Οι 10 αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο

Κάθε πόλη σε όλο τον κόσμο κρύβει κάποια μορφή μυστηρίου. Υπάρχουν πολλές πόλεις που κατοικούνται συνεχώς σε όλο τον κόσμο. Όμως, μερικά από αυτά δονούνται στο ρυθμό της συνεχούς ανθρώπινης κατοίκησης όχι μόνο για αιώνες, αλλά για χιλιετίες. Λοιπόν, εδώ είναι η λίστα με τις δέκα αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο,

Οι αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο

1. Φαγιούμ, Αίγυπτος

Το Φαγιούμ είναι μια πόλη στη Μέση Αίγυπτο, η οποία πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη πόλη της Αιγύπτου λόγω της στρατηγικής της θέσης. Το Φαγιούμ ιδρύθηκε γύρω στο 4.000 π.Χ. και το καθιστά μια από τις παλαιότερες πόλεις της Αφρικής. Η πόλη Φαγιούμ βρίσκεται σε μια περιοχή που κάποτε ήταν η αρχαία πόλη της Κροκοδιλόπολης, της οποίας οι κάτοικοι λάτρευαν έναν ιερό κροκόδειλο που ονομαζόταν Πέτσουχος. Σήμερα, το Φαγιούμ είναι μια σπουδαία πόλη που φιλοξενεί πολλά παζάρια, αγορές, τζαμιά και άλλα ενδιαφέροντα μέρη.

Σχετικά: 10 μυστηριώδεις υποβρύχιες πόλεις του αρχαίου κόσμου

Φαγιούμ, Αίγυπτος

Πηγή εικόνας: Wikimedia

2. Δαμασκός, Συρία

Η Δαμασκός, η πρωτεύουσα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, γνωστή στη Συρία ως ash-Sham και ονομάζεται η πόλη του Γιασεμιού. Εκτός από μια από τις παλαιότερες συνεχώς κατοικούμενες πόλεις στον κόσμο, η Δαμασκός είναι επίσης ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο του αραβικού κόσμου. Η Δαμασκός ιδρύθηκε την 3η χιλιετία π.Χ., γεγονός που την καθιστά μια από τις παλαιότερες πόλεις της Μέσης Ανατολής. Σήμερα, είναι μια σπουδαία πόλη γνωστή για τις τόσες πολλές πολιτιστικές επιρροές της, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στοιχείων της ρωμαϊκής και της ελληνικής. Όμως, το Ισλάμ έχει μεγάλη επιρροή, η οποία είναι εμφανής στο Τζαμί των Ομαγιάντ, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα τζαμιά στον κόσμο, που χτίστηκε μεταξύ 705 και 715 μ.Χ.

Μία από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο που πιστεύεται ότι βρίσκεται την 3η χιλιετία π.Χ. Κατά τον Μεσαίωνα, η πόλη ήταν το κέντρο της ακμάζουσας βιοτεχνίας, που ειδικεύεται στα ξίφη και τις δαντέλες. Η πόλη έχει συνολικά 125 μνημεία από διαφορετικές χρονικές περιόδους της ιστορίας. Το πιο όμορφο είναι το Μεγάλο Τζαμί των Ομεγιαδών του 8ου αιώνα που χτίστηκε στη θέση ενός ασσυριακού ιερού.

Σχετικά: Οι 10 μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο ανά πληθυσμό

Δαμασκος Συρια

3. Αθήνα, Ελλάδα

Η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι περισσότερο γνωστή ως η καρδιά της Αρχαίας Ελλάδας λόγω του ισχυρού πολιτισμού και της αυτοκρατορίας της. Η πόλη εξακολουθεί να διαθέτει ορόσημα του 5ου αιώνα π.Χ., όπως η Ακρόπολη, μια ακρόπολη στην κορυφή του λόφου με αρχαία κτίρια, το Μουσείο της Ακρόπολης, μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, διατηρούν γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα και πολλά άλλα από την Αρχαία Ελλάδα. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και φυσικά μια από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο με συνεχή κατοίκηση από το 5.000 π.Χ., που έχει μια γεμάτη ιστορία με ιστορικά πετράδια, που αντιπροσωπεύουν διάφορες αυτοκρατορίες όπως η Ρωμαϊκή, η Βυζαντινή και η Οθωμανική.

Η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο έχει βιώσει όλες τις μορφές διακυβέρνησης, δηλαδή τη μοναρχία, τη δημοκρατία, τον σοσιαλισμό, τον καπιταλισμό, ακόμη και τον κομμουνισμό. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 776 π.Χ. στην Ολυμπία, στην Πελοπόννησο, ωστόσο, η πόλη της Αθήνας έχει τους δικούς της αγώνες που ονομάζονται Παναθηναϊκοί Αγώνες, από το 566 π.Χ. Η πόλη ήταν γνωστή ως η πρώτη γνωστή δημοκρατία. Το σύστημα βασιζόταν στο σύστημα άμεσης δημοκρατίας όπου οι επιλέξιμοι πολίτες ψήφιζαν απευθείας νόμους.

Σχετικό: 10 πιο όμορφες πόλεις στον κόσμο

παλαιότερες πόλεις

4. Rayy, Ιράν

Το Rayy, παλαιότερα μία από τις μεγάλες πόλεις του Ιράν, είναι η αρχαιότερη πόλη της επαρχίας και μία από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο με στοιχεία που υποστηρίζουν το γεγονός ότι οι κάτοικοι χρονολογούνται από το 6.000 π.Χ. Η πόλη ήταν ιερός τόπος στην Avesta, η οποία είναι οι αρχαίες γραφές του Ζωροαστρισμού. Επίσης, η πόλη καταλήφθηκε από Άραβες το 641 μ.Χ. και σχεδόν καταστράφηκε από τους Μογγόλους το 1220. Σήμερα όμως, τα ιστορικά μνημεία που σώζονται περιλαμβάνουν τον Πύργο Tughrul του 12ου αιώνα και τον 5.000 ετών λόφο Cheshmeh Ali, «έναν λόφο με πηγή» και χώρο ανασκαφών όπου ανακαλύφθηκαν αντικείμενα 7.000 ετών.

Σχετικά: Οι 10 πιο επισκέψιμες πόλεις στον κόσμο που πρέπει να επισκεφτείτε

Rayy, Ιράν

Πηγή εικόνας: Ensie & Matthias (Flickr)

5. Ιεριχώ, Παλαιστίνη

Η Ιεριχώ είναι η πόλη που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Ιορδάνη, στην Παλαιστίνη. Πιστεύεται ότι είναι μια από τις παλαιότερες κατοικημένες πόλεις στον κόσμο και επίσης η πόλη με το παλαιότερο γνωστό προστατευτικό τείχος στον κόσμο. Η πόλη διαθέτει επίσης τον παλαιότερο πέτρινο πύργο στον κόσμο, αλλά πρόσφατα, οι ανασκαφές στο Tell Qaramelin της Συρίας ανακάλυψαν πέτρινους πύργους που είναι ακόμη παλαιότεροι. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια περισσότερων από 20 διαδοχικών οικισμών στην Ιεριχώ που χρονολογείται από το 9000 π.Χ.
Μία από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο είναι επίσης γνωστό ότι είναι το παλαιότερο γνωστό προστατευτικό τείχος στον κόσμο. Πιστεύεται επίσης ότι έχει τον παλαιότερο πέτρινο πύργο στον κόσμο, ωστόσο, οι ανασκαφές στο Tell Qaramel στη Συρία ανακάλυψαν πέτρινους πύργους που είναι ακόμη παλαιότεροι. Η πόλη περιγράφεται επίσης στην Εβραϊκή Βίβλο ως η «Πόλη των Φοινίκων».

Διαβάστε επίσης: Οι 10 πιο φοβεροί οβελίσκοι σε όλο τον κόσμο

Ιεριχώ, Παλαιστίνη

Πηγή εικόνας: Wikimedia

6. Βύβλος, Λίβανος

Η Βύβλος είναι ένα αρχαίο φοινικικό λιμάνι της πόλης Gebal, που βρίσκεται στην ακτή της Μεσογείου στον Λίβανο. Η Βύβλος είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο που κατοικούνται συνεχώς για πάνω από 7.000 χρόνια. Όντας μια από τις παλαιότερες φοινικικές πόλεις στον κόσμο, η Βύβλος διαθέτει ερείπια πολλών διαδοχικών πολιτισμών. Επίσης, χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι ένα ιδανικό τουριστικό σημείο γνωστό για τα ψαροταβέρνα, τα υπαίθρια μπαρ και τα υπαίθρια καφέ του. Η πόλη διαθέτει επίσης πολλά ιστορικά κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους που την κάνουν εξαιρετικό προορισμό για τους επισκέπτες.

Αυτή ήταν η πρώτη πόλη που χτίστηκε από τους Φοίνικες και πολλά αιγυπτιακά τεχνουργήματα έχουν βρεθεί γύρω από τη Βύβλο που παρέχουν απόδειξη στους ιστορικούς ότι η πόλη διατηρούσε μια υγιή εμπορική σχέση με την Αίγυπτο. Υπάρχουν πολλά τεχνουργήματα που χρονολογούνται στο 1200 π.Χ. που δείχνει την ύπαρξη αλφαβήτου 22 χαρακτήρων που χρησιμοποιούσαν οι Φοίνικες εκείνη την εποχή.

Σχετικό: 10 πιο όμορφες χαμένες πόλεις

Byblos, Λίβανος

Πηγή εικόνας: Wikimedia

7. Gaziantep, Τουρκία

Το Gaziantep, μια πόλη στο δυτικό τμήμα της Τουρκίας, στη Νοτιοανατολική Ανατολία, είναι η έκτη σε πληθυσμό πόλη της Τουρκίας και μια από τις παλαιότερες συνεχώς κατοικούμενες πόλεις στον κόσμο. Είναι η έκτη σε πληθυσμό πόλη της Τουρκίας και είναι σημαντικό οικονομικό κέντρο για τη Νοτιοανατολική και Ανατολική Τουρκία. Επίσης, η Gaziantep διαθέτει τη μεγαλύτερη οργανωμένη βιομηχανική περιοχή στην Τουρκία και κατέχει την πρώτη θέση σε εξαγωγές και εισαγωγές. Είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς επεξεργασμένων χαλιών στον κόσμο με περισσότερες από 100 εγκαταστάσεις χαλιών στην Οργανωμένη Βιομηχανική Ζώνη Gaziantep.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 πιο όμορφα ρωμαϊκά υδραγωγεία στον κόσμο

Γκαζιαντέπ, Τουρκία

Πηγή εικόνας: Adam Jones (Flickr)

8. Plovdiv, Βουλγαρία

Το Plovdiv στη νότια Βουλγαρία είναι μια αρχαία πόλη χτισμένη γύρω από τους 7 λόφους. Το Plovdiv είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Βουλγαρία και μια μεγάλη ρωμαϊκή πόλη. Η πόλη είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο και διαθέτει πολλά αρχαία ερείπια, όπως ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο και υδραγωγείο, καθώς και οθωμανικά λουτρά. Σήμερα, το Plovdiv είναι ένας διάσημος τουριστικός προορισμός που χρησιμεύει ως πύλη σε πολλά ενδιαφέροντα μέρη.

Μία από τις παλαιότερες πόλεις είναι επίσης γνωστή ως Πόλη των Επτά Λόφων επειδή χτίστηκε σε 7 λόφους γύρω από τον ποταμό Μαρίτσα, ωστόσο, ένας από τους λόφους κατεδαφίστηκε πριν από εκατό χρόνια και τώρα έχουμε μόνο 6 λόφους, αλλά το όνομα είναι ακόμα το ίδιο. Το Plovdiv είναι ένας από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και πολύ προσιτός με ξενοδοχεία και εστιατόρια αρκετά φθηνά.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 πιο επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο

Πλόβντιβ, Βουλγαρία

9. Σιδώνα, Λίβανος

Η Σιδώνα, που μεταφράζεται ως «ψάρεμα» ή «πόλη των ψαράδων», είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου. Βρίσκεται στην ακτή της Μεσογείου, στη Βηρυτό. Η περιοχή της Σιδώνας κατοικήθηκε από το 4.000 π.Χ. Στα χρόνια πριν από τον Χριστιανισμό, η Σιδώνα είχε πολλούς κατακτητές όπως Ασσύριους, Βαβυλώνιους, Αιγύπτιους, Πέρσες, Έλληνες και τέλος Ρωμαίους. Όμως, η αρχαία πόλη της Σιδώνας ακόμη και σήμερα έχει πολλές πολιτιστικές επιρροές, όπως ερείπια φρουρίων, τον ναό του Εσμούν και το Κάστρο της Θάλασσας και πολλά άλλα.

Σιδώνα, Λίβανος

Πηγή εικόνας: Wikimedia

10. Χαλέπι, Συρία

Το Χαλέπι είναι μια πόλη στη Συρία και το πολυπληθέστερο συριακό κυβερνείο. Σήμερα, το Χαλέπι είναι πιθανώς η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Συρία μετά την πρωτεύουσα της Δαμασκού. Επίσης, το Χαλέπι είναι μια από τις παλαιότερες συνεχώς κατοικούμενες πόλεις στον κόσμο, που πιστεύεται ότι κατοικείται από την 6η χιλιετία π.Χ.

Χαλέπι, Συρία

Αυτές είναι οι παλαιότερες πόλεις στον κόσμο. Δημοσιεύστε τα σχόλιά σας.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *