Top 10 διάσημοι τοίχοι στον κόσμο

Τείχη έχουν χτιστεί από ανθρώπους εδώ και χιλιετίες, για να εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους χτίστηκε το Τείχος στην αρχαιότητα ήταν για την προστασία από τα ζώα, τους επιτιθέμενους στρατούς ή για τη σήμανση των συνόρων και την προστασία από την επίθεση των φυσικών στοιχείων. Με την πάροδο του χρόνου, οι τοίχοι έχουν χρησιμοποιηθεί για πιο διαφορετικούς σκοπούς, όπως μνημεία, έργα τέχνης ή ως υπενθυμίσεις ενός γεγονότος στην ιστορία. Εδώ είναι μια λίστα με τα δέκα πιο διάσημα τείχη στον κόσμο.

Διάσημοι τοίχοι στον κόσμο

1. Τείχος του Βερολίνου

Χτισμένο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να χωρίσει την ελεγχόμενη από τη Σοβιετική Ανατολική Γερμανία από τη Δυτική Γερμανία, το τείχος του Βερολίνου βρισκόταν στο κέντρο του Βερολίνου για να εμποδίσει τους ανθρώπους να περάσουν στην άλλη πλευρά. Το τείχος του Βερολίνου είναι ένα από τα πιο διάσημα τείχη στον κόσμο λόγω της τραγικής ιστορίας του. Ξαναχτίστηκε τρεις φορές, κάθε φορά για να είναι πιο δύσκολη η διέλευση. Πολλοί άνθρωποι από την Ανατολική Γερμανία πέθαναν προσπαθώντας να περάσουν αυτό το τείχος. Το 1989, το τείχος γκρεμίστηκε πανηγυρικά, σηματοδοτώντας την επανένωση της Γερμανίας και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Επιπλέον, γνωστό ως Σιδηρούν Παραπέτασμα και κατασκευάστηκε για να εμποδίσει τους Ανατολικογερμανούς να αυτομολήσουν στη Δύση, ωστόσο, οι Δυτικογερμανοί μπόρεσαν να επισκεφθούν την Ανατολική Γερμανία μέσω της άδειας. Περίπου 136 άνθρωποι πέθαναν περνώντας αυτό το τείχος κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του και περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει το τείχος με επιτυχία. Η δυτική πλευρά του τοίχου είναι καλυμμένη με γκράφιτι, ενώ η ανατολική πλευρά δεν ήταν καλυμμένη με γκράφιτι. Όλοι οι έλεγχοι στα σύνορα του Τείχους του Βερολίνου έληξαν την 1η Ιουλίου 1990 και η Γερμανία γίνεται μία χώρα που θα κερδίσει στις 3 Οκτωβρίου 1990.

Διαβάστε επίσης: Top 10 εκπληκτικά τεχνητά εμπόδια στον κόσμο

τείχος του Βερολίνου

2.Το Σινικό Τείχος της Κίνας

Αυτό το μεγάλο τείχος χτίστηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. και αργότερα επεκτάθηκε από διαδοχικούς αυτοκράτορες για να αυξήσει το μήκος του αλλά και το ύψος του. Το τείχος χτίστηκε για να προστατεύσει τα σύνορα της κινεζικής αυτοκρατορίας από επιθέσεις νομαδικών φυλών του Βορρά και της Δύσης. Είναι μια από τις μεγαλύτερες κατασκευές που κατασκευάστηκαν από ανθρώπους και είναι επίσης ένας από τους πιο διάσημους τοίχους στον κόσμο. Είναι επίσης ένα από τα εντυπωσιακά θαύματα του κόσμου.

Η δυναστεία Τσιν άρχισε να χτίζει το τείχος το 221-207 π.Χ. και χρησιμοποιούν ρυζάλευρο για την κατασκευή του συνδετικού υλικού για το δέσιμο των τούβλων, ωστόσο, ορισμένα από τα τμήματα του μεγάλου τείχους της Κίνας συνδέουν ότι το τείχος χτίστηκε από τον Δυναστεία των Μινγκ και αυτό ήταν το τελευταίο τμήμα του τείχους που χτίστηκε και έχει δημιουργηθεί με τούβλα και πολλούς ψηλούς παρατηρητές. Το μακρύτερο νεκροταφείο στη Γη οδήγησε στο θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κατά την κατασκευή του και υπάρχουν ανθρώπινα λείψανα θαμμένα κάτω από τμήματα του τείχους.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 πιο φοβεροί οβελίσκοι σε όλο τον κόσμο

Κίνα

3. Το Δυτικό Τείχος

Το Δυτικό Τείχος, που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ιερά σημεία για τους Εβραίους στον κόσμο. Μέρος του τείχους χτίστηκε γύρω στο 19 π.Χ. στο τέλος της περιόδου του δεύτερου ναού και τα υπόλοιπα στρώματα προστέθηκαν από τον 7ο αιώνα και μετά. Αυτός ο τοίχος πιστεύεται ότι ήταν τμήμα του αρχικού Ιερού Ναού και είναι ο πλησιέστερος που μπορεί να φτάσει κανείς στον Θεμέλιο Λίθο του Ιερού Ναού.

Ένας από τους πιο ιερούς χώρους στον Ιουδαϊσμό είναι ένα απομεινάρι του αρχαίου τείχους που περιβάλλεται από την αυλή του Εβραϊκού Ναού. Το μέρος είναι ένας τόπος για εβραϊκή προσευχή και προσκύνημα για αιώνες, η παλαιότερη πηγή αναφέρει την εβραϊκή προσκόλληση στην τοποθεσία που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα. Από τον 19ο αιώνα και μετά, έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες για την αγορά των δικαιωμάτων της άμεσης περιοχής από τους διάφορους Εβραίους, ωστόσο δεν στέφθηκαν με επιτυχία.

Διαβάστε επίσης: 10 ιστορικές και διάσημες φυλακές από όλο τον κόσμο

Το Δυτικό Τείχος

4. Τείχη της Τροίας

Η Τροία ήταν για πολύ καιρό μια μυθική πόλη που υπήρχε μόνο στις συνθέσεις του Ομήρου – Ιλιάδα και Οδύσσεια, αλλά πραγματικά ερείπια αυτής της πόλης ανακαλύφθηκαν στις ακτές της Τουρκίας τη δεκαετία του 1860. Τα Τείχη της Τροίας χτίστηκαν για να προστατεύουν την πόλη σε περίπτωση επιθέσεων και μπόρεσαν να αντέξουν μια δεκαετή πολιορκία κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου. Αυτό το τείχος είναι ένα από τα πιο διάσημα τείχη στον κόσμο, γνωστό για την αδιαπέραστη του. Ακόμη και σήμερα, ορισμένα τμήματα του τείχους είναι άθικτα και αποτελούν τεράστια τουριστικά αξιοθέατα.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 πιο εκπληκτικά αρχαία ερείπια των Ίνκας

Τείχη της Τροίας

Πηγή εικόνας: Wikimedia

5. Τοίχος του Αδριανού

Το Τείχος του Αδριανού χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. μεταξύ της παλιάς ρωμαϊκής αποικίας της Britannia (σημερινή Βρετανία) και των φυλετικών περιοχών στα βόρεια (σημερινή Σκωτία) για να αποτρέψει την είσοδο των φυλών στο ρωμαϊκό έδαφος. Το τείχος εκτείνεται από τη Θάλασσα της Ιρλανδίας έως τη Βόρεια Θάλασσα για 73 μίλια. Είναι το μεγαλύτερο και πιο διάσημο τείχος στην Ευρώπη. Σήμερα, ένα μονοπάτι εκτείνεται κατά μήκος του τείχους από το Wallsend έως το Bowness-on-Solway και επιτρέπει στους τουρίστες να έχουν πρόσβαση στα ορατά τμήματα του τείχους.

Το τείχος πήρε το όνομά του από τον αυτοκράτορα Αδριανό που διέταξε την κατασκευή του και χρειάστηκαν περίπου 15.000 άνδρες περίπου έξι χρόνια για να χτίσουν ένα από τα πιο διάσημα τείχη στον κόσμο. Οι εργασίες ξεκίνησαν στο wal το 122 μ.Χ. και υπάρχουν τρεις λεγεώνες αποτελούμενες από 5.000 πεζούς που εργάστηκαν για να φροντίσουν την κατασκευή. Το τείχος αντιπροσώπευε τα βόρεια σύνορα της αυτοκρατορίας.

Τοίχος του Αδριανού

6. Τείχη του Πέτρου

Αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τείχος στην Ευρώπη και συνδέει τις δύο πόλεις Ston και Mali Ston στην Κροατία. Το τείχος είναι χτισμένο σε μια χερσόνησο, στο στενότερο σημείο του και έχει μήκος 3,5 μίλια. Ο κύριος σκοπός του τείχους ήταν να προστατεύσει τα πηχάκια που ήταν ζωτικής σημασίας για την οικονομία των πόλεων αφού το αλάτι ήταν ένα πολύ σημαντικό εμπορικό προϊόν τον 15ο αιώνα όταν χτίστηκε το τείχος.

Walls of Ston

Πηγή εικόνας: Wikimedia

7. Τείχη της Βαβυλώνας

Η Βαβυλώνα ήταν μια από τις πόλεις-κράτη στο βασίλειο της Μεσοποταμίας και ήταν γνωστή για την όμορφη αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό της πόλης. Τα τείχη της Βαβυλώνας είναι ένα από τα πιο διάσημα τείχη στον κόσμο και είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα κτίσματα από τη βαβυλωνιακή πόλη. Τα τείχη χτίστηκαν γύρω στο 570 π.Χ. και μαζί με την πύλη Ishtar ήταν ένα από τα επτά πρωτότυπα θαύματα του κόσμου. Το τείχος βρίσκεται σήμερα στη χώρα του Ιράκ, 85 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη και αναστηλώθηκε από τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Τείχη της Βαβυλώνας

Πηγή εικόνας: Wikimedia

8. Μεγάλα Τείχη της Ζιμπάμπουε

Η Μεγάλη Ζιμπάμπουε ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ζιμπάμπουε και τα Μεγάλα Τείχη της Ζιμπάμπουε χτίστηκαν για την προστασία αυτής της πόλης. Τα τείχη είναι διάσπαρτα σε όλη τη σημερινή χώρα της Ζιμπάμπουε και έχουν κυρίως φθαρεί. Αυτά τα τείχη είναι ένα από τα πιο διάσημα τείχη στον κόσμο και η μεγαλύτερη δομή νότια της ερήμου Σαχάρα. Είναι επίσης το πιο διάσημο τείχος στην Αφρική. Αυτό το μεγάλο περίβολο χτίστηκε κατά την Εποχή του Σιδήρου της Ζιμπάμπουε και είχε ύψος 32 πόδια και πλάτος 820 πόδια.

Ένα από τα πιο διάσημα τείχη στον κόσμο έχει κηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1986. Πιστεύεται ότι μέσα στα τείχη του στο ύψος του ζούσαν περίπου 20.000 άνθρωποι και για πολλά χρόνια τα ερείπια περιγράφονται από τους Ευρωπαίους με τη μορφή «μυστήριο» και ένα αρχαίο «αίνιγμα». Βρίσκεται στο κέντρο του Βασιλείου της Μουτάπα, ωστόσο, οι λόγοι για την παρακμή του δεν είναι βέβαιοι, αλλά ορισμένοι ιστορικοί προβλέπουν ότι μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Μεγάλα Τείχη της Ζιμπάμπουε

Πηγή εικόνας: Wikimedia

9. Sacsayhuaman

Η πόλη Sacsayhuaman ήταν η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Ίνκας και βρίσκεται κοντά στη σύγχρονη πόλη Κούσκο στο Περού. Το τείχος που περιβάλλει αυτήν την αρχαία πόλη αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι διαμορφωμένο σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ. Με το Κούσκο σε σχήμα πούμας και τους λόφους του Σακσαϊχουαμάν να συμβολίζουν το κεφάλι, οι τοίχοι σε ζιγκ-ζαγκ αντιπροσωπεύουν τα δόντια. Οι τοίχοι είναι ιδιαίτερα αξιόλογοι αφού είναι χτισμένοι από γυαλισμένες πέτρες που είναι τόσο σφιχτά στοιβαγμένες μεταξύ τους που ούτε χαρτί δεν περνάει από μέσα. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται στο Περού για να δουν αυτό το τείχος, καθιστώντας τον έναν από τους πιο διάσημους τοίχους στον κόσμο.

Ένα από τα πιο διάσημα τείχη βρίσκεται σε υψόμετρο 3701 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και βρίσκεται σε έναν απότομο λόφο που απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Κούσκο, στο Περού. Πιστεύεται ότι το αρχαιολογικό συγκρότημα ή φρούριο κατασκευάστηκε από τους Killke την εποχή μεταξύ 900-1200 μ.Χ. Επίσης, κατασκευάστηκε πριν από την κυριαρχία της Αυτοκρατορίας των Ίνκας και αργότερα έγινε πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Ίνκας. Τα τείχη έχουν μήκος περίπου 1000 πόδια και ύψος περίπου 15 πόδια και είναι κατασκευασμένα από πάνω από 200 τόνους μπλοκ ασβεστόλιθου και βράχων.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 πιο όμορφα ρωμαϊκά υδραγωγεία στον κόσμο

Πηγή εικόνας: Wikimedia

10. Τείχη Diyarbakır

Αυτά τα μεγάλα τείχη είναι χτισμένα γύρω από την πόλη Ντιγιαρμπακίρ στη Νοτιοανατολική Τουρκία που είναι ακόμη και σήμερα μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Ο τοίχος έχει εσωτερικό και εξωτερικό στρώμα. Το εξωτερικό στρώμα είναι χτισμένο χρησιμοποιώντας ηφαιστειακό πέτρωμα βασάλτη που προέρχεται από το ηφαίστειο Karacagad που είναι τώρα σβησμένο. Το εσωτερικό στρώμα είναι φτιαγμένο από τούβλα και υπάρχουν πολλές κατασκευές όπως αποθήκες, παρατηρητήρια και πύλες ενσωματωμένες στον τοίχο. Αυτό το τείχος χτίστηκε επίσης από τους Ρωμαίους και είναι λίγο πολύ ανέπαφο σήμερα, χρησιμεύοντας ως σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και καθιστώντας το ένα από τα πιο διάσημα τείχη στον κόσμο.

Τείχη του Ντιγιαρμπακίρ

Πηγή εικόνας: Wikimedia

Ένας τοίχος μπορεί να φαίνεται σαν ένα αδύνατο δημιούργημα, αλλά έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια και επιδεξιότητα για να γίνουν οι τοίχοι ανθεκτικοί, τρομακτικοί και καλλιτεχνικοί ταυτόχρονα. Πολλοί από τους τοίχους που στέκονται σήμερα είναι στην πραγματικότητα τόσο στιβαροί που ακόμη και μετά από αιώνες παραμέλησης, δεν έχουν πέσει. Αυτό είναι απόδειξη της ευρηματικής ικανότητας των οικοδόμων της εποχής. Αυτά είναι τα διάσημα τείχη στον κόσμο. Δημοσιεύστε τα σχόλιά σας.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *