Οι 10 αρχαιότεροι ναοί στον κόσμο

Ένα ιερό χαρακτηρίζεται γενικά ως δομή που σώζεται για θρησκευτικές ή βαθιές ασκήσεις. Ιερά έχουν δουλέψει ανά τους αιώνες και πολλά νέα. Τα απαρχαιωμένα άδυτα σε αυτήν την υποβάθμιση ούτως ή άλλως συγκεντρώθηκαν χιλιάδες χρόνια πίσω από άτομα των οποίων η θρησκεία και τα πλαίσια αποδοχής δεν επαναλαμβάνονται πλέον. Αυτές οι κατασκευές είναι από τις πιο έμπειρες τεχνητές κατασκευές που βρέθηκαν στη γη. Συμπληρώνουν ως δήλωση προς τα θεϊκά όντα και τους θεούς των κοινωνιών και των πολιτικών ιδρυμάτων που έχουν περάσει προ πολλού. Ανοίξτε τις εισόδους τους με συνέπεια. Εδώ είναι η λίστα με τους 10 αρχαιότερους ναούς στον κόσμο,

1. Στόουνχεντζ

Ξεχωρίζει από τις πιο γνωστές τοποθεσίες στον πλανήτη, το Stonehenge είναι κατασκευασμένο από χωματουργικές εργασίες που περιλαμβάνουν τεράστιες όρθιες πέτρες στη νοτιοδυτική Αγγλία. Το Στόουνχεντζ δημιουργήθηκε από μια κουλτούρα που δεν άφησε κανένα σύνθετο δίσκο, ένας τόσο μεγάλος αριθμός τμημάτων του Στόουνχεντζ μένει αντικείμενο συζήτησης. Η απόδειξη δείχνει ότι το αξιοσημείωτο πέτρινο ορόσημο υψώθηκε γύρω στο 2500 π.Χ., ενώ η τελευταία γνωστή ανάπτυξη στο Στόουνχεντζ ήταν γύρω στο 1600 π.Χ.

Οι ογκώδεις πέτρες μπορεί να προέρχονται από ένα λατομείο, περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) βόρεια του Stonehenge στο Marlborough Downs. Δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα ποιος λόγος ήταν το Στόουνχεντζ, ωστόσο, πολλοί ερευνητές δέχονται ότι το ορόσημο χρησιμοποιήθηκε ως επιβλητικό ή θρησκευτικό επίκεντρο. Σήμερα, είναι ένας διάσημος στόχος παραθεριστών στην Αγγλία και οι επισκέψεις στο Στόουνχεντζ είναι προσβάσιμες από μερικές αγγλικές αστικές κοινότητες.

Διαβάστε επίσης: Top 10 αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ξαναέγραψαν την ιστορία

Stonehenge, Αγγλία

2. Ναός Λούξορ

Ο ναός του Λούξορ βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Νείλου στην παλιά πόλη της Θήβας και ιδρύθηκε το 1400 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου. Το ιερό ήταν αφιερωμένο στα τρία αιγυπτιακά θεϊκά όντα Amun, Mut και Chons. Αυτό το παλιό ιερό ήταν το επίκεντρο του εορτασμού του Οπέτ, της σημαντικότερης γιορτής της Θήβας.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας γιορτής, τα αγάλματα των τριών Θεών συνοδεύονταν από το Καρνάκ στο ιερό του Λούξορ κατά μήκος του δρόμου των σφίγγων που συνδέουν τα 2 ιερά. Ο εορτασμός συνεχίστηκε 11 ημέρες κατά τη διάρκεια της δέκατης όγδοης δυναστείας, ωστόσο είχε εξελιχθεί σε 27 ημέρες από τη βασιλεία του Ραμσή Γ’ στην Εικοστή Δυναστεία. Δεν είναι πλέον ένας λειτουργικός θρησκευτικός χώρος, οι περιστάσεις στο Λούξορ είναι πολύ διάσημες με τους επισκέπτες αυτές τις μέρες.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 μεγαλύτεροι μονόλιθοι στον κόσμο

Αρχαία Αίγυπτος

3. Ναός Χατσεψούτ

Το Νεκροταφείο του Χατσεψούτ, που κυβέρνησε την Αίγυπτο περίπου από το 1479 π.Χ. μέχρι τον θάνατό της το 1458 π.Χ., είναι τοποθετημένο κάτω από τις μπλόφες στο Deir el Bahari στη δυτική όχθη του Νείλου. Πρόκειται για μια δομή με κιονοστοιχία, η οποία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τον Σενεμούτ, τον επιφανή μοντελιστή του Χατσεψούτ, για να υπηρετήσει για τους μετά θάνατον σεβασμούς της και για να σεβαστεί το θαύμα του Αμούν. Το ιερό είναι ενσωματωμένο με μια όψη μπλόφα που ανεβαίνει μυτερά πάνω από αυτό και αποτελείται από αίθρια τριών επιπέδων που έχουν ύψος 30 μέτρα (97 πόδια). Αυτές οι βεράντες συνδέονται με μεγάλες κλίσεις που κάποτε περικλείονταν από θερμοκήπια.

Διαβάστε επίσης:Οι 10 πιο όμορφοι αρχαίοι αιγυπτιακούς ναοί

Αρχαία Αίγυπτος

4. Υπόγειο

Το Hypogeum στη Μάλτα είναι το κύριο αρχαίο υπόγειο ιερό στον πλανήτη. Το ιερό αποτελείται από διαδρόμους, θαλάμους και τμήματα κομμένα από το κούνημα. Θεωρήθηκε ότι ήταν αρχικά άσυλο, μετατράπηκε σε νεκρόπολη στην αρχαιότητα.

Το συγκρότημα συγκεντρώνεται σε τρεις διαστάσεις – την άνω διάσταση (3600-3300 π.Χ.), την κεντρική διάσταση (3300-3000 π.Χ.) και την κάτω διάσταση (3150 – 2500 π.Χ.). Το πιο βαθύ δωμάτιο στο χαμηλότερο επίπεδο είναι 10,6 μέτρα (35 πόδια) κάτω από το έδαφος. Επιτρέπεται μόνο ένας καθορισμένος αριθμός επισκεπτών και μπορεί να μείνουν 2-3 εβδομάδες για να λάβετε ένα εισιτήριο.

Υπόγειο

5. Ναός Σέτι Ι

Ο Ναός του Σέτι Α είναι το ιερό γραφείου τελετών του Φαραώ Σέτι Α΄ στη δυτική όχθη του Νείλου στην Άβυδο. Το παλιό ιερό χτίστηκε προς το τέλος της διακυβέρνησης του Σέτι και μπορεί να ολοκληρώθηκε από το παιδί του Ραμσή τον Μέγα μετά τον θάνατό του το 1279 π.Χ. Το ιερό ήταν αφιερωμένο στο Σέτι Α’ καθώς και σε διάφορες θεότητες.

Τα ανάγλυφα που αναδύθηκαν σε αυτό το παλιό ιερό είναι πιθανώς τα καλύτερα και τα πιο χοντροκομμένα σε όλη την Αίγυπτο. Το ιερό περιέχει επίσης τον Κατάλογο Βασιλέων της Αβύδου. Πρόκειται για μια διαδοχική σύνοψη πολλών δυναστικών φαραώ της Αιγύπτου από τον Μένες, τον Αιγύπτιο άρχοντα που πιστώθηκε με την καθιέρωση της Πρώτης γραμμής, μέχρι τον Ραμσή Α’, τον πατέρα του Σέτι.

Ναός του Σέτι Ι

6.Hagar Qim and Mnajdra

Το μεγαλιθικό συγκρότημα Hagar Qim βρίσκεται σε έναν γκρεμό στο νότιο άκρο του νησιού της Μάλτας. Τα ιερά Mnajdra είναι περίπου 600 μέτρα πιο κάτω από την μπλόφα. Το Hagar Qim αποτελείται από ένα θεμελιώδες ιερό και τρεις επιπλέον μεγαλιθικές κατασκευές δίπλα του. Το μεγαλύτερο πέτρινο μνημείο στο Hagar Qim έχει ύψος περίπου 7 μέτρα (23 πόδια) και φορτίο περίπου 20 τόνους.

Το Mnajdra αποτελείται από τρία ενωμένα αλλά μη συνδεδεμένα ιερά. Τα πιο καθιερωμένα ιερά εργάστηκαν κάπου στο εύρος του 3600 και 3200 π.Χ. Πολυάριθμες αρχαίες σπάνιες ανακτήθηκαν από το εσωτερικό των ιερών, προτείνοντας ότι αυτά τα παλιά ιερά χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικούς σκοπούς. Αυτές οι κατασκευές δεν χρησιμοποιήθηκαν ως τάφοι αφού δεν βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα.

Hagar Qim και Mnajdra

7. Ναοί Ggantija

Ψηλά σε μια πλαγιά στο νησί Gozo βρίσκεται το αρχαίο συγκρότημα ιερών Ggantija της Λίθινης Εποχής. Χτισμένα από το 3.600-3.000 π.Χ., τα ιερά Ggantija είναι τα πιο ακριβή μιας εξέλιξης μεγαλιθικών ιερών στη Μάλτα, που χρονολογούνται πριν από τις πυραμίδες της Αιγύπτου και το Στόουνχεντζ της Βρετανίας για πάνω από 1.000 χρόνια. Αυτό το μεγαλιθικό ορόσημο είναι σίγουρα δύο ιερά, συναρμολογημένα το ένα δίπλα στο άλλο και εγκλωβισμένα μέσα σε ένα διαχωριστικό ορίου. Οι διάφορες κούκλες και αγάλματα αποδεικνύουν ότι τα ιερά ήταν ίσως η τοποθεσία μιας κλίκας της Γονιμότητας. Τα ιερά στη Μάλτα είναι τα πιο ωριμασμένα καταφύγια στην Ευρώπη. Είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς στον κόσμο.

Ναοί Ggantija

8. Ναός της Αμάδας

Ένας από τους παλαιότερους ναούς στον κόσμο, ο ναός της Amada είναι το πιο ωριμασμένο ιερό στη Νουβία και αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον Αιγύπτιο φαραώ Thutmose III τον δέκατο πέμπτο αιώνα π.Χ. Το ιερό ήταν αφιερωμένο στον Amun και τον Re-Horakhty. Οι αλλαγές και ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκαν από μεταγενέστερους Φαραώ. Ο Ακενατόν είχε το όνομα Αμούν αποδεκατισμένο σε όλο το ιερό, για παράδειγμα, ενώ ο Σέτι Α το είχε αποκαταστήσει για άλλη μια φορά. Παρά το γεγονός ότι το ιερό είναι πολύ μικρό και έχει αποσυνθέσεις εξωτερικά, το εσωτερικό του αναδεικνύει ίσως τα πιο λεπτά ανάγλυφα με λαμπρές και δυναμικές αποχρώσεις.

Ναός της Amada

9. Gobekli Tepe

Εδώ και εκεί που αναφέρεται ως το κύριο ιερό ή το πιο καθιερωμένο καταφύγιο, το Göbekli Tepe είναι ένα άσυλο που βασίζεται σε μια κορυφή στη νοτιοανατολική Τουρκία. Τα σπίτια ή τα ιερά είναι στρογγυλές μεγαλιθικές κατασκευές, ενώ τα διαχωριστικά είναι κατασκευασμένα από ακατέργαστη ξερολιθιά και ενσωματώνουν διάφορα στερεά στηρίγματα από ασβεστόλιθο με χύτευση Τ που έχουν ύψος έως και 3 μέτρα (10 πόδια).

Η τοποθεσία αναπτύχθηκε από συλλέκτες αναζητητών τη δέκατη χιλιετία π.Χ. (!), καθιστώντας την από μια μακρινή λήψη το πιο καθιερωμένο ανθρωπογενές σημείο αγάπης που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Το Göbekli Tepe δεν προέρχεται μόνο πριν από την κεραμική, και τη δημιουργία της σύνθεσης ή του τροχού, ωστόσο χρησιμοποιήθηκε επιπλέον πριν από την έναρξη της κηπουρικής και της κτηνοτροφίας.

Gobekli Tepe

10. Ανάκτορο της Κνωσού

Το Παλάτι της Κνωσού, που βρίσκεται περίπου 5 χλμ. (3 μίλια) νότια του Ηρακλείου, είναι το πιο σημαντικό και πιο γνωστό συγκρότημα μινωικών βασιλικών κατοικιών στην Κρήτη. Η εξαιρετική βασιλική κατοικία κατασκευάστηκε βήμα-βήμα κάπου στο εύρος του 1700 και 1400 π.Χ., με περιστασιακές ανακατασκευές μετά τον αποδεκατισμό μέχρι να συνθλιβεί για τελευταία φορά από τη φλόγα.

Η βασιλική κατοικία περιλάμβανε χώρους διαβίωσης, αίθουσες δεξιώσεων, εργαστήρια, αγιασμένους χώρους και αποθήκες που λειτουργούσαν όλα γύρω από ένα εστιακό τετράγωνο. Η κύρια χωρητικότητα της βασιλικής κατοικίας είναι ακόμη υπό συζήτηση. Θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά ως μια έγκυρη εστίαση, μια θρησκευτική εστίαση — ή και τα δύο, με θρησκευτικό τρόπο. Η Κνωσός συνδέεται επίσης τακτικά με τον θρύλο του Αθηναίου αγίου Θησέα που σφάζει τον Μινώταυρο. Είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς στον κόσμο.

Παλαιότερα Κτίρια

Αυτοί είναι οι παλαιότεροι ναοί στον κόσμο. Δημοσιεύστε τα σχόλιά σας.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *