που χρονολογείται περίπου από το 3750-3650 π.Χ. Το κτίριο βρίσκεται κοντά στην Antequera, Μάλαγα, Ισπανία. Αναγνωρίζεται επίσης ως αρχαίες μεγαλιθικές κατασκευές στην Ευρώπη. Ένα από τα παλαιότερα κτίρια έχει μήκος 27,5 μέτρα, πλάτος 6 μέτρα και ύψος 3,5 μέτρα και χτισμένο με τριάντα δύο μεγάλιθους και το μεγαλύτερο ζυγίζει περίπου 180 τόνους.

Ντολμέν του Μένγκα

14. Ggantija

Το μεγαλιθικό συγκρότημα ναών που βρίσκεται στο μεσογειακό νησί Gozo. Θεωρείται ως ο αρχαιότερος από τους Μεγαλιθικούς Ναούς της Μάλτας. Αυτοί οι ναοί είναι παλαιότεροι από τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Δύο ναοί Ġgantija έχουν ανεγερθεί κατά τη νεολιθική εποχή, δηλαδή 3600–2500 π.Χ., γεγονός που τους καθιστά 5500 ετών και τους δεύτερους παλαιότερους υπάρχοντες τεχνητούς θρησκευτικούς κατασκευές στον κόσμο μετά το Gobekli Tepe στη σημερινή Τουρκία.

Ggantija

15. Knap of Howar

Ένα από τα παλαιότερα κτίρια που βρίσκεται στο νησί Papa Westray στο Orkney της Σκωτίας. Το παλαιότερο διατηρητέο ​​πέτρινο σπίτι στη βόρεια Ευρώπη που χρονολογείται από το 3700 π.Χ. έως το 2800 π.Χ. Το συνολικό αγρόκτημα αποτελείται από δύο παρακείμενα στρογγυλεμένα ορθογώνια κτίρια με παχύ τοίχωμα με χαμηλές πόρτες που βλέπουν στη θάλασσα.

Knap του Howar

Οι περισσότερες από τις τοποθεσίες που αναφέρονται σε αυτήν τη λίστα είναι ανοιχτές στους τουρίστες, αλλά υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί σχετικά με το πόσο πρόσβαση παρέχεται στους επισκέπτες. Έχοντας κατά νου την ανάγκη διατήρησης αυτών των παλαιών και εύθραυστων κατασκευών, λαμβάνεται υπόψη η δομική ακεραιότητα αυτών των παλαιών κτιρίων όταν επιτρέπεται στους τουρίστες να επισκεφθούν. Υπάρχουν επίσης πολλές μελέτες και ανασκαφές που διεξάγονται σε αυτές τις τοποθεσίες για να μάθετε περισσότερα για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους που έζησαν την εποχή που χτίστηκαν αυτές οι κατασκευές. Μαζί με τα παλαιότερα κτίρια, θα πρέπει να διαβάσετε και για τα όμορφα και γηραιότερα δέντρα σε όλο τον κόσμο. Αυτά είναι τα παλαιότερα κτίρια στον κόσμο. Δημοσιεύστε τα σχόλιά σας.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *