7 αποστολές του 2019 που μπορούν να αποκαλύψουν μερικά από τα μεγαλύτερα μυστικά της Γης

Το έτος 2018 αποκάλυψε μερικές από τις συναρπαστικές νέες πληροφορίες για τη Γη. Τώρα, καθώς οι επιστήμονες κοιτάζουν τις κρυστάλλινες μπάλες τους, μπορούν να προβλέψουν ότι αυτή η χρονιά είναι επίσης γεμάτη ορισμένες συναρπαστικές εκπλήξεις. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μερικές αξιοσημείωτες αποστολές για να ανιχνεύσουν πώς μπορεί να φαίνεται η Γη το 2019. Ακολουθεί μια λίστα με επτά πιο πολυαναμενόμενες αποστολές γεωφυσικής και επιστήμης της γης, αποστολές και συναντήσεις του 2019.

2019 που μπορεί να αποκαλύψει μερικά από τα μεγαλύτερα μυστικά της Γης

1. Αποστολή κατανόησης του παγετώνα Thwaites

Αυτό το καλοκαίρι, μια μεγάλη αποστολή θα μπορούσε να δει κανείς στον παγετώνα Thwaites της Δυτικής Ανταρκτικής (ο παγετώνας Thwaites είναι ένας φελλός που βρίσκεται στο φύλλο πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής). Μια ερευνητική συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ (NSF) και του Συμβουλίου Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου (NERC) ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, περισσότεροι από 100 επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα μελετήσουν αυτόν τον γιγάντιο παγετώνα για να μάθουν εάν ο παγετώνας αρχίζει να καταρρέει, αυτές οι μάζες θα μπορούσαν να γλιστρήσουν στον ωκεανό και να λιώσουν, με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

“Οι δορυφόροι δείχνουν ότι η περιοχή Thwaites αλλάζει γρήγορα”, δήλωσε ο William Easterling, βοηθός διευθυντής του NSF για τις Geosciences. «Για να ανιχνεύσουν πόσο γρήγορα θα αλλάξει η στάθμη της θάλασσας, οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν εξελιγμένο εξοπλισμό για τη συλλογή δεδομένων και τη μέτρηση των ρυθμών αλλαγής όγκου ή μάζας πάγου.

Σχετικό: The Three Ways The Universe Might End

2. Θαλάσσιος Πάγος – Το Παρατηρητήριο Γης της NASA δημιουργεί τον πιο λεπτομερή χάρτη του πάγου της Ανταρκτικής

Η NASA εκτόξευσε το Ice, Cloud and Land Elevation Satellite-2 (ICESat-2), ένα διαστημικό παρατηρητήριο που κοιτάζει στους πόλους τον Σεπτέμβριο του 2018 για να μετρήσει το μεταβαλλόμενο πάχος μεμονωμένων τμημάτων πάγου από διαφορετική εποχή σε εποχή. Από την εκτόξευσή του, ο δορυφόρος συλλέγει μια τεράστια γκάμα δεδομένων την ημέρα και έχει ήδη δημιουργήσει έναν από τους πιο λεπτομερείς χάρτες του πάγου της Ανταρκτικής. Ωστόσο, ορισμένα αρχικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης τον Δεκέμβριο του 2018.

3. Γεωτρήσεις στη Σεισμική Ζώνη Nankai Trough

Βρίσκεται στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Ιαπωνίας, βαθιά κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, το Nankai Trough είναι μια ενεργή ζώνη βύθισης όπου μια πλάκα του φλοιού της Γης γλιστράει κάτω από την άλλη. Είναι ένα από τα πιο σεισμικά ενεργά μέρη στη Γη που ευθύνεται για τον σεισμό Tonankai μεγέθους 8,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Ιαπωνία το έτος 1944. Φέτος, το πείραμα σεισμογενούς ζώνης Nankai Trough (NanTroSEIZE) ξεκίνησε τη γεώτρηση στη γούρνα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της αποστολής, είναι η «πρώτη αποστολή για τη διάνοιξη, τη δειγματοληψία και τον εξοπλισμό του σεισμού που προκαλεί ή σεισμογενές τμήμα του φλοιού της Γης, όπου βίαιοι, μεγάλης κλίμακας σεισμοί έχουν σημειωθεί επανειλημμένα σε όλη την ιστορία.» Οι βράχοι που συλλέχθηκαν θα αναλυθούν σε μάθετε πόσο ολισθηροί ή συμπαγείς είναι, επιτρέποντας στους ερευνητές να «καταλάβουν περισσότερα για τις συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε σεισμό σε τέτοιου είδους ρήγματα», σύμφωνα με το μέλος της ομάδας John Bedford του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλον στο ιστολόγιο της αποστολής.

Σχετίζεται με: Η TESS ανακαλύπτει τον τρίτο μικρό πλανήτη της έξω από το ηλιακό μας σύστημα

4. Το GEDI παρέχει υψηλής ποιότητας παρατηρήσεις με λέιζερ των δασών και της τοπογραφίας της Γης

Στις 8 Δεκεμβρίου 2018, η NASA ξεκίνησε το πείραμα Global Ecosystem Dynamics Investigation lidar (GEDI) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το όργανο θα τοποθετηθεί στο εξωτερικό του σταθμού, έτσι ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να καταγράφουν απίστευτες λεπτομερείς τρισδιάστατες παρατηρήσεις των εύκρατων και τροπικών δασών της Γης. Το GEDI θα βοηθήσει στον εντοπισμό της ποσότητας άνθρακα που αποθηκεύεται στα δέντρα και του τρόπου με τον οποίο η αποψίλωση των δασών θα μπορούσε να επηρεάσει την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον ιστότοπο της αποστολής. Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να μοντελοποιήσουν τον κύκλο των θρεπτικών συστατικών στα δασικά οικοσυστήματα και, επειδή τα ύψη των δασών επηρεάζουν τα μοτίβα των ανέμων σε όλο τον κόσμο, να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον καιρό, σύμφωνα με τον ιστότοπο GEDI.

5. NASA – Micro-sub Explores Buried Antarctic Lake

Επιστήμονες της NASA στην Ανταρκτική πραγματοποιούν γεώτρηση σε μια υπο-παγετώνη λίμνη θαμμένη 4.000 πόδια (1.200 μέτρα) κάτω από το στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής. Ευρέως γνωστό ως Lake Mercer, αυτό το υδάτινο σώμα είναι εντελώς αποσυνδεδεμένο από τα υπόλοιπα οικοσυστήματα του κόσμου. Οι ερευνητές ανυπομονούν να εξερευνήσουν το σύστημα και να εντοπίσουν περισσότερα για τους οργανισμούς που ζουν εκεί, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της αποστολής.
Μόλις το τρυπάνι φτάσει στο σώμα του νερού, «ο εξοπλισμός θα χαμηλώσει στην τρύπα για τη συλλογή δειγμάτων, τη λήψη μετρήσεων και τη φωτογράφηση ενός υπο-παγετώνου κόσμου που δεν έχει ξαναδεί ανθρώπινα μάτια», σύμφωνα με την τοποθεσία.

6. Κοραλλιογενείς ύφαλοι υπό μελέτη

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, που είναι όμορφοι αλλά απειλούμενοι υποθαλάσσιοι βιότοποι επηρεάζονται αρνητικά από τη ρύπανση και την οξίνιση των ωκεανών που προκαλείται όταν οι ωκεανοί απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων. Τον Σεπτέμβριο του 2019 μια ομάδα ερευνητών θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε έως και 11 τοποθεσίες κάτω από τους ωκεανούς γύρω από τη Χαβάη, προσπαθώντας να αντλήσουν δείγματα από απολιθωμένα συστήματα κοραλλιογενών υφάλων. Αυτοί οι ύφαλοι, που θα καλύπτουν 500.000 χρόνια πρόσφατης γεωλογικής ιστορίας, θα βοηθήσουν στην ανίχνευση της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και της θερμοκρασίας της Γης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η αποστολή ονομάζεται «Hawaiian Drowned Reefs expedition» και διευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία για την Έρευνα στον Ωκεανό (ECORD). Το ECORD είναι ένας διεθνής οργανισμός που διεξάγει επιστημονικές αποστολές γεωτρήσεων.

7. Εξερευνώντας τα όρια της ζωής στη βαθιά βιόσφαιρα

Από την περασμένη δεκαετία, προκειμένου να εξερευνήσουν την ύπαρξη ζωής σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη και να ρίξουν φως στα όρια της βαθιάς βιόσφαιρας, επιστήμονες με το Deep Carbon Observatory σκάβουν στη Γη για να μάθουν περισσότερα για το τι είναι θαμμένο κάτω από τα πόδια μας . Τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσαν νέα ευρήματα της «βαθιάς βιόσφαιρας». Τον Οκτώβριο του 2019, σε ένα διεθνές συνέδριο στην Ουάσιγκτον, DC, ο οργανισμός θα τονίσει την τελευταία δεκαετία της έρευνάς του και θα προσβλέπει στην επόμενη δεκαετία για συναρπαστικές αποστολές.
Οι ερευνητές στη συνάντηση θα παρουσιάσουν πληροφορίες σχετικά με «τη φύση και την έκταση του άνθρακα που υπάρχει στον πυρήνα της Γης, τη φύση ολόκληρου του κύκλου άνθρακα της Γης και πώς έχει αλλάξει στην ιστορία της Γης και τους μηχανισμούς που διέπουν την μικροβιακή εξέλιξη και διασπορά στα βαθιά βιόσφαιρα», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Αυτές είναι οι 7 αποστολές του 2019 που μπορούν να αποκαλύψουν μερικά από τα μεγαλύτερα μυστικά της Γης.

Πίστωση εικόνας: NASA/James Yungel

Πηγή: Live Science
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *