Ο Μεγαλύτερος Ωκεανός του Κόσμου έχει επίσημα ξεκινήσει την αποστολή καθαρισμού

Τα 1,8 τρισεκατομμύρια κομμάτια σκουπιδιών που επιπλέουν στο Great Pacific Garbage Patch έχουν γίνει μια πιθανή αποστολή καθώς το Ocean Cleanup αναπτύσσει τα συστήματά του ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν σχεδιαστεί για δράση καθαρισμού. Είναι πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε πώς το Ocean Cleanup στοχεύει στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση του πλαστικού του ωκεανού. Επιπλέον, το σύστημα πλωτής μπούμας αναπτύχθηκε το Σάββατο από τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο και θα υποβληθεί σε αρκετές εβδομάδες δοκιμών πριν τεθεί σε λειτουργία. Το έμπλαστρο σκουπιδιών του Μεγάλου Ειρηνικού είναι μια σειρά από σωματίδια θαλάσσιων συντριμμιών που βρίσκονται στον κεντρικό Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι η μεγαλύτερη από τις πέντε υπεράκτιες ζώνες συσσώρευσης πλαστικού στους ωκεανούς του κόσμου που περιλαμβάνει οκτώ εκατομμύρια τόνους πλαστικών ανέμων. Ένα παρόμοιο κομμάτι πλωτών πλαστικών υπολειμμάτων βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, που ονομάζεται μπάλωμα σκουπιδιών του Βορείου Ατλαντικού.

Σχετικά: Οι 10 μεγαλύτερες θάλασσες και ωκεανοί στον κόσμο

Το σύστημα σχεδιάστηκε από τη μη εμπορική εταιρεία Ocean Cleanup, που ιδρύθηκε το 2013 από τον 18χρονο Ολλανδό εφευρέτη Boyan Slat. Είναι η μόνη εταιρεία που διαθέτει ένα αναπτυσσόμενο σύστημα ικανό να καθαρίζει τα σκουπίδια σε αυτή την κλίμακα. Η εταιρεία υποστηρίζεται από ορισμένους ισχυρούς παίκτες στον κλάδο της τεχνολογίας, όπως ο Peter Thiel, συνιδρυτής του PayPal και ο Marc Benioff, ο διευθύνων σύμβουλος του Salesforce.com.

Ο καθαρισμός των ωκεανών

Πηγή εικόνας: @TheOceanCleanup (Twitter)

Η αποστολή τους είναι να αναπτύξουν «προηγμένες τεχνολογίες, ώστε οι ωκεανοί του κόσμου να μην έχουν πλαστικό». Ωστόσο, το σύστημα πλωτών μπουμ, με τη βοήθεια δεκάδων ακόμη μπουμ, εκτιμάται ότι θα καθαρίσει το μισό από το Great Pacific Garbage Patch μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια. Αφού υποβληθεί σε δοκιμές, το σύστημα πλωτής μπούμας θα ρυμουλκηθεί 1.400 μίλια στο έμπλαστρο σκουπιδιών γύρω στα μέσα Οκτωβρίου. Το έμπλαστρο σκουπιδιών καλύπτει περίπου 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και 1,8 τρισεκατομμύρια κομμάτια συντριμμιών και είναι τόσο μεγάλο που μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από το διάστημα μέσω δορυφόρων. Κάθε έκρηξη θα παγιδεύει έως και 150.000 λίβρες πλαστικού ετησίως καθώς επιπλέουν κατά μήκος των ρευμάτων μεταξύ Καλιφόρνια και Χαβάης. Επιπλέον, το Great Pacific Garbage Patch είναι μια δίνη σκουπιδιών που δημιουργείται από μια ωκεάνια γύρο στον κεντρικό Βόρειο Ειρηνικό, (Τα σκουπίδια που συλλέγονται και παγιδεύονται μέσα σε ένα κυκλοφορούν ωκεάνιο ρεύμα, ονομάζονται γύρος). Αυτό αποτρέπει τη διανομή του μπαλώματος σκουπιδιών κατά τη συλλογή πλαστικών.

Καθώς η μπούμα επιπλέει, συλλέγει σκουπίδια στο σύστημα σχήματος U, το οποίο έχει 10 πόδια δίχτυ κάτω από αυτό για τη συλλογή μικρότερων θραυσμάτων πλαστικού. Μόλις γεμίσει ο βραχίονας, ένα σκάφος θα συναντήσει τον βραχίονα για να συλλέξει το πλαστικό και να το μεταφέρει στη στεριά για διαλογή και ανακύκλωση. Η ιδέα είναι ότι τα 10 πόδια του διχτυού δεν είναι αρκετά βαθιά ώστε τα ψάρια να μην μπορούν να κολυμπήσουν κάτω από αυτό, με την ελπίδα ότι το μπουμ θα μαζέψει σκουπίδια και όχι ψάρια. Η δίνη των σκουπιδιών ανακαλύφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ Χαβάης και Καλιφόρνια.

Οι συνεχείς δοκιμές και η ανάπτυξη πρόσθετων συστημάτων βραχίονα θα βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση των συστημάτων ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά και λιγότερο ενοχλητικά για τα ωκεάνια οικοσυστήματα. Ωστόσο, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς εκτίμησε ότι οι ωκεανοί ενδέχεται να περιέχουν περισσότερο βάρος σε πλαστικά από τα ψάρια μέχρι το έτος 2050. Ορισμένα πλαστικά μακράς διάρκειας καταλήγουν στο στομάχι θαλάσσιων ζώων. Τα προσβεβλημένα είδη περιλαμβάνουν τις θαλάσσιες χελώνες και το μαυροπόδαρο άλμπατρος. Η Midway Atoll λαμβάνει σημαντικές ποσότητες θαλάσσιων υπολειμμάτων από το έμπλαστρο. Είκοσι τόνοι πλαστικών υπολειμμάτων ξεβράζονται στο Midway κάθε χρόνο με πέντε τόνους να καταλήγουν στις κοιλιές των νεοσσών άλμπατρος.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *