Τα 10 πιο εκπληκτικά ανθρωπογενή θαύματα

Αν έχετε δει ποτέ ένα αρχαίο κτίριο που στέκεται ψηλά στη μέση μιας ακμάζουσας πόλης, το δέος που εμπνέουν τέτοιες κατασκευές δεν είναι εξωγήινο συναίσθημα. Για χιλιετίες, οι άνθρωποι αμφισβήτησαν την τεχνολογία της εποχής και πέτυχαν αξιοσημείωτα κατορθώματα αρχιτεκτονικής, μηχανικής και δεξιοτεχνίας χτίζοντας μεγάλα μνημεία, ναούς και τάφους. Σήμερα, αυτές οι κατασκευές ταξινομούνται ως θαύματα που έκανε ο άνθρωπος, καθώς δεν ήταν παρά θαύμα το γεγονός ότι τέτοιες μεγάλες κατασκευές χτίστηκαν χρησιμοποιώντας την πιο πρωτόγονη τεχνολογία. Εδώ είναι μια λίστα με τα 10 κορυφαία θαύματα του κόσμου που έγιναν από τον άνθρωπο.

Καταπληκτικά θαύματα από τον άνθρωπο

1. Σινικό Τείχος της Κίνας

Αυτό είναι ένα από τα όμορφα θαύματα του κόσμου και χτίστηκε κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. Αργότερα επεκτάθηκε από διαδοχικούς αυτοκράτορες για να αυξήσουν το μήκος και το ύψος του για να αντιμετωπίσουν νέες απειλές που θέτουν οι εχθροί πέρα ​​από το τείχος. Το τείχος χτίστηκε για να προστατεύσει τα σύνορα της κινεζικής αυτοκρατορίας από επιθέσεις από νομαδικές φυλές του Βορρά και της Δύσης και οι αυτοκράτορες ήταν πολύ επιτυχημένοι στην αποτροπή επιθέσεων οπλίζοντας το τείχος με στρατεύματα και έξυπνα σήματα επικοινωνίας. Είναι ο μόνος άνθρωπος που έκανε θαύματα ορατά από το διάστημα.

Σχετικά: 10 πιο απίστευτα γλυπτά στην Ιταλία

Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

2. Πυραμίδες της Γκίζας, Αίγυπτος

Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου είναι τόποι ταφής για βασιλικούς και σημαντικούς ιερείς και εκτείνονται για πάνω από 9 χιλιόμετρα. Το συγκρότημα που στεγάζει τις πυραμίδες έχει επίσης άλλες σημαντικές κατασκευές όπως τη Σφίγγα της Γκίζας και άλλους μικρότερους τάφους. Ολόκληρο το συγκρότημα ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το 1979. Στις όχθες του ποταμού Νείλου, οι περισσότερες από τις κατασκευές αυτού του συγκροτήματος χτίστηκαν γύρω στο 2500 π.Χ. Οι πυραμίδες είναι επίσης ένα από τα καλύτερα διατηρημένα θαύματα του κόσμου.

Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

3. Ταζ Μαχάλ, Ινδία

Γνωστός ως σύμβολο της αγάπης σε όλο τον κόσμο, αυτός ο άνθρωπος που έκανε θαύματα βρίσκεται στην ινδική πόλη Άγκρα και είναι ένας τάφος που χτίστηκε από τον ηγεμόνα των Μογγόλων Σαχ Τζαχάν για τη σύζυγό του Μουμτάζ. Αυτός ο όμορφος τάφος είναι η επιτομή της ισλαμικής αρχιτεκτονικής και οι τοίχοι, οι οροφές και οι πυλώνες είναι σκαλισμένα με ισλαμικά εμβλήματα και αποσπάσματα από το Κοράνι. Κήποι χτισμένοι σε στιλ Char Baug περιβάλλουν την κύρια δομή και αυτό το συγκρότημα επισκέπτονται περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο. Η κύρια κατασκευή είναι οκταγωνική, αν και φαίνεται τετράγωνη και καλύπτεται από έναν μεγάλο τρούλο και ήταν ένα θαύμα της μηχανικής του χρόνου.

Τάφοι στον κόσμο

4. Χριστός ο Λυτρωτής, Βραζιλία

Το άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή είναι ένα από τα θαύματα του κόσμου είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγάλματα του Ιησού Χριστού που έγιναν ποτέ. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και έχει θέα στην όμορφη παραλία. Αυτό το μεγάλο άγαλμα έχει απλώσει τα χέρια και χρειάστηκε εννέα χρόνια για να κατασκευαστεί. Είναι το μεγαλύτερο άγαλμα art deco στον κόσμο, κατασκευασμένο από σαπουνόπετρα και οπλισμένο σκυρόδεμα. Σήμερα, αυτό το άγαλμα είναι ευρέως αποδεκτό ως ανθρωπογενές θαύμα. Δεδομένου ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαιρετικά δημοφιλή παραλία Copacabana, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη Βραζιλία.

Θαύματα του κόσμου

5. Κολοσσαίο, Ιταλία

Ένα από τα πιο διάσημα θαύματα που έκανε ο άνθρωπος στη Ρώμη χρονολογείται από την κορυφή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και έχει μια πολύ γνωστή και μάλλον αιματηρή ιστορία. Χτίστηκε ως στάδιο για να οργανωθούν αγώνες παράστασης – συχνά ανάμεσα σε σκλάβους, ζώα και κατάδικους, ενώ οι άνθρωποι ζητωκραύγαζαν για τους αγαπημένους τους υποψηφίους. Οι περισσότεροι αγώνες τελείωσαν με τον θάνατο ενός από τους μονομάχους και ο νικητής γλίτωσε να πολεμήσει άλλη μια μέρα. Υπήρχαν πολλοί μηχανισμοί για να κάνουν τον αγώνα ελκυστικό για τους θεατές, όπως πόρτες παγίδας για να απελευθερώσουν ζώα από το υπόγειο και να πλημμυρίσουν την αρένα για να διοργανώσουν θαλάσσιες μάχες.

Χώρες με τις περισσότερες επισκέψεις

6. Αγάλματα Νησιού του Πάσχα, Περού

Τα νησιά του Πάσχα είναι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά σημεία στο Περού και έχουν μεγάλες μονολιθικές φιγούρες με ανθρωποειδή χαρακτηριστικά και μεγάλα κεφάλια. Οι αναλογίες αυτών των αγαλμάτων έχουν μελετηθεί για όσο διάστημα τα κεφάλια αποτελούν περίπου τα τρία οκτώ από τα αγάλματα. Χτίστηκαν από τους Ράπα Νούι σε διαφορετικές χρονικές περιόδους μεταξύ 1250 και 1500 μ.Χ. και ένα από αυτά είναι ημιτελές. Το ψηλότερο από τα αγάλματα έχει ύψος σχεδόν 10 μέτρα και έχει ονομαστεί Πάρο. Αυτά τα αγάλματα είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα στον κόσμο.

Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

7. Ναός και πόλη Bagan, Μιανμάρ

Το συγκρότημα Bagan Temple Complex στη Μιανμάρ είναι μια από τις πολλές εγκαταλειμμένες πόλεις στον κόσμο που έχουν διατηρηθεί καλά μέχρι σήμερα και είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός στη Μιανμάρ και μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Βρίσκεται στις πεδιάδες της Μιανμάρ αφού αυτή η περιοχή ήταν η πρωτεύουσα της Παγανικής Αυτοκρατορίας που κυβέρνησε τη Μιανμάρ μεταξύ του 9ου και 13ου αιώνα. Αυτή η Βουδιστική Αυτοκρατορία ανέθεσε αρκετούς ναούς, μοναστήρια και άλλες κατασκευές να χτιστούν στην πρωτεύουσα και περίπου 2200 από αυτούς τους ναούς βρίσκονται μέχρι σήμερα. Λόγω της κλίμακας κατασκευής, της όμορφης αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού της πόλης και της πολιτιστικής σημασίας, αυτή η τοποθεσία είναι ένα θαύμα που δημιούργησε ο άνθρωπος.

Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

8. Angkor Wat, Καμπότζη

Το συγκρότημα Angkor Wat είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο όμορφα συγκροτήματα ναών στον κόσμο και χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Παραγγέλθηκε από τον βασιλιά των Χμερ Σουριάβαρμαν Β’ στις αρχές του 12ου αιώνα ως επίσημος ναός του κράτους. Ο βασιλιάς θάφτηκε αργότερα εδώ. Αν και αρχικά ήταν ένας ινδουιστικός ναός, μετατράπηκε σε βουδιστική δομή όταν άλλαξαν οι άρχοντες της περιοχής. Αυτός ο άνθρωπος που έκανε θαύμα είναι πολύ σημαντικός για τον λαό της Καμπότζης και εμφανίζεται επίσης στην εθνική σημαία. Προσελκύει πολλούς ξένους και εγχώριους τουρίστες και ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1992.

Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

9. Ναός Καρνάκ, Κάιρο, Αίγυπτος

Αυτό το συγκρότημα ναών που βρίσκεται στο Κάιρο είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κτίσματα από την αρχαία Αίγυπτο και υπάρχουν πολλά αγάλματα και πίνακες σε αυτό το συγκρότημα που είναι εντελώς άθικτα μέχρι σήμερα. Το συγκρότημα αποτελείται από τέσσερις ναούς από τους οποίους ο ναός αφιερωμένος στον Αμούν είναι ο μεγαλύτερος. Όλοι οι ναοί και οι άλλες κατασκευές σε αυτό το συγκρότημα χτίστηκαν χρησιμοποιώντας μόνο ψαμμίτη που είναι ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα, δεδομένου ότι αυτός ο άνθρωπος που έκανε θαύμα κατασκευάστηκε μεταξύ 1390 και 1350 π.Χ.

Θαύματα από τον άνθρωπο

10. Teotihuacan, Μεξικό

Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο αινιγματικά θαύματα στον κόσμο, αφού χτίστηκε πριν από πολύ καιρό και οι αρχικοί κατασκευαστές είναι άγνωστοι μέχρι σήμερα. Η πόλη σχεδιάστηκε να είναι ένα μεγάλο αστικό συγκρότημα που εκτείνεται πάνω από 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα με πολλές χαρακτηριστικές πυραμίδες και όταν κατοικήθηκε. θα μπορούσε να είχε φιλοξενήσει πάνω από εκατό χιλιάδες ανθρώπους. Η πόλη εγκαταλείφθηκε πριν από περίπου 1.400 χρόνια και καταλήφθηκε από τους Αζτέκους πολύ αργότερα και αναπτύχθηκε εκ νέου σε αστικό κέντρο. Το σημερινό όνομα δόθηκε από τους Αζτέκους.

Χαμένες Πόλεις

Για να τιμήσουν αυτούς τους ανθρώπους που έκανε θαύματα και να τους δοθεί ο κατάλληλος βαθμός φροντίδας, πολλές από αυτές τις τοποθεσίες έχουν ανακηρυχθεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ή εθνικά μνημεία και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση αυτών των δομών για τις επόμενες γενιές, ώστε και αυτές να μπορούν να παρακολουθήσουν την πλούσια ιστορία της ανθρωπότητας.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *