Τα 10 πιο απίστευτα ρωμαϊκά θέατρα

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είναι ευρέως αποδεκτή ως ένας από τους τρόπους ζωής με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία, καθώς τα περισσότερα από τα έθιμα και τις ιδέες τους έχουν ασπαστεί από τον δυτικό κόσμο και ακολουθούνται μέχρι σήμερα. Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν οι μεγάλες κατασκευές που έχτιζαν σε κάθε νέα περιοχή που κατακτούσαν για να διαδώσουν τον πολιτισμό τους στους ντόπιους. Τα θέατρα ήταν τέτοιες δομές που ήταν ο κόμβος της πολιτιστικής δραστηριότητας στην Αρχαία Ρώμη. Κόσμος από όλη την πόλη μαζεύτηκε εδώ για να παρακολουθήσει χορευτικές, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Η αρχιτεκτονική αυτών των θεάτρων έχει γίνει αντικείμενο θαυμασμού για τον απλό αλλά αποτελεσματικό σχεδιασμό του. Τα καθίσματα ήταν ημικυκλικά με βήματα αυξανόμενου ύψους που επέτρεπαν σε όλους τους θεατές να έχουν καλή θέα ενώ η σκηνή βρισκόταν στο κέντρο αυτού του ημικυκλίου. Αυτό ενίσχυσε και την ακουστική του θεάτρου. Εδώ είναι μια λίστα με τα 10 πιο απίστευτα ρωμαϊκά θέατρα στον κόσμο σήμερα.

Απίστευτα ρωμαϊκά θέατρα

1. Ancient Theatre of Orange, Γαλλία

Αυτό το Ρωμαϊκό Θέατρο χτίστηκε στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ. σε μια ρωμαϊκή αποικία που ονομαζόταν Arausio και σήμερα είναι η Νότια Γαλλία. Είναι πολύ καλά διατηρημένο ακόμη και δύο χιλιάδες χρόνια μετά την κατασκευή του και υπάρχουν παραστάσεις όπερας που πραγματοποιούνται εδώ τα καλοκαίρια. Για την καλύτερη διατήρηση και διάδοση αυτού του ρωμαϊκού θεάτρου, ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Διαβάστε επίσης: 10 απίστευτα αρχαία θέατρα σε όλο τον κόσμο

Ρωμαϊκά Θέατρα

2. Ρωμαϊκό Θέατρο Bosra, Συρία

Η Συρία μπορεί να φαίνεται απίθανο μέρος για τα ρωμαϊκά θέατρα σε όποιον δεν είναι εξοικειωμένος με την τεράστια έκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ωστόσο, η Συρία ήταν ένα από τα σημαντικά διοικητικά κέντρα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και έτσι ακόμη και σήμερα έχει τρία καλοδιατηρημένα θέατρα. Χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρωμαϊκά θέατρα που χτίστηκαν στη σημερινή Μέση Ανατολή. Έχει χωρητικότητα περίπου 15.000 ατόμων και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για τη διεξαγωγή του Bosra Festival, ενός συριακού εθνικού μουσικού φεστιβάλ.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 πιο φοβεροί οβελίσκοι σε όλο τον κόσμο

Ρωμαϊκά Θέατρα

3. Ρωμαϊκό Θέατρο του Αμμάν, Ιορδανία

Και αυτό το θέατρο χτίστηκε σε μια περιοχή που ήταν εξαιρετικά σημαντική για το εμπόριο και τη διέλευση ανθρώπων μέσα και έξω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και έτσι στέγαζε μια μεγάλη ομάδα Ρωμαίων αξιωματικών. Το θέατρο στο Αμμάν χτίστηκε για να τους διασκεδάσει και να διαδώσει τον ρωμαϊκό πολιτισμό. Έχει χωρητικότητα έξι χιλιάδων ατόμων και είναι καλά διατηρημένο μέχρι σήμερα. Είναι μια πολύ σημαντική τουριστική τοποθεσία στην Ιορδανία.

Ρωμαϊκά Θέατρα

4. Θέατρο Ασπένδου Τουρκίας

Αυτό το ρωμαϊκό θέατρο είναι επίσης πολύ μεγάλο και χτίστηκε στην αρχαία πόλη της Άσπενδου που ιδρύθηκε από τους Έλληνες και αργότερα κατέλαβαν οι Ρωμαίοι. Βρίσκεται κοντά στη σύγχρονη πόλη της Αττάλειας, η πόλη σήμερα είναι γνωστή μόνο για το υπέροχο θέατρό της. Αυτό το θέατρο είναι πολύ καλά διατηρημένο μέχρι σήμερα και υπάρχουν παραστάσεις όπερας και μπαλέτου που πραγματοποιούνται τακτικά εδώ, αν και η πιο αναμενόμενη εκδήλωση είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Όπερας και Μπαλέτου Aspendos που πραγματοποιείται μία φορά κάθε χρόνο. Επίσης, διαβάστε για αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ξαναέγραψαν την ιστορία.

Ρωμαϊκά Θέατρα

5. Θέατρο Emerita Augusta, Ισπανία

Αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα ρωμαϊκά θέατρα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, αφού χτίστηκε μεταξύ 16 και 15 π.Χ. κοντά στη σύγχρονη πόλη Μέριδα. Η πόλη της Μέριδα έχει επίσης άλλες κατασκευές από τη ρωμαϊκή εποχή, όπως το θαυματουργό υδραγωγείο και ολόκληρο το συγκρότημα της πόλης έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, καθιστώντας την ένα από τα μεγαλύτερα διατηρητέα μνημεία στην Ισπανία. Υπάρχουν παραστάσεις που πραγματοποιούνται εδώ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κλασσικού Θεάτρου Merida.

Ρωμαϊκά Θέατρα

6. Ρωμαϊκό Θέατρο στην Παλμύρα της Συρίας

Αυτό είναι το δεύτερο Ρωμαϊκό Θέατρο που βρέθηκε στη Συρία και βρίσκεται στην έρημο της Παλμύρας σε μια πόλη που βρισκόταν γύρω από μια όαση περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού. Η Παλμύρα ήταν μια πολύ σημαντική ρωμαϊκή πόλη καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου προς τη Μέση Ανατολή και την Ασία περνούσε από αυτήν την πόλη. Το θέατρο στην Παλμύρα είναι μια ισχυρή υπενθύμιση της ρωμαϊκής παρουσίας στη Μέση Ανατολή. Χτίστηκε τον 2ο αιώνα και αργότερα αναστηλώθηκε από τη συριακή κυβέρνηση για να πραγματοποιήσει παραστάσεις κατά τη διάρκεια του ετήσιου Φεστιβάλ Παλμύρας. Λόγω των πρόσφατων γεγονότων που αφορούν το Ισλαμικό Κράτος, η πόλη της Παλμύρας είναι ερειπωμένη και η τύχη αυτού του θεάτρου είναι άγνωστη.

Ρωμαϊκά Θέατρα

7. Θέατρο Sabratha, Συρία

Σε σύγκριση με τα θέατρα της ηπειρωτικής Ευρώπης, αυτό το θέατρο μπορεί να φαίνεται μικρότερο, αλλά είναι εξίσου όμορφο και μεγαλειώδες με τα άλλα. Χτίστηκε στην παραλιακή πόλη Sabratha και βρίσκεται 66 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη. Το θέατρο έχει χωρητικότητα πέντε χιλιάδων ατόμων αλλά σήμερα δεν είναι πολύ καλά διατηρημένο. Είναι ένα από τα λίγα θέατρα στη Βόρεια Αφρική και χτίστηκε μετά την επέκταση των Ρωμαίων πέρα ​​από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Ρωμαϊκά Θέατρα

8. Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και η Αθήνα είναι το πολιτιστικό της κέντρο. Αρχικά ελεγχόμενοι από τους Έλληνες, οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Αθήνα και πρόσθεσαν τις δικές τους δομές, καθιστώντας την έναν κόμβο αρχαίων αρχιτεκτονικών θαυμάτων. Αυτό το ρωμαϊκό θέατρο βρίσκεται στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης της Αθήνας και χρησιμοποιείται τακτικά ακόμα και σήμερα για να φιλοξενεί μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και έχει χωρητικότητα 5000 ατόμων.

Ρωμαϊκά Θέατρα

9. Θέατρο Caesarea Maritima, Ισραήλ

Η πόλη Caesarea Maritima χτίστηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα τον 1ο αιώνα μ.Χ. από τον Ηρώδη τον Μέγα και πήρε το όνομά του από τον προστάτη του, Αύγουστο Καίσαρα. Το θέατρο είναι χτισμένο στην ακτή της Μεσογείου και έχει εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Έχει ανακαινιστεί και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για περιστασιακές παραστάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό το ρωμαϊκό θέατρο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους στο Ισραήλ και προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο.

Ρωμαϊκά Θέατρα

10. Θέατρο Dougga, Τυνησία

Η πόλη Dougga ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους τον 2ο αιώνα μ.Χ. και ήταν μια μικρή πόλη 5000 κατοίκων. Σε σύγκριση με το μέγεθος της πόλης, το θέατρο ήταν πολύ μεγάλο και μπορούσε να φιλοξενήσει 3.500 κατοίκους που αντιστοιχούσαν σε περισσότερα από τα δύο τρίτα της πόλης. Δεδομένου ότι περιβάλλεται από χορταριώδεις πεδιάδες και χαμηλούς κυλιόμενους λόφους, η θέα από την κορυφή του θεάτρου είναι απίστευτη. Χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για την πραγματοποίηση μουσικών παραστάσεων.

Ρωμαϊκά Θέατρα

Εάν είστε λάτρης της ιστορίας ή λάτρης της αρχιτεκτονικής, φροντίστε να επισκεφτείτε αυτά τα θαύματα που χτίστηκαν κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *