Οι 10 μεγαλύτερες μηχανικές καταστροφές στην ιστορία

Οι εύκολες διαδρομές στη διαμόρφωση του κτιρίου μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο σχεδιασμό. Ο σχεδιασμός είναι η επιστήμη και η καινοτομία που χρησιμοποιούνται για την ικανοποίηση των απαιτήσεων και των αναγκών της κοινωνίας. Αυτά τα αιτήματα περιλαμβάνουν δομές, ιπτάμενες μηχανές, σκάφη και προγραμματισμό Η/Υ. Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της κοινωνίας, η διαμόρφωση πιο σύγχρονης καινοτομίας και θεμελίωσης πρέπει να ανταποκριθεί παραγωγικά και να κοστίσει επιτυχώς. Για να επιτευχθεί αυτό, οι διευθυντές και οι ειδικοί πρέπει να έχουν έναν κοινό τρόπο αντιμετώπισης του προκαθορισμένου αιτήματος εφικτό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εναλλακτικές διαδρομές στη διαμόρφωση του κτιρίου για τη μείωση των εξόδων ανάπτυξης και κατασκευής. Κάθε τόσο, αυτές οι εύκολες διαδρομές μπορούν να προκαλέσουν απρόβλεπτες απογοητεύσεις στο σχέδιο. Εδώ είναι οι 10 μεγαλύτερες μηχανικές καταστροφές στην ιστορία,

Μηχανικές Καταστροφές

1. Τιτανικός (1912)

Το RMS Titanic ήταν μια βρετανική μεταφορά ταξιδιωτών που βυθίστηκε μετά το χτύπημα ενός κομματιού πάγου στο πρώτο της ταξίδι από το Σαουθάμπτον (Ηνωμένο Βασίλειο) στη Νέα Υόρκη, τον Απρίλιο του 1912. θεωρήθηκε ως ανθεκτική. Η καταστροφή σκότωσε περισσότερα από 1.500 άτομα. Όπως και να έχει, ήταν η βύθιση του Τιτανικού μια κτιριακή απογοήτευση; Πολλά στοιχεία προστέθηκαν στην καταστροφή: η εκκένωση ενός μεγάλου τμήματος των σχεδίων προέβλεπε αρχικά το πλοίο και η ταχεία κρουαζιέρα σε μια κλίση σε ένα κομμάτι πάγου.

Σχετικά με την προοπτική του κτιρίου: μερικά μπουλόνια από τα 3 εκατομμύρια μπουλόνια που συγκρατούσαν τον Τιτανικό είχαν ανακτηθεί και δοκιμαστεί πρόσφατα, και παρατηρήθηκε ότι ήταν κατασκευασμένα από χαμηλής ποιότητας σίδηρο, γεγονός που στην πραγματικότητα τα έκανε να καταστραφούν. Αυτό μπορεί να έχει προστεθεί στην περίσταση. Ένα άλλο κτιριακό ελάττωμα ήταν ότι τα 16 στεγανά διαμερίσματα που κρατούσαν το σκάφος πάνω από το νερό, δεν ήταν ανεξάρτητα στερεωμένα, αλλά μάλλον συνδέονταν κοντά στην οροφή. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στο νερό να χυθεί ξεκινώντας από το ένα διαμέρισμα στη συνέχεια στο επόμενο και να βυθίσει το σκάφος.

Τιτανικός
Τιτανικός

Πηγή εικόνας: Wikipedia

2. Πλημμύρες στο φράγμα του Αγίου Φραγκίσκου (1928)

Το φράγμα του Αγίου Φραγκίσκου ήταν ένα συμπαγές φράγμα που λειτούργησε μεταξύ των ετών 1924 και 1926, για να φτιάξει μια αποθήκη νερού για το Λος Άντζελες. Το φράγμα βρισκόταν σε μια χαράδρα περίπου 40 μίλια (64 χλμ.) από την πόλη. Στις 12 Μαρτίου 1928, λίγες μόνο ώρες μετά την αξιολόγηση από τον Αρχιμηχανικό William Mulholland, το φράγμα έσκασε, στέλνοντας ένα τεράστιο κύμα νερού ύψους 120 ποδιών και σκοτώνοντας πάνω από 600 άτομα σε ένα από τα πιο απαίσια αμερικανικά δομικά κτίρια. καταστροφές.

Πλημμύρες στο φράγμα του Αγίου Φραγκίσκου
Πλημμύρες στο φράγμα του Αγίου Φραγκίσκου

Πηγή εικόνας: Wikimedia

3. Καταστροφή Hindenburg (1937)

Μία από τις μεγαλύτερες μηχανικές καταστροφές στην ιστορία, το LZ 129 Hindenburg ήταν ένα γερμανικό ταξιδιωτικό αεροπλάνο που τυλίχθηκε στις φλόγες και χτύπησε κατά την προσπάθειά του να ελλιμενιστεί στο Νιου Τζέρσεϊ. 36 άτομα κλώτσησαν τον κουβά στην καταστροφή που καταγράφηκε. Πολλά χρόνια έρευνας και δοκιμών κατέληξαν σε μια παρόμοια ανάλυση που πρόσφεραν οι πρώτοι Γερμανοί και Αμερικανοί εξεταστές: Ο φορέας ξέσπασε στις φλόγες λόγω ηλεκτροστατικής απελευθέρωσης που άναψε το υδρογόνο που χύθηκε από τα 200 εκατομμύρια λίτρα (7 εκατομμύρια κυβικά πόδια) αερίου υδρογόνου. Η καταστροφή του Χίντενμπουργκ σηματοδότησε το τέλος των μεταφορέων για επαγγελματίες ταξιδιώτες.

Διαβάστε επίσης:Τα 10 χειρότερα αεροπορικά ατυχήματα και περιστατικά στην ιστορία

Η καταστροφή του Χίντεμπουργκ
Η καταστροφή του Χίντεμπουργκ

Πηγή εικόνας: Wikimedia

4. Καταστροφή της γέφυρας Tacoma Narrows (1940)

Η κύρια γέφυρα Tacoma Narrows Bridge ήταν μια κρεμαστή σύνδεση στο Express της Ουάσιγκτον που άνοιξε το 1940 και έπεσε εκείνη τη χρονιά. Την εποχή της ανάπτυξής του, το ικρίωμα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη σύνδεση ανάρτησης στον κόσμο, κατ’ αρχήν σε μήκος εμβέλειας. Η επέκταση ήταν γνωστό ότι κινούνταν κατακόρυφα σε συνθήκες αέρα και στις 7 Νοεμβρίου 1940, κάτω από ανέμους με ταχύτητα 64 km/h, κατέρρευσε. Η κατάρρευση είχε καταγραφεί και είχε αντίκτυπο στην επιστήμη και την οικοδόμηση, ιδιαίτερα στη δόμηση συνδέσεων μέχρι σήμερα. Ο λόγος της απογοήτευσης ήταν ο αεροελαστικός κυματισμός – μια δυναμική αστάθεια μιας ευέλικτης δομής.

Καταστροφή της γέφυρας Tacoma Narrows
Καταστροφή της γέφυρας Tacoma Narrows

Πηγή εικόνας: Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (Flickr)

5. Cleveland East Ohio Gas Explosion (1944)

Στις 20 Οκτωβρίου 1944, μια δεξαμενή χωρητικότητας που περιείχε συμπυκνωμένη αέρια βενζίνη, η οποία κρατούνταν στο έδαφος όπως ήταν βασικά εκείνη την εποχή, άρχισε να χύνεται. Το συμπυκνωμένο αέριο έπεσε στις γραμμές αποχέτευσης, αναμειγνύεται με αέρα και αέριο αποχέτευσης, και ως εκ τούτου έπεσε. Μια εξέλιξη από φλόγες και εκρήξεις σκότωσε 130 άτομα στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Η περίσταση της καταστροφής είχε τεράστια επίδραση στη βιομηχανία εύφλεκτου αερίου, που άρχισε να αποθηκεύει τις δεξαμενές υπόγεια. Είναι μια από τις χειρότερες μηχανικές καταστροφές στην ιστορία.

Έκρηξη αερίου στο Κλίβελαντ Ανατολικό Οχάιο
Έκρηξη αερίου στο Κλίβελαντ Ανατολικό Οχάιο

Πηγή εικόνας: Tim Evanson (Flickr)

6. Hyatt Regency Hotel Walkway Collapse (1981)

Στις 17 Ιουλίου 1981, δύο κάθετα διάδρομοι έπεσαν στο Hyatt Regency στο Κάνσας Σίτι, πέφτοντας στην αίθουσα του καταλύματος. 114 άτομα σφαγιάστηκαν σε αυτό που ήταν τότε η πιο θανατηφόρα κατάρρευση κατασκευής ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο σχέδιο των διαδρόμων εντοπίστηκαν γνήσια ελαττώματα. Οι σχεδιαστές που είχαν επιβεβαιώσει τις τελευταίες απεικονίσεις των διαδρόμων κατηγορήθηκαν για βαριά απροσεξία και ατυχή συμπεριφορά και έχασαν την οικοδομική τους άδεια.

Κατάρρευση Walkway Hotel Hyatt Regency
Κατάρρευση Walkway Hotel Hyatt Regency

Πηγή εικόνας: Wikimedia

7. Διαστημικό λεωφορείο Challenger Debacle (1986)

Στις 28 Ιανουαρίου 1986, το Διαστημικό Λεωφορείο Challenger της NASA έσπασε 73 δευτερόλεπτα μετά την πτήση του, σκοτώνοντας κάθε έναν από τους 7 έτοιμους ταξιδιώτες στο διάστημα. Η εξέταση έδειξε ότι οι βέλτιστες σχεδιαστικές δυνάμεις διέλυσαν το φορτηγό, μετά από μια βασική απογοήτευση που ξεκίνησε με ένα συγκεκριμένο παρέμβυσμα που έσπασε κατά την εκκίνηση. Η όλη περίσταση μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Διαβάστε επίσης: 10 καταστροφές διαστημικού λεωφορείου στην ιστορία

Διαστημικό λεωφορείο Challenger
Διαστημικό λεωφορείο Challenger

8. Καταστροφή του Τσερνομπίλ (1986)

Η καταστροφή του Τσερνομπίλ ήταν μια ατομική ατυχία στο εργοστάσιο ελέγχου του Τσερνομπίλ. Στις 26 Απριλίου 1986, εν μέσω μιας δοκιμής πλαισίων, υπήρξε μια τρομακτική πλημμύρα δύναμης που ξεκίνησε μια σειρά περιπτώσεων που στη συνέχεια προκάλεσαν εκρήξεις και πυρκαγιά, που εκτόξευσαν ραδιενεργά σωματίδια στο περιβάλλον. Τα επικίνδυνα σωματίδια εξαπλώθηκαν σε μια τεράστια περιοχή στην Ευρώπη. Οι επεκτατικές ζώνες εκκενώθηκαν και η γειτονική πόλη Pripyat παραμένει μια πόλη-φανταστική μέχρι σήμερα.

Καταστροφή του Τσερνομπίλ
Καταστροφή του Τσερνομπίλ

Πηγή εικόνας: Wikimedia

9. Ατύχημα Concorde Air France Flight 4590 (2000)

Στις 25 Ιουλίου 2000, ένα ταξίδι Concorde της Air France έσπασε λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Charles de Gaulle κοντά στο Παρίσι, σκοτώνοντας 113 άτομα. Κατά την αναχώρηση, ένα από τα ελαστικά κόπηκε από μια μεταλλική λωρίδα flotsam και jetsam που βρισκόταν στον διάδρομο προσγείωσης και ένα τεράστιο κομμάτι του ραγισμένου ελαστικού χτύπησε το κάτω μέρος του φτερού προκαλώντας μια σειρά περιπτώσεων που τελείωσαν με το ατύχημα.

Η εξέταση έδειξε ότι το Concorde είχε την τάση να προκαλεί καταστροφικές καταστροφές λόγω εκρήξεων ελαστικών, πολύ περισσότερο από ό,τι διαφορετικές ιπτάμενες μηχανές. Ο λόγος ήταν ότι λόγω του σχεδίου του, το Concorde απαιτούσε πολύ υψηλότερη ταχύτητα αέρα και ελαστικών εν μέσω της κίνησης αναχώρησης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο έκρηξης του ελαστικού και διευρύνει τον κίνδυνο για τεράστια ζημιά όταν εκραγεί. Μετά το ατύχημα, έγιναν προσαρμογές στη δομή του αεροπλάνου που κάποτε θεωρούνταν από τα πιο ασφαλή μέρη στον πλανήτη. Το ατύχημα σήμανε το τέρμα του υπερηχητικού αερομεταφορέα και το Concorde, τελικά, παραιτήθηκε 3 χρόνια μετά το γεγονός.

αεροπορικά ατυχήματα και συμβάντα
αεροπορικά ατυχήματα και συμβάντα

10. Διαστημικό λεωφορείο Columbia φιάσκο (2003)

Την 1η Φεβρουαρίου 2003, το Διαστημικό Λεωφορείο Columbia κατέρρευσε εν μέσω της επανεισόδου του στον αέρα της Γης, σφάζοντας ολόκληρη την ομάδα των 7 εξερευνητών του διαστήματος. Η εξέταση έδειξε ότι εν μέσω της αποστολής, ένα κομμάτι προστασίας από αφρό αποκόπηκε από το βαν και χτύπησε το αριστερό φτερό, βλάπτοντας τα πλακάκια που προστατεύουν το λεωφορείο από την ασύλληπτη ζεστασιά που δημιουργείται κατά την επανεισόδου. Κατά την επανείσοδο, αυτά τα πλακάκια έσπασαν, προκαλώντας τη γρήγορη αλυσίδα περιπτώσεων που ολοκληρώθηκαν με τη φθορά του βαν.

Το φιάσκο του διαστημικού λεωφορείου Columbia
Το φιάσκο του διαστημικού λεωφορείου Columbia

Πηγή εικόνας: Wikipedia

Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες μηχανικές καταστροφές στην ιστορία. Δημοσιεύστε τα σχόλιά σας.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *