Οι 10 πιο όμορφες αυτοπροσωπογραφίες από διάσημους καλλιτέχνες

Σε αυτήν την εποχή των selfies και των λήψεων μέσω Instagram, οι άνθρωποι έχουν σχεδόν ξεχάσει ότι κάθε αυτοπροσωπογραφία δεν είναι μια φωτογραφία που κουμπώνεται με την μπροστινή κάμερα ή σε στικ για selfie. Οι αυτοπροσωπογραφίες είναι μια αληθινή μορφή τέχνης. Ακόμη και πριν από την έλευση των κινητών τηλεφώνων και κατά συνέπεια την τάση των κλικ selfie, ζωγράφοι παγκόσμιας κλάσης όπως ο Vincent Van Gogh, ο Rembrandt κ.λπ. έβγαζαν selfie του εαυτού τους μέσα από την τέχνη της αυτοπροσωπογραφίας. Οι καλλιτέχνες από το παρελθόν πιστεύεται ότι ζωγράφισαν τις αυτοπροσωπογραφίες τους γιατί ενώ απαθανάτιζαν και απεικόνιζαν όλη την ομορφιά και την πραγματικότητα που βλέπουν παντού γύρω τους, συνειδητοποίησαν ότι και οι ίδιοι είναι μέρος της. Επομένως, εδώ σε αυτό το blog, παραθέτουμε παρακάτω τα 10 πιο όμορφα αυτοπροσωπογραφίες διάσημων καλλιτεχνών.

Αυτοπροσωπογραφίες από διάσημους καλλιτέχνες

1. Βίνσεντ Βαν Γκογκ (1853-1890)

Ο παγκοσμίου φήμης Ολλανδός ζωγράφος Βαν Γκογκ, δημιουργός του διάσημου πίνακα «The Starry Night» δημιούργησε την «Αυτοπροσωπογραφία» του γύρω στο έτος 1889. Αυτό ήταν ένα από τα άλλα 40 αριστουργήματά του που δημιούργησε σε διάστημα 10 ετών. Λόγω της έλλειψης χρημάτων του, ο Βαν Γκογκ δεν μπορούσε να πληρώσει για μοντέλα για να ποζάρουν για τη ζωγραφική του, γι’ αυτό ζωγράφιζε τον εαυτό του. Υπάρχουν δύο τέτοιες αυτοπροσωπογραφίες που δημιούργησε, μία με γένια και μία χωρίς. Ακόμη και μέχρι σήμερα, υπάρχει σύγχυση μεταξύ των κριτικών τέχνης ως προς το αν η αυτοπροσωπογραφία με ή χωρίς τη γενειάδα είναι η τελευταία του αυτοπροσωπογραφία. Μετά την ολοκλήρωση της αυτοπροσωπογραφίας του με τη γενειάδα, γνωστή και ως «Αυτοπροσωπογραφία», ο Βαν Γκογκ πήρε τον πίνακα μαζί του στο Auvers-sur-Oise, κοντά στο Παρίσι, και τον έδειξε στον γιατρό Paul Gatchet, ο οποίος αν και Η ζωγραφική ήταν «απολύτως φανατική». Το ζωγράφισε ένα χρόνο αφότου έκοψε το αυτί του. Το «Αυτοπροσωπογραφία χωρίς γένια» του Βαν Γκογκ είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ακριβά αυτοπορτρέτα διάσημων καλλιτεχνών που έχουν πουληθεί ποτέ.

Βίνσεντ Βαν Γκογκ (1853-1890)

Πηγή εικόνας: Wikimedia

2. Rembrandt van Rijn (1606-1669)

Ένας ακόμη Ολλανδός ζωγράφος, ο Rembrandt van Rijn άφησε πίσω του μια πλούσια κληρονομιά ζωγραφικής καθώς και φωτογραφίας που μέχρι σήμερα επηρεάζει ζωγράφους σε όλο τον κόσμο. Ο Ρέμπραντ ζωγράφισε την αυτοπροσωπογραφία του το έτος 1660, όταν ήταν 54 ετών. Η αυτοπροσωπογραφία απεικονίζει τα ζαρωμένα φρύδια του με μια ανήσυχη έκφραση που απεικονίζει ξεκάθαρα την ταραγμένη κατάσταση του μυαλού του σε εκείνο το σημείο της ζωής του, καθώς το έτος 1660 ήταν μια χρονιά άγχους για αυτόν. Αυτή η αυτοπροσωπογραφία είναι μία από τις εκατό και πλέον αυτοπροσωπογραφίες του, συμπεριλαμβανομένων πάνω από σαράντα πίνακες ζωγραφικής, τριάντα ένα χαρακτικά και περίπου επτά σχέδια που δημιούργησε στη ζωγραφική του καριέρα. Σίγουρα ένα από τα πιο διάσημα αυτοπροσωπογραφίες διάσημων καλλιτεχνώνοι αυτοπροσωπογραφίες του Ρέμπραντ βρήκαν τη θέση τους στη Συλλογή Benjamin Altman, η οποία εκτίθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης από το 1913.

Σχετίζεται με: Οι 10 πιο διάσημοι πίνακες στον κόσμο

Ρέμπραντ βαν Ράιν

Πηγή εικόνας: Wikimedia

3. Λεονάρντο ντα Βίντσι – «Πορτρέτο ενός άνδρα με κόκκινη κιμωλία», 1512

Η αυτοπροσωπογραφία του Λεονάρντο ντα Βίντσι από το 1512 είναι αποδεκτή παγκοσμίως, ωστόσο δεν είναι βέβαιο. Ο πίνακας είναι μια αυτοπροσωπογραφία του ντα Βίντσι σε ηλικία 60 ετών και έχει διαστάσεις περίπου 33,3 cm × 21,6 cm και το έβαλε στην οθόνη στη Biblioteca Reale, Τορίνο, Ιταλία. Το πορτρέτο έχει αναπαραχθεί και έχει καταχωρηθεί ως η εμβληματική αναπαράσταση του Λεονάρντο ως πολυμαθούς ή «Ανθρωπος της Αναγέννησης». Είναι ζωγραφισμένο με κόκκινη κιμωλία σε χαρτί και αναπαριστά το κεφάλι ενός ηλικιωμένου άνδρα σε όψη τριών τετάρτων, το θέμα διακρίνεται από τα μακριά μαλλιά και τα μακριά κυματιστά γένια του που ρέουν στους ώμους και το στήθος. Στο πορτρέτο, το μήκος των μαλλιών και της γενειάδας είναι ασυνήθιστο στα πορτρέτα της Αναγέννησης. Το πρόσωπο διακρίνεται καθαρά με μια μύτη αχιβάδας και χαρακτηρίζεται από βαθιές γραμμές στο φρύδι και σακουλάκια κάτω από τα μάτια. Με την ανάλυση, μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ο άνδρας έχει χάσει τα πάνω μπροστινά του δόντια και προκάλεσε εμβάθυνση των αυλακώσεων από τα ρουθούνια. Οι αυτοπροσωπογραφίες της κατά αριστεία συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο αυτοπροσωπογραφίες διάσημων καλλιτεχνών.

Leonardo da Vinci – «Πορτρέτο ενός άνδρα με κόκκινη κιμωλία

Πηγή εικόνας: Wikimedia

4. Raphael (Raffaello Sanzio da Urbino) – «Αυτοπροσωπογραφία», 1506

Μια από τις όμορφες αυτοπροσωπογραφίες των διάσημων καλλιτεχνών Raphael σχεδιάστηκε σε ηλικία 23 ετών. Έχει διαστάσεις περίπου 45 cm x 33 cm και βρίσκεται στην παγκοσμίου φήμης γκαλερί Uffizi. Η αυτοπροσωπογραφία πιστεύεται ότι χρονολογείται μεταξύ 1504 και 1506. Σημειώθηκε στον κατάλογο της ιδιωτικής συλλογής του Δούκα Leopoldo de’ Medicine και ολοκληρώθηκε αργότερα το 1675. Ο Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης χρησιμοποίησε λάδι στο πλοίο για να σχεδιάσει ένα από τα καλύτερος αυτοπροσωπογραφίες διάσημων καλλιτεχνών. Αντιπροσωπεύει την πιο ξεκάθαρη και αναγνωρίσιμη απεικόνιση του ίδιου του Ραφαήλ. Από τη στιγμή που ο πίνακας βρέθηκε στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας, ήταν υπό έλεγχο για αρκετό καιρό.

Σχετίζεται με: Οι 10 πιο μαγευτικές ζωγραφιές προϊστορικών σπηλαίων

Raphael (Raffaello Sanzio da Urbino) – «Αυτοπροσωπογραφία»

Πηγή εικόνας: Wikipedia

5. Edgar Degas – «Degas au porte-fusain», 1855

Ο Έντγκαρ Ντεγκά έκανε αυτή την αυτοπροσωπογραφία μόνο όταν είναι είκοσι ενός ετών, μετά από αυτό πήρε το δρόμο για την Ιταλία. Μια από τις πιο αξιόλογες από τις δεκαπέντε αυτοπροσωπογραφίες του. Ο Ντεγκά καθόταν σαν φαινομενικά χωρίς φόβο και άγχος. Η πόζα στον πίνακα ήταν επίσημη και ακαδημαϊκή και σχετιζόταν με το έργο του Ingres. Ο πίνακας πουλήθηκε στο γαλλικό κράτος το 1927 στην μεταθανάτια πώληση της συλλογής του αδελφού του Rene Degas. Έγινε για λογαριασμό του Λούβρου. Ένα από τα αυτοπορτρέτα που είναι αναμφίβολα απίστευτα διάσημα και κατατάσσονται μεταξύ των πιο απίστευτων αυτοπροσωπογραφιών διάσημων καλλιτεχνών. Επί του παρόντος, βρίσκεται στο μουσείο d’Orsay, Παρίσι, Γαλλία.

Edgar Degas – «Degas au porte-fusain

Πηγή εικόνας: Wikimedia

6. Γιαν βαν Άικ – «Πορτρέτο ενός άνδρα», 1433

Επιπλέον, γνωστό ως «Πορτρέτο ενός άνδρα με κόκκινο τουρμπάνι», δημιουργήθηκε από τον διάσημο καλλιτέχνη Φλαμανδό ζωγράφο Jan Van Eyck και πιστεύεται ότι είναι αυτοπροσωπογραφία. Η ελαιογραφία δημιουργήθηκε το 1433 και η επιγραφή στην κορυφή του πίνακα Als Ich Can είναι επίσης γνωστή ως για I/Eyck can» θεωρήθηκε ως αυτόγραφο από τον van Eyck, ωστόσο, φαίνεται λίγο μεγάλο και εμφανές. Το έργο του Jan van Eyck έχει βρει τη θέση του μεταξύ των πιο όμορφων αυτοπροσωπογραφιών διάσημων καλλιτεχνών και αυτή τη στιγμή τοποθετείται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου από το 1851, έχοντας βρεθεί στην Αγγλία από τότε που το απέκτησε ο Thomas Howard, 21ος κόμης του Arundel. Πιστεύεται ότι έχει αποκτηθεί στην Αμβέρσα από το 1642-44.

Σχετικά: 10 πιο διάσημα έργα τέχνης

Jan van Eyck – «Πορτρέτο ενός άνδρα», 1433

Πηγή εικόνας: Wikimedia

7. Andy Warhol (1928-1987)

Η ηγετική φυσιογνωμία του διάσημου κινήματος των εικαστικών τεχνών που ονομάζεται Pop Art που ενσωμάτωσε τις δημοφιλείς εικόνες σε άλλα οπτικά μέσα, ο Andy Warhol ήταν καλλιτέχνης, φωτογράφος, ζωγράφος, μουσικός καθώς και οραματιστής. Ο Γουόρχολ «Ουάρολισε» τον εαυτό του στην αυτοπροσωπογραφία του με το αξιοσημείωτο στιλ της υπογραφής του, όπως ακριβώς έκανε με τα πορτρέτα της Μέριλιν Μονρόε ή τη σούπα του Κάμπελ. Ο Γουόρχολ είναι επίσης ο άνθρωπος πίσω από τη φράση, «ο καθένας θα έχει τα δεκαπέντε λεπτά της φήμης του». Σίγουρα, ανάμεσα σε ένα από τα καλύτερα αυτοπροσωπογραφήματα διάσημων καλλιτεχνών, η αυτοπροσωπογραφία του Γουόρχολ είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα που απεικονίζει τον σύγχρονο πολιτισμό του 20ού αιώνα και τα παράγωγά του.

Andy Warhol (1928-1987)

Πηγή εικόνας: Wikimedia

8. Max Beckmann – «Αυτοπροσωπογραφία με κέρατο», 1938-1940

Η Neue Galerie άνοιξε τον αυτοπροσωπογραφικό πίνακα με τον μεγαλύτερο και έναν από τους πιο ηχηρούς πίνακες του Γερμανού εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη Max Beckmann (1881-1950) στις 24 Ιουλίου 2008. Ζωγραφίστηκε το 1938, αμέσως μετά την φυγή του Beckmann από τη Ναζιστική Γερμανία. να βρει καταφύγιο στο Άμστερνταμ. Ο καλλιτέχνης εμφανίζεται απομονωμένος και αποτραβηγμένος. Απεικονίζεται επίσης αυτό το νησί της ψυχής του και το βλέμμα υποδηλώνει ότι είναι βυθισμένος στις δικές του σκοτεινές σκέψεις, ωστόσο, τονίζει το κεφάλι, τα χέρια και το μουσικό κόρνο που εστιάζει στην προσοχή της διάνοιας και του πνεύματός του. Ένα από τα αυτοπορτρέτα διάσημων καλλιτεχνών δείχνει πραγματικά σταθερή πίστη στην αξιοπρέπεια του ατόμου.

Max Beckmann – «Αυτοπροσωπογραφία με κέρατο», 1938-1940

Πηγή εικόνας: Wikipedia Under Fair Use

9. Πάμπλο Πικάσο – «Αυτοπροσωπογραφία», 1901

Η όμορφη αυτοπροσωπογραφία του Πικάσο ζωγραφίστηκε πριν από την Μπλε Περίοδο του και έχει διαστάσεις περίπου 81 x 60 cm. Επί του παρόντος, ο πίνακας σε ελαιογραφία βρίσκεται στο Μουσείο Πικάσο (Musée Picasso) στο Παρίσι. Όπως σχεδιάστηκε κατά τη δεύτερη παραμονή του στο Παρίσι τον χειμώνα του 1901 και αργότερα, επέστρεψε στη Βαρκελώνη τον Ιανουάριο του 1902. Ο ζωγράφος ήταν μόλις 20 ετών όταν σχεδίασε αυτό το καταπληκτικό αυτοπροσωπογραφία, ωστόσο, φαίνεται αρκετά μεγαλύτερος σε αυτό το πορτρέτο . Το πρόσωπο είναι τραβηγμένο και λιωμένο από τις κακουχίες του παριζιάνικου χειμώνα. Οι τόνοι είναι ψυχροί, ειδικά το βαθύ μωβ του παλτό και ακόμη και το ανοιχτόχρωμο που έχουν ένα «αναιμικό» πινέλο εκτός από το πρόσωπο για να το διατηρήσουν ως την έντονη, ασκητική εικόνα.

Πάμπλο Πικάσο – «Αυτοπροσωπογραφία», 1901

Πάμπλο Πικάσο – «Αυτοπροσωπογραφία» (πηγή: wikiart.org)

10. El Greco – “Portrait of a man”, 1595–1600

Το πορτρέτο ήταν δημοφιλές για τη φυσική του διορατικότητα και πιστεύεται ότι χρονολογείται μεταξύ 1595 και 1600. Η ζωγραφική με λάδι σε καμβά του Ελ Γκρέκο συνήθως προσδιορίζεται ως αυτοπροσωπογραφία και δείχνει την επιρροή του Τιτσιάνο και του Τιντορέτο που έχει διαλέξει ο Ελ Γκρέκο στο Βενετία. Επί του παρόντος, βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, ωστόσο, δεν υπάρχει τεκμηριωμένο πορτρέτο του καλλιτέχνη, αλλά φαίνεται ότι έχει παίξει τον εαυτό του σε δεύτερους ρόλους σε ορισμένες από τις φωτογραφίες του και αυτοί μοιάζουν με τον σημερινό σκηνοθέτη. .

Ελ Γκρέκο – «Πορτρέτο ενός άνδρα», 1595–1600

Πηγή εικόνας: Wikimedia

Αυτά είναι τα όμορφα αυτοπορτρέτα διάσημων καλλιτεχνών. Δημοσιεύστε τα σχόλιά σας.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *