Οι 10 πιο μαγευτικές ζωγραφιές προϊστορικών σπηλαίων

Οι προϊστορικοί άνθρωποι έζησαν σχεδόν σε όλες τις ηπείρους του κόσμου και έχουν αφήσει το σημάδι τους στον κόσμο με τη μορφή σπηλαίων και βραχογραφιών. Αυτοί οι πίνακες είναι πολύ βασικοί και οι περισσότεροι απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή, όπως συγκεντρώσεις στην κοινότητα, πάρτι κυνηγιού και οικογενειακή ζωή. Οι περισσότερες ζωγραφιές σπηλαίων έχουν επίσης ένα σχέδιο ζώων που βρίσκονται συνήθως σε αυτές τις περιοχές ή εξημερωμένων ζώων. Αναλύοντας αυτούς τους πίνακες, οι ερευνητές μπορούν να βρουν έναν θησαυρό πληροφοριών για τον τρόπο ζωής στην προϊστορική εποχή. Εδώ είναι μια λίστα με τις 10 πιο συναρπαστικές ζωγραφιές προϊστορικών σπηλαίων στον κόσμο.

ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ σε ΣΠΗΛΙΑ

1. Σπήλαιο Magura

Αυτό το σπήλαιο βρίσκεται στη νότια Βουλγαρία και διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες και πιο διαφορετικές συλλογές προϊστορικών σπηλαίων που έχουν δει οπουδήποτε στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι αυτοί οι πίνακες έγιναν μεταξύ 4000 και 8000 ετών πριν και υπάρχουν περίπου 700 πίνακες σε αυτό το μεγάλο σπήλαιο. Περαιτέρω έρευνα διαπίστωσε ότι οι πίνακες αυτοί έγιναν με περιττώματα νυχτερίδας, τα οποία βρέθηκαν άφθονα στην περιοχή.

Αυτό ήταν το παλαιότερο σπήλαιο που άνοιξε για τουρίστες στη Βουλγαρία στις 2 Ιουλίου 1961. Πιστεύεται ότι το σπήλαιο δημιουργήθηκε από σεισμούς και ποτάμια πριν από πολύ καιρό. Το σπήλαιο ήταν γνωστό στους ανθρώπους από εκατομμύρια χρόνια και τώρα χρησιμοποιείται για τον τουρισμό και την παραγωγή Φυσικών Αφρωδών Οίνων. Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε επίσης για αποθήκευση τυριών, καταφύγιο παρτιζάνων και διάφορων άλλων χρήσεων. Οι περισσότερες φιγούρες στο σπήλαιο είναι αυτές των ανθρώπων που εκτελούν διάφορες δραστηριότητες όπως χορό και κυνήγι, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός ζωγραφιών με ζώα.

Σχετίζεται με: Οι 10 πιο όμορφες αυτοπροσωπογραφίες από διάσημους καλλιτέχνες

Πηγή εικόνας: Wikimedia

2. Cueva des la Manos

Αυτό το σπήλαιο, στην περιοχή Παταγονία της Αργεντινής, έχει μερικές από τις μοναδικές προϊστορικές ζωγραφιές των σπηλαίων και το όνομα του σπηλαίου κυριολεκτικά μεταφράζεται σε «Το Σπήλαιο των Χεριών», αφού οι εικόνες μέσα στο σπήλαιο είναι αυτές των ανθρώπινων χεριών. Μπαίνοντας στη σπηλιά, μπορεί κανείς να δει έναν μεγάλο αριθμό από στένσιλ από ανθρώπινα χέρια με σπρέι ζωγραφισμένα στους πέτρινους τοίχους. Τα περισσότερα από τα περιγράμματα είναι αυτά των αριστερών χεριών που υποδηλώνουν ότι οι ζωγράφοι κρατούσαν τον εύκαμπτο σωλήνα ψεκασμού στα δεξιά τους χέρια. Αυτό το σπήλαιο είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην περιοχή της Παταγονίας. Επίσης, διαβάστε για τα πιο διάσημα έργα τέχνης.

Οι πίνακες του Cueva de las Manos έχουν εκτελεστεί μεταξύ 13.000 και 9.500 ετών. Λόγω των διάτρητων περιγραμμάτων των ανθρώπινων χεριών στη σπηλιά, ονομάζεται επίσης Σπήλαιο των Χεριών. Οι πίνακες απεικονίζουν επίσης πίνακες ζώων όπως τα guanacos που εξακολουθούν να εμφανίζονται στην περιοχή και σε διάφορες σκηνές κυνηγιού. Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τους πίνακες είναι οι πρόγονοι των ιστορικών κοινοτήτων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της Παταγονίας που βρέθηκαν από Ευρωπαίους αποίκους τον 19ο αιώνα.

Διαβάστε επίσης: Top 10 μαγευτικοί θύλακες σε όλο τον κόσμο

Cueva des la Manos

Πηγή εικόνας: Wikimedia

3. Μπιμπέτκα

Αυτό το σπήλαιο έχει ένα από τα λίγα δείγματα προϊστορικών σπηλαίων που βρέθηκαν στην Ινδία και είναι επίσης ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο. Το σπήλαιο Bhimbetka βρίσκεται στην Κεντρική Ινδία και έχει πίνακες που απεικονίζουν τη ζωή των ανθρώπων που κατοικούν στα σπήλαια καθώς και τα ζώα που συνάντησαν στην καθημερινή τους ζωή. Υπάρχουν πίνακες με τίγρεις, λιοντάρια, ταύρους και κροκόδειλους μαζί με πολλούς άλλους. Το κόκκινο και το λευκό είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα χρώματα σε αυτούς τους πίνακες 12.000 ετών, αλλά περιστασιακά φαίνονται και το πράσινο και το κίτρινο. Θα σας αρέσει επίσης να διαβάζετε για τους πιο διάσημους πίνακες στον κόσμο.

Το σπήλαιο βρίσκεται στην περιοχή Raisen της Madhya Pradesh και βρίσκεται στα βουνά Vindhyan στο νότιο άκρο του κεντρικού ινδικού οροπεδίου. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από τον Dr VS Wakankar το έτος 1958. Το όνομα προέρχεται από το «Bhim Baitka» και πήρε το όνομά του από ένα από τα πέντε Pandavas της Mahabharata. Σημαίνει απλώς «καθιστικό μέρος του Bhima». Οι πίνακες απεικονίζουν τον τρόπο ζωής και τις καθημερινές δραστηριότητες των προγόνων μας. Μερικά από τα κοινά χρώματα που χρησιμοποιούνται στους πίνακες είναι φυσικές κόκκινες και λευκές χρωστικές ουσίες, ωστόσο, φαίνονται επίσης πράσινοι και κίτρινοι πίνακες.

Μπιμπέτκα

Πηγή εικόνας: Wikimedia

4. Serra de Capivera

Το Serra de Capivara είναι ένα εθνικό πάρκο στη Βραζιλία και περιέχει πολλά σπήλαια με προϊστορικές ζωγραφιές, μερικά από τα οποία υπολογίζεται ότι είναι περίπου 25.000 ετών. Αυτοί οι πίνακες απεικονίζουν συνήθως σκηνές ομαδικών τελετουργιών και κυνηγιού, καθώς και ζώων που έβλεπαν οι άνθρωποι γύρω τους. Η ημερομηνία αυτών των πινάκων αμφισβητείται, ωστόσο, καθώς οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν για το πόσο καιρό πριν υπήρχαν ανθρώπινοι οικισμοί στη Βραζιλία. Μια από τις όμορφες προϊστορικές σπηλαιογραφίες που βρίσκονται στις απομονωμένες κοιλάδες της βορειοανατολικής Βραζιλίας είναι μια από τις πιο σημαντικές τέχνες της βραχοτεχνίας. Είναι ότι η τέχνη χρονολογείται πριν από 25.000 χρόνια και μερικά από τα βράχια ακόμη και πριν από 36.000 χρόνια.

Πηγή εικόνας: Wikimedia

5. Laas Geel

Δεδομένου ότι η ανθρώπινη ζωή πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αφρική, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές προϊστορικές ζωγραφιές σε σπήλαια σε αυτήν την ήπειρο. Το σπήλαιο Laas Geel είναι μια τέτοια τοποθεσία που βρίσκεται στη Σομαλία και αποτελεί παράδειγμα μερικών από τις πρώτες ζωγραφιές σπηλαίων στην περιοχή. Οι πίνακες απεικονίζουν σκηνές τελετουργιών με αγελάδες με τελετουργικές ρόμπες, ανθρώπους που εκτελούν διαφορετικές δραστηριότητες, εξημερωμένα σκυλιά και καμηλοπαρδάλεις. Ωστόσο, λόγω της μακροχρόνιας σύγκρουσης στη Σομαλία, αυτό το σπήλαιο δεν είναι πολύ δημοφιλής τουρίστας και ούτε η ύπαρξή του είναι γνωστή στους ανθρώπους εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Laas Geel σημαίνει «πηγή νερού για καμήλες» και η τοποθεσία είναι τοποθετημένη σε μια επιφάνεια από γρανίτη που υψώνεται από ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 950 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο βορειοδυτικό τμήμα του Κέρας της Αφρικής στο δρόμο που συνδέει Hargeisa και Berbera. Το όνομα υποδηλώνει τη διαθεσιμότητα νερού κοντά στην επιφάνεια των βατών και τα πάνελ τοποθετούνται σε διαφορετικά επίπεδα και κατανέμονται στην ανατολική πλευρά της προεξοχής.

Laas Geel

6. Tadrart Acacus

Αυτές οι προϊστορικές σπηλαιογραφίες δεν είναι συγκεντρωμένες σε λίγες σπηλιές αλλά μάλλον διάσπαρτες σε μια μεγάλη οροσειρά στην έρημο Σαχάρα. Αυτοί οι πίνακες μπορούν να χρονολογηθούν από το 12.000 π.Χ. και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς πίνακες σπηλαίων, καθώς μας δίνουν μια ματιά στις κλιματικές συνθήκες της Σαχάρας. Στους πίνακες, υπάρχουν πολλές απεικονίσεις λιμνών και δασών που αποδεικνύουν ότι το κλίμα της Σαχάρας ήταν πολύ πιο υγρό εκείνη την εποχή και σιγά σιγά άλλαξε λόγω της ερημοποίησης.

Tadrart Acacus

Πηγή εικόνας: Wikimedia

7. Σπήλαιο Σοβέ

Αυτό το σπήλαιο στη Νότια Γαλλία έχει τις παλαιότερες προϊστορικές σπηλαιογραφίες που είναι γνωστές σε εμάς και χρονολογείται από 32.000 χρόνια. Ωστόσο, η ανακάλυψη αυτού του σπηλαίου είναι πολύ πρόσφατη αφού μόλις το 1994 το ανακάλυψε ο Jean-Marie Chauvet, από τον οποίο πήρε το όνομά του το σπήλαιο. Έκτοτε έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία στην ιστορική έρευνα και έχει επίσης ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2014. Γρήγορα εξελίσσεται σε τουριστικό προορισμό στη Νότια Γαλλία.

Σπήλαιο Σοβέ

Πηγή εικόνας: Wikimedia

8. Βραχογραφίες Kakadu

Αυτές οι βραχογραφίες έγιναν από τους ιθαγενείς της Αυστραλίας και υπολογίζεται ότι χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 20.000 χρόνια. Υπάρχουν πολλές ζωγραφιές σπηλαίων που διατηρούνται ως μέρος του Εθνικού Πάρκου Kakadu και υπάρχουν πάνω από 5.000 διαφορετικές τοποθεσίες σε αυτό το πάρκο όπου έχουν ανακαλυφθεί πίνακες ζωγραφικής με την πάροδο του χρόνου. Μερικοί από αυτούς τους πίνακες απεικονίζουν σκηνές ανθρώπινης δραστηριότητας ενώ άλλοι δείχνουν σχέδια με σκελετούς ζώων. Αυτό δίνει μια ιδέα για το βάθος της κατανόησης που είχαν οι αυτόχθονες για το περιβάλλον τους.

Πηγή εικόνας: Wikimedia

9. Σπήλαιο Αλταμίρα

Το σπήλαιο Altamira στην Ισπανία είναι το πρώτο δείγμα προϊστορικών σπηλαίων που ανακαλύφθηκε στον κόσμο και άνοιξε μια εντελώς νέα περιοχή μελέτης. Όταν οι πίνακες ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, διατηρήθηκαν πολύ καλά και αυτό έκανε τους ανθρώπους να αμφισβητούν την πραγματική ημερομηνία αυτών των πινάκων. Ωστόσο, μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι αυτοί οι πίνακες ανήκαν όντως στην προϊστορική εποχή. Μερικά από τα πράγματα που ζωγραφίζονται είναι σχήματα ζώων, σκηνές κυνηγιού και συγκεντρώσεις κοινότητας.

Σπήλαιο Αλταμίρα

10. Πίνακες ζωγραφικής Lascaux

Ένα άλλο σπήλαιο στη Νότια Γαλλία που έχει προϊστορικές ζωγραφιές σπηλαίων, αυτό είναι γνωστό για την ομορφιά των πινάκων και περιέχει μερικούς από τους πιο διάσημους πίνακες στον κόσμο. Αυτό το σπήλαιο είναι γνωστό ως «Προϊστορική Καπέλα Σιξτίνα», καθώς έχει πολλές εμβληματικές σπηλαιογραφίες που χρονολογούνται πριν από 17.000 χρόνια. Το πιο διάσημο από αυτά είναι το The Great Hall of the Bulls, που απεικονίζει ταύρους, άλογα και ελάφια. Ωστόσο, για να διατηρηθούν οι πίνακες, αυτό το σπήλαιο είναι κλειστό για το κοινό. Οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν ένα αντίγραφο του σπηλαίου που έχει κατασκευαστεί κοντά και περιέχει ένα αντίγραφο όλων των πινάκων που υπάρχουν στο αρχικό σπήλαιο.

ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ σε ΣΠΗΛΙΑ

Μια ζωγραφιά σε σπήλαιο είναι πολύ περισσότερα από μια όμορφη εικόνα. Σε όσους γνωρίζουν το αντικείμενο, μπορεί να παρέχει μια μεγάλη ποικιλία πληροφοριών που κυμαίνονται από τις κλιματικές συνθήκες της εποχής, τη χλωρίδα και την πανίδα που υπάρχουν εκεί, τον τύπο των κοινοτήτων και των οικογενειών και τα όργανα που χρησιμοποιούνται για τις καθημερινές δουλειές. Αναλύοντας τα χρώματα που χρησιμοποιούνται για τους πίνακες, τον τύπο και την τοποθέτηση των εικόνων, μπορούμε επίσης να μετρήσουμε τις τεχνολογίες στις οποίες είχαν πρόσβαση αυτοί οι άνθρωποι.

Αυτές είναι οι 10 πιο συναρπαστικές προϊστορικές ζωγραφιές σπηλαίων στον κόσμο. Δημοσιεύστε τα σχόλιά σας.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *