Τι είναι η Υδροπονική Γεωργία; Η βασική διαφορά μεταξύ της παραδοσιακής και της υδροπονικής γεωργίας;

Η παραδοσιακή μορφή της γεωργίας παραμένει η ίδια εδώ και αιώνες. Ναι, πολλές τεχνολογικές εξελίξεις έχουν ενισχύσει την παραγωγικότητα, η διαδικασία σποράς των σπόρων, το πότισμα και η φροντίδα της παραγωγής, η συγκομιδή και η υπερβολική εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι ο βασικός άξονας της γεωργίας με βάση το έδαφος. Αλλά οι αγρότες πρέπει να αναζητήσουν νεότερους τρόπους για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και να καταφύγουν σε πιο αποτελεσματικές τεχνικές για να αποφέρουν καλύτερα, ταχύτερα και πιο οικονομικά αποτελέσματα.

Αυτό είναι όπου η υδροπονική καλλιέργεια καταιγίζει τον κόσμο. Είναι ένας άχως τρόπος καλλιέργειας φυτών όπου οι ρίζες βυθίζονται σε ένα προσεκτικά αναμεμειγμένο θρεπτικό διάλυμα και τα φυτά αναπτύσσονται σε καθορισμένο περιβάλλον. Με την υδροπονική κηπουρική, μπορείτε να καλλιεργήσετε υγιεινές, άφθονες και βιολογικές καλλιέργειες όλο το χρόνο. Δεδομένου ότι τα υδροπονικά συστήματα δημιουργούνται προσεκτικά, μπορούν να εγκατασταθούν σε μικρούς χώρους χωρίς πολλές επενδύσεις.

Ενώ και οι δύο τεχνικές είναι αποδεδειγμένοι τρόποι καλλιέργειας, ορισμένες βασικές διαφορές κάνουν την υδροπονία έναν πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο καλλιέργειας των χόρτων σας. Μπορείτε να επιλέξετε το πιο εύκολο στην καλλιέργεια φυτών για εκείνα που έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά. Ό,τι κι αν επιλέξετε, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα απλό σετ υδροπονίας και ο σωστός προμηθευτής υδροπονικής όπως η Kushy.com.au για να ξεκινήσετε την παραγωγή μιας πλούσιας σοδειάς που μπορείτε να θερίσετε καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Ακολουθούν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ υδροπονίας και καλλιέργειας εδάφους:

1. Πιο πλούσια προϊόντα

Πηγή: verticalroots.com

Ένα από τα βασικά οφέλη της υδροπονίας είναι ότι παράγει καλλιέργειες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε πολλαπλές καλλιέργειες σε ένα χρόνο με υδροπονία, κάτι που δεν είναι δυνατό με τη γεωργία με βάση το έδαφος. Η υδροπονία δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των καλλιεργειών και επομένως δεν εξαρτάται από το φυσικό περιβάλλον και είναι απαλλαγμένο από καιρικές επιπτώσεις. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή γεωργία, όπου πρέπει να περιμένετε την κατάλληλη εποχή/καιρό για να καλλιεργήσετε τις καλλιέργειες, το καθορισμένο περιβάλλον στην υδροπονία βοηθά τους αγρότες να καλλιεργούν όλα τα είδη των καλλιεργειών οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά φτάνουν απευθείας στις ρίζες παράγοντας μια πολύ πιο υγιεινή καλλιέργεια απαλλαγμένη από επιθέσεις παρασίτων. Οι πιο υγιεινές καλλιέργειες αναπτύσσονται καλά, είναι πιο νόστιμες και παραμένουν φρέσκες για περισσότερο.

2. Διαστημική αποδοτικότητα

Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα της υδροπονίας είναι ότι απαιτεί πολύ λίγο χώρο για να αναπτυχθεί μια μεγάλη ποσότητα προϊόντων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την κάθετη υδροπονική κηπουρική που αξιοποιεί τον χώρο εξαιρετικά αποτελεσματικά. Ακόμη και οι εγκαταστάσεις θερμοκηπίου που χρησιμοποιούν υδροπονικές τεχνικές απολαμβάνουν εξαιρετική διαχείριση του χώρου μέσω της υδροπονίας. Οι ρίζες δεν χρειάζεται να επεκταθούν πολύ για να βρουν θρεπτικά συστατικά, αναπτύσσονται καλά σε μικρό χώρο. Επιπλέον, ένας σημαντικότερος αριθμός δενδρυλλίων μπορεί να καλλιεργηθεί σε μια μικρή περιοχή που αποδίδει περισσότερα προϊόντα.

3. Εξοικονομεί νερό

Πηγή: thedharmatrails.com

Τα φυτά σε υδροπονικά συστήματα αναπτύσσονται σε διάλυμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αυτό το νερό κυκλοφορεί συνεχώς από τη δεξαμενή στις ρίζες και πίσω στη δεξαμενή. Αυτό το σύστημα υψηλής εξοικονόμησης νερού επιτρέπει στα φυτά να απορροφούν πόση ποσότητα χρειάζονται και να απελευθερώνουν το υπόλοιπο νερό πίσω στο σύστημα. Από την άλλη πλευρά, η γεωργία με βάση το έδαφος χρησιμοποιεί πολύ νερό που δεν απορροφάται από τα φυτά αλλά εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα. Υπάρχει μεγάλη ποσότητα νερού που πάει χαμένη. Σε μια πρόσφατη μελέτη του ΠΟΥ, έχει προταθεί ότι η διαθεσιμότητα πόσιμου νερού εξαντλείται με γρήγορους ρυθμούς και ο μισός κόσμος θα ζει σε περιοχές με πιέσεις νερού έως το 2025. Σε ένα παγκόσμιο σενάριο όπως αυτό και η αυξανόμενη ζήτηση για τα τρόφιμα, οι παραδοσιακές μορφές άρδευσης όπου σπαταλάται τεράστια ποσότητα νερού θα καταστούν απαρχαιωμένες. Τα υδροπονικά συστήματα μπορούν να είναι οι σωτήρες στους επόμενους καιρούς.

4. Βιολογικές καλλιέργειες χωρίς χημικά

Η παραδοσιακή γεωργία χρησιμοποιεί πολλά φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής, κάτι που δεν συμβαίνει με την υδροπονική καλλιέργεια. Δεδομένου ότι τα φυτά αναπτύσσονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον, δεν αναπτύσσονται επιθέσεις παρασίτων ή άλλα έντομα στα φυτά. Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά παρέχονται απευθείας στις ρίζες καλλιεργώντας μια πολύ πιο υγιεινή καλλιέργεια από τη γεωργία με βάση το έδαφος. Η καλύτερη υγεία εξασφαλίζει λιγότερη ευαισθησία σε επιθέσεις ζιζανίων και παρασίτων. Ενώ τα υδροπονικά συστήματα είναι επιρρεπή σε σπάνια προβλήματα παρασίτων, είναι πολύ μεγάλα και μπορούν να ελεγχθούν εύκολα.

5. Έλεγχος θρεπτικών συστατικών

Πηγή: arcticfarming.fi

Κάθε φυτό απαιτεί ένα συγκεκριμένο σύνολο θρεπτικών συστατικών για να αναπτυχθεί στην καλύτερη του ικανότητα και η υδροπονική καλλιέργεια σας επιτρέπει να το κάνετε αυτό. Τα θρεπτικά διαλύματα μπορούν να αναμειχθούν προσεκτικά και να επιμεληθούν ανάλογα με τις απαιτήσεις των καλλιεργειών που καλλιεργείτε. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι κάθε καλλιέργεια θα αναπτυχθεί καλά χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε χημικά για να ενισχύσετε την ανάπτυξή της.

6. Καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους – ανεξάρτητα από τον καιρό

Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της υδροπονικής καλλιέργειας είναι ότι τα φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους, επομένως δεν χρειάζεστε ανοιχτούς χώρους για να δημιουργήσετε ένα υδροπονικό σύστημα. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και στην πίσω αυλή σας, στο μπαλκόνι σας ή ακόμα και μέσα στο δωμάτιό σας. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει χώμα, είναι πολύ πιο καθαρό και εύκολο να συντηρηθεί το σύστημα. Αυτό σας δίνει επίσης την ευελιξία να καλλιεργείτε τα χόρτα σας όλο το χρόνο καθώς η θερμοκρασία, το φως, το επίπεδο οξυγόνου, η υγρασία και η ροή του αέρα μπορούν να ελεγχθούν με διάφορα υδροπονικά υλικά και να παρέχουν στα φυτά το κατάλληλο περιβάλλον.

Αντίθετα, πρέπει να εξαρτάστε από τον καιρό και μπορείτε να καλλιεργήσετε εποχιακές καλλιέργειες μόνο με αγροκαλλιέργεια. Εκτός αυτού, δεν έχετε κανέναν έλεγχο του κλίματος και οποιαδήποτε άκαιρη κλιματική αλλαγή μπορεί ενδεχομένως να καταστρέψει τις καλλιέργειές σας.

7. Απαιτεί λιγότερη σωματική εργασία

Πηγή: freshontable.com

Η παραδοσιακή γεωργία απαιτεί πολλούς σωματικούς κόπους, και παρόλο που η σημερινή τεχνολογική πρόοδος επιτρέπει στους αγρότες να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς με μηχανές, εξακολουθείτε να πρέπει να κατεβείτε και να λερωθείτε στο χώμα. Αλλά τα υδροπονικά συστήματα σας παρέχουν την ελευθερία από τη σωματική προσπάθεια. Μπορούν να στηθούν σε άνετο ύψος, ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε για ώρες για να φροντίσετε τα φυτά σας. Τα υδροπονικά συστήματα μπορούν να σχεδιαστούν έχοντας κατά νου την άνεσή σας και ο εργονομικός σχεδιασμός τους κάνει πολύ εύκολη τη φύτευση, τη μεταφύτευση και τη συγκομιδή.

Η υδροπονική καλλιέργεια έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που καλλιεργείτε τα χόρτα σας. Η υδροπονία όχι μόνο είναι πιο παραγωγική, αλλά είναι και λιγότερο σωματική πρόκληση. Η υδροπονία έχει πολύ λιγότερους περιορισμούς και σε αντίθεση με την παραδοσιακή της, η υδροπονία παρέχει μεγάλη ελευθερία με το είδος της καλλιέργειας που θέλετε να καλλιεργήσετε.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *