10 απίστευτα αρχαία θέατρα σε όλο τον κόσμο

Στην Αρχαία Αθήνα, το θέατρο θεωρούνταν το πιο κρίσιμο είδος κατασκευής. Τα παραμύθια που παίζονταν πριν από το ανοιχτό ένωσαν στοιχεία στίχου, κίνησης, μουσικής και υποκριτικής. Το θέατρο αυτές τις μέρες έχει μετατραπεί σε δύναμη εφευρετικότητας και κινήτρου σε κάθε πλευρά του πλανήτη. Το μεγαλύτερο μέρος από εμάς γνωρίζει για το Μπρόντγουεϊ στη Νέα Υόρκη, το Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα, τη Σκάλα στο Μιλάνο και την Όπερα του Σίδνεϊ — ωστόσο δεν πρέπει να ειπωθεί κάτι για τους χώρους του χθες και για όλο το μεγαλείο που κάποτε κουβαλούσαν πάνω τους. στάδια? Η συνοδευτική σύνοψη περιλαμβάνει δέκα από τα καλύτερα προστατευμένα και τεράστια παλιά θέατρα, κυρίως ελληνικών και ρωμαϊκών υπολειμμάτων. Απίστευτα, μπορείτε, σε κάθε περίπτωση, να τα επισκεφτείτε σήμερα. Εδώ είναι η λίστα με τα 10 απίστευτα αρχαία θέατρα που μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε,

Αρχαία Θέατρα

1. ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ, Ελλάδα

Σε περίπτωση που αυτή η σύνοψη εξαρτιόταν σαφώς από το κοινωνικό και αυθεντικό αποτέλεσμα, σε εκείνο το σημείο η Επίδαυρος θα έπαιρνε την κύρια θέση πέρα ​​από κάθε αμφιβολία – ωστόσο, καθώς εξετάζουμε επίσης τη μυθιστορηματική ιστορία και την περιοχή της, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού λαμβάνει έγκριση αντι αυτου.

Λαξευμένο στη νότια κλίση της Αθηναϊκής Ακρόπολης, το ωδείο φιλοτεχνήθηκε το 161 μ.Χ. από τον Ηρώδη Αττικό στη μνήμη του σημαντικού του άλλου, γι’ αυτό είναι η πρώτη αναμνηστική εκδήλωση που έτυχε να λειτουργήσει και ως θέατρο. Είναι απολύτως κατανοητό ότι ο Ηρώδης ήταν ο πιο εξωφρενικός Αθηναίος εκείνη την εποχή. Παρά το γεγονός ότι ήταν Έλληνας στο αίμα, ήταν σεβαστός και ευνοημένος Ρωμαίος ιθαγενής.

Το πένθος του Ηρώδη του Αττικού ήταν αφόρητο σε σημείο που έβαψε σκούρο κάθε διαχωριστικό και τυφλό του σπιτιού του και δεν το άφηνε για έναν ολόκληρο χρόνο. Όταν επιτέλους ξεπέρασε την πτώση του, ανέλαβε διαφορετικές δεσμεύσεις στη μνήμη του καλύτερου μισού του. Ένα από αυτά ήταν ένα ορόσημο ακριβώς κάτω από τον Παρθενώνα, το οποίο αρχικά ονόμασε «Το Ωδείο της Ρίγιλλας» από το όνομα του καλύτερού του μισού, το οποίο όμως στη συνέχεια μετονόμασε μάλλον παιδικά «Το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού».

Διαβάστε επίσης: Τα 10 πιο απίστευτα ρωμαϊκά θέατρα

ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

2. ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, Ελλάδα

Το κέντρο παραστάσεων της Επιδαύρου είναι χωρίς αμφιβολία το πιο διάσημο και καλύτερα σωζόμενο απαρχαιωμένο αμφιθέατρο στον πλανήτη – πολλά άτομα θα περίμεναν ότι θα έπρεπε να κατατάσσεται ως το νούμερο ένα σε αυτήν τη λίστα.
Λειτουργούσε τόσο ως το θρησκευτικό όσο και ως πολιτικό επίκεντρο της Επιδαύρου, μιας πόλης-συνθήκης μάλλον δευτερεύουσας σημασίας που ζούσε κάτω από τη σκιά όλων των πιο κυρίαρχων κέντρων όπως η Κόρινθος, η Σπάρτη και η Αθήνα. Οι αποκαλύψεις, που ξεκίνησαν το 1880 και ολοκληρώθηκαν παράλληλα με τις ανακτήσεις τον εικοστό αιώνα, αποκάλυψαν το απόλυτο καλύτερο δείγμα απαρχαιωμένου ελληνικού θεάτρου.

Διαθέτει πενήντα πέντε σειρές καθισμάτων, οι οποίες χωρίζονται σε δώδεκα επίπεδα στην κάτω άφιξη και είκοσι δύο στην επάνω, δίνοντας στο κέντρο παραστάσεων ένα όριο άνω των είκοσι χιλιάδων παρατηρητών. Η απίστευτη ακουστική του κέντρου παραστάσεων ήταν για αρκετό καιρό η πηγή της σχολαστικής και αρχαίας θεωρίας. Μερικές υποθέσεις συνιστούν ότι οι γενικοί άνεμοι μετέφεραν ήχους ή καλύπτουν ενισχυμένες φωνές, ενώ άλλες αναφέρουν ότι το μυστήριο βρίσκεται στη δομή των καθισμάτων. Καμία υπόθεση δεν έχει αποδειχθεί πλήρως, ακόμη και μετά από αρκετό καιρό έρευνας.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 πιο φοβεροί οβελίσκοι σε όλο τον κόσμο

3. THE ROMAN THEATRE OF ORANGE, Γαλλία

Αρχικά εργάστηκε υπό τον αυτοκράτορα Αυγούστου τον κύριο αιώνα μ.Χ., ο ρωμαϊκός χώρος του Orange έκλεισε με εντολή της αρχής το 391 μ.Χ., λόγω της αντίστασης της Χριστιανικής Εκκλησίας σε αυτό που θεωρούσε ως μη εκλεπτυσμένες εκθέσεις.
Το απαρχαιωμένο αμφιθέατρο επανιδρύθηκε τον δέκατο ένατο αιώνα και σήμερα φιλοξενεί το Chorégies d’Orange, μια δραματική γιορτή στα μέσα του έτους. Ο δωρεάν ηχητικός οδηγός παρέχει στους επισκέπτες ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με τις παραστάσεις και τη δημόσια δραστηριότητα στην πόλη της Προβηγκίας κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών περιστάσεων.

Διαβάστε επίσης: Top 10 αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ξαναέγραψαν την ιστορία

ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ, Γαλλία

4. ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΝΟΣΥΣ, Ελλάδα

Το Θέατρο του Διονύσου, που βρίσκεται ουσιαστικά στη σκιά της Ακρόπολης, είναι αποδεκτό ως ο παλαιότερος χώρος στον κόσμο.
Κατά την Κλασική περίοδο, η αθηναϊκή παράσταση παιζόταν εδώ στο πανηγύρι των Μεγάλων Διονυσίων, μια από τις πραγματικές θρησκευτικές γιορτές της πόλης.

Πιστεύεται ότι έχει εργαστεί από συγγενείς του δεσπότη Πεισίστρατου, έχει δει πολυάριθμες προσαρμογές και επεκτάσεις που ακολούθησαν, υπονοώντας ότι η δομική του πρόοδος παραμένει ένα παζλ. Τα σημερινά απομεινάρια προέρχονται από την ύστερη ρωμαϊκή εποχή του θεάτρου, με μόνο μερικές στήλες καθισμάτων που χρονολογούνται από την κλασική ελληνική περίοδο. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για την αποκατάσταση του απαρχαιωμένου χώρου με τη χρήση τεμαχίων από την πρώτη κορινθιακή πέτρα που έχουν διασκορπιστεί σε όλη την περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Οι 13 πιο όμορφοι αρχαίοι ναοί των Μάγια

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΝΟΣΥΣ, Ελλάδα

5. ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ MERIDA, Ισπανία

Η Μέριδα έχει πολλές εξέχουσες δομές, ωστόσο, το θέατρο —υποστηριζόμενο από τον πρόξενο Μάρκους Αγρίππα—είναι χωρίς αμφιβολία το πιο αξιοσημείωτο στην πόλη, και ίσως σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο.

Είναι μια γνήσια περίπτωση ενός υποδειγματικού σχεδίου ρωμαϊκής αίθουσας. Αναδεικνύει τρεις ζυγούς χώρους καθισμάτων, που σε σύγκριση με την κοινωνική τάξη των παρατηρητών. Εκτιμάται ότι το όριο του χώρου ήταν γύρω στις πεντέμισι χιλιάδες θεατές.

Σε μετέπειτα εκατοντάδες χρόνια, ο χώρος γνώρισε μερικές προσπάθειες ανοικοδόμησης που παρουσίασαν νέα δομικά στοιχεία και στολίδια. Η δομή αποκαταστάθηκε ξανά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και παρέμεινε στη σημερινή της κατάσταση από εκείνο το σημείο και μετά. Παρ’ όλα αυτά, λειτουργεί σήμερα ως θέση εκτέλεσης, λόγω του φεστιβάλ μιας ετήσιας γιορτής του παλαιού τύπου θεάτρου.

Διαβάστε επίσης: 10 μυστηριώδεις υποβρύχιες πόλεις του αρχαίου κόσμου

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ MERIDA, Ισπανία

6. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΤΑΟΡΜΙΝΑΣ, Ιταλία

Η Ταορμίνα ήταν μια ελληνική επαρχία στην ανατολική ακτογραμμή του νησιού της Σικελίας. Το αμφιθέατρο εκεί δουλεύτηκε από Έλληνες τον δεύτερο αιώνα π.Χ. Κατευθύνει μια απίστευτη προοπτική σε όλα τα υπέροχα μέρη της περιοχής: την Αίτνα, τον κόλπο της Νάξου, την Castelmola και την εντελώς καθαρή Μεσόγειο.
Το κέντρο παραστάσεων ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε από τους Ρωμαίους, και σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα παλιά αμφιθέατρα στη Σικελία, δεύτερο μόνο σε αυτό των Συρακουσών. Αυτό το λαμπρό ορόσημο είναι επί του παρόντος η έδρα της Taormina Arte, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Θεάτρου και Χορού.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 πιο διάσημα μνημεία της αρχαίας Αιγύπτου

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΤΑΟΡΜΙΝΑΣ, Ιταλία

7. ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΑΜΑΝ, Ιορδανία

Το πιο εκπληκτικό ορόσημο της Ιορδανίας μέχρι σήμερα είναι πιθανότατα το θέατρο, το οποίο λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Αντωνίνου Πίου και μπορούσε να φιλοξενήσει έξι χιλιάδες άτομα. Το θέατρο και το ωδείο ήταν σε διαφορετικές πλευρές μιας συζήτησης με κιονοστοιχία, από την οποία μόνο ένα μικρό μέρος έχει απομείνει σήμερα. Αυτά αρχικά παρέμειναν δίπλα σε ένα ρέμα και σε έναν αξιόλογο δρόμο, τον Decumanus Maximus. το ρέμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε υπόγεια πορεία και ο δρόμος έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Μια τρίγωνη πόρτα που κάποτε παρέμενε προς τα βόρεια της συζήτησης έχει επίσης εξαφανιστεί. Ήταν το πέρασμα προς την πομπική σκάλα μέχρι το φρούριο και αναφέρθηκε από ταξιδιώτες ήδη από το 1900.

Το 1948, ο τόπος έδωσε ένα μόνιμο καταφύγιο σε έναν τεράστιο αριθμό Παλαιστινίων εκτοπισμένων που δραπέτευσαν από τα σπίτια τους και εξελίχθηκε προς το Ισραήλ. Μέσα σε περίπου δεκατέσσερις ημέρες, ο πληθυσμός του Αμμάν σχεδόν πολλαπλασιάστηκε.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 πιο διάσημα μνημεία της αρχαίας Αιγύπτου

ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΑΜΜΑΝ, Ιορδανία

8. ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ, Ελλάδα

Οι Δελφοί, ο ίδιος αριθμός ατόμων που γνωρίζουμε μέχρι τώρα, ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, όπου βρισκόταν το καταφύγιο και ο προφήτης του Απόλλωνα. Ο αγιασμένος τόπος του Απόλλωνα στους Δελφούς αφιερώθηκε τον όγδοο αιώνα π.Χ. και η τοποθεσία ανέλαβε σημαντική θέση στους Πυθικούς Αγώνες. Σημαντικά σχεδιαστικά κομμάτια των Δελφών σήμερα ενσωματώνουν τον Ναό του Απόλλωνα, το Θησαυροφυλάκιο των Αθηναίων, την αρένα και —που είναι η ανησυχία μας— το θέατρο.

Το παλιό αμφιθέατρο των Δελφών βασίστηκε σε μια πλαγιά, δίνοντας στους θεατές μια προοπτική για ολόκληρο το άσυλο και την υπέροχη σκηνή που το περικλείει. Αρχικά κατασκευάστηκε τον τέταρτο αιώνα π.Χ. και μπορούσε να φιλοξενήσει πέντε χιλιάδες παρατηρητές. Παρά το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε και αποκαταστάθηκε, το αμφιθέατρο είναι σε κακή κατάσταση. το σπήλαιο έχει σβήσει, τα ασβεστολιθικά τετράγωνα σχίζονται και θρυμματίζονται, και ένας σημαντικός αριθμός από τα κτιριακά του στοιχεία παραμένουν διασκορπισμένα σε όλη τη ζώνη.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 πιο διάσημοι θόλοι του κόσμου

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ, Ελλάδα

9. ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΜΠΟΣΡΑ, Συρία

Η Bosra είναι μια απαρχαιωμένη πόλη που βρίσκεται στην αιχμή της Συρίας, μόνο νότια της Δαμασκού. Είναι μια από τις πιο εδραιωμένες αστικές περιοχές στη Γη, που αναφέρεται τον δέκατο τέταρτο αιώνα π.Χ. από αιγυπτιακές συμβολικές αναπαραστάσεις. Η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 106 μ.Χ. και έγινε πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αραβίας.

Το Θέατρο της Bosra κατασκευάστηκε σύντομα λίγο αργότερα, χωρητικότητας έως και 15.000 ατόμων. Εφόσον η δυναστεία των Αγιουβιδών εργάστηκε γύρω από τον χώρο, είναι επί του παρόντος ένα από τα καλύτερα προστατευμένα ρωμαϊκά κέντρα παραστάσεων στον πλανήτη. Έχει εκπληκτική ακουστική, τριώροφο προσκήνιο και τριάντα πέντε στήλες καθισμάτων.

Διαβάστε επίσης: Οι 20 πιο διάσημοι πίνακες στον κόσμο

ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΜΠΟΣΡΑ, Συρία

10. ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΪΔΗΣ, Ελλάδα

Τα ρωμαϊκά ερείπια της Σάιντ – η οποία είναι ακόμα σε πραγματικά εξαιρετική κατάσταση – ενσωματώνουν ένα ιερό, την είσοδο της πόλης και ένα τεράστιο θέατρο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 15.000 άτομα. Η πλευρά είναι μια κυρίαρχη πόλη θέρετρο στη μεσογειακή ακτή της νότιας Τουρκίας.

Η πόλη ιδρύθηκε από Έλληνες πρωτοπόρους τον έβδομο αιώνα π.Χ. και ήταν μια από τις σημαντικότερες ανταλλαγές που επικεντρώθηκαν στην περιοχή. Το 25 π.Χ., η Σίδη αποδείχθηκε ότι ήταν ένα κομμάτι της ρωμαϊκής επικράτειας της Γαλατίας και πέτυχε μέσω της ανταλλαγής ελαιολάδου και σκλάβων. Ο χώρος υπήρχε ως το θεμελιώδες κοινωνικό σημείο της πόλης για μεγάλο χρονικό διάστημα και προσέλκυε αξιόλογα άτομα από παντού σε όλη την περιοχή της Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης: Top 10 πιο όμορφοι αρχαίοι ρωμαϊκοί ναοί

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ SIDE, Ελλάδα

Οι διαμονές του χώρου θα χρησιμοποιηθούν αργότερα για μάχες – και παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της έκρηξης του Χριστιανισμού, ως εκκλησία
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *