Τα τηλεσκόπια της NASA καταγράφουν τη Γέννηση της Μαύρης Τρύπας ή του Άστρου Νετρονίων

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων κατέγραψε την πρώτη εικόνα ενός αστεριού που κατέρρευσε για να σχηματίσει ένα συμπαγές αντικείμενο, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια της NASA, και ερευνούν εάν πρόκειται για μαύρη τρύπα ή για αστέρι νετρονίων. Πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, ένα αστέρι κατέρρευσε σε έναν κοντινό γαλαξία που προκάλεσε μια εξαιρετικά φωτεινή έκρηξη.

Τα δίδυμα τηλεσκόπια της έρευνας ATLAS στη Χαβάη ήταν τα πρώτα που εντόπισαν το αστέρι που εκρήγνυται στις 17 Ιουνίου 2018. Και αστρονόμοι από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης μιας διεθνούς ομάδας 45 συν-συγγραφέων από 33 διαφορετικά ιδρύματα σύντομα έστρεψαν τα τηλεσκόπια και την προσοχή τους στη μελέτη του μυστηριώδους συμπαγές αντικείμενο που δημιουργήθηκε στη συνέχεια. Συνδυάζοντας ραδιοκύματα, ακτίνες γάμμα και ακτίνες Χ, η ομάδα υποπτεύεται ότι το αντικείμενο, που επίσημα ονομάζεται AT2018cow και ανεπίσημα ονομάζεται «The Cow», είναι πιθανότατα μια μαύρη τρύπα ή ένα αστέρι νετρονίων που περιβάλλεται από στροβιλιζόμενα αστρικά συντρίμμια. Αλλά η ομάδα εξακολουθεί να μην είναι σίγουρη τι ακριβώς είναι το The Cow.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται η γέννηση ενός τέτοιου αντικειμένου. «Ποτέ δεν μπορέσαμε να τα δούμε αμέσως τη στιγμή του σχηματισμού», είπε ο RaffaellaMargutti του Northwestern, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Το γεγονός τράβηξε την προσοχή των ερευνητών επειδή ήταν τόσο φωτεινό. Η αστρική κατάρρευση ήταν περίπου 10 έως 100 φορές πιο φωτεινή από μια τυπική σουπερνόβα, και έφτασε σε αυτή την κορυφή αρκετά γρήγορα. «Ο λόγος για τον οποίο όλοι ενθουσιάστηκαν με το The Cow είναι ότι, στον οπτικό τομέα, ανέβηκε στην κορυφή σε λίγες μέρες και έφτασε σε πολύ υψηλή φωτεινότητα», πρόσθεσε ο Margutti. Μετά την εμφάνιση της φωτεινής έκρηξης, εξαντλήθηκε γρήγορα το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος του μέσα σε μόλις 16 ημέρες, αν και οι αστρονόμοι ήταν σε θέση να παρακολουθούν το αντικείμενο για 27 ημέρες μετά την ανακάλυψή του. Καθώς τα κοσμικά γεγονότα μπορεί να χρειαστούν εκατομμύρια χρόνια για να ξεδιπλωθούν, αυτό το φωτεινό γεγονός πέρασε εξαιρετικά γρήγορα.

Σύμφωνα με τον Margutti, η ομάδα μπόρεσε να συλλάβει τη στιγμή του σχηματισμού επειδή η έκρηξη παρήγαγε περίπου 10 φορές λιγότερα αστρικά συντρίμμια που εκτοξεύτηκαν από ό,τι εκτοξεύτηκε σε μια τυπική τεράστια αστρική κατάρρευση. Βρίσκεται στον νάνο γαλαξία CGCG 137-068t σε απόσταση μόλις 200 εκατομμυρίων ετών φωτός, η έκρηξη ήταν επίσης σχετικά κοντά στη Γη, γεγονός που βοήθησε στην ικανότητα της ομάδας να την εντοπίσει και να τη μελετήσει. “Είναι πολύ κοντά για αυτό το είδος εκδήλωσης”, είπε ο Margutti. «Είναι το πιο κοντινό που έχει βρεθεί ποτέ», πρόσθεσε. Ενώ η ομάδα αναγνώρισε αρχικά το συμπαγές αντικείμενο παρατηρώντας τις εκπομπές ακτίνων Χ, η Margutti και η ομάδα της κοίταξαν από κοντά τη χημική σύνθεση της αγελάδας χρησιμοποιώντας το Παρατηρητήριο WM Keck στη Χαβάη, το Παρατηρητήριο MMT στην Αριζόνα και το τηλεσκόπιο SoAR στο Χιλή.

Με αυτές τις παρατηρήσεις, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία υδρογόνου και ηλίου. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές που μελετούσαν συμπαγή αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από αστέρια που εκρήγνυνται ήταν σε θέση να μελετήσουν μόνο εκατοντάδες χρόνια μετά το σχηματισμό. Με αυτές τις νέες παρατηρήσεις, οι επιστήμονες είναι σε θέση να κοιτάξουν ένα συμπαγές αντικείμενο σε μια περίοδο της ζωής του που δεν έχει συλληφθεί ποτέ πριν. Αυτό ανοίγει την πόρτα σε έρευνα που ποτέ πριν δεν ήταν δυνατή.

Πηγή: Phys Org
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *