Οι 10 πιο όμορφες χαμένες πόλεις

Οι χαμένες πόλεις είναι πόλεις που έχουν χτιστεί από διαφορετικές αυτοκρατορίες κατά τη διάρκεια της ιστορίας και στη συνέχεια έχουν εγκαταλειφθεί και ξεχαστεί για πολύ. Οι περισσότερες από αυτές τις πόλεις ανακαλύπτονται αργότερα μέσω έρευνας από ενθουσιώδεις αρχαιολόγους ή τυχαία όταν κάποιοι περιπλανώμενοι σκοντάφτουν στα ερείπια της πόλης. Οι χαμένες πόλεις προκαλούν μια αίσθηση θαύματος, μυστηρίου και μεγαλείου και κάνουν τους ανθρώπους να έχουν πλήρη επίγνωση του χρόνου που περνά. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα. Εδώ είναι μια λίστα με τις 10 πιο απίστευτες χαμένες πόλεις του κόσμου.

Χαμένες Πόλεις

1. Μάτσου Πίτσου, Περού

Το Μάτσου Πίτσου είναι μια αρχαία πόλη της περιόδου των Ίνκας και βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Ουρουμπάμπα στο Περού. Έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1983 και από τότε έχει κερδίσει δημοτικότητα ως τουριστικός προορισμός. Αυτή η πόλη χτίστηκε γύρω στη δεκαετία του 1450 και εγκαταλείφθηκε μόλις 100 χρόνια αργότερα λόγω της ισπανικής εισβολής στη Νότια Αμερική. Είναι επίσης γνωστή ως «Χαμένη Πόλη των Ίνκας». Οι περισσότερες από τις δομές είναι ακόμα άθικτες και αυτή η πόλη έχει μελετηθεί εκτενώς για να μάθει περισσότερα για τον πολιτισμό των Ίνκας.

Ολόκληρη η ένωση περιέχει 100 ξεχωριστές σκάλες και όλες οι μεμονωμένες σκάλες ήταν λαξευμένες με μία πέτρινη πλάκα. Πριν από το 1911, ήταν γνωστό τοπικά έως ότου ο καθηγητής του Yale, Hiram Bingham το ανακάλυψε εκ νέου το έτος 1911. Έχει επίσης γράψει ένα βιβλίο με το όνομα «Η χαμένη πόλη των Ίνκας» που περιέχει τα ευρήματά του. Η χαμένη πόλη είναι ένα αστρονομικό παρατηρητήριο και οι πέτρες με τόση ακρίβεια που υποδηλώνουν τις δύο ισημερίες. Δύο φορές το χρόνο, ο ήλιος κάθεται ακριβώς πάνω από την πέτρα και δεν δημιουργεί σκιά.

Σχετικό: Top 10 παλαιότερες πόλεις στον κόσμο

Μάτσου Πίτσου, Περού

Σχετικά: Οι 10 μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο ανά πληθυσμό

2. Angkor, Καμπότζη

Το συγκρότημα Angkor Wat είναι ένας από τους μεγαλύτερους ινδουιστικούς ναούς σε όλο τον κόσμο που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Χτίστηκε από τον βασιλιά των Χμερ Suryavarman 2 στις αρχές του 12ου αιώνα ως οι επίσημοι ναοί του κράτους. Ο βασιλιάς θάφτηκε αργότερα εδώ. Αν και αρχικά ήταν ένας ινδουιστικός ναός, σήμερα είναι μια βουδιστική δομή και εμφανίζεται επίσης στη σημαία της Καμπότζης. Προσελκύει πολλούς ξένους και εγχώριους τουρίστες και ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1992.

Το μνημείο είναι η καλύτερη αναπαράσταση του κλασικού στυλ της αρχιτεκτονικής των Χμερ. Έχει χτιστεί για να αντιπροσωπεύει το όρος Meru (το σπίτι του άρχοντα της ινδουιστικής μυθολογίας του Μπράχμα και των ημίθεων devtas). Πριν από τον 16ο αιώνα, είναι γνωστό με το όνομα Pisnulok που είναι ο επίσημος τίτλος του βασιλιά των Χμερ Σουριάβαρμαν Β’ που το έχτισε. Περίπου το 50% των διεθνών τουριστών επισκέπτονται την Καμπότζη για να δουν τα θρησκευτικά μνημεία. Φαίνεται επίσης να εμφανίζεται στην εθνική σημαία της χώρας. Ο χώρος του μνημείου δεχόταν περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως λόγω της ομορφιάς και της θεϊκής του ομορφιάς που μπορεί να βρεθεί μόνο στα ιερά των Ίνκας και των Μάγια.

Σχετικό: 10 πιο όμορφες πόλεις στον κόσμο

Angkor, Καμπότζη

3. Πομπηία, Ιταλία

Η Πομπηία είναι ίσως μια από τις πιο διάσημες χαμένες πόλεις στον κόσμο και θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα όταν εξερράγη ο Βεζούβιος. Μερικοί από τους κατοίκους αυτής της πόλης διέφυγαν ενώ αρκετοί θάφτηκαν και τα λείψανά τους βρέθηκαν αργότερα τον 18ο αιώνα, όταν η πόλη ανακαλύφθηκε ξανά. Το ηφαίστειο είναι ακόμα ενεργό και η τοποθεσία είναι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα στην Ιταλία σήμερα. Η πόλη μελετάται επίσης για να μάθει για τον τρόπο ζωής που υπήρχε πριν από 2000 χρόνια, επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο Βεζούβιος δεν είχε εκραγεί για περισσότερα από 1.800 χρόνια, επομένως οι ντόπιοι της Πομπηίας δεν έχουν ιδέα ότι ο Βεζούβιος ήταν ηφαίστειο. Μια από τις ακμάζουσες πόλεις ήταν ένα δημοφιλές μέρος για τους πλούσιους Ρωμαίους να περάσουν τις διακοπές τους. Έλεγε ο Ρόμπερτ Χάρις, η Πομπηία, «Ο προορισμός του ταξιδιού δεν μπορούσε να αλλάξει, παρά μόνο ο τρόπος με τον οποίο το πλησίαζε κανείς – είτε επέλεγε να περπατήσει όρθιος είτε να συρθεί παραπονούμενος μέσα στη σκόνη.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 πιο εκπληκτικοί γοτθικοί καθεδρικοί ναοί στην Ευρώπη

Πομπηία, Ιταλία

Σχετικό: 7 πιο εκπληκτικές πυραμίδες στο Μεξικό.

4. Πέτρα, Ιορδανία

Η Πέτρα είναι μια αρχαία πόλη που βρίσκεται στις κοιλάδες της Ιορδανίας και ιδρύθηκε το 312 π.Χ. Είναι επίσης γνωστή ως η πόλη των τριαντάφυλλων, καθώς οι περισσότερες από τις κατασκευές σε αυτήν την εγκαταλελειμμένη πόλη έχουν λαξευθεί από ροζ πέτρα. Αυτή η πόλη είναι γνωστή για την όμορφη αρχιτεκτονική του βράχου και τους έξυπνους τρόπους μεταφοράς του νερού και είναι μια από τις πιο διάσημες χαμένες πόλεις στον κόσμο. Ήταν μια ζωτικής σημασίας στάση στη διαδρομή του μεταξιού, αλλά εγκαταλείφθηκε λίγο μετά την κατασκευή του, καθώς μια σειρά σεισμών διέκοψαν την παροχή νερού στην Πέτρα, αναγκάζοντας τους κατοίκους να μεταναστεύσουν. Περιλαμβάνεται επίσης ως ένα από τα θεαματικά θαύματα του κόσμου.

Το θησαυροφυλάκιο της εκπληκτικής αρχιτεκτονικής είναι το πιο δημοφιλές και υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 2.000 ετών, αλλά οι Βεδουίνοι της Αραβικής Ερήμου έχουν καταστρέψει μερικά από τα πιο ανεκτίμητα γλυπτά στους τοίχους του Θησαυροφυλακίου. Έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα σκαλίσματα έχει χρησιμοποιηθεί ως στόχος για σκοποβολή. Η δομή του αρχαιολογικού χώρου της Πέτρας έχει αποδυναμωθεί από το αλάτι που φυσά μακριά από τη νεκρή θάλασσα και το οποίο κρυσταλλώνεται στις κολώνες του κτηρίου. Προβλέπεται ότι το μνημείο χτίστηκε κατά τη Βυζαντινή Εποχή του 5ου και 6ου μ.Χ. όταν η Πέτρα έγινε σημαντικό χριστιανικό κέντρο.

Διαβάστε επίσης: Οι 7 πιο διάσημοι παλιοί ανεμόμυλοι στον κόσμο

Πέτρα, Ιορδανία

5. Tikal, Γουατεμάλα

Η χαμένη πόλη Tilak ανήκει στην εποχή των Μάγια και μπορεί να φαίνεται πολύ απομακρυσμένη σήμερα, αλλά πριν από τον 4ο αιώνα, ήταν η πρωτεύουσα ενός από τους ισχυρότερους ηγεμόνες των Μάγια. Αυτή η δυναστεία ηττήθηκε από τους Teotihuacan τον 4ο αιώνα και αυτό ξεκίνησε το ταξίδι των έξι αιώνων της παρακμής της πόλης. Τελικά εγκαταλείφθηκε τον 10ο αιώνα. Σήμερα το Tikal είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο καλοδιατηρημένες τοποθεσίες των Μάγια και μελετάται για να διαπιστωθεί ο ακριβής σκοπός των ναών σε σχήμα πυραμίδας. Είναι επίσης ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός στη Γουατεμάλα.

Ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους και χαμένες πόλεις στον κόσμο θεωρείται ότι είναι τα αστικά κέντρα του προκολομβιανού πολιτισμού των Μάγια. Η λέξη Tikal προέρχεται από τη λέξη ti ak’al στη γλώσσα των Yucatec Maya και η σημασία της είναι «στην νεροτρύπα». Η τοποθεσία είναι χτισμένη από ασβεστόλιθο που περιλαμβάνει τα ερείπια ναών που υψώνονται πάνω από 70 μέτρα ύψος με μεγάλα παλάτια και μια σειρά από μικρότερες πυραμίδες, πλατφόρμες και ενεπίγραφα πέτρινα μνημεία.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 πιο όμορφα ρωμαϊκά υδραγωγεία στον κόσμο

Tikal, Γουατεμάλα

6. Teotihuacan, Μεξικό

Αυτή είναι ίσως μια από τις πιο αινιγματικές χαμένες πόλεις στον κόσμο αφού οι αρχικοί κατασκευαστές της είναι άγνωστοι σήμερα. Η πόλη είναι ένα μεγάλο αστικό συγκρότημα που εκτείνεται σε πάνω από 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα με πολλές χαρακτηριστικές πυραμίδες και η κορυφή της θα μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από εκατό χιλιάδες ανθρώπους. Η πόλη εγκαταλείφθηκε πριν από περίπου 1.400 χρόνια και καταλήφθηκε από τους Αζτέκους πολύ αργότερα. Το σημερινό όνομα δόθηκε από τους Αζτέκους.

Εκτός από τις πυραμίδες, έχει σημαντικά συγκροτήματα και συγκροτήματα πολυκατοικιών γνωστά ως Λεωφόρος των Νεκρών. Επίσης, μικρά τμήματα από τις ζωντανές τοιχογραφίες του που έχουν διατηρηθεί εξαιρετικά. Πιστεύεται ότι η πόλη χτίστηκε το 100 π.Χ. με μεγάλα κτίρια σε κατασκευή μέχρι το 250 μ.Χ. Η πόλη βρισκόταν μέχρι τον 7ο και τον 8ο αιώνα μ.Χ., ωστόσο, σημαντικά μνημεία λεηλατήθηκαν και κάηκαν γύρω στο 550 μ.Χ.

Διαβάστε επίσης: 10 εκπληκτικοί τάφοι και ναοί με κομμένα βράχια

Teotihuacan, Μεξικό

Πηγή εικόνας: Wikimedia

7. Tiwanaku, Βολιβία

Αυτή η χαμένη πόλη βρίσκεται κοντά στη διάσημη λίμνη Τιτικάκα στη Βολιβία και είναι μια από τις μεγαλύτερες αρχαίες πόλεις της χώρας. Υπολογίζεται ότι κάπου μεταξύ δέκα και τριάντα χιλιάδων ανθρώπων θα μπορούσαν να ζούσαν σε αυτή την πόλη. Ωστόσο, η πόλη αυτή εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά την οικοδόμησή της λόγω του δυσμενούς κλίματος. Παρά τη διαθεσιμότητα νερού, η πόλη δεν μπορούσε να παράγει αρκετή τροφή για να συντηρήσει τους κατοίκους της και σύντομα έπρεπε να εγκαταλειφθεί. Πολλές από τις δομές αυτής της πόλης είναι καλά διατηρημένες μέχρι σήμερα.

Οι ντόπιοι έφτασαν στην περιοχή γύρω στο 200 π.Χ., ωστόσο η παρακμή της πόλης άρχισε περίπου το 900 μ.Χ. και εγκαταλείφθηκε εντελώς μέχρι τις αρχές της χιλιετίας. Πιστεύεται ότι η έντονη ξηρασία έπληξε την περιοχή και αυτή κράτησε για γενιές. Αυτό οδήγησε σε αποτυχίες των καλλιεργειών που προκάλεσαν τους κατοίκους είτε να μεταναστεύσουν είτε να λιμοκτονήσουν.

Tiwanaku, Βολιβία

Πηγή εικόνας: Wikimedia

8. Palenque, Μεξικό

Μια άλλη χαμένη πόλη των Μάγια στο Μεξικό, αυτός ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στα νότια της χώρας. Μπορεί να χρονολογηθεί στον 7ο αιώνα που ήταν η κορύφωση της κυριαρχίας των Μάγια αλλά εγκαταλείφθηκε για άγνωστους λόγους. Για αιώνες, ήταν ξεχασμένο και καταποντισμένο από δάση. Ανακαλύφθηκε ξανά τον 19ο αιώνα και ανασκάφηκε συστηματικά, αναστηλώθηκε και μετατράπηκε σε τουριστικό αξιοθέατο.

Palenque, Μεξικό

9. Τροία, Τουρκία

Για πολύ καιρό, η Τροία θεωρούνταν μια μυθική χαμένη πόλη που αναφέρεται μόνο στους Έλληνες κλασικούς όπως η Ιλιάδα, αλλά το 1860, μια ανασκαφή στην παραλιακή πόλη της Ανατολίας βρήκε τα ερείπια αυτού που σήμερα επιβεβαιώνεται ως Τροία. Περαιτέρω μελέτη αυτών των ερειπωμένων θαμμένων κατασκευών αποκάλυψε ότι η πόλη της Τροίας δέχτηκε επανειλημμένες επιθέσεις, καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε πριν εγκαταλειφθεί οριστικά στη βυζαντινή εποχή. Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει για να επιβεβαιωθούν τα γεγονότα του Τρωικού Πολέμου όπως περιγράφονται στην Ιλιάδα και στα αρχαιολογικά στοιχεία που βρέθηκαν στην Τροία, αν και δεν ήταν όλες επιτυχείς.

Πηγή εικόνας: Flickr

10. Ατλαντίδα

Η Ατλαντίδα είναι η διάσημη μυθική χαμένη πόλη που αναφέρεται στα έργα του Πλάτωνα και σε αντίθεση με τις άλλες πόλεις αυτής της λίστας, δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα. Οι περισσότεροι ιστορικοί και αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τέτοια πόλη. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, αυτή η πόλη βρίσκεται πέρα ​​από τους «Πυλώνες του Ηρακλή» και βυθίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό λόγω της ύβρεως της. Η πιθανή τοποθεσία αυτής της πόλης εικάζεται ότι είναι οπουδήποτε από τη Μεσόγειο έως τον Ατλαντικό και ακόμη και τον Ανταρκτικό Ωκεανό. Όπως η Τροία, πολλοί ελπίζουν ότι και αυτή η πόλη θα βρεθεί μια μέρα.

χαμένες πόλεις

Πηγή εικόνας: Wikimedia

Αυτές είναι οι χαμένες πόλεις στον κόσμο. Δημοσιεύστε τα σχόλιά σας.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *