Φυτά κήπου που τους αρέσει η σκιά

Δεν μπορούμε όλοι να είμαστε ευλογημένοι με έναν κήπο με νότιο προσανατολισμό, και ακόμη και εκείνοι που έχουν μπορεί να έχουν ακόμα την περίεργη σκιασμένη γωνία να γεμίσουν. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι όλα τα φυτά λάτρεις του άμεσου ηλιακού φωτός. Μερικοί γεννήθηκαν για να γεμίσουν τα σκιερά σημεία με φύλλωμα και χρώμα, ακόμη και με περιορισμένο ηλιακό φως.

Ανθοφόρα φυτά για σκιά

Πηγή: deviantart.com

Μπλε Παπαρούνα Ιμαλαΐων (Meconopsis baileyi)

Οι παπαρούνες Ιμαλαΐων καλλιεργούνται ευκολότερα στη Σκωτία και τη Βόρεια Αγγλία από ό,τι στο νότο της χώρας. Προτιμούν σκιερές, υγρές συνθήκες και καίγονται εύκολα στον άμεσο ήλιο. Φυτέψτε μπλε παπαρούνες Ιμαλαΐων σε υγρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος σε ένα σημείο που είναι προστατευμένο από τους ισχυρούς ανέμους.

Οι μπλε παπαρούνες Ιμαλαΐων είναι ιδανικές για παρτέρια και φαίνονται το μέρος σε έναν δασώδη κήπο. Τα μπλε λουλούδια σε σχήμα κυπέλλου διαθέτουν φωτεινά κίτρινα κέντρα και παράγουν μια λουλουδάτη επίδειξη κερασιού από τα τέλη της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού.

Όσο βρίσκεστε εδώ, ελέγξτε μερικά από τα φυτά κήπου στο Gardeners Dream.

Lily of the Valley (Convallaria majalis)

Αυτό το ανθεκτικό πολυετές λουλούδια ανθίζει στα τέλη της άνοιξης, ανθισμένα ράσα από εξαιρετικά αρωματικά μικρά λευκά άνθη σε σχήμα καμπάνας. Αυτοί οι λάτρεις της σκιάς είναι ιδανικοί για υποφύτευση σε άνθη μπορντούρας από τα μέσα της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Το κρίνο της κοιλάδας προτιμά υγρούς τύπους εδάφους με κιμωλία ή αμμώδη και ανέχεται κακή αποστράγγιση. Αναπτύσσονται καλά σε μερική ή πλήρη σκιά και είναι φυτά σχετικά χαμηλής συντήρησης για σκιερό σημείο.

Siberian Bugloss (Brunnera macrophylla)

Ανθίζοντας από τα μέσα έως τα τέλη της άνοιξης, αυτό το ανθεκτικό πολυετές φυτό είναι ιδανικό για καλλιέργεια σε ημισκιά. Προτιμά υγρό έδαφος με καλή αποστράγγιση, είναι εύκολο στη φροντίδα και παρέχει ελκυστική κάλυψη εδάφους σε κρεβάτια και μπορντούρες. Τα μικρά μπλε λουλούδια έχουν σχήμα αστεριού και συμπληρώνουν τέλεια τα πράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς.

Το Siberian bugloss είναι ιδανικό για πιο δροσερά κλίματα. Ως ποώδη πολυετή φυτά, αυτά τα ελκυστικά φυτά για σκιά πεθαίνουν πίσω στο έδαφος το χειμώνα και αναδύονται ξανά την επόμενη άνοιξη.

Πηγή: thespruce.com

Αιμορραγική Καρδιά (Lamprocapnos spectabilis)

Ενώ τα αιμορραγικά φυτά της καρδιάς ευδοκιμούν στον ήλιο, ευδοκιμούν επίσης σε σκιά και μερική σκιά. Τα χαριτωμένα μικρά λουλούδια σε σχήμα καρδιάς έχουν λευκές άκρες και αναπτύσσονται κατά μήκος τοξωτών μίσχων πάνω από πλούσια πράσινα φύλλα που μοιάζουν με φτέρη, εξ ου και το όνομα αιμορραγική καρδιά.

Τα ροζ λουλούδια εμφανίζονται από τα μέσα της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού, προσελκύοντας μέλισσες και πεταλούδες στον κήπο. Λειτουργούν επίσης καλά ως μέρος μιας οθόνης κομμένων λουλουδιών. Καλλιεργήστε αιμορραγικά φυτά καρδιάς σε υγρή σκιά προς το μπροστινό ή το μέσο των περιγραμμάτων.

Foxglove (Digitalis purpurea)

Το Foxglove είναι ένα από εκείνα τα άπιαστα φυτά που αναπτύσσονται καλά σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτός, από τον ήλιο μέχρι τη σκιά. Μια ροζέτα από απαλά πράσινα φύλλα παρέχει τη βάση για την ανάπτυξη των ψηλών, όρθιων λουλουδιών. Τα κοινά φυτά αλεπούδων παράγουν σωληνοειδή μωβ άνθη με στίγματα στο λαιμό και ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού. Αφήνοντας τους σπόρους να σπείρουν μόνοι τους πριν από τη νεκροκεφαλή εξαντλημένων ανθοφοριών μπορεί να ενθαρρύνει μια δεύτερη άνθηση των λουλουδιών πριν τελειώσει το καλοκαίρι.

Φυτέψτε αλεπούδα σε υγρό αλλά καλά στραγγιζόμενο έδαφος και παρακολουθήστε τους επικονιαστές να συρρέουν στον κήπο για να απολαύσουν αυτά τα πλούσια σε νέκταρ λουλούδια.

Το καπό της γιαγιάς (Aquilegia)

Αυτά τα εύκολα στην ανάπτυξη, αυτοσπορά ανθοφόρα φυτά είναι ιδανικά για ανεπίσημους κήπους και κήπους σε στιλ εξοχικής κατοικίας. Γνωστή και ως κοινή κολομπίνα, αυτά τα χαριτωμένα λουλούδια προτιμούν να φυτεύονται σε υγρό έδαφος σε ημισκιέρα.

Ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού και διατίθενται σε μια σειρά χρωμάτων λουλουδιών από απαλό ροζ έως μπλε μελάνι. Ορισμένα έχουν ακόμη και δίχρωμα διπλά πέταλα, και άλλα, καθαρά λευκά λουλούδια. Αυτά τα λουλούδια αναπτύσσονται σε συστάδες σε ψηλούς μίσχους που αναπτύσσονται από συστάδες ωχροπράσινων φύλλων.

Φυλλώδη φυτά για σκιά

Πηγή: heraldnet.com

Coral Bells (Heuchera)

Οι κοραλλιογενείς καμπάνες είναι μια εξαιρετική επιλογή για εδαφοκάλυψη σε μπορντούρες και παρτέρια, αλλά αναπτύσσονται επίσης καλά φυτεμένα σε γλάστρες και δοχεία. Αυτά τα φυτά χαμηλής συντήρησης αναπτύσσονται εύκολα και διατίθενται σε μια σειρά από ζωηρά χρώματα των φύλλων, από πράσινο λάιμ έως σκούρο μωβ έως μεταλλικό ροζ. Αυτά τα φυτά που αγαπούν τη σκιά διατηρούν το φύλλωμά τους όλο το χρόνο και μερικές φορές παράγουν μικροσκοπικά λουλούδια το καλοκαίρι.

Οι περισσότερες ποικιλίες heuchera ευδοκιμούν σε μερική σκιά, αλλά όσο πιο σκούρο είναι το φύλλωμα, τόσο περισσότερο τον ήλιο μπορεί να ανεχθεί το φυτό. Προτιμούν ελαφρύ, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και αναπτύσσονται καλά μεταξύ άλλων φυτών για σκιά.

Φυτό λεοπάρδαλης (Ligularia)

Ενώ τα φυτά της λεοπάρδαλης παράγουν ψηλά λουλούδια με φωτεινά κίτρινα άνθη το καλοκαίρι, συνήθως καλλιεργούνται για το ελκυστικό τους φύλλωμα. Αυτά τα ποώδη πολυετή φυτά έχουν μεγάλα φύλλα σε σχήμα καρδιάς και συγκαταλέγονται στα καλύτερα φυτά για σκιερές περιοχές με κακή στράγγιση εδάφους.

Τα φυτά λεοπάρδαλης προτιμούν ένα προστατευμένο μέρος σε υγρή σκιά όπου το έδαφος δεν στεγνώνει. Οι λιγουλάρια πρέπει να ποτίζονται τακτικά κατά τη διάρκεια ζεστών, ξηρών καιρικών περιόδων.

Μυρωδάτο κρίνο Plantain (Hosta plantaginea)

Ένα αρωματικό κρίνο πλατανό είναι ένα από τα καλύτερα φυτά σκιάς, που ευδοκιμεί σε μερικώς και ακόμη και πλήρως σκιερές περιοχές του κήπου.

Τα λευκά άνθη αναπτύσσονται σε ψηλούς μίσχους το καλοκαίρι και έχουν πολύ άρωμα, ειδικά τα βράδια. Παρά την ανθοφορία των όμορφων λουλουδιών, οι οικοδεσπότες συνήθως καλλιεργούνται για το φύλλωμά τους. Κατάλληλο για κηπουρική σε εμπορευματοκιβώτια καθώς και για καλλιέργεια σε μπορντούρες, ο αρωματικός κρίνος πλαντάνα σχηματίζει ένα ανάχωμα με μεγάλα γυαλιστερά σκούρα πράσινα φύλλα που δημιουργούν μια εντυπωσιακή εμφάνιση φυλλώματος.

Ενώ οι οικοδεσπότες μπορούν να ανεχθούν λίγο ηλιακό φως, κρατήστε τους μακριά από τον καυτό απογευματινό ήλιο. Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια λατρεύουν να μοσχοβολούν τα φύλλα του κρίνου, γι’ αυτό προσθέστε λίγη προστασία για να αποτρέψετε τα μεγάλα φύλλα να καταλήξουν γεμάτα τρύπες.

Θάμνοι για σκιά

Πηγή: onlineplantencentrum.nl

Wood Spurge (Euphorbia amygdaloides)

Αυτός ο συμπαγής θάμνος είναι ιδανικός για σκιερά σημεία σε γωνίες ή περιθώρια. Το αειθαλές φύλλωμά του δίνει ενδιαφέρον όλο το χρόνο, παίρνοντας μια βαθιά κόκκινη απόχρωση το φθινόπωρο και το χειμώνα. Πυκνές συστάδες φωτεινών κίτρινων λουλουδιών ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης έως το καλοκαίρι δίνοντας στον θάμνο μια χρυσή αύρα.

Το Wood spurge ευδοκιμεί σε μια σκιερή περιοχή με υγρό αλλά καλά στραγγιζόμενο έδαφος και είναι πλήρως ανθεκτικό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμιλος Hydrangea Villosa (Hydrangea aspera)

Αυτοί οι μεγάλοι φυλλοβόλοι θάμνοι είναι ένα από τα καλύτερα ανθοφόρα φυτά για σκιά. Τα μακριά, λογχοειδή, ελαφρώς τριχωτά πράσινα φύλλα δίνουν τη θέση τους σε συστάδες μικροσκοπικών μπλε-μοβ λουλουδιών με μεγαλύτερα στείρα ροζ άνθη γύρω από το εξωτερικό.

Τα λουλούδια ανθίζουν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, παρέχοντας άφθονο χρωματικό ενδιαφέρον όλο το καλοκαίρι. Αυτή η ποικιλία ορτανσίας ευδοκιμεί σε προστατευμένο σημείο σε μερική ή ανοιχτή σκιά.

Common Box (Buxus sempervirens)

Ένας από τους πιο δημοφιλείς θάμνους στη χώρα, το κοινό κουτί είναι εύκολο να αναπτυχθεί και προτιμά τη σκιά, ακόμη και ανέχεται τη βαθιά σκιά. Το αειθαλές φύλλωμά του παρέχει ενδιαφέρον όλο το χρόνο, από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη του χειμώνα, και ανταποκρίνεται καλά στο κλάδεμα, καθιστώντας αυτά τα σκιερά φυτά ιδανικά για τοπιάρισμα.

Τα γυαλιστερά σκούρα πράσινα φύλλα είναι δερματώδη και μικρά, φτάνουν περίπου τα 3 εκατοστά και είναι πυκνά συσκευασμένα, κάτι που είναι ιδανικό για αντιστάθμιση. Αυτός ο πολύπλευρος θάμνος αναπτύσσεται καλά στους περισσότερους τύπους εδάφους και είναι πλήρως ανθεκτικός.

Χόρτα για σκιά

Πηγή: plants.ces.ncsu.edu

Φουντωτό τρίχορτο (Deschampsia cespitosa)

Αυτό το αειθαλές γρασίδι σε σχήμα σιντριβανιού ευδοκιμεί σε ανοιχτόχρωμη σκιά και μερικό ήλιο. Παράγει τούφες από δύσκαμπτα πράσινα φύλλα, από τα οποία αναδύονται ψηλοί, τοξωτοί ψεκασμοί από ασημί-μοβ κεφαλές λουλουδιών.

Αυτές οι κωδωνοκρουσίες είναι μακράς διάρκειας, γίνονται καφέ με την ηλικία και δίνουν ενδιαφέρον στα τέλη της σεζόν. Θα πρέπει να είναι νεκροί στα τέλη του χειμώνα και να αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη στις εκθέσεις αποξηραμένων λουλουδιών. Το φουντωτό χόρτο τρίχας προτιμά τα υγρά εδάφη αλλά είναι ανθεκτικό στην ξηρασία μόλις εγκατασταθεί.

Ιαπωνικό δασικό γρασίδι (Hakonechloa macra)

Αυτό το εντυπωσιακό διακοσμητικό γρασίδι είναι ιδανικό για να προσθέσει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον σε σκιερούς κήπους. Προσφέρει εντυπωσιακό χρώμα του φθινοπώρου όταν τα λαμπερά πράσινα φύλλα γίνονται κοκκινοκαφέ. Ψηλοί ψεκασμοί από μικροσκοπικά ωχροπράσινα λουλούδια ανθίζουν στις αρχές του καλοκαιριού.

Το ιαπωνικό δασικό χόρτο ευδοκιμεί στα πιο καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ανέχεται όλες τις συνθήκες φωτός, από τον ήλιο μέχρι τη σκιά. Είναι πλήρως ανθεκτικό και αναπτύσσεται καλά ως χαρακτηριστικό σε δοχεία καθώς και μαζί με άλλα φυτά στα όρια.

Πηγή: masterclass.com

Pheasant’s Tail Grass (Anemanthele lessoniana)

Γνωστό και ως αιολικό γρασίδι της Νέας Ζηλανδίας, αυτό είναι ένα πολύτιμο αειθαλές φυτό που προσφέρει χρώμα όλο το χρόνο. Το μακρύ, λεπτό πράσινο φύλλωμα χρωματίζεται με πορτοκαλί και κόκκινο καθώς τα φύλλα ωριμάζουν, με αποτέλεσμα μια εκπληκτική εμφάνιση χρώματος το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Ψηλοί τοξωτοί μίσχοι εμφανίζονται το καλοκαίρι και φέρουν ψεκασμούς αέρινων κόκκινων-καφέ λουλουδιών. Για τις πιο ζωντανές αποχρώσεις, κρατήστε το γρασίδι της ουράς του φασιανού μακριά από τη βαθιά σκιά. Αντίθετα, φυτέψτε το σε σκιά ή μερική σκιά.

Black Mondo Grass (Ophiopogon planiscapus «Nigrescens»)

Αυτό το εντυπωσιακό φυτό κάνει εξαιρετικό χαρακτηριστικό σε δοχεία και υπερυψωμένα κρεβάτια. Μεγαλωμένα στον ήλιο, τα μακρόστενα φύλλα παίρνουν μια μαύρη απόχρωση. Ωστόσο, εάν καλλιεργείτε μαύρο γρασίδι mondo σε σκιά, το φύλλωμα γίνεται μια ασυνήθιστη απόχρωση του μωβ-πράσινου.

Γνωστό και ως μαύρο γρασίδι κρίνων, το μαύρο γρασίδι mondo είναι ένα αειθαλές πολυετές φυτό με ράτσες από μικρά ανοιχτόχρωμα μοβ άνθη το καλοκαίρι και μπλε-μαύρα μούρα το φθινόπωρο.

Η επιτυχής καλλιέργεια φυτών σε έναν σκιερό κήπο μπορεί να μοιάζει λίγο με δοκιμή και λάθος. Ωστόσο, η επιλογή φυτών που αγαπούν τη σκιά μπορεί να κάνει τη διακόσμηση πιο σκούρων περιοχών πολύ πιο εύκολη. Είτε ο εξωτερικός σας χώρος είναι βόρειος είτε σκιάζεται από ψηλά κτίρια και μεγάλα δέντρα, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν όμορφο σκιερό κήπο γεμάτο με υπέροχα λουλούδια και φανταστικά φυλλώματα. Ποιος ξέρει – ίσως ανακαλύψετε ακόμη και κάποια νέα αγαπημένα φυτά!
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *