Πανίδα του Ντουμπάι: Ενδιαφέροντα είδη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πού γυρίστηκαν οι σκηνές της ερήμου από την ταινία Dune; Ίσως, είστε λάτρης της σειράς Uncharted και θέλετε να μάθετε περισσότερα για την έρημο που έπρεπε να διασχίσει ο Nate στο τρίτο μέρος του παιχνιδιού; Το Empty Quarter, πιο γνωστό ως Rub’ al Khali, είναι ένα μαγευτικό μέρος που προσελκύει και εμπνέει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το Rub’ al Khali εκτείνεται στην Αραβική Χερσόνησο και καλύπτει 650.000 km² της γης του. Η έρημος καταλαμβάνει εδάφη των ΗΑΕ, του Ομάν, της Υεμένης και περισσότερο από το ένα τέταρτο της Σαουδικής Αραβίας.

Οι τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν το Empty Quart συχνά αναζητούν το MetropolitanRealEstate επειδή οι καλύτερες περιηγήσεις σαφάρι στην έρημο ξεκινούν από εκεί.

Η μέση θερμοκρασία του Rub’ al Khali είναι 36 °C και μπορεί να ξεπεράσει τους 50 °C κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παρά τον σκληρό καιρό, τους τεράστιους αμμόλοφους και τις αλυκές, η έρημος φιλοξενεί διάφορα είδη ζώων. Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για μοναδικά πλάσματα που κατάφεραν να προσαρμοστούν σε αυτές τις μη βιώσιμες συνθήκες και να κατοικήσουν στην έρημο.

Όρυξ

Πηγή: alphacoders.com

Τα ζώα του Rub’ al Khali είναι ανθεκτικά και ειδικεύονται στην επιβίωση των ακραίων θερμοκρασιών του. Ένα από αυτά τα ζώα είναι ο αραβικός όρυγας. Είναι μια λευκή αντιλόπη μεσαίου μεγέθους με δύο μακριά, ίσια κέρατα.

Το 2011, ο αραβικός όρυγας καταχωρήθηκε ως απειλούμενο είδος στην Κόκκινη Λίστα της IUCN. Ωστόσο, μπόρεσε να επιστρέψει σε ευάλωτη κατάσταση και έγινε το πρώτο ζώο που το έκανε. Ο εκτιμώμενος πληθυσμός τους στη φύση είναι περίπου 1.200 άτομα. Οι Oryxes σχηματίζουν συνήθως μικρές ομάδες των λιγότερων από δώδεκα – κάθε άλλο θα ασκούσε υπερβολική πίεση στη λιγοστή βλάστηση.

Το μεγαλύτερο μέρος του σώματος του αραβικού όρυγα είναι καλυμμένο με λευκή γούνα για να αντανακλά τη θερμότητα. Έχουν επίσης μαύρο δέρμα από κάτω. Τη νύχτα, η θερμοκρασία της ερήμου πέφτει στους 20°C. Οι αραβικοί ορύγες είναι φτιαγμένοι για να αντέχουν τη ζέστη, και γι’ αυτούς τους κάνει να νιώθουν κρύο. Όταν ο ήλιος ανατέλλει, οι ορύγες γυρίζουν για να ζεστάνουν κάθε πλευρά στον ήλιο.

Οι αραβικοί ορύγες μπορούν να κάνουν ένα ταξίδι 120 χιλιομέτρων χωρίς στάση στην έρημο για να φτάσουν σε φρέσκια βοσκή. Μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλες περιόδους χωρίς νερό και έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 20 χρόνια.

Γαζέλες

Πηγή: dailysabah.com

Η γαζέλα είναι ένα άλλο πεταλό ζώο που μπορείτε να χτυπήσετε στο Empty Quart. Δύο είδη γαζελών μπορούν να φανούν εκεί – η αραβική γαζέλα της άμμου και η γαζέλα του βουνού.

Η αραβική γαζέλα άμμου ή ρέμ είναι λίγο μεγαλύτερη από τη γαζέλα του βουνού. Τα αρσενικά άτομα είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα θηλυκά και μπορούν να ζυγίζουν περίπου 30 κιλά. Οι γαζέλες της άμμου έχουν σκούρα κέρατα μήκους 20-30 cm.

Το Reems έχει κυρίως ελαφριά αμμώδη γούνα με λευκό πυθμένα. Αυτή η εμφάνιση λειτουργεί ως καμουφλάζ και τα βοηθά να παραμένουν δροσερά στις υψηλές θερμοκρασίες του Rub’ al Khali. Υπάρχουν περίπου 3.000 από αυτά στη φύση. Αποτελούν ομάδες από 4 έως 20 άτομα.

Οι βουνίσιες γαζέλες ζυγίζουν μεταξύ 17 και 29,5 κιλά. Ακριβώς όπως οι γαζέλες άμμου, έχουν λευκό πάτο. Ωστόσο, καλύπτονται από ελαφρώς πιο σκούρα γούνα. Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τη γαζέλα του βουνού από τις άλλες γαζέλες είναι τα μικρά κέρατά της, 8-15 εκατοστών.

Οι βουνίσιες γαζέλες προτιμούν να ζουν σε βουνά κοντά στην έρημο. Μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητα 80 km/h και έχουν πληθυσμό λιγότερο από 3.000 στην άγρια ​​φύση.

MacQueen’s Bustard

Πηγή: ebird.org

Το μπούστο του MacQueen ή Chlamydotis macqueenii είναι ένα μεγάλο πουλί που ζει στο Rub’ al Khali. Το πουλί έχει μήκος περίπου 65 cm και άνοιγμα φτερών 140 cm. Ο μέσος όρος ζωής ενός φύλου MacQueen είναι 10 έως 15 χρόνια.

Αν και η Χλαμυδώτης θεωρείται άκρως απειλούμενη από την IUCN, ο πληθυσμός της ανέρχεται σε τουλάχιστον 79.000 άτομα.

Ένα φούσκωμα MacQueen μπορεί να καλύψει μια απόσταση 4.400 km για αναπαραγωγή. Πετάνε περίπου 220 χλμ την ημέρα.

Τα μπούστα του MacQueen έχουν λευκά και καφέ φτερά. Το καφέ μέρος τους καλύπτεται με μαύρες κουκκίδες. Τα πουλιά έχουν επίσης μακριές μαύρες ρίγες στα πλάγια του λαιμού τους. Ένα μέσο αρσενικό ζυγίζει περίπου 2,1 κιλά.

Γκέκο και Σαύρες

Πηγή: wikipedia.org

Θα είστε τυχεροί να δείτε γκέκο και σαύρες στη φαινομενικά άψυχη άμμο του Empty Quart. Το γκέκο με κοντό δάχτυλο του Κόλπου και το Uromastyx aegyptia είναι τα πιο κοινά ερπετά στην περιοχή.

Με μέση σωματική μάζα 5 g, το γκέκο Gulf Sand είναι η μόνη σαύρα που αναστέλλει τις αλυκές της ερήμου. Το μήκος του σώματός του είναι μικρότερο από 15 cm. Ένα gecko έχει κυρίως δέρμα φρυδιών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό του με γυμνό μάτι.

Το γκέκο Gulf Sand βρίσκεται σε έδαφος κοντά σε βράχους και αραιή βλάστηση. Τρέφεται με έντομα και γεννά αυγά. Το γκέκο έχει διάρκεια ζωής 7 χρόνια.

Το Uromastyx aegyptia, πιο γνωστό ως αιγυπτιακή σαύρα με αγκαθωτά ουρά, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερπετά που βρέθηκαν στην έρημο Rub’ al Khali. Μπορεί να δει σχεδόν σε κάθε γωνιά της Αραβικής Χερσονήσου και ακόμη και στα βορειοανατολικά της Αιγύπτου.

Το μήκος του ανδρικού σώματος είναι 76 εκατοστά κατά μέσο όρο. Μερικοί ενήλικες μπορούν να φτάσουν το βάρος των 115 κιλών. Έχει γκρι, αμμώδη επιδερμίδα.

Η αιγυπτιακή σαύρα με αγκαθωτά ουρά προτιμά τις υπερυψωμένες βραχώδεις περιοχές. Η σαύρα μπορεί επίσης να δει σε αμμώδεις, ανοιχτές περιοχές. Παρά το μέγεθος και την όψη της ως αρπακτικό, η αιγυπτιακή σαύρα τρώει κυρίως φυτά. Γεννά 7 έως 23 αυγά και έχει διάρκεια ζωής 15 χρόνια στη φύση.

Αυτά και πολλά άλλα συναρπαστικά ζώα βρίσκονται στην έρημο Rub’ al Khali. Εάν είστε λάτρης της ανακάλυψης της πανίδας διαφόρων περιοχών, φροντίστε να επισκεφτείτε αυτό το αραβικό θαύμα.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *