Οι 4 χειρότερες πρώιμες πανδημίες στην ιστορία του κόσμου και πώς έφτασαν στο τέλος τους

Η παρούσα κρίση του Covid-19 έφερε πίσω στο σχολείο μνήμες μελέτης για τις πανδημίες στα μαθήματα ιστορίας. Για να κατανοήσουμε το μέλλον της ζωής μας στην παρούσα κρίση, πολλοί από εμάς αναλογιζόμαστε τις εργασίες και τις εργασίες που είχαμε ολοκληρώσει σχετικά με την ιστορία των πανδημιών. Κάποια από τα μαθήματα της ιστορίας αφορούσαν τη μετάβαση των ασθενειών από την Ευρώπη στην Αμερική τον 17ο και 18ο αιώνα. Σύμφωνα με την Αγορά Εργασιών για το Σπίτι, ορισμένες άλλες εργασίες μας έβαλαν να κοιτάξουμε τη βοήθεια για τα μαθήματα της ευρωπαϊκής ιστορίας στο Διαδίκτυο σχετικά με τις πληγές της Ευρώπης του 14ου αιώνα. Ο λόγος για να δούμε τα μαθήματα ιστορίας των παγκόσμιων πανδημιών είναι να αποκτήσουμε γνώσεις σχετικά με το πώς μπορεί να τερματιστεί η παρούσα κρίση.

Από την αρχή του ανθρώπινου πολιτισμού, οι ασθένειες έχουν φοβίσει την ανθρωπότητα. Ο πολιτισμός ήταν η κύρια αιτία των μεταδοτικών ασθενειών, επειδή οι άνθρωποι άρχισαν να μένουν κοντά ο ένας στον άλλο με οικόσιτα ζώα. Λόγω της κοινωνικής δομής, ο μεγαλύτερος πληθυσμός ζούσε σε κακές συνθήκες υγιεινής που ήταν ιδανικές περιοχές αναπαραγωγής βακτηρίων και ιών.

Πολλοί επιστήμονες έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ακριβή περιγραφή μιας πανδημίας. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς συμφωνούν ότι πανδημία είναι κάθε ασθένεια που εξαπλώνεται σε μια περιοχή που είναι πολύ μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.

Εδώ έχουμε φτιάξει μια λίστα με τις 4 χειρότερες πανδημίες στην πρώιμη ιστορία του πολιτισμού.

Πανούκλα του Ιουστινιανού

Πηγή εικόνας: pexels.com

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αρουραίοι ήταν η κύρια αιτία της πανώλης. Ωστόσο, η Yersinia Pestis, η οποία ήταν παλαιότερα γνωστή ως Pasteurella Pestis, είναι ένα βακτήριο υπεύθυνο για τρεις από τις πιο επικίνδυνες επιδημίες στην τεκμηριωμένη ιστορία του κόσμου, κοινώς γνωστές ως πανούκλες.

Η πρώτη αναφορά της σειράς παγκόσμιων πληγών συνέβη το 541 μ.Χ. Η πανούκλα του Ιουστινιανού ήρθε στην Κωνσταντινούπολη από την Αίγυπτο με τα σιτηρά που στάλθηκαν ως δώρο στον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Οι αρουραίοι μασούσαν μέσα από τους σάκους με τα σιτηρά και έφαγαν το σιτάρι, και οι μολυσμένοι από βακτήρια ψύλλοι ταξίδεψαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης με αυτούς τους αρουραίους. Η πανούκλα εξαπλώθηκε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τις αραβικές χώρες. Σκότωσε σχεδόν 30 – 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που ήταν περίπου ο μισός ολόκληρος πληθυσμός του κόσμου εκείνη την περίοδο.

Τότε η ιατρική επιστήμη δεν είχε αναπτυχθεί και οι άνθρωποι δεν ήξεραν πώς να καταπολεμήσουν ασθένειες τέτοιας κλίμακας μόλυνσης. Οι άνθρωποι απλώς απέφευγαν να πλησιάσουν αυτούς που είχαν μολυνθεί. Η πανούκλα τελείωσε μόνη της όταν σκότωσε όλους όσοι δεν είχαν ανοσία στην ασθένεια.

Ο μαύρος θάνατος

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για τον μαύρο θάνατο και τον σχετίζονται με τις εικόνες των μασκών που μοιάζουν με πτηνά που φορούσαν οι γιατροί πανώλης. Άλλοι μπορεί να έχουν διαβάσει τις λεπτομέρειες κοιτάζοντας την ευρωπαϊκή ιστορία των πανούκλων στο Διαδίκτυο. Ο μαύρος θάνατος ήταν η δεύτερη εμφάνιση της πανώλης μετά από σχεδόν 800 χρόνια το έτος 1347. Ξεκίνησε στη Σικελία όταν έφτασαν 12 πλοία με πολλούς νεκρούς και μολυσμένους στρατιώτες. Η ασθένεια εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική και σκότωσε περισσότερους από 200 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε 4-5 χρόνια.

Ο μαύρος θάνατος ήταν όταν τέθηκε σε ισχύ η καραντίνα για πρώτη φορά. Τα ενετικά λιμάνια απομόνωσαν τους ναυτικούς για 30 ημέρες στα πλοία τους για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και αυτό ονομαζόταν «Trentino». Αργότερα η περίοδος παρατάθηκε σε 40 ημέρες ή «Καραντίνο», από την οποία προέκυψε η λέξη καραντίνα.

Η Μεγάλη Πανούκλα του Λονδίνου

Η πανούκλα επέστρεφε συνεχώς στο Λονδίνο με σχεδόν 40 κρούσματα της νόσου μεταξύ 1347 και 1665, και κάθε φορά η πανώλη πλήττει σχεδόν το 20% του πληθυσμού της πόλης. Στη δεκαετία του 1500, επιβλήθηκαν νόμοι στους κατοίκους του Λονδίνου για να τεθούν σε απομόνωση όσους ήταν άρρωστοι.

Η τελευταία και η πιο θανατηφόρα ήταν η μεγάλη πανούκλα του Λονδίνου το έτος 1665. Περισσότεροι από 100.000 Λονδρέζοι σκοτώθηκαν σε 7 μήνες. Η πανούκλα έληξε με το να βγάλουν τους άρρωστους μέσα στα σπίτια τους και ένας κόκκινος σταυρός ζωγραφίστηκε στις πόρτες τους για να μην πλησιάσει κανείς τους χώρους. Οι νεκροί θάβονταν σε ομαδικούς τάφους μακριά από τα όρια της πόλης. Αυτά τα σκληρά μέτρα τερμάτισαν τελικά τη σειρά των πληγών στο Λονδίνο.

Ευλογιά

Πηγή εικόνας: britannica.com

Η ευλογιά παρέμεινε στην Ευρώπη και την Ασία για αιώνες και σκότωσε σχεδόν το 30% των ανθρώπων που μολύνθηκαν. Όσοι επέζησαν μένουν με σακίδια σε όλο το πρόσωπο και το σώμα. Αλλά η χειρότερη επίδραση των ασθενειών ήταν στον αυτόχθονα πληθυσμό των σημερινών Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν μηδενική ανοχή στην ασθένεια και πέθαναν κατά εκατομμύρια. Ο ιός της ευλογιάς μεταφέρθηκε από τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες του 15ου αιώνα και ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία του 90% του γηγενούς πληθυσμού μέσα σε έναν αιώνα.

Η ευλογιά ήταν η πρώτη επιδημία που είχε μολυνθεί από τον ιό που εξαλείφθηκε με εμβολιασμό. Η πρώτη στοιχειώδης μορφή εμβολιασμού διατυπώθηκε από τον Edward Jenner, ο οποίος ήταν Βρετανός γιατρός. Παρατήρησε ότι οι γαλακτοκόμες που είχαν μολυνθεί από την ευλογιά των αγελάδων, η οποία ήταν μια πιο ήπια μορφή της νόσου, είχαν ανοσία στην ευλογιά. Ο πρώτος επιτυχής εμβολιασμός του έγινε στον 9χρονο γιο του κηπουρού του το 1796. Χρειάστηκαν άλλα 184 χρόνια για να εξαλειφθεί εντελώς η ασθένεια και τελικά το 1980, η παγκόσμια οργάνωση υγείας δήλωσε ότι ο κόσμος είναι απαλλαγμένος από αυτή τη θανατηφόρα μάστιγα.

Η τελευταία λέξη

Έχουμε ήδη πολεμήσει ενάντια σε τέτοιες θανατηφόρες αντιθέσεις χρόνο με το χρόνο, και θα το κάνουμε και τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάθε χειρότερη κατάσταση μας διδάσκει κάποια νέα μαθήματα και με τη βοήθεια αυτών παίρνουμε νέες διατάξεις για την καταπολέμηση των επερχόμενων κινδύνων. Οπότε, μην εγκαταλείπεις την ελπίδα γιατί κάθε βράδυ έχει ένα τέλος.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *