Ποια είναι τα οφέλη της μελισσοκομίας;

Εάν δεν έχετε δώσει πολλή προσοχή στις μέλισσες στο παρελθόν, μπορεί να τις δείτε μόνο ως ένα είδος ενόχλησης που καταστρέφει τα καλοκαιρινά μπάρμπεκιου ή τα πικνίκ σας σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, αυτό απλώς δεν ισχύει.

Οι μέλισσες κάνουν πολύ περισσότερο καλό στον κόσμο μας από ό,τι πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ή καταλαβαίνουν. Ως αποτέλεσμα αυτού, η μελισσοκομία είναι μια αρκετά κοινή δραστηριότητα που απολαμβάνουν πολλοί άνθρωποι. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε κάποια μορφή παθητικού εισοδήματος.

Με απλά λόγια, οι μέλισσες είναι συναρπαστικά πλάσματα. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη της μελισσοκομίας, ήρθατε στο σωστό μέρος! Αυτό το άρθρο θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Είστε μέρος μιας κοινότητας

Το να γίνεις μελισσοκόμος σημαίνει ότι μπορείς να ενωθείς με άλλους ομοϊδεάτες και να σχηματίσεις μια κοινότητα. Εδώ, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις και να μάθετε νέες πληροφορίες για τις μέλισσες και πώς να τις φροντίζετε σωστά.

Μπορείτε να ξεκινήσετε μια συζήτηση για την υγεία των επικονιαστών και να προσκαλέσετε άλλους ανθρώπους να παρατηρήσουν απλώς τη διαδικασία της μελισσοκομίας. Κάνοντας αυτό, ίσως ενθαρρύνετε και άλλους να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία ως χόμπι στο μέλλον!

Μπορείτε πάντα να ρίξετε μια ματιά σε ιστοσελίδες όπως το Betterwithbees.com που είναι μια εξαιρετική πηγή για όλα τα πράγματα που σχετίζονται με τη μελισσοκομία.

Δυνατότητα για αυξημένο εισόδημα

Πηγή: innovationnewsnetwork.com

Η μελισσοκομία είναι ένα είδος χόμπι που καταφέρνει να σε ξεπληρώσει και μετά κάποια. Αν και πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν πόσο αποτελεσματικό είναι πραγματικά το χόμπι.

Όταν σκέφτεστε τα είδη των αντικειμένων που παίρνετε από μια κυψέλη, το μέλι είναι πιθανότατα το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό. Άλλοι προφανείς λόγοι για τη μελισσοκομία είναι η συλλογή βασιλικού πολτού και κεριού μέλισσας, τα οποία έχουν αρκετά υψηλή εμπορική αξία.

Όλα αυτά τα αντικείμενα μπορούν επίσης να αποδειχθούν χρήσιμα για πολλούς καθημερινούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων οτιδήποτε, από κεριά και καλλυντικά μέχρι βερνίκι παπουτσιών.

Η μελισσοκομία μπορεί επίσης να είναι πολύ κερδοφόρα, επομένως είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε κάποιο εισόδημα.

Μπορεί να βοηθήσει την οικονομία

Πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια των συνολικών καλλιεργειών γονιμοποιούνται από μέλισσες κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων οτιδήποτε από λαχανικά μέχρι φρούτα και αμύγδαλα. Το αμερικανικό μέλι αξίζει περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Μικρότερος αριθμός μελισσών σημαίνει λιγότερες αποδόσεις των καλλιεργειών, υψηλότερες τιμές για τους πελάτες και πολύ υψηλότερο συνολικό κόστος παραγωγής.

Ως εκ τούτου, οι μέλισσες έχουν τεράστια οικονομική σημασία και είναι ζωτικής σημασίας για την επικονίαση των σπόρων, των φρούτων και των λαχανικών.

Σημαίνει επίσης ότι η διατήρηση των μελισσών έχει τη δυνατότητα να μειώσει έμμεσα τις τιμές που πληρώνουν οι πελάτες για λαχανικά και φρούτα στο παντοπωλείο – εφόσον το κάνουν περισσότεροι άνθρωποι!

Εκτός από την πώληση των προϊόντων τους για προσωπικό κέρδος, οι μελισσοκόμοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις μέλισσές τους για εμπορικές υπηρεσίες επικονίασης. Αυτός ο τύπος υπηρεσίας περιλαμβάνει την ενοικίαση κυψελών προκειμένου να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή —που χρησιμοποιείται συνήθως με καλλιέργειες όπως τα αμύγδαλα ή τα μήλα— που στη συνέχεια στέλνει χρήματα πίσω στην τοπική οικονομία. Επιπλέον, ορισμένα κράτη προσφέρουν κίνητρα όπως φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσους παρέχουν υπηρεσίες επικονίασης σε μεγάλη κλίμακα.

Οφέλη για την υγεία

Πηγή: petaluma360.com

Ενώ πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με τη μελισσοκομία ως χόμπι και εμπνέονται από τη γλυκύτητα του τοπικού μελιού, υπάρχουν και άλλα οφέλη από αυτό το μοναδικό χόμπι. Η μελισσοκομία προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία που κυμαίνονται από τη βελτίωση της σωματικής ευεξίας έως τη βελτίωση της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας.

Οφέλη για τη σωματική υγεία

Είναι μια σχετικά ασφαλής μορφή άσκησης που μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε δύναμη και αντοχή με την πάροδο του χρόνου. Οι τακτικές δραστηριότητες του μελισσοκόμου, όπως η ανύψωση βαριών κουτιών κυψέλης και η μεταφορά των προμηθειών πίσω στο μελισσοκομείο σας, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη φόρμα σας. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το μέλι που παράγεται από τις μέλισσες έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 ή ο καρκίνος.

Οφέλη Ψυχικής & Συναισθηματικής Υγείας

Εκτός από τα οφέλη για τη σωματική υγεία, μπορεί να προσφέρει και ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη. Όπως γνωρίζει όποιος περνά χρόνο με τις μέλισσες, η παρατήρηση και η φροντίδα των μελισσών μπορεί να είναι απίστευτα ικανοποιητική και ηρεμιστική. Το να είμαστε κοντά στις μέλισσες ενθαρρύνει την επίγνωση λόγω του πόσο ακίνητοι πρέπει να παραμείνουμε για να τις παρατηρούμε ή όταν εργαζόμαστε στις κυψέλες μας. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η διατήρηση των μελισσών μπορεί επίσης να έχει επίδραση στη μείωση των επιπέδων του στρες και στη βελτίωση της συνολικής διάθεσής σας ενισχύοντας τις σχέσεις με μέλη της οικογένειας που συμμετέχουν επίσης σε αυτές τις δραστηριότητες.

Βοηθά το Περιβάλλον

Οι μέλισσες κάνουν πολλά καταπληκτικά πράγματα εκτός από το να δημιουργούν μέλι. Έχουν αποδειχθεί ότι είναι ένα απίστευτο γεωργικό εργαλείο, παρέχοντας σημαντική επικονίαση για λουλούδια και φυτά σχεδόν σε οποιοδήποτε εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό λειτουργεί για να γονιμοποιήσει διαφορετικά φυτά, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και στη συνέχεια να αναπαράγονται.

Χωρίς την ύπαρξη των μελισσών, και τις προσπάθειες των απανταχού μελισσοκόμων, θα υπήρχε τεράστια μείωση στον τρόπο που αναπτύσσονται οι κοινές καλλιέργειες. Θα είχε επίσης ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερες καλλιέργειες λόγω της τεράστιας έλλειψης γύρης.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μέλισσες δεν βοηθούν μόνο την άμεση περιοχή. Αντίθετα, είναι επίσης σε θέση να συλλέγουν γύρη και νέκταρ από μίλια τριγύρω, εξαπλώνοντας τη βιωσιμότητα και την ποικιλομορφία σε ολόκληρο το οικοσύστημα στο οποίο ανήκουν.

Πηγή: apicolturalaterza.it

Εχει πλάκα!

Το πιο σημαντικό, η μελισσοκομία μπορεί να είναι διασκεδαστική (υπό την προϋπόθεση ότι γνωρίζετε τι κάνετε).

Μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό να περνάς χρόνο γύρω από τις μέλισσες και να βυθίζεσαι σε όλα όσα έχει να προσφέρει η φύση. Μπορείτε επίσης να δείτε μερικά από τα πιο απίστευτα πράγματα όταν φροντίζετε τις μέλισσες.

Όχι μόνο αυτό, αλλά μπορείτε επίσης να απολαύσετε την ανταποδοτική εμπειρία του να μοιράζεστε τις γνώσεις σας για τις μέλισσες με τους γύρω σας.

Επιπλέον, μπορείτε να ντύνεστε σαν αστροναύτης! Ενώ ορισμένοι μελισσοκόμοι τείνουν να φορούν τις μέλισσες τους μόνο με ένα μπλουζάκι και ένα τζιν, συνιστάται ιδιαίτερα να φοράτε ένα κατάλληλο κοστούμι. Η στολή μελισσοκόμου σας εμποδίζει να σας τσιμπήσουν οι μέλισσες σας – κάτι που θα αποδειχθεί κρίσιμο για αρχάριους στο χόμπι.

Περίληψη

Μπορεί να μην το σκέφτεστε, αλλά η μελισσοκομία μπορεί να είναι μια πολύ ικανοποιητική δραστηριότητα με τεράστια ανταμοιβή. Αν μάθετε τα σχοινιά της φροντίδας των μελισσών σας και αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια στη φροντίδα τους, θα δείτε μερικούς από τους απίστευτους τρόπους με τους οποίους φτιάχνουν τα διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *