Τα 15 άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία

Η ιστορία έχει δημιουργήσει πολλές σπουδαίες προσωπικότητες των οποίων η επιρροή έχει ξεπεράσει κατά πολλές δεκαετίες ή και αιώνες. Καλύπτουν όλους τους τομείς, τις χρονικές περιόδους και τις χώρες, αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό – έχουν επηρεάσει τις ζωές χιλιάδων. Ακολουθεί μια λίστα με τους 15 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία.

Άνθρωποι με επιρροή στην Ιστορία

1. Αριστοτέλης

Ο Αριστοτέλης ήταν φιλόσοφος και επιστήμονας που γεννήθηκε το 384 π.Χ. στην αρχαία Ελλάδα και είναι ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία. Αυτό οφείλεται ίσως στο ότι το εύρος των γραπτών του ήταν πολύ μεγάλο και οι περισσότερες από τις σύγχρονες επιστήμες και κοινωνικές επιστήμες προέρχονται από τα έργα του σε κάποιο στάδιο. Παρόλο που πολλά από αυτά τα αξιώματα και θεωρίες έχουν καταρριφθεί από τη σύγχρονη έρευνα, ήταν υπεύθυνος για τη χάραξη χωριστών κλάδων όπου δεν υπήρχε κανένας και για τη διαμόρφωση της επιστημονικής έρευνας και σκέψης. Ήταν επίσης ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος συνέχισε να χτίζει μια τεράστια αυτοκρατορία που εκτείνεται σε δύο ηπείρους.

Άνθρωποι με επιρροή στην Ιστορία

2. Ιησούς Χριστός

Ο Ιησούς Χριστός, ο ιδρυτής της χριστιανικής θρησκείας έχει άμεση επιρροή στους 2 δισεκατομμύρια οπαδούς του Χριστιανισμού στον κόσμο και ως εκ τούτου είναι ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία. Ωστόσο, ο Αριστοτέλης και ο Πλάτων έχουν αναφερθεί συχνά ως άτομα με μεγαλύτερη επιρροή, καθώς οι ιδέες τους δεν περιορίζονταν από θρησκευτικά δόγματα και είναι ευρέως αποδεκτές από ανθρώπους όλων των θρησκειών. Εκτός από τα 2 δισεκατομμύρια οπαδούς, ο Ιησούς Χριστός είχε σημαντικό αντίκτυπο στον κόσμο συνολικά, καθώς πολλές χριστιανικές αξίες έχουν παγκοσμιοποιηθεί λόγω των συνειδητών προσπαθειών των βασιλείων και των χωρών που αποδέχονται τη θρησκεία ως επίσημη θρησκεία.

Άνθρωποι με επιρροή στην Ιστορία

3. Μέγας Αλέξανδρος

Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους στρατιωτικούς στρατηγούς που έχει δει ποτέ ο κόσμος, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία. Με τον στρατηγικό του σχεδιασμό και την αποτελεσματική χρήση των στρατευμάτων του, μπόρεσε να συγκεντρώσει μια μεγάλη αυτοκρατορία και η ζωή του θεωρείται πλέον μια ολόκληρη εποχή – η ελληνιστική περίοδος. Επίσης διέδωσε την επιρροή του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο και έμεινε αήττητος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αναγκάστηκε να επιστρέψει από τις ακτές του Ινδού, καθώς δεν μπορούσε να νικήσει τους στρατούς της ηπειρωτικής Ινδίας.

Άνθρωποι με επιρροή στην Ιστορία

4. Λεονάρντο ντα Βίντσι

Γεννημένος στη Φλωρεντία στο απόγειο της Αναγέννησης, αυτός ο άνθρωπος συχνά θεωρείται ως η προσωποποίηση της παγκόσμιας ιδιοφυΐας λόγω της κυριαρχίας του σε πολλαπλά πεδία που εκτείνονται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης κατανόησης. Ο Ντα Βίντσι ήταν ένας παραγωγικός εφευρέτης και ήταν διάσημος κατά την εποχή του ως καλλιτέχνης, γλύπτης, ζωγράφος, μαθηματικός, φυσικός, ανατόμος και αρχιτέκτονας. Σκέφτηκε τα μηχανήματα που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλάνου και του αλεξίπτωτου και έτσι είχαν διαρκή αντίκτυπο στην επιστήμη. Σας προτείνουμε επίσης να διαβάσετε για αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ξαναέγραψαν την ιστορία.

Άνθρωποι με επιρροή στην Ιστορία

Πηγή εικόνας: Wikimedia

5. Ιούλιος Καίσαρας

Ο Ιούλιος Καίσαρας είναι, σύμφωνα με πολλούς μελετητές της Ρωμαϊκής Ιστορίας, ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Ως Αυτοκράτορας μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στη Γη, είχε τεράστια δύναμη την οποία συνδύασε με τη στρατιωτική του οξυδέρκεια και στρατηγική για να επεκτείνει τα όριά της. Ανήκε στην αριστοκρατική τάξη, αλλά έκανε πολλούς εχθρούς στην άρχουσα ελίτ με τις ιδέες του για κοινωνική ισότητα και αυτό αναφέρεται συχνά ως η αιτία της δολοφονίας του.

Άνθρωποι με επιρροή στην Ιστορία

6. Όμηρος

Ο Όμηρος είναι ίσως ο πιο γνωστός δυτικός συγγραφέας και ποιητής που τον καθιστά έναν από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Τα δύο έργα του – η Ιλιάδα και η Οδύσσεια αποτελούν ορόσημα στη δυτική λογοτεχνία και έχουν καθορίσει το ύφος, το λεξιλόγιο και το περιεχόμενο για αιώνες μετά. Μέχρι σήμερα, μελετώνται σε διάφορα επίπεδα στο σχολείο, έχουν γίνει θεατρικά έργα, ταινίες και έχουν εμπνεύσει αμέτρητους άλλους ποιητές και συγγραφείς. Οι χαρακτήρες των συνθέσεων του Ομήρου είναι πλέον μυθικοί ήρωες και έχουν αποκτήσει λατρευτική υπόσταση. Οι αρχές, οι ιδέες και τα επιχειρήματα που προβάλλει ο Όμηρος στα έργα του είναι πολύ ισχυρά και επιδραστικά άτομα ακόμη και σήμερα.

  Άνθρωποι με επιρροή στην Ιστορία

Πηγή εικόνας: Wikimedia

7. Αρχιμήδης

Δεδομένου του τίτλου του «Νονού της Εφεύρεσης», ο Αρχιμήδης ήταν ένας πολύ ταλαντούχος και πολύπλευρος επιστήμονας και μαθηματικός. Η συνεισφορά του στη γεωμετρία έφερε επανάσταση στο θέμα και οι μέθοδοί του επηρέασαν κάθε μαθηματικό και εφευρέτη που ακολούθησε, συμπεριλαμβανομένων των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Νεύτωνα και Λάιμπνιτς. Εκτός από τη συμβολή του στα καθαρά μαθηματικά, έγραψε επίσης για τη φύση και το φυσικό σύμπαν και τις αρχές της φυσικής.

Άνθρωποι με επιρροή στην ιστορία

Πηγή εικόνας: Wikimedia

8. Βόλφγκανγκ Μότσαρτ

Η σύντομη ζωή του Μότσαρτ ήταν μια τραγωδία για τον κόσμο, αλλά αυτό το παιδί θαύμα έκανε στα τριάντα του χρόνια κάτι που οι περισσότεροι άλλοι δεν μπορούν να κάνουν σε διπλάσιο χρόνο. Ο Μότσαρτ άρχισε να συνθέτει σε ηλικία πέντε ετών και μέχρι τα τριάντα πέντε του είχε ήδη συνθέσει εξακόσια αριστουργήματα. Ακόμη και σήμερα, οι μελωδίες του συνεχίζουν να επηρεάζουν και να εμπνέουν άλλους συνθέτες της δυτικής κλασικής μουσικής. Την ώρα αυτού του θανάτου, ειπώθηκε ότι ο κόσμος δεν θα δει τέτοιο ταλέντο για τα επόμενα εκατό χρόνια, αλλά έχουν περάσει πάνω από διακόσια και κανείς δεν έχει πλησιάσει τη ιδιοφυΐα του Μότσαρτ, καθιστώντας τον έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο.  Άνθρωποι με επιρροή στην Ιστορία

Πηγή εικόνας: Wikimedia

9. Μιχαήλ Άγγελος

Ο πιο γνωστός καλλιτέχνης της Αναγέννησης πίσω από τον σύγχρονο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος είναι γνωστός όχι μόνο ως ζωγράφος αλλά και ως αρχιτέκτονας και γλύπτης. Το πιο διάσημο έργο του είναι η ζωγραφισμένη οροφή της Καπέλα Σιξτίνα στην πόλη του Βατικανού και το διάσημο γλυπτό Δαβίδ είναι επίσης γλυπτό από τον Μιχαήλ Άγγελο. Το στυλ της ζωγραφικής και της γλυπτικής του, καθώς και τα θέματα που επέλεξε, έχουν επηρεάσει τους καλλιτέχνες για πολλούς αιώνες, καθιστώντας τον έναν από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Άνθρωποι με επιρροή στην Ιστορία

10. Ισαάκ Νεύτωνας

Ο ανακαλύπτης της βαρύτητας, ο Νεύτωνας είναι πιο γνωστός για το έργο του στην καθαρή φυσική και τη θερμοδυναμική και είναι ένας από τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Επινόησε πολλά πειράματα για να αποδείξει τις αρχές της βαρύτητας και επίσης επινόησε τους τρεις νόμους της κίνησης. Το Ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος έγινε επίσης δημοφιλές από αυτόν τον άνθρωπο και γι’ αυτό τιμωρήθηκε αυστηρά από την Εκκλησία και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για το υπόλοιπο της ζωής του. Θεωρείται βασικό πρόσωπο της Επιστημονικής Επανάστασης και έχει επηρεάσει πολλούς μεταγενέστερους επιστήμονες συμπεριλαμβανομένου του Αϊνστάιν.

Άνθρωποι με επιρροή στην Ιστορία

Πηγή εικόνας: Wikimedia

11. Galileo Galilei, Αστρονόμος

Ο μεγάλος Ιταλός επιστήμονας γεννήθηκε στην Πίζα της Ιταλίας στις 15 Φεβρουαρίου 1564 και αργότερα πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1642. Ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Γη έχει πρωτοποριακές προσπάθειες σε αστρονόμο, φυσικό, μαθηματικό, φιλόσοφο και εφευρέτη. Είναι αυτός που εφηύρε τα τηλεσκόπια, την πυξίδα και το θερμόμετρο. Ο σπουδαίος επιστήμονας έχει πτυχίο ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε γιατί τον ενδιέφεραν τα μαθηματικά.

Galileo Galilei, αστρονόμος

Πηγή εικόνας: Wikimedia

12. Χριστόφορος Κολόμβος, Εξερευνητής

Ο Ιταλός εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος είναι ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Γη που ανακάλυψε τον «Νέο Κόσμο» της Αμερικής που βλέπουμε σήμερα. Εκείνη την εποχή, βρισκόταν στην αποστολή που έκανε ο βασιλιάς Φερδινάνδος της Ισπανίας το 1492. Ο εξερευνητής και πλοηγός το 1492, διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό από την Ισπανία στη Σάντα Μαρία μαζί με το Pinta και με τα πλοία του Niña και εργαζόταν για να βρείτε μια νέα διαδρομή προς την Ινδία. Αργότερα, μεταξύ των ετών 1492 και 1504, έκανε συνολικά τέσσερα ταξίδια στην Καραϊβική και τη Νότια Αμερική και πιστώθηκε για το έργο, ωστόσο, κατηγορήθηκε επίσης για το άνοιγμα της Αμερικής στον ευρωπαϊκό αποικισμό.

Χριστόφορος Κολόμβος, Εξερευνητής

Πηγή εικόνας: Wikimedia

13. Ιπποκράτης, Ιατρός

Ήταν αρχαίος Έλληνας γιατρός που γεννήθηκε το έτος 460 π.Χ. στην Κω, ένα νησί του Αιγαίου. Δεν είναι λίγοι οι ερευνητές και οι επιστήμονες που τους θεωρούν «Πατέρα της Ιατρικής» λόγω των προσπαθειών του για τον μετασχηματισμό της ελληνικής ιατρικής. Πιστεύει ότι οι ασθένειες στον άνθρωπο προκαλούνται από κάποια φυσική δράση αντί των πνευμάτων των θεών. Αργότερα, θεωρήθηκε ως ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Γη και οι γονείς του είναι η Πραξιθέα και ο Ηρακλείδης. Έλαβε καλή εκπαίδευση και σπούδασε ιατρική κοντά στον πατέρα του.

Ιπποκράτης, ιατρός

Πηγή εικόνας: Wikimedia

14. Sigmund Freud, Ψυχολόγος

Ένας από τους πιο διάσημους στοχαστές και ένας σημαντικός άνθρωπος στη Γη που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ψυχολογίας. Γεννήθηκε στο Sigismund Schlomo Freud στις 6 Μαΐου 1856. Η οικογένεια περιλαμβάνει τον πατέρα του που ήταν 41χρονος έμπορος μαλλιού και έχει άλλα δύο παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του. Η μητέρα ήταν 20 χρόνια νεότερη από τον άντρα της. Οι θεωρίες του Φρόυντ χρησίμευσαν ως το θεμέλιο για μια σχολή ψυχολογίας που αργότερα θα κυριαρχούσε στον τομέα της επιστήμης που σχετίζεται με το μυαλό και τη συμπεριφορά.

Sigmund Freud, Ψυχολόγος

Πηγή εικόνας: Wikimedia

15. Κάρολος Δαρβίνος, Βιολόγος

Ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Άγγλος φυσιοδίφης που άλλαξε τις σκέψεις των ανθρώπων για την αλλαγή των ιδεών για την εξέλιξη και τη φυσική επιλογή. Γεννήθηκε στην Αγγλία στις 12 Φεβρουαρίου 1809 και αργότερα πέθανε στις 19 Απριλίου 1882. Το πιο διάσημο έργο του Κάρολου Δαρβίνου είναι ένα από τη φυσική επιλογή που αποτελείται από την ιδέα ότι η ζωή έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου από κοινούς προγόνους. Εκτός από αυτό, παρουσίασε επίσης λεπτομερή έρευνα που περιλαμβάνει ένα πενταετές ταξίδι με το HMS Beagle. Επισκέφτηκε επίσης οικολογικά διαφορετικές περιοχές όπως η Βραζιλία, η Χιλή, η Αυστραλία, τα νησιά Φώκλαντ και τα νησιά Γκαλαπάγκος.

Κάρολος Δαρβίνος, Βιολόγος

Πηγή εικόνας: Wikimedia

Συμφωνείτε με τη λίστα μας; Ποιοι σύμφωνα με εσάς είναι οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία;
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *