Τα 10 καλύτερα μουσεία στον κόσμο

Τα μουσεία είναι μια απόδειξη ανακαλύψεων, παραδοσιακών πρακτικών, της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της εξέλιξής μας. Τα κτίρια και τα οχυρά έχουν ιστορίες πολέμων και πολιτικής, χορού και μουσικής, τέχνης και πολιτισμού. Εμπνέουν γενιά σε γενιά μέσα από τις πλούσιες συλλογές τους. Τα μουσεία ταξινομούνται γενικά σε πέντε τύπους, δηλαδή, γενική, εθνική ιστορία και φυσική επιστήμη, επιστήμη και τεχνολογία, ιστορία και τέχνη. Αυτές οι ομάδες έχουν περαιτέρω υποομάδες. Αρχικά, τα μουσεία χρησίμευαν ως ιδιωτική γκαλερί για το πλούσιο και κρεμώδες στρώμα της κοινωνίας. Δύσκολα επιτρεπόταν μια δημόσια έκθεση. Το 1793, το Λούβρο στο Παρίσι επέτρεψε την πλήρη δημόσια πρόσβαση. Αν και πριν από αυτό επιτρεπόταν η είσοδος στα μουσεία, υπήρχαν διάφοροι περιορισμοί. Σύμφωνα με την έρευνα του ICOM (Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), υπάρχουν περισσότερα από 55.000 μουσεία σε 202 χώρες. Ακριβώς από μουσεία τέχνης και μουσεία επιστήμης μέχρι μουσεία σοκολάτας και μουσεία βιντεοπαιχνιδιών. Ένα ίδρυμα που προορίζεται για την εκπαίδευση ανθρώπων όλων των στρωμάτων της κοινωνίας, είναι μια αποθήκη εφευρέσεων και ανακαλύψεων. Εδώ είναι η λίστα με τα 10 καλύτερα μουσεία στον κόσμο.

ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

1. SMITHSONIAN INSTITUTION, WASHINGTON, DC

Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για μουσεία αγνοώντας το Ίδρυμα Smithsonian στην Ουάσιγκτον. Πιο γνωστό ως «Το Κάστρο», είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό και μουσειακό συγκρότημα στον κόσμο. Η συλλογή του Smithsonian περιλαμβάνει 19 μουσεία και γκαλερί, 9 ερευνητικά κέντρα και το Εθνικό Ζωολογικό Πάρκο. Το διαμάντι Hope στην αίθουσα Gem του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, το φυλλάδιο των αδελφών Ράιτ του 1903 στο National Air and Space Museum και τα φορέματα των πρώτων κυριών και οι ρουμπινί παντόφλες της Dorothy στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού είναι το μόνο Εθνικό Μουσείο που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον τρόπο ζωής και τη σχέση των Αφροαμερικανών. Το Ίδρυμα Smithsonian έχει 140 εκατομμύρια αντικείμενα, επομένως πρέπει να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας σωστά.

Σχετικά: 10 πιο απίστευτα γλυπτά στην Ιταλία

Μουσεία στον κόσμο

2. STATE HERMITAGE, ST. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, ΡΩΣΙΑ

Το State Hermitage ιδρύθηκε το 1764 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία στον κόσμο. Χτίστηκε για να κρατήσει την ιδιωτική συλλογή της αυτοκράτειρας Αικατερίνης της Μεγάλης, αλλά από το έτος 1852, το Ερμιτάζ ήταν ανοιχτό για δημόσια προβολή. Σήμερα σε σμαραγδί, λευκό και χρυσό, το παλάτι έχει ζωγραφιστεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Το μουσείο έχει περισσότερα από 3 εκατομμύρια αντικείμενα και θεωρείται ως ένα εξαιρετικά σημαντικό μουσείο τέχνης. Έχει πίνακες από διάφορους καλλιτέχνες όπως ο Ντα Βίντσι, ο Πικάσο, ο Ρούμπενς, ο Γκόγια κ.λπ. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του μουσείου είναι τα χρυσά αριστουργήματα από την Ευρασία, μεταξύ όλων των άλλων. Το Κρατικό Ερμιτάζ περιλαμβάνει το Χειμερινό Παλάτι και έξι κτίρια, μαζί με τον ποταμό Νέβα.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 πιο όμορφα ρωμαϊκά υδραγωγεία στον κόσμο

Μουσεία στον κόσμο

3. ΤΟ ΛΟΥΒΡΟ, ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ

Το Λούβρο στην καρδιά του Παρισιού είναι το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης στον κόσμο. Κάποτε βασιλικό φρούριο, έγινε μουσείο στα τέλη του 18ου αιώνα. Η πυραμίδα ύψους 21 μέτρων που αποτελείται από μέταλλο και γυαλί καλωσορίζει τους επισκέπτες. Είναι επίσης το πιο επισκέψιμο μουσείο στον κόσμο. Το μουσείο διαθέτει μια τεράστια συλλογή με περισσότερα από 380.000 αντικείμενα και 35.000 έργα τέχνης, που κυμαίνονται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 21ο αιώνα. Διαθέτει αμέτρητα γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, σχέδια κλπ. Αλλά το κύριο αξιοθέατο του Λούβρου είναι ο παγκοσμίου φήμης πίνακας της Μόνα Λίζα. Εκτός από αυτό, το «The wedding feast at Cana» του Veronese μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών. Οι τουρίστες ξεναγούνται επίσης στο πρώην παλάτι, δίνοντάς τους έτσι μια ιδέα να φανταστούν τη ζωή των Γάλλων.

Μουσεία στον κόσμο

4. ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΑΓΓΛΙΑ

Ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, το Βρετανικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο στην Αγγλία. Έχει περισσότερα από 8 εκατομμύρια αντικείμενα. Το μουσείο χτίστηκε το 1751 και είναι αφιερωμένο στην ανθρώπινη ιστορία και πολιτισμό. Διάφορα τμήματα του μουσείου ανήκουν στην Αρχαία Αίγυπτο, την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρωμαϊκή, Μέση Ανατολή, Αμερική, Ευρώπη, Ασία και άλλα. Ένα ενδιαφέρον γεγονός για το μουσείο είναι ότι διαθέτει τη δεύτερη τεράστια συλλογή αιγυπτιακού θησαυρού στον κόσμο εκτός Αιγύπτου.

Μουσεία στον κόσμο

5. ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα μηχανικού θαύματος, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα αντίγραφο της πλούσιας ιστορίας της Ελλάδας. Αν και χτίστηκε τον 21ο αιώνα, οι θησαυροί σε αυτό χρονολογούνται από δεκαετίες. Το γυάλινο δάπεδο επιτρέπει στους επισκέπτες να αναρωτηθούν τα ερείπια της αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς. Καθώς οι επισκέπτες ανηφορίζουν τις πλαγιές, ανακαλύπτουν τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας. Οι κατασκευές του Παρθενώνα είναι το κύριο αξιοθέατο του μουσείου. Η ορθογώνια στοά έχει τις δομές με τον ίδιο τρόπο με αυτό του κελαριού του ναού. Στον πρώτο όροφο, τα γλυπτά στέκονται ελεύθερα για να πάρει κανείς μια ξεκάθαρη και απαράμιλλη ιδέα. Το φως του ήλιου χτυπά τη γκαλερί για να φωτίσει περαιτέρω την ομορφιά.

Μουσεία στον κόσμο

Πηγή εικόνας: Wikimedia

6. GALLERY UFFIZI, ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ

Κάποτε το σπίτι των διοικητικών και νομικών γραφείων της Φλωρεντίας το 1560, η Γκαλερί Ουφίτσι είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Χτίστηκε μεταξύ 1560 και 1580. Και το ίδιο το κτίριο είναι ένα καθαρό αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Το μουσείο τιμά πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, σχέδια κ.λπ. από διάφορες εποχές. Το πιο σημαντικό είναι από την περίοδο της Αναγέννησης. Λίγα από τα πολλά σημαντικά αξιοθέατα της Πινακοθήκης Ουφίτσι είναι η «Η γέννηση της Αφροδίτης» του Σάντρο Μποτιτσέλι, η «Στέψη της Παναγίας» του Fra Angelico, το «Πορτρέτο του Πάπα Λέοντα Χ με δύο καρδινάλιους» του Ραφαήλ.

Μουσεία στον κόσμο

7. THE METROPOLITAN MUSEUM OF ART, NEW YORK CITY, NEW YORK

Το μεγαλύτερο μουσείο στο δυτικό ημισφαίριο, το μητροπολιτικό μουσείο τέχνης είναι ένα βασίλειο γνώσης και ανακάλυψης αληθινής τέχνης. Έχει περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντικείμενα, από την προϊστορική εποχή έως τον 21ο αιώνα. Το μουσείο έχει χωριστεί σε διαφορετικά τμήματα που παρουσιάζουν τη Μεσαιωνική Τέχνη, την Ελληνική και Ρωμαϊκή Τέχνη, την Αμερικανική Πτέρυγα, την Ασιατική Τέχνη κ.λπ. Τα πιο θαυμάσια έργα τέχνης στο μουσείο είναι «Ο τάφος του Πέρνεμπ» στην Αιγυπτιακή Συλλογή και το χαρακτικό «Αδάμ και Εύα» του Άλμπρεχτ Ντύρερ. Είναι επίσης ένα από τα καλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Νέας Υόρκης.

Μουσεία στον κόσμο

8. ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ, ΠΟΛΗ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ, ΙΤΑΛΙΑ

Το Βατικανό μπορεί να είναι η μικρότερη πόλη στον κόσμο, αλλά είναι γεμάτη μαγευτική ομορφιά. Το σπίτι του Πάπα, έχει εμβληματικά μνημεία. Τα Μουσεία του Βατικανού είναι επίσης γνωστά ως Μουσείο Μουσείων. Υπάρχουν είκοσι δύο ξεχωριστοί χώροι. Το δωμάτιο του Ραφαήλ, το χριστιανικό μουσείο Πίου, το παρεκκλήσι Νικολίν, το μουσείο Profane, το διαμέρισμα Borgia είναι λίγα από αυτά. Το δωμάτιο της Καπέλα Σιξτίνα είναι μόνο ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα ανάμεσα σε πολλά Μουσεία του Βατικανού.

Σχετικό: Top 10 μικρότερες χώρες στον κόσμο από άποψη εδαφικής έκτασης

Μουσεία στον κόσμο

Πηγή εικόνας: Wikimedia

9. RIJKSMUSEUM, ΆΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας είναι το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης στην Ολλανδία. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Pierre Cuypers και αποτελείται από δύο τετράγωνα. Το μουσείο έχει 1 εκατομμύριο αντικείμενα. Το πιο ελκυστικό είναι τα έργα από την Ολλανδική Χρυσή Εποχή. Άλλο σημαντικό αξιοθέατο είναι το «The night watch» του Ρέμπραντ, μεταξύ άλλων έργων τέχνης των Frans Hals, Ruysdael και άλλων. Η βιβλιοθήκη του Rijksmuseum είναι η μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη ιστορίας τέχνης στην Ολλανδία.

Μουσεία στον κόσμο

10. THE PRADO, ΜΑΔΡΙΤΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ

Το βασικό αξιοθέατο της Μαδρίτης και του κόσμου επίσης, το Prado διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ευρωπαϊκής τέχνης στον κόσμο. Βασικά προορισμένο για το προσωπικό περιουσιακό στοιχείο του βασιλιά και της βασίλισσας, είναι ανοιχτό στο κοινό από το 1819. Το μουσείο είναι έργο διάσημων συγγραφέων όπως ο Γκόγια, ο Τιτσιάν και ο Ρούμπενς κ.λπ.

Μουσεία στον κόσμο

Αυτά είναι τα μουσεία του κόσμου. Δημοσιεύστε τα σχόλιά σας.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *