«Το πιο σπάνιο πουλί του κόσμου» εντοπίστηκε από ερευνητές στη Βραζιλία

Μετά από μια μακρά, εκτεταμένη αναζήτηση ένα από τα πιο απειλούμενα πουλιά στον πλανήτη επιτέλους εντοπίστηκε για άλλη μια φορά. Δεν είναι ούτε φανταχτερό, ούτε μεγάλο, αλλά είναι ένα μεσαίου μεγέθους, μακριά ουρά πουλί με χαρακτηριστικές τρίχες στο μέτωπό του. Γνωστό ως Stresemann’s Bristlefront, είναι ένα από τα πιο σπάνια πλάσματα στη Γη και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μόνο μια χούφτα από αυτά τα πλάσματα έχουν απομείνει στον κόσμο. Το θηλυκό μπροστινό τρίχωμα εντοπίστηκε στις 12 και 14 Δεκεμβρίου σε θραύσματα του οικοτόπου στη Μπαΐα της Βραζιλίας, κάτι που ανανέωσε την ελπίδα να σωθεί από την εξαφάνιση αυτό το αξιοσημείωτο ωδικό πτηνό που φωλιάζει στο έδαφος. Και τώρα είναι καιρός να σωθεί το πουλί από την πλήρη εξαφάνιση, καθώς μειώνεται ραγδαία στο βιότοπο του τροπικού δάσους απειλώντας να ωθήσει τον πληθυσμό στο μηδέν. Αυτά τα πουλιά βρίσκονται μόνο σε μια μικρή περιοχή της ανατολικής Βραζιλίας και πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1830.

Σχετικά: Τα 10 πιο πολύχρωμα πουλιά

Ο φυσικός βιότοπος του είδους περιλαμβάνει υποτροπικά ή τροπικά υγρά πεδινά δάση. Απειλείται από απώλεια οικοτόπων και το καταφύγιο Mata do Passarinho είναι η τελευταία γνωστή περιοχή που στεγάζει το τρίχωμα του Stresemann, με λιγότερα από δεκαπέντε γνωστά άτομα σύμφωνα με την American Bird Conservancy (ABC) και τον συνεργαζόμενο οργανισμό της στη Βραζιλία, Fundacao Biodiversitas.

Το είδος πήρε το όνομά του από έναν Γερμανο-Βραζιλιάνο ορνιθολόγο Helmut Sick, ο οποίος σημείωσε τόσο τις χαρακτηριστικές τρίχες του πουλιού όσο και το όνομα του δασκάλου του Erwin Stresemann. Επιπλέον, αυτό το είδος πουλιού παρέμεινε ακαταγραφή για 50 χρόνια και ανακαλύφθηκε ξανά το 1995. Τώρα οι προσπάθειες διατήρησης επικεντρώνονται στην περιοχή του βορειοανατολικού Minas Gerais, όπου ελπίζεται ότι ο μικρός πληθυσμός μπορεί να διατηρηθεί ζωντανός και να επιτραπεί να ανθίσει.

Σχετικά: Τα 10 πιο γρήγορα πουλιά στον κόσμο

«Παρόλο που νιώθουμε ανακούφιση που το Stresemann’s Bristlefront συνεχίζει να επιβιώνει, το μέλλον του είδους παραμένει επισφαλές», λέει μια από την ομάδα διατήρησης, η Amy Upgren από το American Bird Conservancy (ABC).

Προκειμένου να αξιολογηθεί ο τρέχων πληθυσμός, το Fundacao Biodiversitas, με την υποστήριξη του ABC, έστειλε μια ομάδα για να αναζητήσει το εναπομείναν ενδιαίτημα του είδους εντός και εκτός του καταφυγίου Mata do Passarinho ή «Songbird Forest». Μετά από αρκετές έρευνες, η γυναικεία τρίχα φάνηκε έξω από τα όρια του αποθεματικού από τον Alexander Zaidan του Fundação Biodiversitas και τον ερευνητή Marcos Rezende Peres.

Alexander Zaidan (αριστερά) και Marcos Rezende Peres (δεξιά)

Ο Alexander Zaidan (αριστερά) και ο Marcos Rezende Peres (δεξιά) στον αγωνιστικό χώρο αφού βρήκαν το τρίχωμα.

Το 2007, το Fundacao Biodiversitas, με την υποστήριξη από το ABC, το Rainforest Trust και άλλους οργανισμούς, ίδρυσε το καταφύγιο Mata do Passarinho για να προστατεύσει το περιβάλλον για αυτό και άλλα σπάνια είδη, όπως το Banded Cotinga.

Παρόμοιο με το μέγεθος ενός γκρίζου πτηνού ή του βόρειου καρδινάλιου, το Stresemann’s Bristlefront ονομάζεται για τις άκαμπτες τρίχες στο πρόσωπό του και ταξινομείται ως tapaculo, δηλαδή ένα σε μια οικογένεια 50 και πλέον ειδών που απαντάται κυρίως στη Νότια Αμερική και καλά γνωστοί για τις κρυφές συνήθειές τους. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ωδικά πτηνά, αυτό το είδος φωλιάζει σε υπόγειες σήραγγες. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της ιστορίας της ζωής αυτού του πτηνού εξακολουθούν να παραμένουν ένα μυστήριο και πριν μπορέσουν να μελετηθούν αυτές οι λεπτομέρειες, η πτώση του είδους προς την εξαφάνιση πρέπει να σταματήσει.

Πηγή: Bird Watching
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *