Τα 10 πιο διάσημα και απίστευτα ναυάγια

Ναυάγιο είναι τα εναπομείναντα μέρη ενός πλοίου που έχει καταστραφεί, τα οποία βρίσκονται είτε προσαραγμένα στην ξηρά είτε βυθισμένα στη βάση μιας πλωτής οδού. Η καταστροφή μπορεί να είναι σκόπιμη ή απρογραμμάτιστη. Τον Ιανουάριο του 1999, η Angela Croome εκτίμησε ότι υπήρξαν περίπου τρία εκατομμύρια ναυάγια παγκοσμίως (ένα μέτρο που αγκάλιασε γρήγορα η UNESCO και διάφορες ενώσεις). Εδώ είναι τα 10 πιο απίστευτα και διάσημα ναυάγια στον κόσμο,

Διάσημα ναυάγια

1.MS WORLD DISCOVERER

Ένα από τα διάσημα Ναυάγια, το MS World Discoverer ήταν ένα ταξίδι από τη Δανία που έγινε το 1974. Ενώ μετέφερε ταξιδιώτες σε ένα ταξίδι το 2000, χτύπησε μια πέτρα στα Νησιά του Σολομώντα, με αποτέλεσμα το πλοίο να καταρρεύσει. Αμέσως εστάλη μια σημαία πόνου και όλη η ομάδα και οι ταξιδιώτες συνοδεύτηκαν με ασφάλεια σε άλλο ταξιδιωτικό πλοίο.

Υπήρξαν μερικές προσπάθειες για τη διάσωση του ναυαγίου, ωστόσο, καμία δεν ήταν καρποφόρα, ημιτελώς λόγω του τρόπου με τον οποίο ένα σημαντικό μέρος του πλοίου έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί εν μέσω του Εμφυλίου Πολέμου των Νήσων Σολομώντα. Το πλοίο έχει μείνει στο Roderick Bay από εκείνο το σημείο και μετά και είναι επί του παρόντος ένας σημαντικός κοντινός προορισμός διακοπών και μπορεί ακόμη και να το δει κανείς στους Χάρτες Google.

MS WORLD DISCOVERER
MS WORLD DISCOVERER

Πηγή εικόνας: Wikimedia

2. Ο ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ

Το The Black Swan ή το The Black Swan Project είναι αποδεκτό ως η καλύτερη ανάκτηση χρυσής περιουσίας ποτέ. Η περιουσία βρέθηκε στα υπόλοιπα μέρη του ισπανικού πολεμικού πλοίου Nuestra Senora de las Mercedes που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πορτογαλίας το 1804. Το 2007 η αμερικανική οργάνωση Odyssey Marine Exploration ανέφερε ότι είχε αποκαλύψει χρυσό αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε κάθε περίπτωση, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι διεκδίκησε νόμιμα τον χρυσό και η υπόθεση πήγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μόνο και μόνο για να επιστρέψει ο χρυσός στους Ισπανούς εμπειρογνώμονες το 2012, όπου επί του παρόντος παρουσιάζεται σε διαφορετικές παρουσιάσεις έθνος πέρασε. Είναι ένα από τα διάσημα Ναυάγια στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια για το 2019

Ο ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ
Ο ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ

Πηγή εικόνας: Wikimedia

3. MV DONA PAZ

Η βύθιση του MV Dona Paz θυμάται στην ιστορία ως η πιο θανατηφόρα από όλες τις ωκεάνιες καταστροφές εν καιρώ ειρήνης. Ήταν ένα πλοίο στρατολογημένο στις Φιλιππίνες και έχοντας κατά νου ότι 4.000 ταξιδιώτες έπεσαν πάνω σε ένα πετρελαιοφόρο MT Vector στις 20 Δεκεμβρίου 1987. Ακολούθησε φλόγα και έκρηξη, εκτελώντας αναμενόμενους 4.386 ταξιδιώτες και μόνο 24 επιζώντες.

Κατηγορήθηκε η απουσία κατάλληλων μέτρων ευεξίας και αλληλογραφίας και φέρεται ότι χρειάστηκαν 8 ώρες για να μάθουν οι ειδικοί στη θάλασσα των Φιλιππίνων για το περιστατικό. Λόγω της φλόγας πολύ FO το πλοίο κατεδαφίστηκε και προς το παρόν αναγνωρίζεται ως «Τιτανικός της Ασίας».

MV DONA PAZ
MV DONA PAZ

Πηγή εικόνας: Wikimedia

4. Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΑΝΝΗΣ

Το Ruler Anne’s Revenge ήταν ένα πολεμικό πλοίο του δέκατου όγδοου αιώνα γνωστό ως επί το πλείστον ως το πλοίο του απίστευτου ιδιώτη Blackbeard (Edward Teach). Πρώτα υπηρετούσε στο Βρετανικό Ναυτικό, το πλοίο πιάστηκε αργότερα από τους Γάλλους και στη συνέχεια από ιδιώτες από το 1717 και μετά. Παρά το γεγονός ότι ο Blackbeard χρησιμοποίησε το πλοίο για όχι ακριβώς ένα χρόνο, πέτυχε ένα μέρος από τα πιο αξιοσημείωτα βραβεία του αυτή τη φορά. Το 1718 καθήλωσε το πλοίο και το εγκατέλειψε, αφού πιάστηκε από τους Βρετανούς επιβιβαζόμενος σε ένα μικρότερο παρακείμενο πλοίο.

Το 1996 τα υπόλοιπα μέρη του Queen Anne’s Revenge βρέθηκαν, περίπου ένα μίλι στη στεριά από το Atlantic Beach, στη Βόρεια Καρολίνα. Μέχρι τώρα τριάντα ένα έχουν βρεθεί πρότυπα και έχουν ανακτηθεί πάνω από το ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου λειψάνων. Ως ένα από τα λίγα ιδιωτικά σκάφη που έχουν βρεθεί, αυτή τη στιγμή είναι καταγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων των ΗΠΑ.

5. VASA

Το Vasa είναι ένα σουηδικό πολεμικό πλοίο, που έγινε αποδεκτό ότι κατασκευάστηκε κάπου στο εύρος του 1626 και του 1628. Το πλοίο βυθίστηκε είκοσι λεπτά μετά το πρώτο του εγχείρημα στις 10 Αυγούστου 1628 στον απόηχο του χτυπήματος από συμπαγή αεράκια και πλημμύρες. Βυθίζοντας όχι ακριβώς ένα μίλι στο ταξίδι του, θεωρήθηκε απίστευτη αμηχανία για τον Βασιλιά της Σουηδίας και υπήρξαν μερικές προσπάθειες διάσωσης, ωστόσο καμία δεν ήταν αποτελεσματική.

Ένα από τα διάσημα ναυάγια μόλις το 1961 ανακτήθηκε αποτελεσματικά το ναυάγιο, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού αντίκες. Παρατηρήθηκε ότι η δομή του πλοίου ήταν εκπληκτικά ορθή και με τη βοήθεια κάποιας ανακατασκευής, το πλοίο είναι επί του παρόντος ένας κύριος προορισμός διακοπών στη Σουηδία, με περισσότερους από 22 εκατομμύρια επισκέπτες μέχρι σήμερα.

VASA
VASA

Πηγή εικόνας: Wikimedia

6. Η MARY ROSE

Το Mary Rose ήταν ένα πολεμικό πλοίο Tudor που εστάλη και συνεχίζει να τρέχει εν μέσω της κυριαρχίας του Ερρίκου VIII. Προωθήθηκε το 1511, υπηρέτησε σε πολυάριθμους αγώνες εναντίον της Γαλλίας, της Βρετάνης και της Σκωτίας και το 1545 βυθίστηκε εν μέσω μάχης κατά των Γάλλων. Βρέχοντας στο Silent, κοντά στο Isle of Wight, ανακαλύφθηκε ξανά μέχρι το 1971 και διασώθηκε το 1982. Τα υπόλοιπα μέρη του ναυαγίου διακρίνονται αυτήν τη στιγμή σε μια αίθουσα εκθέσεων στο Πόρτσμουθ και έχουν αποδειχθεί ότι ξεχωρίζουν από τα πιο δαπανηρά και μακροπρόθεσμα εγχειρήματα στη θαλάσσια προϊστορική μελέτη της ιστορίας.

Παρά τη δομή του ίδιου του πλοίου, περισσότερες από 26.000 αντίκες έχουν ανακτηθεί – ένας σημαντικός αριθμός εκ των οποίων βρίσκεται επί του παρόντος σε ανοιχτή προθήκη. Τα υπόλοιπα τμήματα περίπου ενός μέρους των ατόμων της ομάδας που χάθηκαν έχουν επίσης αναρρώσει και η έρευνα των οστών αποκάλυψε ότι πολλοί εμφάνισαν καταστάσεις ευεξίας, για παράδειγμα, πόνο στις αρθρώσεις, ραχίτιδα και σκορβούτο. Είναι ένα από τα περίφημα Ναυάγια.

Η ΜΑΙΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ
Η ΜΑΙΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

Πηγή εικόνας: Wikimedia

7. USS ARIZONA

Το USS Arizona ήταν ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο που εργάστηκε για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και προωθήθηκε το 1915. Το πλοίο έχει καλύψει ορισμένες ανάγκες, από τη συνοδεία του Προέδρου Woodrow Wilson στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού έως την αποστολή στην Τουρκία εν μέσω του ελληνοτουρκικού πολέμου και στάλθηκε από την Καλιφόρνια στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης το 1940 λόγω του κινδύνου του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1941 το USS Arizona βομβαρδίστηκε από τους Ιάπωνες, πυροδοτώντας και βυθίζοντας. 1.177 άτομα και αξιωματικοί της ομάδας δολοφονήθηκαν.
Το ναυάγιο ανακηρύχθηκε Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο στις 5 Μαΐου 1989. Σήμερα το ναυάγιο παραμένει και μπορεί να δει κανείς στο USS Memorial της Αριζόνα και το επισκέπτονται κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια άτομα.

USS ARIZONA
USS ARIZONA

Πηγή εικόνας: Wikimedia

8. RMS LUSITANIA

Το RMS Lusitania ήταν ένα βρετανικό θαλάσσιο πλοίο που προωθήθηκε το 1906 και έκανε ένα σύνολο 202 υπερατλαντικών διασταυρώσεων προηγουμένως τορπιλίστηκε και βυθίστηκε από ένα γερμανικό U-pontoon στις 7 Μαΐου 1915. Από τους 1.962 ταξιδιώτες και την ομάδα που επέβαιναν στο πλοίο, 1.191 έχασαν ζει. Προκαλώντας σοκ και έκπληξη σε όλο τον κόσμο, ορισμένοι πιστεύουν ότι ήταν ένα κεντρικό σημείο στην προτροπή των ΗΠΑ να εισέλθουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως εταίρος.

Σήμερα το ναυάγιο βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας επιδείνωσης. Καθώς δούλευε για πολύ καιρό πριν βυθιστεί, βρίσκεται σε πολύ πιο απαίσια κατάσταση σε αντίθεση με τον Τιτανικό και πολλά καταστράφηκαν από την κρούση της τορπίλης. Βρίσκεται 11 μίλια νότια του φάρου στο Kin sale, Ιρλανδία. Υπήρξαν διάφορες προσπάθειες διάσωσης του Lusitania, με αρκετά από τα υπόλοιπα αντικείμενα του πλοίου να ανακτώνται, μερικά από τα οποία είναι αποκλειστικά ενώ άλλα βρίσκονται σε προθήκες σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο.

RMS LUSITANIA
RMS LUSITANIA

Πηγή εικόνας: Wikimedia

9. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ RMS

Το αστέρι του Billion Dollar Wreck, η RMS Republic κατασκευάστηκε το 1903 και εργάστηκε ως θαλάσσιο πλοίο με ατμό. Μόλις στις 23 Ιανουαρίου 1909 στις 5:30 π.μ. σημειώθηκε η καταστροφή, συντρίβοντας στο πλοίο της γραμμής Lloyd Italiano SS Florida ακριβώς έξω από το Nantucket της Μασαχουσέτης και βυθίστηκε την επόμενη μέρα περίπου στις 8.40 μ.μ. Ένα ποσό έξι ζωών χάθηκαν και η εκκένωση η διαδικασία θεωρήθηκε άψογη εκείνη την εποχή. Από τη βύθιση, υπήρξαν πολλά κουτσομπολιά και θρύλοι που περικλείουν την περιουσία που, όσο γνωρίζει κανείς, έπεσε με το πλοίο.

Από 250.000 $ έως 3.000.000 $ σε αξιολογήσεις για την εκτίμηση της βυθισμένης περιουσίας – όποτε εκταφεύεται σήμερα θα μπορούσε να αξίζει έναν τεράστιο αριθμό δολαρίων – ίσως ακόμη και ένα δισεκατομμύριο. Επί του παρόντος, είναι ο κεντρικός στόχος του παιδιού και του πατέρα του Γκραντ και του Μάρτιν Μπάγερλε στο Billion Dollar Wreckto να ανακτήσουν τη φημισμένη περιουσία και να την εγγυηθούν ως δική τους. Το ίδιο το ναυάγιο είναι 250 πόδια βυθισμένο και αρκετά από αυτό έχει καταρρεύσει – ούτως ή άλλως, οι θησαυροί που περιέχουν την υποτιθέμενη περιουσία έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης ασυδοσίας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ RMS
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ RMS

Πηγή εικόνας: Wikimedia

10. RMS TITANIC

Σχεδόν όλοι σκέφτονται τον Τιτανικό – και το πεπρωμένο του. Πολλοί από εμάς θα το γνωρίζουν από την υπερπαραγωγή Τιτανικού του 1997 του Τζέιμς Κάμερον, η οποία περιελάμβανε γνήσια ταινία με τα ανατριχιαστικά λείψανα του πλοίου. Το πιθανώς «αντεκτικό» θαλάσσιο σκάφος απέπλευσε στο πρώτο του ταξίδι στις 10 Απριλίου 1912 μόνο για να χτυπήσει ένα κομμάτι πάγου λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου και βυθίστηκε σε λιγότερο από τρεις ώρες. Εξασφαλίζοντας 1.514 ζωές, αναγνωρίζεται τακτικά ως ένα από τα πιο δημοφιλή και καταστροφικά ναυάγια όλων των εποχών.

Μόλις το 1985 μια γαλλοαμερικανική εκστρατεία μπόρεσε να πετύχει το ναυάγιο και διαπίστωσε ότι ήταν μέρος στη μέση – με κάθε μισό να υπήρχε σε περίπου 33% του μιλίου χωρισμένο το ένα από το άλλο. Παρατηρήθηκε ότι η περιοχή της πρύμνης ήταν τελείως διαλυμένη, ενώ η πλώρη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με ένα τμήμα του εσωτερικού του εξαιρετικά αψεγάδιαστο. Πολλοί περίεργοι έχουν αποκαλυφθεί από το ναυάγιο και μπορούν να προβληθούν σε διάφορες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο – από ασημικά μέχρι έπιπλα και ακόμη και μενού.

RMS TITANIC
RMS TITANIC

Πηγή εικόνας: Wikipedia

Αυτά είναι τα 10 πιο απίστευτα και διάσημα ναυάγια. Δημοσιεύστε τα σχόλιά σας.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *