Τα 10 πιο όμορφα ρωμαϊκά υδραγωγεία στον κόσμο

Το ρωμαϊκό υδραγωγείο ήταν ένα κανάλι που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά καθαρού νερού σε εξαιρετικά κατοικημένες περιοχές. Οι υδάτινες διόδους ήταν εκπληκτικά επιτεύγματα του κτιρίου από την υστεροφημία του. Παρά το γεγονός ότι οι προηγούμενες εξελίξεις στην Αίγυπτο και την Ινδία κατασκεύασαν επιπλέον συστήματα νερού, οι Ρωμαίοι βελτίωσαν τη δομή και συγκέντρωσαν ένα ευρύ και περίπλοκο σύστημα στις περιοχές τους. Η απόδειξη των υδραγωγείων παραμένει σε μέρη της αιχμής της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Βόρειας Αφρικής και της Τουρκίας.

Τα συστήματα ύδρευσης απαιτούσαν πολλή τακτοποίηση. Κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας μια εξέλιξη από χοάνες, περάσματα, χαρακώματα και επεκτάσεις. Η βαρύτητα και η χαρακτηριστική κλίση του εδάφους επέτρεψαν στους αγωγούς των δεξαμενών να διοχετεύουν νερό από μια πηγή γλυκού νερού, για παράδειγμα, μια λίμνη ή πηγή, σε μια πόλη. Καθώς το νερό έτρεχε στις αστικές περιοχές, χρησιμοποιήθηκε για πόσιμο, σύστημα ύδρευσης και για την παροχή πολλών ανοιχτών πηγών και ντους.

Το πιο αναμφισβήτητο στοιχείο των ρωμαϊκών συστημάτων νερού μπορεί να είναι οι επεκτάσεις που αναπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας προσαρμοσμένες πέτρινες καμπύλες. Ένα μέρος αυτών μπορεί να δει σήμερα να πλέει σε ευρωπαϊκές κοιλάδες. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι διασταυρούμενες κατασκευές αποτελούσαν μόνο ένα μικρό τμήμα των καναλιών πολλών χιλιομέτρων νερού σε όλο το βασίλειο. Μόνο η πρωτεύουσα στη Ρώμη διέθετε περίπου 11 πλαίσια αγωγών δεξαμενών που παρείχαν γλυκό νερό από πηγές παρόμοια με 92 χιλιόμετρα μακριά (57 μίλια). Παρά την ηλικία τους, μερικά υδραγωγεία εξακολουθούν να παρέχουν νερό στη Ρώμη. Εδώ είναι η λίστα με τα 10 πιο όμορφα ρωμαϊκά υδραγωγεία στον κόσμο:

Ρωμαϊκά υδραγωγεία στον κόσμο

1. Pont du Gard, Gard, Γαλλία

Το Pont du Gard (στην πραγματικότητα το ικρίωμα του Gard ) είναι ένα παλιό κανάλι νερού στη Νότια Γαλλία που χτίστηκε από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αρχικά ήταν μέρος μιας πλωτής οδού μήκους 50 χιλιομέτρων (31 μίλια) που παρείχε νέο νερό στη ρωμαϊκή πόλη Νιμ. Το ρωμαϊκό κανάλι νερού αναπτύχθηκε εντελώς χωρίς τη χρήση κονιάματος. Οι πέτρες του συστήματος ύδρευσης –μερικοί από τους οποίους ζυγίζουν έως και 6 τόνους– οπωσδήποτε τεμαχίστηκαν για να ταιριάζουν άψογα μεταξύ τους, εξαλείφοντας την απαίτηση για κονίαμα.

Από τον Μεσαίωνα έως τον δέκατο όγδοο αιώνα, ο απαρχαιωμένος αγωγός δεξαμενής χρησιμοποιήθηκε ως παραδοσιακή επέκταση για να ενθαρρύνει τη δραστηριότητα των πεζών πάνω από το ρέμα. Σήμερα, το Pont du Gard είναι ένας από τους πέντε καλύτερους προορισμούς διακοπών της Γαλλίας, με 1,4 εκατομμύρια επισκέπτες που ανακοινώθηκαν το 2001.

Διαβάστε επίσης: 10 μυστηριώδεις υποβρύχιες πόλεις του αρχαίου κόσμου

Pont du Gard, Gard, Γαλλία

2. Υδραγωγείο Segovia, Segovia, Ισπανία

Πιθανότατα λειτούργησε γύρω στο 50 μ.Χ., το Υδραγωγείο της Σεγκόβια ξεχωρίζει από τα καλύτερα προστατευμένα ορόσημα που άφησαν οι Ρωμαίοι στην Ισπανία. Ο παλιός αγωγός δεξαμενής μεταφέρει νερό 16 χλμ. (10 μίλια) από τον ποταμό Φρίο στη Σεγκόβια και κατασκευάστηκε κάπου στην περιοχή των 24.000 τεράστιων πετρωμάτων χωρίς τη χρήση κονιάματος. Το πάνω από το έδαφος τμήμα έχει μήκος 728 μέτρα (2.388 πόδια) και αποτελείται από 165 καμπύλες ύψους άνω των 9 μέτρων (30 πόδια). Είναι η κύρια εικόνα της Σεγκόβια και εξακολουθεί να δίνει νερό στην πόλη τον εικοστό αιώνα.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 πιο όμορφοι αρχαίοι αιγυπτιακούς ναοί

Υδραγωγείο της Σεγκόβια, Σεγκόβια, Ισπανία

3. Υδραγωγείο Valens, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ένα από τα ρωμαϊκά υδραγωγεία, το Valens Aqueduct τελείωσε το έτος 368 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Valens, του οποίου το όνομα φέρει. Ήταν απλώς ένας από τους τερματικούς σκοπούς μιας διάταξης παλαιών καναλιών νερού και χαρακωμάτων της Κωνσταντινούπολης (αιχμή Κωνσταντινούπολη, Τουρκία).

Το υδάτινο πλαίσιο, τελικά, έφτασε σε περισσότερα από 250 χιλιόμετρα (155 μίλια) σε όλο το μήκος, τη μεγαλύτερη τέτοια διάταξη της Αρχαιότητας. Το Υδραγωγείο Valens ανασυστάθηκε από λίγους Οθωμανούς Σουλτάνους ήταν ακόμη η πραγματική υδάτινη διάταξη της μεσαιωνικής Κωνσταντινούπολης. Το διαρκές τμήμα έχει μήκος 921 μέτρα (3021 πόδια), περίπου 50 μέτρα όχι ακριβώς το πρώτο μήκος. Ο δρόμος Ατατούρκ περνάει κάτω από τις στροφές του.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο

Υδραγωγείο Valens, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

4. Pont de les Ferreres, Tarragona, Ισπανία

Το υδραγωγείο Les Ferreres, γνωστό και ως Pont del Diable, Σημαντική Γέφυρα του Διαβόλου) κατασκευάστηκε για να πάρει νερό από το νερό Francoli 15 χιλιόμετρα νότια της πόλης Tarragona στη σημερινή Ισπανία. Πιθανότατα χρονολογείται από την εποχή του Αυγούστου, του κύριου ηγέτη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το ρωμαϊκό υδάτινο πέρασμα έχει το πιο ακραίο ύψος 27 μέτρων και μήκος 249 μέτρα. Δημιουργήθηκε από 25 επάνω καμπύλες και 11 κάτω καμπύλες. Είναι επίσης ένα από τα όμορφα ρωμαϊκά υδραγωγεία στον κόσμο.

Pont de les Ferreres, Ταραγόνα, Ισπανία

5. Θαυματουργό Υδραγωγείο, Μέριδα, Ισπανία

Ένα από τα όμορφα ρωμαϊκά υδραγωγεία, το Υδραγωγείο των Θαυμάτων (Acueducto de Los Milagros) είναι ένα από τα τρία παλιά ρωμαϊκά κανάλια νερού που λειτουργούσαν στη Mérida στην Ισπανία αιχμής. Αρχικά μετέφερε νερό στην πόλη από μια παραποιημένη λίμνη, που παρείχε το ρέμα Aberregas περίπου 5 χλμ (3 μίλια) προς τα βορειοδυτικά της Μέριδα. Το κανάλι του νερού θεωρείται ότι αναπτύχθηκε κατά τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Σε μετέπειτα εκατοντάδες χρόνια, οι κάτοικοι της Mérida την ονόμασαν «Υδάτινο πέρασμα των Θαυμάτων» για το θαύμα που προκαλούσε.

Διαβάστε επίσης: Top 10 διάσημοι τοίχοι στον κόσμο

Θαυματουργό Υδραγωγείο, Μέριδα, Ισπανία

6. Aqua Alexandrina, Ρώμη, Ιταλία

Το Aqua Marcia είναι ένα από τα μεγαλύτερα υδραγωγεία που χρησιμοποιείται για την παροχή νερού στη Ρώμη από τα συνολικά 11 συστήματα υδραγωγείων που κατασκευάστηκαν στη Ρώμη. Το υδραγωγείο παρέχει νερό στη Ρώμη από τις σύγχρονες πόλεις Arsoli και Agosta σε απόσταση 91 KM. Πιστεύεται ότι η κατασκευή του υδραγωγείου ξεκίνησε τον 2ο αιώνα π.Χ.

Aqua Alexandrina, Ρώμη, Ιταλία

7. Aqua Marcia, Ιταλία

Τα υδραγωγεία Nazca κατασκευάστηκαν τον τρίτο έως τον έκτο αιώνα μ.Χ. από τα άτομα της Nazca για να αντέξουν την ξηρή ατμόσφαιρα της ερήμου. Το νερό που έτρεχε στους υδροφόρους ορίζοντες εκτρέπονταν εκεί όπου χρειαζόταν χρησιμοποιώντας ανθρωπογενή υπόγεια κανάλια. Οι ομόκεντροι τρόποι που οδηγούσαν σε αυτά τα υπόγεια κανάλια παρείχαν άμεση πρόσβαση στο νερό και στο υπόγειο κανάλι για συντήρηση. Αυτά τα περάσματα, τα πηγάδια και τα κανάλια που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα από τους κατοίκους της κοιλάδας αναφέρονται συνολικά ως puquios. Τα απόλυτα καλύτερα προστατευμένα puquio είναι αυτά που βρίσκονται στο Cantalloc.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 πιο όμορφες χαμένες πόλεις

Aqua Marcia, Ιταλία

8. Caesarea Aqueduct, Καισάρεια, Ισραήλ

Η Καισάρεια ήταν ένα σημαντικό λιμάνι που λειτούργησε ο βασιλιάς Ηρώδης ο Μέγας μεταξύ 23-13 π.Χ. Ο αγωγός της δεξαμενής μετέφερε τρεχούμενο νερό στην πόλη από πηγές 10 χλμ. (6 μίλια) μακριά. Ο Ηρώδης κατασκεύασε το κύριο υδάτινο πέρασμα όταν ιδρύθηκε η πόλη. Οι Ρωμαίοι επέκτειναν το απαρχαιωμένο σύστημα νερού τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Αυτή η περιοχή εκμεταλλεύτηκε το πιο έμπειρο σύστημα νερού και πολλαπλασίασε την ικανότητά της. Ο αγωγός της δεξαμενής συνέχισε να παρέχει νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, διορθώθηκε μερικές φορές.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 καλύτερα μουσεία στον κόσμο

Caesarea Aqueduct, Καισάρεια, Ισραήλ

9. Υδραγωγείο Minturno, Minturno, Ιταλία

Το Minturno είναι μια πόλη που βρίσκεται στο νότιο Λάτσιο και έχει πολλά ρωμαϊκά ερείπια κατασκευασμένα σε όλη τη χώρα και ένα από το υδραγωγείο. Είναι αρκετά όμορφο αλλά και παραμελημένο και μάλιστα δεν συντηρείται καλά από τις κυβερνητικές αρχές, ωστόσο, φαίνεται η εκπληκτική ρωμαϊκή αρχιτεκτονική.

Υδραγωγείο Minturno, Minturno, Ιταλία

10. Ponte Delle Torri, Spoleto, Ιταλία

Η Ponte Delle Torri είναι μια γέφυρα που οδηγείται από ένα ρωμαϊκό υδραγωγείο που βρίσκεται στο Spoleto. Το πανέμορφο υδραγωγείο πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα και δεν είναι ρωμαϊκό υδραγωγείο, αλλά υπάρχουν πιθανότητες να έχουν τεθεί τα θεμέλια με βάση το αρχαίο ρωμαϊκό υδραγωγείο, ωστόσο, αυτό πρέπει ακόμα να επικυρωθεί.

Διαβάστε επίσης: Top 10 αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ξαναέγραψαν την ιστορία

Ponte Delle Torri, Spoleto, Ιταλία

Αυτά είναι τα όμορφα ρωμαϊκά υδραγωγεία στον κόσμο. Παρακαλώ κοινοποιήστε και δημοσιεύστε τα σχόλιά σας.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *