Οι 10 πιο διάσημες κατοικίες σε σπήλαια σε όλο τον κόσμο

Οι υπόσκαφες κατοικίες υπάρχουν σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Καθώς οι χώροι λατρείας συχνά συγχωνεύονταν με επιφανειακές κατασκευές, αυτές οι σπηλιές χρησίμευαν ως κατοικίες. Μετά τον εκσυγχρονισμό, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να ζουν στις πόλεις, αυτές οι σπηλιές εγκαταλείφθηκαν και σιγά σιγά καταστράφηκαν, απλά έμειναν ερείπια. Αν και δεν έχουν ερημώσει όλες οι κατοικίες των σπηλαίων, εξακολουθούν να υπάρχουν λίγες περιοχές στη Βόρεια Κίνα όπου περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στις κατοικίες των σπηλαίων. Μερικές φορές κατά τη διάρκεια πολέμων και καταυλισμών προσφύγων, αυτές οι κατοικίες έρχονται να σώσουν. Ας πάρουμε μια ιδέα για τις διάσημες κατοικίες των σπηλαίων σε όλο τον κόσμο.

Σπηλαιώδεις Κατοικίες

1. Βούδες του Bamyan, Αφγανιστάν

Οι βράχοι από ψαμμίτη που στηρίζονται στην επαρχία Μπαμιγιάν του Αφγανιστάν είναι πολύ δημοφιλείς για τα τεράστια αγάλματα του Βούδα του 6ου αιώνα που σκαλίζονται στον βράχο. Αυτά θεωρούνταν τα μεγαλύτερα στον κόσμο μέχρι που το κατέστρεψαν οι Ταλιμπάν το 1999. Μαζί με τους διάσημους Βούδες του Μπαμιγιάν, υπάρχουν δύο αρχιτεκτονικές δημιουργίες που δεν παραλείπουν να διασκεδάσουν τόσο τους βουδιστές όσο και τους μη βουδιστές επισκέπτες.

Υπάρχουν πολύ λιγότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιος δημιούργησε τους Βούδες του Μπαμιγιάν ή τους γλύπτες που τους σκάλισαν. Εν πάση περιπτώσει, αυτές οι σπηλιές έχουν μεγάλη σημασία για τη βουδιστική κοινότητα. Οι δημιουργοί έσκαψαν επίσης μερικές σπηλιές για διαλογισμό και υποχώρηση. Περίπου 700 Αφγανικές οικογένειες που δεν έχουν γη και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την κατάλληλη στέγαση ζουν σε αυτές τις σπηλιές. Αυτές οι οικογένειες έχασαν τη δική τους λόγω επίθεσης των Ταλιμπάν. Είναι ένα από τα πολύτιμα μνημεία που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.

Βούδες του Bamyan

2. Μονή Σπηλαίων Βαρτζιάς, Γεωργία

Η Βάρτζια είναι ένα εκπληκτικό μοναστήρι σπηλαίων που κατοικεί κοντά στην Ασπίντζα ​​στη νότια Γεωργία. Αν είστε θαυμαστής του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, θα το νιώσετε σαν ένα από τα σετ του. Αυτό το υπόγειο μοναστήρι, το σπίτι πολλών μοναχών, χτίστηκε τον 12ο αιώνα, σύμφωνα με τις εντολές της πρώτης γυναίκας που στέφθηκε ποτέ ως βασιλιάς (όχι βασίλισσα!) γνωστή ως Βασιλιάς Ταμάρ.

Έφτιαξε αυτά τα μοναστήρια για να βοηθήσει τον λαό της να αποφύγει την επίθεση των Μογγόλων. Αυτά τα σπήλαια κατασκευάστηκαν κρυφά κάτω από το όρος Erusheli. Η κατασκευή τους δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά η σκληρή δουλειά των ανθρώπων και η αποφασιστικότητα ότι ο πολιτισμός και ο τρόπος ζωής τους δεν έπρεπε να καταστραφούν από τους εισβολείς Μογγόλους το κατέστησαν δυνατό.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 πιο όμορφοι αρχαίοι αιγυπτιακούς ναοί

Μονή Σπηλαίων Vardzia, Γεωργία

3. Uchisar, Καππαδοκία, Τουρκία

Το Uchisar βρίσκεται στο κορυφαίο σημείο της Καππαδοκίας, μόλις 5χλμ. από το Goreme. Στεκόμενος στην κορυφή του Κάστρου Uchisar, μπορεί κανείς να ζήσει το εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής που περικλείει με το όρος Erciyes σε απόσταση. Ο βράχος τρυπήθηκε για να χτιστούν πολλά δωμάτια που μπορούν να μεταφερθούν μεταξύ τους μέσω σκαλοπατιών, τούνελ και περασμάτων. Η Erosion έχει απαγορεύσει την πρόσβαση σε πολλά δωμάτια σε αυτό το πολυεπίπεδο κάστρο. Τα περισσότερα δωμάτια χρησιμοποιούνται πλέον ως περιστεριώνες από τη συλλογή των περιττωμάτων των περιστεριών που λειτουργεί ως εκπληκτικό φυσικό λίπασμα για τους οπωρώνες και τους αμπελώνες.

Uchisar, Καππαδοκία, Τουρκία

4. Kandovan, Osku, Ιράν

Το Kandovan είναι ένα εξαιρετικά παλιό χωριό που βρίσκεται στο Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν του Ιράν. Αυτό το σημαντικό μέρος χτίστηκε πριν από τουλάχιστον 800 χρόνια και σήμερα φιλοξενεί σχεδόν 670 άτομα. Οι ταξιδιώτες συχνά γοητεύονται από την πανοραμική ομορφιά. Πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν από ηφαιστειακά υπολείμματα από ισχυρές εκρήξεις του όρους Σαχάντ πριν από εκατοντάδες χρόνια, τα σπίτια που υπάρχουν εδώ είναι λαξευμένα μέσα σε βράχους. Ναι, αυτό είναι σωστό, τα σπίτια είναι χτισμένα μέσα στα βουνά. Παραδόξως, οι βράχοι κρατούν τα σπίτια δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα.

Kandovan, Osku, Ιράν

5. Σπήλαια Guyaju, Πεκίνο, Κίνα

Τα σπήλαια Guyaju, που κατοικούν σε ένα κλειστό φαράγγι στην Κίνα, απέχουν περίπου 80 χιλιόμετρα από το Πεκίνο. Είναι η μεγαλύτερη τοποθεσία μιας αρχαίας κοινωνίας που κατοικεί σε σπήλαια στην Κίνα. Επισκεπτόμενοι αυτά τα σπήλαια, οι τουρίστες μπορούν να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την ιστορία αυτών των κοινοτήτων. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί και πότε χτίστηκαν αυτές οι σπηλιές. Δεδομένου ότι τα γεγονότα σχετικά με αυτές τις σπηλιές είναι ακόμα άγνωστα, τείνουν να προσθέτουν μια μυστηριώδη γοητεία σε αυτές τις σπηλιές. Μερικές φορές, αναφέρεται ως ο «μεγαλύτερος λαβύρινθος της Κίνας».

Σπήλαια Guyaju, Πεκίνο, Κίνα

6. Ortahisar, Ortahisar Castle, Cappadocia

Το Ortahisar είναι η αποθέωση της αγροτικής ψυχής της Καππαδοκίας. Η πόλη ονομάζεται έτσι, λόγω των ανώμαλων κάστρων της. Κατεβαίνοντας από την κεντρική πλατεία, διακρίνονται σωστά χτισμένοι δρόμοι που συνορεύουν με αξιαγάπητα φθαρμένα ερείπια πέτρινων σπιτιών που οδηγούν σε ένα χάσμα από περιστερώνα. Τα συμπλέγματα σπηλαίων μπορούν να φανούν ενώ κατευθύνεστε προς τα πάνω. Αυτά τα σπήλαια εξακολουθούν να λειτουργούν ως απόθεμα για την προμήθεια εσπεριδοειδών. Παλαιότερα δεν είχε ανακαλυφθεί και αγνοηθεί από τους ταξιδιώτες, ο τουρισμός εδώ αυξάνεται ραγδαία από τα τελευταία χρόνια. Η επίσκεψη στο Ortahisar είναι μια εμπειρία στη ζωή.

Ortahisar, Ortahisar Castle, Καππαδοκία

7. Bandiagara Escarpment, Μάλι

Το Bandiagara Escarpment είναι ένας βράχος που αποτελείται από ψαμμίτη που βρίσκεται στη χώρα Dogon του Μάλι. Έχει ύψος σχεδόν 1.640 πόδια πάνω από τα χαμηλότερα αμμώδη διαμερίσματα στα νότια και έχει μήκος περίπου 100 μίλια. Οι άνθρωποι των Tellem ζούσαν στο γκρεμό μέχρι τον 15ο αιώνα. Υπάρχουν ακόμα πολλά υπολείμματα κατασκευών από την περίοδο Tellem. Προς το παρόν, είναι το σπίτι της κοινότητας Dogon. Έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σημειώνοντάς το ως «ένα εξαιρετικό τοπίο από βράχους και αμμώδη οροπέδια με όμορφη αρχιτεκτονική». Λόγω των γεωλογικών και αρχαιολογικών χαρακτηριστικών της, καθώς και της εθνολογικής της αξίας, η τοποθεσία Bandiagara θεωρείται ένα από τα πιο εκπληκτικά μέρη της Δυτικής Αφρικής.

Bandiagara Escarpment, Μάλι

8. Sassi di Matera, Matera, Basilicata

Η Ματέρα είναι μια πόλη φωλιασμένη σε ένα μικροσκοπικό φαράγγι όπου οι άνθρωποι ζουν για χιλιετίες σε σπηλιές. Το Sassi di Matera είναι βασικά δύο συνοικίες της ιταλικής πόλης Matera, Basilicata. Σύμφωνα με τον Fodor, είναι «ένα από τα πιο μοναδικά τοπία στην Ευρώπη». Έχει κηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1993. Οι Σάσι είναι γνωστό ότι είναι από τους πρώτους ανθρώπινους οικισμούς στην Ιταλία, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι άνθρωποι ζούσαν εδώ από το 7000 π.Χ. Η εντυπωσιακή ομορφιά του προσελκύει χιλιάδες τουρίστες.

Sassi di Matera, Matera, Basilicata

9. Matmata, Τυνησία

Το Matmata, ένα χωριό που βρίσκεται στα νότια της Τυνησίας, είναι κυρίως γνωστό για τις υπόσκαφες κατοικίες του. Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν αρκετές κοινότητες που παραδοσιακά κατοικούν σε σπηλιές για να αποτρέψουν τον εαυτό τους από τη ζέστη, ειδικά αυτές που βρίσκονται σε ζεστά κλίματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Βερβέρους της Matmata. Χτίστηκαν με εκβάθυνση μιας τεράστιας τάφρου στο έδαφος, και στη συνέχεια στις πλευρές του λάκκου, έσκαψαν σπηλιές που χρησιμοποιούνται ως δωμάτια. Πολλές σκηνές ταινίες Star Wars γυρίστηκαν εδώ.

Matmata, Τυνησία

10. Μέσα Βέρντε, Τυνησία

Το Εθνικό Πάρκο Mesa Verde, το οποίο ιδρύθηκε το 1906, έχει σκοπό να προστατεύσει και να ερμηνεύσει την αρχαιολογική κληρονομιά των προγονικών ανθρώπων του Pueblo που έζησαν εδώ για περισσότερα από 700 χρόνια, από το 600 έως το 1300 μ.Χ. Σήμερα, περίπου 5.000 αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων 600 κατοικιών σε γκρεμούς προστατεύονται από το πάρκο. Αυτά είναι ένα από τα πιο όμορφα διατηρημένα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η ομορφιά των 40 μιλίων είναι μια απόλαυση για τους αρχαιολόγους και τους λάτρεις της ιστορίας. Πολλά για τους ανθρώπους του Pubelo μπορούν να εξαχθούν από αυτές τις σπηλιές.

Μέσα Βέρντε, Τυνησία

Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες διάσημες υπόσκαφες κατοικίες στον κόσμο. Παρακαλώ κοινοποιήστε και δημοσιεύστε τα σχόλιά σας.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *