15 Συμβουλές φωτογραφίας άγριας ζωής για ερασιτέχνες

Αν πρόκειται να πάτε στο δάσος ή στο σαφάρι, θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές φωτογραφίας άγριας ζωής για να τραβήξετε επαγγελματικές φωτογραφίες άγριων ζώων που δεν είναι θολές. Είναι αρκετά δύσκολο για έναν ερασιτέχνη φωτογράφο γιατί δεν υπάρχουν επιτυχίες και μπορεί να μην υπάρξει δεύτερη επιτυχημένη ευκαιρία να τραβήξει μια καλή φωτογραφία.
Δεν θα μπορείτε να ζητήσετε από μια λεοπάρδαλη να πηδήξει ξανά στα βράχια ή μια αντιλόπη να τρέξει μπροστά σας για δεύτερη φορά. Η φωτογράφηση άγριας ζωής είναι ένα είδος ρεπορτάζ όπου πρέπει να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε ευκαιρία για να έχετε μια ενδιαφέρουσα εικόνα.

1. Μελετήστε το Υποψήφιο Αντικείμενο Φωτογραφίας

Πριν από τη λήψη, θα πρέπει να γνωρίζετε σαφώς ποια ζώα ζουν στην προγραμματισμένη περιοχή για φωτογράφιση, να μελετήσετε καλά τις συνήθειές τους και την καθημερινή ρουτίνα τους. Πρέπει να καταλάβετε ποιος, πού και ποια ώρα τρώει, ξεκουράζεται ή ζευγαρώνει.
Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τη σωστή ώρα και μέρος για να τραβήξετε φωτογραφίες αλλά και να φροντίσετε για την ασφάλειά σας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά ζώα που μπορεί να σας επιτεθούν αν ενοχληθούν τη λάθος στιγμή.

2. Επιλέξτε μια καλή κάμερα

Δεν είναι κάθε κάμερα κατάλληλη για τη φωτογράφηση άγριων ζώων. Η καλύτερη επιλογή για αυτό το είδος θα ήταν η χρήση κάμερας DSLR. Μείνετε στα μοντέλα μεσαίου και επαγγελματικού επιπέδου, καθώς συνήθως διαθέτουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες, χειροκίνητες ρυθμίσεις και υποστηρίζουν μια σειρά από φακούς.

Πολλοί σκοπευτές είναι πρόθυμοι να βάλουν τα χέρια τους στη Nikon D500. Για την τιμή του, δεν θα βρείτε καλύτερη επιλογή για φωτογράφηση άγριων ζώων. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του είναι ο ρυθμός ριπής 10 fps και ο μεγάλος buffer. Χάρη στο τελευταίο, η κάμερα δεν σταματά να τραβάει ακόμη και σε λειτουργία RAW και μπορεί να παράγει έως και 200 ​​συνεχείς φωτογραφίες.
Ένα άλλο σώμα κάμερας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η Canon EOS 7D Mark II. Καθώς η αυτόματη εστίαση του μοντέλου φτάνει τα f/8, είναι ιδανική για χρήση με τηλεμετατροπείς.

Μια συνηθισμένη κάμερα μπορεί να σας χαλάσει την πιο απροσδόκητη στιγμή, καθώς δεν προστατεύεται από εξωτερική επιρροή. Έτσι, για να διασφαλίσετε ότι η κάμερα είναι σε θέση να αντέχει σε κάθε είδους συνθήκες, αποκτήστε μια ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες. Θα είναι μια άξια επένδυση, να είστε βέβαιος. Για να βρείτε την καλύτερη κάμερα για τους ταξιδιωτικούς σας σκοπούς, επισκεφτείτε το InStash.com.

3. Χρησιμοποιήστε τη σωστή εστιακή απόσταση

Η πλειοψηφία των φωτογράφων άγριας ζωής χρησιμοποιούν τηλεφακούς για λήψη. Ο λόγος είναι ότι τέτοιοι φακοί είναι ικανοί να καταγράφουν σκηνές από μακριά. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν οπτική σταθεροποίηση (OS) για την εξάλειψη των κραδασμών που προκαλούνται λόγω του μέγιστου ζουμ. Να είστε έτοιμοι να πληρώσετε πολλά για ένα τέτοιο μοντέλο. Ευτυχώς, η αγορά προσφέρει φθηνούς φακούς για αρχάριους.

Με έναν τηλεφακό με απόκριση (200mm +), για παράδειγμα, Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM, θα μπορείτε να φέρετε τα ζώα πιο κοντά χωρίς να διαταράξετε το απόρρητό τους.

Εάν είστε τυχεροί να παρατηρήσετε τα άγρια ​​ζώα από κοντά, μπορείτε να επωφεληθείτε από έναν ευρυγώνιο φακό. Με τη βοήθειά του, θα μπορείτε να αιχμαλωτίσετε το περιβάλλον και τον φυσικό βιότοπο της πανίδας. Για μια τέτοια λήψη, συνιστούμε τη χρήση του φακού NIKKOR 10-20mm f/4,5-5,6G. Διαθέτει συμπαγές μέγεθος, δεν ζυγίζει πολύ και ο αξιόπιστος σχεδιασμός του δεν θα σας απογοητεύσει όταν φωτογραφίζετε έξω.

Έχετε τη δυνατότητα να μετατρέψετε τους συνηθισμένους φακούς εάν τους προσαρτήσετε στην κάμερα προς τα πίσω (ανάποδη τοποθέτηση) χρησιμοποιώντας προέκταση σωλήνων ή προσαρμογέα. Σε περίπτωση που δεν έχετε τέτοια αντικείμενα στο χέρι, τραβήξτε με τηλεφακό ζουμ. Κάντε μεγέθυνση στα ζώα ενώ βρίσκεστε αρκετά μακριά και θα δημιουργήσει διαστάσεις που θα είναι κοντά στις μακροεντολές. Αυτή η μέθοδος δεν είναι η πιο πρακτική, αλλά είναι τουλάχιστον κάτι.

4. Προστατέψτε τον εαυτό σας και τον εξοπλισμό σας

Οι επόμενες συμβουλές φωτογραφίας άγριας ζωής αφορούν το ντύσιμό σας. Μην ξεχνάτε να προστατεύετε το κεφάλι σας με ένα καπέλο εάν ο ήλιος αποδειχθεί πολύ σκληρός ή αρχίσει να βρέχει. Σκεφτείτε να πάρετε ένα καπέλο Boonie καθώς καλύπτει το πρόσωπο μαζί με ολόκληρο το κεφάλι. Τα έντομα είναι ένα άλλο πράγμα από το οποίο χρειάζεστε προστασία, γι’ αυτό αγοράστε καλύμματα κεφαλής με κουνουπιέρα.
Ένα ακόμη αντικείμενο που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο είναι ένα μεγάλο αδιάβροχο για να καλύψει εξ ολοκλήρου το σώμα, την κάμερα και την τσάντα. Σε περίπτωση έντονης βροχής, ένα τέτοιο παλτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μικρή σκηνή.
Εάν ξαφνικά κάνει πιο κρύο, φορέστε ένα ζεστό σακάκι μαζί με καθορισμένα γάντια φωτογραφίας που θα κάνουν τη φωτογράφηση με το δείκτη του δαχτύλου πιο βολική.

5. Ξεχάστε την αυτόματη λειτουργία

Η φωτογράφηση μεγάλων ζώων που βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση απαιτεί μέγιστη ταχύτητα κλείστρου τουλάχιστον 1/500 του δευτερολέπτου, ιδανικά – 1/2000 του δευτερολέπτου. Τα μειονεκτήματα της μικρής ταχύτητας κλείστρου συνίστανται στο γεγονός ότι πρέπει να ανοίξετε το ευρύ διάφραγμα για να έχετε αρκετό φως. Μειώνει σημαντικά το βάθος πεδίου, ειδικά όταν εργάζεστε με φακούς μεγάλης εστίασης.

Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα είναι να αυξήσετε το ISO. Επιπλέον, μην ξεχάσετε να πειραματιστείτε με τη λήψη σε μεγάλες εκθέσεις. Αυτό θα σας επιτρέψει να είστε δημιουργικοί όταν πρόκειται να μεταφέρετε τη δυναμική της κίνησης.

6. Χρησιμοποιήστε τον κανόνα των τρίτων

Εάν γνωρίζετε τον Κανόνα των Τρίτων και τον εφαρμόζετε με επιτυχία, η σύνθεση, η ισορροπία και η οπτική γοητεία της φωτογραφίας άγριας ζωής σας θα είναι πάντα στο σημείο. Αυτός ο κανόνας συνίσταται στη διαίρεση του πλαισίου σε τρεις κάθετες και οριζόντιες περιοχές ίσες σε μέγεθος και την επικάλυψη ενός πλέγματος (3 επί 3) πάνω του. Οι σημαντικές λεπτομέρειες και τα θέματα του πλαισίου υποτίθεται ότι βρίσκονται σε αυτά τα πλαίσια.

Για παράδειγμα, το θέμα μπορεί να βρίσκεται όχι στο κέντρο του πλαισίου αλλά κατά μήκος της αριστερής γραμμής του πλέγματος. Επιπλέον, μπορείτε να τροποποιήσετε τη σύνθεση και να εντοπίσετε τον ορίζοντα στο κάτω τρίτο, χωρίς να χωρίσετε το πλαίσιο στη μέση. Θυμηθείτε ότι η γραμμή του ορίζοντα πρέπει να είναι πάντα ευθεία.

7. Αλλάξτε την προοπτική

Μπορείτε συχνά να δείτε έναν φωτογράφο να πυροβολεί στο ύψος του ύψους του. Από αυτή την οπτική γωνία, είναι πολύ δύσκολο να τραβήξεις ένα καλό σουτ. Εάν είναι δυνατόν, ένας φωτογράφος πρέπει να κατέβει χαμηλότερα – στο επίπεδο των ματιών του ζώου. Η οπτική επαφή με το θέμα σάς επιτρέπει να επιτύχετε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του.
Επιπλέον, είστε λιγότερο απειλητικός όταν δεν υψώνεστε πάνω από το μοντέλο. Ως αποτέλεσμα, τα ζώα θα αισθάνονται πιο άνετα, μερικές φορές ακόμη και ξεχνώντας την παρουσία σας, κάτι που θα σας επιτρέψει να τραβήξετε ενδιαφέρουσες λήψεις από την καθημερινότητά τους.

8. Επεξεργάζεστε πάντα τις φωτογραφίες σας

Το FixThePhoto είναι μια υπηρεσία επεξεργασίας φωτογραφιών που μπορείτε να εμπιστευτείτε τις λήψεις σας από την άγρια ​​ζωή. Αν πιστεύετε ότι οι φωτογραφίες σας είναι καλές ως έχουν, χωρίς χειρισμούς μετά την παραγωγή εικόνας, κάνετε στην πραγματικότητα λάθος. Η φωτογραφία άγριας ζωής απαιτεί επεξεργασία. Αυτό περιλαμβάνει διόρθωση χρώματος, ευθυγράμμιση ισορροπίας λευκού, ρύθμιση της σωστής θερμοκρασίας, προσθήκη ευκρίνειας και ακόμη και εφαρμογή εφέ.

9. Πυροβολήστε κατά τη διάρκεια των χρυσών και μπλε ωρών

Όπως και σε κάθε είδος φωτογραφίας, ο φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στη φωτογράφηση άγριων ζώων. Δοκιμάστε να απαθανατίσετε την άγρια ​​ζωή κατά τη διάρκεια της χρυσής ώρας, που είναι η ώρα πριν το σούρουπο ή μετά την αυγή. Τότε είναι που ο φωτισμός είναι απαλός και ζεστός και οι σκιές δεν είναι τόσο σκληρές.
Εκτός από τη χρυσή ώρα, μπορείτε να τραβήξετε κατά τη διάρκεια της μπλε ώρας, που είναι η ώρα πριν από την αυγή ή μετά το σούρουπο. Ο ουρανός είναι βαθύς μπλε και ο φωτισμός είναι αρκετός για να τραβήξετε φωτογραφίες.

10. Δοκιμάστε το Dramatic Lighting

Μεταξύ άλλων συμβουλών για φωτογραφίες άγριας ζωής, θα θέλαμε να σας ενθαρρύνουμε να παίξετε με τον φωτισμό. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε οπίσθιο φωτισμό ή φωτισμό στεφάνης για θεαματικά αποτελέσματα.
Ο πλευρικός φωτισμός είναι επίσης μια εξαιρετική παραλλαγή. Ενσωματώστε το σούρουπο, την αυγή, το φως του φεγγαριού ή τον ζοφερό ουρανό στο εντυπωσιακό εφέ φωτισμού. Ή μπορείτε να πειραματιστείτε με σιλουέτες, αν αναζητάτε μια πιο ασυνήθιστη εμφάνιση.

11. Μοτίβα ειδοποίησης

Πηγή εικόνας: thecasualobserver.co.za

Οι υπέροχες φωτογραφίες μοτίβων απαιτούν αρκετή υπομονή και προσπάθεια. Θα χρειαστεί να εξοικειωθείτε με έναν ειδικό οδηγό και να βελτιώσετε την ικανότητα. Μόνο μετά από λίγο, καθώς αποκτάτε εμπειρία, θα αρχίσετε να παρατηρείτε τα μοτίβα και θα μπορείτε να τα μεταφέρετε όμορφα σε πλάνα.
Για να επιτύχετε το απαραίτητο μοτίβο, μπορείτε να φωτογραφίσετε διάφορα θέματα και να τοποθετήσετε ένα περίεργο στοιχείο σε μια γραμμή σύμφωνα με τον κανόνα των τρίτων. Μια ακόμη παραλλαγή είναι να τραβήξετε φωτογραφίες ζώων με σχέδια σε σώματα, όπως μια καμηλοπάρδαλη ή μια λεοπάρδαλη. Εάν τραβάτε φωτογραφίες πουλιών, κάντε μεγέθυνση και τραβήξτε μια φωτογραφία πλήρους κάδρου με το σχέδιο στα φτερά τους.

12. Δοκιμάστε το Black & White

Σε πολλούς σκοπευτές άγριας ζωής αρέσει να βγάζουν ασπρόμαυρες λήψεις. Συμβαίνει συχνά η καταγεγραμμένη σκηνή να περιέχει πάρα πολλά στοιχεία που εκτρέπουν την προσοχή ή το φόντο να είναι πολύ ακατάστατο. Η διόρθωση ασπρόμαυρου χρώματος μπορεί να σώσει την κατάσταση και να κατευθύνει τα μάτια των θεατών στο κύριο θέμα της λήψης. Εξάλλου, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες έχουν αυτή την αιώνια κλασική αίσθηση.

13. Μην φοβάστε να πυροβολήσετε σε κακό καιρό

Μία από τις καλύτερες συμβουλές για φωτογραφίες άγριας φύσης που θα μπορούσαμε να σας δώσουμε είναι να μην φοβάστε να φωτογραφίζετε σε τρομερές καιρικές συνθήκες, ειδικά αν προσπαθείτε για μαγευτικές λήψεις. Δεν θα εντυπωσιαστούν πολλοί άνθρωποι από μια κανονική εικόνα ενός ζώου που βρίσκεται στον ήλιο. Τι θα λέγατε όμως να καταγράψετε τη συμπεριφορά ενός ζώου κατά τη διάρκεια του χιονιού; Ακούγεται πιο ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι; Μεταφέρετε τον αγώνα που αντιμετωπίζει το ζώο όταν ο καιρός είναι κακός και δεν υπάρχει μέρος να κρυφτεί από αυτόν.
Οι τρομερές καιρικές συνθήκες μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσουν όταν φωτογραφίζετε άγρια ​​ζώα και να προσθέσουν δράμα στις λήψεις. Μια ομίχλη συμβάλλει στο συνολικό μυστήριο της λήψης. Το χιόνι δημιουργεί ένα λευκό φόντο που θα κάνει αντίθεση με το θέμα, καθιστώντας το πιο εμφανές και τραβώντας την προσοχή.

14. Μάθετε από διάσημους φωτογράφους

Πρέπει να ξέρεις καλά τι θέλεις, τι έχει ήδη γίνει και γίνεται στον κόσμο της φωτογραφίας. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να δείτε τα έργα άλλων φωτογράφων. Σας συνιστούμε να δώσετε προσοχή σε φωτογράφους όπως ο Martin Bailey, τα έργα του οποίου έχουν εκδοθεί από τα περιοδικά Popular Photography, X-Rite, Pomegranate, Korean Air, Creation Durable (Παρίσι), Real Music and Light of Consciousness Magazine και τον Jon Cornforth, ο οποίος είναι ένας παγκοσμίως διάσημος φωτογράφος άγριας ζωής, γνωστός για τις επιδέξιες συνθέσεις και την προσεκτική προσοχή στις λεπτομέρειες.

Η αντιγραφή σε αυτό το είδος είναι εξωπραγματική. Πρέπει να μάθετε και επίσης να ξέρετε τι έχει ήδη γίνει από άλλους φωτογράφους. Δοκιμάστε να τραβήξετε κάτι νέο και κάντε το καλύτερα. Στη φωτογραφία άγριας ζωής, όπως και σε κάθε άλλο είδος, ο πήχης ανεβαίνει συνεχώς. Για να μπορέσετε να ανταγωνιστείτε στον κλάδο, πρέπει να συνεχίσετε να βελτιώνετε τις δεξιότητές σας, θέτοντας νέα και νέα πρότυπα για τον εαυτό σας.

Χρειάζεται να φωτογραφίσεις πολύ, με ευχαρίστηση και χωρίς να το αναβάλεις για αύριο. Όταν σουτάρεις, κάνε λάθη, ανέλυσέ τα και σουτάρεις ξανά. Όσο περισσότερο φωτογραφίζετε και αναλύετε, τόσο πιο επιτυχημένες είναι οι λήψεις.

15. Να είστε υπομονετικοί

Παρακολουθώντας ένα ζώο, μπορείτε να απαθανατίσετε μια στιγμή που διαρκεί μόνο ένα δευτερόλεπτο, την οποία ένας τυχαίος δεν θα μπορούσε ποτέ να δει. Για να πετύχετε μια αξιοπρεπή φωτογραφία άγριας ζωής, θα πρέπει να είστε επίμονοι και υπομονετικοί. Να θυμάστε ότι οι καλές στιγμές αξίζουν πολλή προσπάθεια και δουλειά.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *