Top 10 αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ξαναέγραψαν την ιστορία

Η κατανόηση του παρελθόντος είναι αναπόσπαστο μέρος του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το παρόν και η μελέτη της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της ανθρωπολογίας μας βοήθησε να κατανοήσουμε τα μυστήρια του αρχαίου κόσμου και τον τρόπο που ζούσαν οι άνθρωποι πριν από την καταγεγραμμένη ιστορία. Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένες πρωτοποριακές αρχαιολογικές ανακαλύψεις ανάγκασαν τους επιστήμονες να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν την ιστορία και άνοιξαν νέες δυνατότητες αναλύσεως της ιστορίας. Ακολουθεί μια λίστα με τις 10 πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο.

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ξαναέγραψαν την ιστορία

1. Στόουνχεντζ

Αυτό το αρχαίο ερείπιο έχει μπερδέψει ερευνητές και ιστορικούς για αιώνες και λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας του, ήταν δύσκολο να διεξαχθεί εκτεταμένη έρευνα πεδίου. Μεγάλο μέρος του μυστηρίου γύρω από αυτό το ερείπιο αφορούσε την τοποθέτηση των λίθων και τον τρόπο κατασκευής του. Μία από τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν το 2014 από τον αρχαιολόγο David Jacques οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αυτή η περιοχή κατοικείται από το 8820 π.Χ. και ότι το Stonehenge δεν προοριζόταν να είναι μια απομακρυσμένη τοποθεσία. Αυτή η ανακάλυψη άλλαξε την έννοια της Νεολιθικής Επανάστασης και άλλαξε την κατεύθυνση της μελέτης που έγινε στο Στόουνχεντζ. Είναι επίσης ένα από τα ανεξερεύνητα μυστήρια του κόσμου.

Αρχαιολογικές Ανακαλύψεις

2. Τζέιμσταουν

Το Τζέιμσταουν, ένας από τους πρώτους οικισμούς λευκών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαστίζεται από ιστορίες κανιβαλισμού και φήμες ότι οι άποικοι κατανάλωναν το κρέας άλλων ανθρώπων για να επιβιώσουν σε σκληρές συνθήκες, όταν το φαγητό ήταν σπάνιο. Μέχρι το 2014, αυτές οι φήμες ήταν αβάσιμες, αλλά τα λείψανα μιας γυναίκας με το όνομα Τζέιν βρέθηκαν και έδειχναν σημάδια που συνάδουν με την κατανάλωση από τον άνθρωπο. Αυτό έγινε αποδεκτό ως απόδειξη ότι ο κανιβαλισμός υπήρχε πράγματι στους πρώτους οικισμούς στο Τζέιμσταουν. Θα σας αρέσει επίσης να διαβάζετε για τα πιο απίστευτα ρωμαϊκά θέατρα.

Αρχαιολογικές Ανακαλύψεις

3. Ριχάρδος Γ’

Ο Ριχάρδος Γ’ ήταν ένας από τους πιο διάσημους μονάρχες της Αγγλίας και τα λείψανά του έλειπαν για πολύ καιρό μέχρι που τελικά βρέθηκαν το 2013 στο Λέστερ. Αυτή η αναζήτηση ήταν μέρος μιας συνεργασίας μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου του Λέστερ, του Πανεπιστημίου του Λέστερ και της Εταιρείας Richard III. Τα λείψανα βρέθηκαν κάτω από ένα πάρκινγκ στην πόλη που ήταν αρχικά η τοποθεσία της εκκλησίας Greyfriars. Αργότερα, η αλληλουχία του γονιδιώματος του μονάρχη έγινε με τη χρήση των οστών και ο Ριχάρδος Γ’ έγινε η πρώτη σημαντική φιγούρα στην ιστορία που είχε ολόκληρο τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του γονιδιώματός του.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 πιο όμορφα ρωμαϊκά υδραγωγεία στον κόσμο

Αρχαιολογικές Ανακαλύψεις

4. Cashel Man

Σε πολλά μέρη της Ευρώπης, η αρχαιολογική ανακάλυψη μουμιοποιημένων σωμάτων σε τυρφώνες δεν είναι ασυνήθιστη και λόγω των συνθηκών που επικρατούν σε βάλτους, αυτά τα σώματα διατηρούνται τέλεια. Οι επιστήμονες έχουν κάνει μήνυση για πολύ καιρό αυτά τα σώματα για να μελετήσουν τις συνθήκες ζωής στην αρχαιότητα. Ωστόσο, το παλαιότερο μέχρι τώρα βρέθηκε στην Ιρλανδία το 2011 και είναι 4000 ετών. Αυτό κάνει το σώμα μεγαλύτερο από αυτό του King Tut και προσφέρει στους ερευνητές μια μοναδική εικόνα για τη ζωή στην Ιρλανδία πριν από 4000 χρόνια. Επίσης, διαβάστε για τα μυθικά όπλα που διαμόρφωσαν την ιστορία.

Αρχαιολογικές Ανακαλύψεις

5. Ακέφαλοι Βίκινγκς του Ντόρσετ

Μερικοί εργάτες του δρόμου ανακάλυψαν ανθρώπινα υπολείμματα ενώ βρίσκονταν στη δουλειά το 2009 στην πόλη Ντόρσετ, αλλά αυτά που πίστευαν ότι ήταν συνηθισμένα ανθρώπινα υπολείμματα ήταν στην πραγματικότητα τα λείψανα πολεμιστών Βίκινγκ από τον 10ο αιώνα. Αυτά τα λείψανα αντιστοιχούν σε μια αιματηρή μάχη μεταξύ των Αγγλοσάξωνων και των Βίκινγκ στην οποία οι τελευταίοι έχασαν και σκοτώθηκαν όλοι. Η αρχαιολογική ανακάλυψη αυτών των υπολειμμάτων ήταν ένα σημαντικό μέρος της διαμόρφωσης της τρέχουσας κατανόησης των πολεμικών τακτικών των Βίκινγκ και των σχέσεων μεταξύ Αγγλοσάξωνων και Βίκινγκς.

Αρχαιολογικές Ανακαλύψεις

6. Γκοκεκλή Τεπέ

Για πολλά χρόνια, εικαζόταν ότι το Στόουνχεντζ ήταν η παλαιότερη κατασκευή που μοιάζει με ναό στον κόσμο, αλλά η ανακάλυψη αυτής της δομής στην Τουρκία τη δεκαετία του 1960 αμφισβήτησε αυτή την υπόθεση. Αυτή η κατασκευή ήταν ακόμη παλαιότερη και χρονολογήθηκε πριν από 11.000 χρόνια. Ωστόσο, εκείνη την εποχή, απορρίφθηκε ως μεσαιωνικό νεκροταφείο. Το 2008, μια επανεξέταση αυτής της δομής στην περιοχή της Ανατολίας της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι όντως χτίστηκε πριν από το Στόουνχεντζ και είναι η παλαιότερη κατασκευή που μοιάζει με ναό στον κόσμο. Σας συνιστούμε επίσης να διαβάσετε για τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην ιστορία.

Αρχαιολογικές Ανακαλύψεις

7. Δμανήσι

Αυτή η πόλη στη Γεωργία έγινε ο τόπος μιας από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις σχετικά με την ανθρώπινη εξέλιξη από την ανακάλυψη των σκελετών homo sapien στην Αφρική. Αυτοί οι σκελετοί ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ του προανθρώπινου είδους Homo erectus και του σύγχρονου Homo sapiens και πιστεύεται ότι είναι το πρώτο ανθρωποειδές είδος που μετανάστευσε από την Αφρική. Αυτή η ανακάλυψη έγινε το 2014 και έκτοτε έχει ανοίξει μεγάλο αριθμό δυνατοτήτων στην ανθρωπολογική και εξελικτική έρευνα. Δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα της εξέλιξης δεν είναι πιο γραμμικό αλλά μάλλον διακλαδίζεται σε διαφορετικά σημεία, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί η ακριβής φύση των σχέσεων μεταξύ αυτών των σκελετών και του Homo sapiens. Για να μάθετε περισσότερα για την ανθρώπινη εξέλιξη, κάντε κλικ εδώ.

Διαβάστε επίσης: 10 απίστευτα αρχαία θέατρα σε όλο τον κόσμο

Αρχαιολογικές Ανακαλύψεις

8. Σάτον Χου

Αυτός είναι ένας τόπος ταφής στη Βρετανία και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα και διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων από τον 7ο αιώνα. Ο χώρος αποτελείται από 19 τύμβους, μεταξύ των οποίων είναι ο τόπος ταφής ενός βασιλιά του 7ου αιώνα και άλλα αντικείμενα όπως λύρα, κέρατα πόσιμου, ξίφη, κράνη και μάσκες θάφτηκαν επίσης μαζί με το σώμα. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανεξέλεγκτες ληστείες ταφών που ήταν συνηθισμένες στη μεσαιωνική Αγγλία, δεν είναι παρά θαύμα το γεγονός ότι αυτά τα λείψανα επέζησαν μέχρι το 1939 όταν ανακαλύφθηκαν. Οι τοποθεσίες είναι τόσο μεγάλες που η ανασκαφή συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αρχαιολογικές Ανακαλύψεις

9. Μεγαλόσαυρος

Αυτός ο σκελετός δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε το 1824 και ήταν ο πρώτος που ανακατασκευάστηκε πλήρως και περιγράφηκε επιστημονικά. Αν και οι σκελετοί ανακαλύφθηκαν πριν από το 1824, δεν αποδίδονταν σε ένα συγκεκριμένο ζώο και θεωρήθηκε ότι ήταν μέρη δράκων ή τεράτων, που δεν είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι ανήκουν σε πλάσματα που τώρα γνωρίζουμε ότι είναι δεινόσαυροι. Αυτή η αρχαιολογική ανακάλυψη όχι μόνο οδήγησε στην αποδοχή του δεινοσαύρου ως διαφορετικού ζώου αλλά και στην αύξηση του ενδιαφέροντος στον τομέα της αρχαιολογίας και της μελέτης των δεινοσαύρων. Τα περισσότερα απολιθώματα που ακολούθησαν εκτέθηκαν σε μουσεία για δημόσια έκθεση.

Αρχαιολογικές Ανακαλύψεις

10. Χισσαρλίκ

Αυτή η τοποθεσία στην Τουρκία είναι όπου βρέθηκε η πρώτη απόδειξη της ύπαρξης της πόλης της Τροίας. Πριν από το 1800, η ​​πόλη θεωρούνταν εντελώς μυθική, υπήρχε μόνο στην Ιλιάδα του Ομήρου, αλλά τα ερείπια που βρέθηκαν σε αυτήν την παραθαλάσσια πόλη επιβεβαίωσαν ότι μια πόλη που αντιστοιχεί στην περιγραφή του Ομήρου όντως υπήρχε. Οι ανασκαφές σε αυτή την πόλη συνεχίστηκαν τον 20ο αιώνα και η Τροία χρονολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εποχή του Χαλκού.

Αρχαιολογικές Ανακαλύψεις

Πόσες από αυτές τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις πιστεύετε ότι άλλαξαν τον κόσμο;
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *