Οι 7 πιο διάσημοι παλιοί ανεμόμυλοι στον κόσμο

Οι ανεμόμυλοι είναι βασικά σχεδιασμένοι για να μετατρέπουν την αιολική ενέργεια σε μια συμφέρουσα μορφή, για παράδειγμα, να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μετατρέποντας την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Ο άνεμος δεν είναι παρά η κινητική ενέργεια του αέρα σε κίνηση. Περισσότερη η ταραχή στον αέρα περισσότερη είναι η ενέργεια. Τα μεγάλα αιολικά πάρκα αποτελούνται από εκατοντάδες μεμονωμένες ανεμογεννήτριες που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η αιολική ενέργεια έχει μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε σύγκριση με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, καθώς προκαλεί λιγότερη ρύπανση. Η αιολική ενέργεια δεν καταναλώνει καύσιμα και δεν εκπέμπει ατμοσφαιρική ρύπανση, σε αντίθεση με τις πηγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Ας μάθουμε περισσότερα για τους πιο διάσημους παλιούς ανεμόμυλους στον κόσμο που υπάρχουν σε αυτή τη γη.

Διάσημοι παλιοί ανεμόμυλοι

1. Ανεμόμυλοι της Ρόδου

Οι Ανεμόμυλοι του Μανδρακίου Στο λιμάνι Μανδράκι της Ρόδου, οι Ανεμόμυλοι του Μανδρακίου κατοικούν σε έναν κυματοθραύστη. Αυτοί οι μεσήλικες ανεμόμυλοι βοηθούσαν στην κονιοποίηση των σιτηρών που μεταφέρονταν μέσω εμπορικών πλοίων που ήταν ελλιμενισμένα στο λιμάνι. Σύμφωνα με τους πιστούς πριν από πολύ καιρό υπήρχαν 13 ή 14 ανεμόμυλοι, αλλά σχεδόν όλοι τους έχουν διαλυθεί και θρυμματιστεί με τον καιρό.

Ανάμεσα σε αυτές τις αξιοθαύμαστες κατασκευές, τρεις έχουν εκσυγχρονιστεί και αποτελούν την αξιοπρεπή σημασία της παλιάς εποχής. Σήμερα το Μανδράκι είναι ένα σημαντικό τουριστικό μέρος με πολλά παραθαλάσσια καφέ με θέα τα γιοτ και τα ψαροκάικα.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 πιο φοβεροί οβελίσκοι σε όλο τον κόσμο

Ανεμόμυλοι της Ρόδου

2. Ανεμόμυλοι Oland

Εξαιρετικά τιμημένοι από τον άνεμο, οι ανεμόμυλοι κάνουν μια τοιχογραφία του Oland την καλύτερη σιλουέτα του. Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Όλαντ ήταν ευλογημένος με περίπου 2.000 ανεμόμυλους και ο αριθμός παρέμεινε σημαντικά αμετάβλητος στις αρχές του αιώνα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν σχεδόν απαραίτητο για κάθε φάρμα που σέβεται τον εαυτό του να έχει τον δικό του ανεμόμυλο, καθώς η κτηνοτροφία ήταν ολοένα και πιο διαδεδομένη.

Από τους περίπου 2.000 μύλους στο νησί κατά τον 19ο αιώνα, μόνο 355 περίπου έχουν απομείνει σήμερα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι ανεμόμυλοι άρχισαν να εκμηδενίζονται. Το παλιό αγρόκτημα ανακαινίστηκε με νέα τεχνολογία φέρνοντας πολύ αποδοτικούς εμπορικούς μύλους. Παραδείγματα διάσημων ανεμόμυλων στο Oland είναι η σειρά των μύλων στη Λέρκακα, που θεωρείται από πολλούς ως ο πιο όμορφος και καλύτερα διατηρημένος στο Oland.

Ανεμόμυλοι Oland

3. Zaanse Schans

Στο βόρειο τμήμα του Άμστερνταμ βρίσκεται το Zaanse Schans που παρουσιάζει μια άψογα διατηρημένη ματιά της ιστορίας της Ολλανδίας. Είναι μια συνένωση των συμβατικών σπιτιών, ανεμόμυλων, εργαστηρίων και αποθηκών. Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, η περιοχή αυτή είχε εξέχουσα βιομηχανική σημασία λόγω των εκατοντάδων ανεμόμυλων της που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή λινελαίου, μπογιάς, ταμπάκου, μουστάρδας, χαρτιού και άλλων προϊόντων.

Πολλές ιδιόμορφες κατοικίες χωριών του Zaanse Schans έχουν πλέον μετατραπεί σε μουσεία, καταστήματα δώρων ή εργαστήρια. Μερικά από τα διαμερίσματα εξακολουθούν να γίνονται δεκτά ως ιδιωτικές κατοικίες. Τα υπολείμματα των ανεμόμυλων του Zaanse Schans είναι επίσης ανοιχτά στο κοινό και περίπου εκατομμύρια επισκέπτες πέφτουν εκεί για να απολαύσουν την ομορφιά του κάθε χρόνο. Θεωρείται ένα από τα πιο λατρεμένα αξιοθέατα της Ολλανδίας.

Διαβάστε επίσης:Οι 10 πιο όμορφες χαμένες πόλεις

Zaanse Schans

4. Ανεμόμυλοι Μυκόνου

Αρκετά δημοφιλείς στους τουρίστες, οι ανεμόμυλοι είναι μια υποδειγματική πτυχή του ελληνικού νησιού της Μυκόνου. Οι ανεμόμυλοι είναι εμφανείς από κάθε σημείο του χωριού της Μυκόνου, που είναι γνωστό ως Χώρα. Πλέοντας προς το λιμάνι της Αλευκάντρας το πρώτο πράγμα που διακρίνει κανείς είναι οι ανεμόμυλοι καθώς κατοικούν σε ένα γκρεμό που δεσπόζει στην περιοχή.

Σχεδόν όλοι οι ανεμόμυλοι ατενίζουν τον Βορρά όπου οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. 16 ανεμόμυλοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Μύκονο, εκ των οποίων οι επτά βρίσκονται σε έναν περίοπτο λόφο στη Χώρα. Οι Βενετοί κατασκεύασαν πολλούς ανεμόμυλους τον 16ο αιώνα, αλλά η κατασκευή συνεχίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Κυρίως αυτοί οι ανεμόμυλοι χρησιμοποιούνταν για το άλεσμα του σιταριού, ως εκ τούτου ήταν μια από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος για τους κατοίκους. Καθώς η τεχνολογία ξεκίνησε, η χρήση τους σταδιακά μειώθηκε.

Ανεμόμυλοι της Μυκόνου

5. Ανεμόμυλοι Consuegra

Γνωστή για τους ανεμόμυλους της, η Consuegra είναι μια πόλη στην Ισπανία. Ο πρώτος ανεμόμυλος χτίστηκε εδώ τον 16ο αιώνα. Σε αυτή τη γη κάποτε υπήρχαν περίπου 32 μύλοι αλλά τώρα έχουν απομείνει μόνο 10 από αυτούς στην περιοχή. Από αυτούς τους 10, τρεις μύλοι χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα (Burrito, Infante και Sardinero). Τα άλλα κατασκευάστηκαν κατά τον 20ο αιώνα. Αυτοί οι ανεμόμυλοι χρησιμοποιούνταν κυρίως για το άλεσμα του σιταριού.

Μετά τη δεκαετία του 1980, οι ανεμόμυλοι δεν χρησιμοποιούνταν πλέον για την άλεση σιτηρών. Παραδόξως ένα από αυτά χρησιμοποιείται τώρα ως παγωτατζίδικο. Ένας από τους άλλους ανεμόμυλους φιλοξενεί ένα τουριστικό γραφείο που σας δίνει την ευκαιρία να μπείτε μέσα. Η θέα γύρω από τους ανεμόμυλους κόβει την ανάσα ειδικά το φθινόπωρο που τα χωράφια τριγύρω γίνονται μοβ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κάθε χρόνο, ένας από τους ανεμόμυλους τίθεται σε κίνηση για να γιορτάσει τη συγκομιδή του κρόκου.

Ανεμόμυλοι της Consuegra

6. Kinderdijk

Ένα δίκτυο δεκαεννέα ανεμόμυλων κατασκευάστηκε γύρω στο 1740 για να αδειάσει το πόλντερ του Kinderdijk και να περικλείει πόλντερ. Τα Polders είναι περιοχές γης κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας που προστατεύονται από αναχώματα. Οι ανεμόμυλοι υπάρχουν σε κατάλληλες σειρές μαζί με ένα αποστραγγιστικό κανάλι σε σχήμα L, όπου αντλούσαν νερό από τα κοντινά πόλντερ. Αυτό συνεχίστηκε έως ότου οι αντλίες ατμού και οι ηλεκτρικές αντλίες πρόσφεραν πιο αξιόπιστη προστασία από τις πλημμύρες.
Αυτό το σύμπλεγμα μύλων είναι η πιο τεράστια συσσώρευση ανεμόμυλων στην Ολλανδία.

Και η αφάνεια μέσα στον κόσμο μπορεί να παρατηρήσετε τόσους πολλούς ανεμόμυλους όσο και στο χωριό Kinderdijk. Αυτοί οι ανεμόμυλοι συντηρούνται και συντηρούνται από το ίδρυμα γνωστό ως «Wereld Erfgoed Kinderdijk». Η διατήρηση δεν περιορίζεται μόνο στους ανεμόμυλους, αλλά καλύπτει και την περιοχή στην οποία βρίσκονται οι ανεμόμυλοι. Οι ανεμόμυλοι εξασφαλίζουν μια θέση στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1997. Οι 19 ανεμόμυλοι στο Kinderdijk συμβολίζουν τα μέσα κατά τα οποία οι Ολλανδοί έχουν διαχειριστεί το νερό.

Kinderdijk

7. Ανεμόμυλοι του Ναστιφάν

Οι ανεμόμυλοι στο Nashtifan του Ιράν λέγεται ότι είναι ο πρώτος ανεμόμυλος που σχεδιάστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες. Αυτοί οι ανεμόμυλοι περιγράφονται από τις κάθετες ξύλινες λεπίδες και την οριζόντια περιστροφή. Το μέρος είναι επίσης δημοφιλές για τον άνεμο που φυσά 120 ημέρες το χρόνο σε όλη την περιοχή και παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία των ανεμόμυλων. Αυτοί οι ανεμόμυλοι κατασκευάστηκαν με τη χρήση φυσικού πηλού, άχυρου και ξύλου. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την άλεση κόκκων για αλεύρι για περίπου 1.000 χρόνια. Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν μέσα στο χώρο, το Nashtifan’s ήταν αρχικά γνωστό ως “Nish Toofan” που σημαίνει “τσίμπημα της καταιγίδας”. Θεωρείται μνημείο εθνικής κληρονομιάς.

Ανεμόμυλοι του Ναστιφάν

Αυτοί είναι οι 7 πιο διάσημοι παλιοί ανεμόμυλοι στον κόσμο. Παρακαλούμε κοινοποιήστε και δημοσιεύστε τα σχόλιά σας.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *