10 εξαφανισμένα ζώα του πλανήτη Γη

Όλοι είμαστε γοητευμένοι από την ομορφιά της φύσης. Η χλωρίδα και η πανίδα κόβουν την ανάσα και δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη για αυτό. Αλλά το έχετε σκεφτεί ποτέ πιο προσεκτικά; Ό,τι βλέπουμε σήμερα είναι το ελάχιστο κομμάτι αυτού που είχαμε κάποτε. Ο κατά προσέγγιση αριθμός είναι μάλλον τρομακτικός. Σύμφωνα με αναφορές, πάνω από το 99% όλων των ειδών έχουν εξαφανιστεί. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 5 δισεκατομμύρια είδη έχουν εξαφανιστεί τώρα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι πίσω από την εξαφάνιση. Τόσο οι ανθρώπινοι όσο και οι φυσικοί λόγοι οδηγούν στην εξαφάνιση. Ο υπερπληθυσμός, η απώλεια οικοτόπων, η υπερσυλλογή και η υπερκατανάλωση είναι μερικοί κύριοι λόγοι. Εδώ είναι μια λίστα με τα 10 κορυφαία εξαφανισμένα ζώα.

ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΑ ΖΩΑ

1. Σπαθόδοντη γάτα

Περίπου 10.000 χρόνια πριν, οι Σπαθόδοντα Γάτες εξαφανίστηκαν. Μέλος της οικογένειας Felidae (γάτα), η γάτα με τα δόντια της Σπαθιάς είχε το όνομα μιας γάτας αλλά πουθενά δεν έμοιαζε με γάτα. Συχνά ονομαζόταν τίγρη με δόντια ή λιοντάρι λόγω της άγριας φύσης του σαρκοφάγου. Ωστόσο, έμοιαζε με αρκούδα με μακριά αιχμηρά κυνόδοντα στην άνω γνάθο. Και μπορούσε να ανοίξει το σαγόνι του έως και 120 μοίρες. Ο κύριος λόγος πίσω από την εξαφάνισή τους σχετίζεται με την εξαφάνιση του θηραματικού είδους Mastodon.

Διαβάστε επίσης: Τα 15 μακροβιότερα ζώα

Πηγή εικόνας: NPS.GOV

ΣΑΜΠΕΡ ΟΝΤΟΔΟΝΤΙΚΗ ΓΑΤΑ

2. Woolly Mammoth

Βρέθηκε κατά το Πλειστόκαινο, το Woolly μαμούθ εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10000 χρόνια. Αλλά ένας μικροσκοπικός πληθυσμός βρέθηκε ακόμα στο νησί Wrangel. Η εξαφάνισή τους πριν από περίπου 4000 χρόνια σήμανε το τέλος του είδους. Αυτά τα γιγάντια θηλαστικά σχετίζονται στενά με τους ελέφαντες. Είχαν ύψος πάνω από 4 μέτρα και το μαμούθ ζύγιζε περισσότερο από 6 τόνους. Είχαν μακριούς καμπυλωτούς χαυλιόδοντες που είχαν μήκος σχεδόν 5 μέτρα. Το ελεφαντόδοντο μαμούθ που είχε παγιδευτεί στον πάγο έρχεται σταδιακά μπροστά στα ανθρώπινα μάτια. Ονομάστε το αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη ή κάτι άλλο. Αλλά τα μαλλιαρά μαμούθ που έχουν παγιδευτεί εδώ και καιρό στη Σιβηρία είναι προσβάσιμα σήμερα. Ο κύριος λόγος πίσω από την εξαφάνιση του Wolly Mammoth είναι η κλιματική αλλαγή.

ΜΑΛΛΙΑΡΟ ΜΑΜΟΥΘ

Πηγή εικόνας: Wikimedia

3. Ιρλανδική Άλκη

Βρέθηκε κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, η εξαφανισμένη ιρλανδική άλκη ήταν το μεγαλύτερο είδος ελαφιού ποτέ. Ήταν 7 πόδια ύψος, με κέρατα μήκους έως και 12 πόδια, που είναι το μεγαλύτερο σε οποιοδήποτε ζώο που μοιάζει με ελάφι. Το βάρος τους έφτανε τα 700 κιλά. Χαρακτηριζόμενοι από τη μεγαλοπρέπεια της φυσικής τους εμφάνισης, εξελίχθηκαν πριν από περίπου 400.000 χρόνια κατά την εποχή του Πλειστόκαινου. Βρέθηκαν σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, αλλά κυρίως στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο λόγος της εξαφάνισής τους είναι η κλιματική αλλαγή και η πείνα.

Διαβάστε επίσης: Αυτά τα ζωικά είδη εξαφανίστηκαν το 2018

ΕΛΚ

Πηγή εικόνας: Flickr.com

4. Ντόντο

Ενδημικό στη γη του Μαυρικίου, το Dodo ήταν ένα πουλί που δεν πετάει. Πολύ λίγες συγκεκριμένες πληροφορίες υπάρχουν για τον Ντόντο. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του Ντόντο έγινε από Ολλανδούς ναυτικούς το 1598. Πιστεύεται ότι έχει ύψος 1 μέτρο και ζυγίζει περίπου 10 έως 17 κιλά. Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Dodo ήταν ένα πουλί χωρίς πτήση ήταν η αφθονία της τροφής γύρω του. Ωστόσο, η έλλειψη πτήσης τους έκανε εύκολη λεία για τους ναυτικούς και τα οικόσιτα ζώα τους. Αυτός ήταν ο λόγος που το Dodo εξαφανίστηκε μέσα σε έναν αιώνα από την ανακάλυψή του.

μυθολογικό πτηνό

Πηγή εικόνας: Wikimedia

5. Μόα

Το Moa ήταν ενδημικό στη Νέα Ζηλανδία. Αυτά τα μεγάλα πουλιά είχαν ύψος 12 πόδια και ζύγιζαν περίπου 230 κιλά. Είχαν ένα μακρύ λαιμό που ήταν στραμμένο προς τα εμπρός. Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε στο απολίθωμα, οι μώες χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή ορισμένων χαμηλών ήχων. Υπήρχαν πολλές ομοιότητες μεταξύ Μόα και Ντόντο. Ήταν και τα δύο πουλιά χωρίς πτήση που ζούσαν μακριά από ανθρώπινες περιοχές, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να σωθούν από την ανθρώπινη εισβολή και έπεσαν θύματα εξαφάνισης. Πριν από τους ανθρώπους, ο αετός του Haast ήταν ο μόνος θηρευτής του Moa.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 κορυφαία ζώα που θα μπορούσαν να εξαφανιστούν για πάντα

Πηγή εικόνας: extinctanimals.org

6. Μεγάλη Auk

Ο Great Auk ήταν ένα θαλασσοπούλι χωρίς πτήση που ήρθε στη στεριά μόνο για εκκόλαψη.
Το μικρό πουλί είχε ύψος 75 εκατοστά και τα φτερά του ήταν λιγότερα από 15 εκατοστά. Είχε μαύρη πλάτη και άσπρο μπροστινό μέρος. Ο θάνατος του τελευταίου που βρέθηκε Great Auk ήταν μάλλον τραγικός. Γιατί τον Ιούνιο του 1840, μια ομάδα τριών ναυτικών προσγειώθηκε στο Stac-an-Armin και εκεί είδαν ένα ασυνήθιστο πουλί με μικρά φτερά. Ήταν περίεργοι και σκληροί κι έτσι το πήραν μαζί τους, αλλά την τέταρτη νύχτα ήρθε η καταιγίδα και υπέθεσαν ότι η Μεγάλη Αουκ ήταν η μάγισσα που είχε προκαλέσει την καταιγίδα, κι έτσι αποφάσισαν να σκοτώσουν το αβλαβές πουλί.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΚ

Πηγή εικόνας: Wikipedia.org

7. Steller`s Sea Cow

Ο George Stellar ανακάλυψε το θαλάσσιο θηλαστικό το έτος 1741 και γι’ αυτό πήρε το όνομά του. Η θαλάσσια αγελάδα ήταν τεράστια, μετρούσαν κάπου 9-10 μέτρα και ζύγιζε γύρω στις 22000 λίβρες. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν, αλλά η αγελάδα του Steller’s Sea ήταν πιθανώς η μεγαλύτερη μεταξύ όλων των Σειρηναίων. Θαλασσινές αγελάδες τρέφονταν με φύκια και φύκια. Το τεράστιο σώμα τους έκανε δύσκολο για αυτούς να βυθιστούν κάτω από το νερό, καθιστώντας τους έτσι ευάλωτους στους ανθρώπους. Εξαφανίστηκαν μέσα σε έναν αιώνα από την ανακάλυψή τους.

Διαβάστε επίσης: Τα 12 πιο εκπληκτικά κέρατα στο ζωικό βασίλειο

Η ΑΓΕΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΡ

Πηγή εικόνας: Wikipedia.org

8. Τίγρης της Τασμανίας

Η θυλακίνη είναι κοινώς γνωστή ως Τίγρης της Τασμανίας. Ήταν το μεγαλύτερο σαρκοφάγο μαρσιποφόρο της σύγχρονης εποχής. Ήταν εγγενές στην Τασμανία, τη Νέα Γουινέα και την ηπειρωτική χώρα της Αυστραλίας. Ντροπαλός και νυχτερινός, ο Τίγρης της Τασμανίας έμοιαζε με σκύλο μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους. Αλλά ήταν πολύ πιο άγριο. Και τα δύο φύλα είχαν ένα πουγκί. Μια ώριμη θυλακίνη είχε μήκος 100-130 cm και η ουρά της μετρούσε 50-65 cm. Η Τίγρη της Τασμανίας εξαφανίστηκε λόγω υπερβολικού κυνηγιού.

Πηγή εικόνας: cnn.com


9. Άρκτος Άτλαντας

Η μόνη αρκούδα ιθαγενής στην Αφρική, ο Atlas Bear πήρε το όνομά του από τα βουνά του Άτλαντα. Ήταν καφέ-μαύρο χρώμα. Πιο εύσωμος και πιο ανθεκτικός από την αμερικανική μαύρη αρκούδα, ο Atlas Bear είχε μήκος 9 πόδια και ζύγιζε περίπου 10000 λίβρες. Θεωρούνταν φυτοφάγα, αλλά δεδομένου ότι οι περισσότερες αρκούδες είναι παμφάγοι, η αρκούδα του Άτλαντα θα μπορούσε πιθανώς να φάει και κρέας. Εξαφανίστηκαν στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα λόγω υπερβολικού κυνηγιού.

ΑΡΚΟΥΔΑ ΑΤΛΑΣ

Πηγή εικόνας: Wikipedia.org

10. Μαύροι Ρινόκεροι της Δυτικής Αφρικής

Μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στη λίστα των ζώων που έχουν εξαφανιστεί είναι οι μαύροι ρινόκεροι της Δυτικής Αφρικής. Ένα υποείδος των μαύρων ρινόκερων, ο μαύρος ρινόκερος της Δυτικής Αφρικής ήταν γενετικά διαφορετικός από άλλα είδη. Είχε μήκος 3-3,75 μέτρα και ύψος 1,4-1,8 μέτρα. Ήταν φυτοφάγα ζώα. Ο κύριος λόγος είναι η απώλεια οικοτόπων και η λαθροθηρία. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να φέρουμε πίσω τα εξαφανισμένα ζώα, αλλά μπορούμε να σώσουμε τα είδη που έχουν απομείνει στον πλανήτη. Και το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η προστασία και η προστασία των απειλούμενων ειδών.

ΜΑΥΡΟΙ ΡΙΝΟΦΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΑΣ

Πηγή εικόνας: Flickr.com

Αυτά είναι τα 10 εξαφανισμένα ζώα στον πλανήτη Γη. Παρακαλώ κοινοποιήστε και δημοσιεύστε τα σχόλιά σας.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *