Πότε και πώς να ταΐσετε την καλλιέργεια σας

Ορισμένοι καλλιεργητές κάνναβης λένε ότι τα φυτά είναι σαν τα κατοικίδια και όπως φροντίζετε τα κατοικίδιά σας, το τακτικό τάισμα είναι μεγάλο μέρος της διαδικασίας. Παρόλο που μια καλλιέργεια ζιζανίων δεν ζητιανεύει σαν σκύλος ή νιαουρίζει σαν γάτα, χρειάζονται τροφή όπως και εμείς (και τόσο πολύ όσο οι γούνινοι φίλοι μας).

Δυστυχώς, το να γνωρίζουμε πότε να ταΐζουμε τα κατοικίδιά μας είναι πολύ πιο απλό από το να γνωρίζουμε πότε ακριβώς είναι η ώρα για την επόμενη δόση φυτικού λιπάσματος. Δεν υπάρχει καθορισμένο πρόγραμμα για τη διατροφή των φυτών και είναι πολύ πιο περίπλοκο από το να ετοιμάζετε ένα γεύμα για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.

Μπορεί να μην είναι εύκολο να κατανοήσετε πότε είναι ώρα για την επόμενη δόση θρεπτικών συστατικών κάνναβης, αλλά αυτός ο οδηγός για το πότε και πώς να ταΐσετε την καλλιέργειά σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Γιατί τα φυτά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά

Πριν καλύψετε το πότε και πώς είναι σημαντικό να ξέρετε γιατί. Τα φυτά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για τον ίδιο ακριβώς λόγο που όλα τα ζωντανά πράγματα χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να ζήσουν. Χωρίς αυτούς, δεν θα ήταν σε θέση να εκτελέσουν σημαντικές λειτουργίες. Για να βλαστήσουν, να αναπτυχθούν, να καταπολεμήσουν ασθένειες και παράσιτα και να αναπαραχθούν, τα θρεπτικά συστατικά πρέπει να αποτελούν μέρος της εξίσωσης.

Τώρα ίσως αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν τα φυτά στη φύση να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν όταν δεν υπάρχει κανένας να τους ταΐσει με λίπασμα. Λοιπόν, υπάρχει μια καλή ποσότητα θρεπτικών ουσιών στο έδαφος, και το ίδιο ισχύει για τον αέρα και το νερό. Όταν αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους, τα φυτά είναι λιγότερο πιθανό να αντλήσουν τα σωστά θρεπτικά συστατικά από την πηγή αέρα και νερού, επομένως είναι στο χέρι σας να τους δώσετε την τροφή που χρειάζονται.

Μακροθρεπτικά vs Μικροθρεπτικά συστατικά

Το επόμενο βήμα για την κατανόηση της έννοιας της διατροφής των φυτών είναι να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών. Ενώ και τα δύο είδη θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητα, υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους, κυρίως όταν πρόκειται για την ποσότητα που χρειάζεται η καλλιέργεια.

Μακροθρεπτικά συστατικά

Ας ξεκινήσουμε με τα μακροθρεπτικά συστατικά. Αυτά είναι τα στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά σε υψηλότερες δόσεις και υπάρχουν 3 από αυτά. Είναι άζωτο, φώσφορο και κάλιο και είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των φυτών.

Υπάρχουν μερικά ακόμη μακροθρεπτικά συστατικά, όπως ο άνθρακας, το υδρογόνο και το οξυγόνο, αλλά τα φυτά μπορούν να τα πάρουν από τον αέρα και το νερό, επομένως δεν βρίσκονται συνήθως στα λιπάσματα. Έτσι, τα 3 στα οποία πρέπει να εστιάσουμε είναι τα N, P και K. Η ακριβής ποσότητα που απαιτείται εξαρτάται από τη φάση της λειτουργίας ανάπτυξης (περισσότερα για αυτό αργότερα).

Μικροθρεπτικά συστατικά

Πηγή εικόνας: caannabisconnect.co.za

Έπειτα, υπάρχουν τα θρεπτικά συστατικά που εξακολουθούν να χρειάζονται, αλλά χρειάζονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Αυτά ονομάζονται μικροθρεπτικά συστατικά και υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος από αυτούς, που περιλαμβάνει:

 • Βόριο
 • Ασβέστιο
 • Χαλκός
 • Μαγνήσιο
 • Σίδερο
 • Μαγγάνιο
 • Θείο

Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι εξίσου θεμελιώδη στη φυσιολογία των φυτών. Οι ελλείψεις σε αυτά είναι συνήθως σπάνιες, αλλά η έλλειψη οποιουδήποτε μικροθρεπτικού συστατικού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία, την ανάπτυξη και την απόδοση.

Πότε να ταΐσετε την καλλιέργεια σας

«Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζω τα φυτά μου;» είναι μια από τις πιο κοινές ερωτήσεις στην αναπτυσσόμενη κοινότητα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, καθώς εξαρτάται πολύ από το λίπασμα που χρησιμοποιείτε. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα λιπάσματα συνοδεύονται από ένα πρόγραμμα σίτισης, επομένως θα θέλετε να το ακολουθήσετε στενά.

Τα περισσότερα προγράμματα λιπασμάτων ακολουθούν ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων (μερικές φορές 13 εβδομάδων) και το διάγραμμα σας λέει ακριβώς ποια δόση πρέπει να δίνετε στην καλλιέργεια με βάση την εβδομάδα και τη φωτοπερίοδο. Καθώς ψάχνετε για λιπάσματα, βεβαιωθείτε ότι συνοδεύεται από ένα χρονοδιάγραμμα/διάγραμμα διατροφής. Αυτό κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα.

Τρόπος χορήγησης θρεπτικών συστατικών

Φαρμακευτικά φυτά

Τα φυτά κάνναβης αντλούν ορισμένα θρεπτικά συστατικά από τον αέρα, αλλά τα περισσότερα λαμβάνονται από το έδαφος. Είναι δική σας δουλειά να βεβαιωθείτε ότι μπορούν να βρεθούν τα σωστά θρεπτικά συστατικά μέσα στο έδαφος και θα τα προσθέσετε ποτίζοντας την καλλιέργεια με νερό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχετε προετοιμάσει εκ των προτέρων.

Βήματα για την προετοιμασία του νερού και των θρεπτικών συστατικών

Υπάρχουν μερικά πράγματα που εμπλέκονται στην προετοιμασία του νερού, όπως ο έλεγχος της θερμοκρασίας και του pH και η προσθήκη της κατάλληλης δόσης θρεπτικών συστατικών. Για να το αναλύσετε για εσάς, ακολουθούν τα 4 βασικά βήματα για να προετοιμάσετε το νερό για τη διατροφή των φυτών κάνναβης:

 • Ζεστάνετε το νερό στους περίπου 22°C (περίπου 72°F) για να αυξήσετε την απορρόφηση από τις ρίζες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή θερμάστρα για αυτό.
  Προσθέστε τα θρεπτικά συστατικά σας ακολουθώντας τις οδηγίες στο προϊόν και ανακατέψτε καθώς προσθέτετε. Χρησιμοποιήστε ένα μετρητή PPM ή EC για να λάβετε ακριβείς μετρήσεις.
 • Ελέγξτε το pH του νερού χρησιμοποιώντας ένα pHόμετρο και ρυθμίστε τα επίπεδα εάν χρειάζεται. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα νιτρικού ή φωσφορικού οξέος για μείωση του pH.
 • Μόλις το PPM, το pH και η θερμοκρασία σας είναι εκεί που πρέπει, ήρθε η ώρα να ταΐσετε τα φυτά. Μόλις ποτιστούν τα φυτά, μετρήστε την απορροή του εδάφους χρησιμοποιώντας το μετρητή σας για να βεβαιωθείτε ότι η καλλιέργεια σας απορροφά τα θρεπτικά συστατικά όπως θα έπρεπε.
 • Αυτά τα βήματα θα φαίνονται διαφορετικά εάν χρησιμοποιείτε νερό για την ανάπτυξη των φυτών σας αντί για μέσο εδάφους, αλλά ανεξάρτητα από το τι, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία, το PPM και το pH.

Συμβουλές για την επιλογή των σωστών θρεπτικών συστατικών

Εκτός από το πότε και το πώς, το τελευταίο μεγάλο μέρος της διατροφής των φυτών για μια καλλιέργεια εσωτερικού χώρου είναι στην πραγματικότητα η επιλογή ενός προϊόντος που είναι κατάλληλο για την εργασία. Υπάρχουν σίγουρα μερικά λιπάσματα που είναι καλύτερα από άλλα και είναι στο χέρι σας να επιλέξετε το σωστό.

Εστίαση στο NPK

Όταν ψωνίζετε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η αναλογία NPK. Αυτή είναι η αναλογία αζώτου προς φώσφορο προς κάλιο και η ακριβής αναλογία που είναι καλύτερη εξαρτάται από τη φάση. Για παράδειγμα, το άζωτο χρειάζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από νωρίς, αλλά ως άνθος των φυτών, το πολύ άζωτο δεν είναι καλό.

Δώστε προσοχή στη μάρκα

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Αν και δεν είναι μόνο η επωνυμία, η προσοχή στην εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του λιπάσματός σας είναι σίγουρα ένα σημαντικό βήμα. Η φήμη της μάρκας λέει πολλά για την απόδοση ενός προϊόντος και αν χιλιάδες καλλιεργητές λένε ότι το λίπασμα είναι καλό, αυτές είναι πληροφορίες που αξίζει να ακούσετε.

Επιλέξτε ένα λίπασμα με χρονοδιάγραμμα/ημερολόγιο σίτισης

Το καλύψαμε ήδη αυτό, αλλά αξίζει να σημειωθεί και πάλι ότι θα πρέπει πραγματικά να λάβετε υπόψη τα προϊόντα λιπασμάτων που συνοδεύονται από πρόγραμμα σίτισης. Αυτό αφαιρεί όλο το άγχος για να αποφασίσετε πότε είναι η ώρα για την επόμενη δόση θρεπτικών συστατικών.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *