Πώς να ταξιδέψετε με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον

Θεωρείτε τον εαυτό σας βιώσιμο ταξιδιώτη; Αν ναι, είσαι στην πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τη Statista, περίπου οκτώ στους 10 ταξιδιώτες παγκοσμίως λένε ότι ο βιώσιμος τουρισμός είναι απαραίτητος.

Είτε θέλετε να ταξιδέψετε στην πολιτεία, κάπου αλλού στη χώρα ή διεθνώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εντάξετε τη βιωσιμότητα στα σχέδια των διακοπών ή των οδικών ταξιδιών σας.

Εάν θέλετε να κάνετε το επόμενο ταξίδι σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον, σκεφτείτε αυτές τις επτά προτάσεις.

1. Εκμεταλλευτείτε τις αποτελεσματικές επιλογές μεταφοράς

Για να ταξιδέψετε πιο βιώσιμα, πρέπει να εστιάσετε στις επιλογές μεταφοράς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν θα μπορείτε να αποφύγετε να πάρετε αυτοκίνητο ή αεροπλάνο. Δυστυχώς, αυτοί οι τρόποι μεταφοράς ευθύνονται για πολλές εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Μια επιλογή είναι να κάνετε ταξίδια πιο κοντά στο σπίτι και να ταξιδέψετε με λεωφορείο ή τρένο. Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, δοκιμάστε να συνδυάσετε αυτοκίνητο ή να χρησιμοποιήσετε ένα όχημα με εξαιρετική οικονομία καυσίμου. Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο; Ερευνήστε αεροπορικές εταιρείες και δείτε ποιες είναι πιο αφοσιωμένες στη βιωσιμότητα. Όπως κι αν θέλετε να ταξιδέψετε, προσπαθήστε να το κάνετε όσο πιο βιώσιμο γίνεται.

Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, σκεφτείτε να περπατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε το τοπίο της γης πιο στενά, να συναντήσετε ανθρώπους και να παρατηρήσετε και να ζήσετε πράγματα που διαφορετικά δεν θα βλέπατε. Ο περιορισμός της χρήσης οχημάτων θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα.

2. Εξερευνήστε το Unbeaten Path

Πηγή: worldpackers.com

Εάν θέλετε να πάτε σε ένα ταξίδι που μειώνει τον αντίκτυπό σας στο περιβάλλον, πηγαίνετε κάπου έξω από την πεπατημένη. Μην επισκέπτεστε τα είδη των τόπων που προσελκύουν ορδές ανθρώπων. Θα απολαύσετε καλύτερα τις διακοπές σας αν επισκεφτείτε μια τοποθεσία που συνήθως δεν προσελκύει πολλούς τουρίστες.

Θα χρειαστεί χρόνος για να ερευνήσετε και να σχεδιάσετε ένα τέτοιο ταξίδι. Αλλά η προσπάθεια θα αξίζει τον κόπο. Δεν θέλετε να είστε ένας από αυτούς τους τουρίστες που πλημμυρίζουν σε έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό, κατακλύζοντας τον τοπικό πληθυσμό και βλάπτουν το περιβάλλον. Επομένως, σχεδιάστε τους προορισμούς ταξιδιών πιο προσεκτικά.

Ποιός ξέρει? Μπορεί να σας αρέσει τόσο πολύ που να θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι επιστροφής στο μέλλον. Ένας προορισμός εκτός διαδρομής είναι επίσης το είδος στο οποίο κάποιος μπορεί να θέλει να μετακομίσει. Κάποιος που θέλει να ξεφύγει από όλα και να ξεκινήσει από την αρχή μπορεί να μπει στον πειρασμό να πουλήσει το σπίτι του, να κλείσει ένα εισιτήριο απλής μετάβασης για το Ηνωμένο Βασίλειο, να αλλάξει το όνομά του στο UKDeedPoll και να ζήσει ευτυχισμένος για πάντα.

3. Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού

Είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Μπορεί να είστε συνηθισμένοι σε πολλή ενέργεια και νερό στο σπίτι. Αλλά οι άνθρωποι στη χώρα υποδοχής σας μπορεί να το χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο. Επομένως, ίσως χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές. Θα μείνετε σε ξενοδοχείο; Μην αφήνετε τα φώτα ή την τηλεόραση αναμμένα όταν δεν χρησιμοποιούνται. Όταν κάνετε ντους, μην μένετε εκεί για πολλή ώρα.

Δεν θέλετε να κάνετε υπερβολική ζήτηση για τους πόρους του έθνους υποδοχής σας, επομένως να έχετε υπόψη σας την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και να είστε πιο μετριοπαθείς με τη χρήση ενέργειας και νερού. Δεν θα σας βλάψει αν βρείτε ένα ξενοδοχείο ή μοτέλ που λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο.

4. Απομακρύνετε τα πλαστικά μιας χρήσης

Πηγή: idareu2bee.com

Καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης. Φέρτε ένα επαναγεμιζόμενο μπουκάλι νερό απολαμβάνοντας τα αξιοθέατα και τους ήχους. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε εμφιαλωμένο νερό. Θα βοηθούσε εάν σκεφτόσασταν επίσης να αγοράσετε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για ψώνια αντί για πλαστικές σακούλες για ψώνια. Μην είστε μέρος του προβλήματος. Η άρνηση πλαστικών μίας χρήσης θα μειώσει τον αντίκτυπό σας στο περιβάλλον.

5. Σταματήστε και μυρίστε τα τριαντάφυλλα

Αντί να κάνετε πολλά σύντομα ταξίδια ετησίως, γιατί να μην κάνετε ένα μεγαλύτερο ταξίδι ετησίως; Δεν θα μπορέσετε να μειώσετε μόνο τις εκπομπές άνθρακα μειώνοντας τον αριθμό των πτήσεων που πραγματοποιείτε. Θα απολαύσετε επίσης απόλυτα τις διακοπές σας αν μπορείτε να σταματήσετε και να μείνετε λίγο.

Όταν σχεδιάζετε ένα μεμονωμένο, μεγαλύτερο ταξίδι αντί για πολλαπλά μικρότερα ταξίδια, θα έχετε την ευκαιρία να ξεπεράσετε τα τουριστικά hotspots. Θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε το αήττητο μονοπάτι, να εξερευνήσετε την περιοχή και να βυθιστείτε στην κουλτούρα και τις παραδόσεις του έθνους υποδοχής σας.

Ίσως ακόμη και να θέλετε να κάνετε κράτηση για διαμονή με μια οικογένεια ντόπιο στον προορισμό των διακοπών σας και όχι σε ξενοδοχείο. Κάνοντας αυτό θα σας δώσει μια μοναδική εικόνα για τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις.

Πιθανότατα έχετε ξανακούσει ότι είναι καλό να σταματήσετε και να μυρίσετε τα τριαντάφυλλα αντί να είστε πάντα εν κινήσει. Αυτά είναι καλά λόγια για να ζήσεις είτε βρίσκεσαι στο σπίτι είτε στο εξωτερικό. Θα επωφεληθείτε περισσότερο από τις διακοπές σας όταν μείνετε αρκετό καιρό για να απολαύσετε πραγματικά τα ταξίδια σας.

6. Χρησιμοποιήστε τοπικό νόμισμα

Πηγή: moneysavingexpert.com

Εάν πρόκειται να μείνετε σε μια περιοχή για λίγο, φροντίστε να μετατρέψετε τα χρήματά σας στο τοπικό νόμισμα της χώρας υποδοχής. Η χώρα που θέλετε να επισκεφτείτε εξαρτάται από τον τουρισμό για έσοδα; Μπορείτε να βοηθήσετε υποστηρίζοντας επιχειρήσεις όπου θα δημιουργήσετε βάση για παρατεταμένη διαμονή.

Μπορείτε να πληρώσετε για κάποιον να είναι ο ξεναγός σας ή να σας πάει εκεί που θα θέλατε να πάτε, να φάτε πολιτιστικά αυθεντικά γεύματα σε εστιατόρια, να ψωνίσετε αναμνηστικά και άλλα πράγματα σε καταστήματα λιανικής, να επισκεφτείτε μουσεία και άλλους ιστότοπους και να χρησιμοποιήσετε τα χρήματά σας για υποστηρίζει την κοινότητα με άλλους τρόπους.

7. Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της περιόδου εκτός αιχμής

Ένας άλλος τρόπος για να κάνετε το ταξίδι σας μια πιο φιλική προς το περιβάλλον εκδρομή είναι να ταξιδέψετε κατά την περίοδο εκτός αιχμής. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα μπορέσετε να αποφύγετε τη συμβολή στο πρόβλημα του υπερτουρισμού — κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα και τις υποδομές στις κοινότητες προορισμού.

Τα ταξίδια εκτός αιχμής μπορεί επίσης να είναι φθηνότερα, ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα και να προστατεύσετε το περιβάλλον. Ένα άλλο πλεονέκτημα του ταξιδιού κατά την περίοδο εκτός αιχμής είναι ότι θα υπάρχουν λιγότεροι επισκέπτες, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορείτε να απολαύσετε περισσότερο το ταξίδι σας. Δεν είναι διασκεδαστικό να κάνετε διακοπές σε ένα πολυσύχναστο τουριστικό hotspot. Εξερευνήστε τις λιγότερο επισκέψιμες περιοχές σε περιόδους εκτός αιχμής.

Αυτά είναι μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε εάν θέλετε να ταξιδεύετε πιο βιώσιμα. Το να ξεφύγετε από όλα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απολαύσετε ξεκούραση και χαλάρωση, να εξοικειωθείτε με διαφορετικούς πολιτισμούς και τρόπους ζωής και πολλά άλλα.

Αλλά το να ταξιδεύετε με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο θα σας βοηθήσει να είστε καλός διαχειριστής του περιβάλλοντος όπου κι αν σας πάνε τα ταξίδια σας.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *