Οι εκδηλώσεις για τις διαστημικές πτήσεις 2019 που δεν θέλετε να χάσετε

Πέρυσι, η NASA προσγείωσε έναν ανιχνευτή στον Άρη, η Κίνα εκτόξευσε ένα διαστημικό σκάφος στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού και εμπορικές εταιρείες διαστημικών πτήσεων όπως η SpaceX και η Virgin Galactic έκαναν σημαντικά βήματα πληρώνοντας έτσι τους επιβάτες στο διάστημα. Το 2018 ήταν αρκετά γεμάτο για διαστημικές πτήσεις, αλλά το επόμενο έτος μπορεί να φαίνεται ακόμη πιο πολυάσχολο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ιστορική πτήση με το πιο μακρινό αντικείμενο που έχει επισκεφτεί ποτέ. Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο αξιοσημείωτα διαστημικά γεγονότα που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 (όλες οι ημερομηνίες εκτόξευσης υπόκεινται σε αλλαγές),

Εκδηλώσεις διαστημικών πτήσεων 2019

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

1. Το διαστημόπλοιο New Horizons της NASA θα πραγματοποιούσε μια πτήση δίπλα στο Ultima Thule

Ο ανιχνευτής New Horizon σχεδιάστηκε για να μελετήσει τον πλανήτη, τον Πλούτωνα. Με τον Πλούτωνα να ανακηρύσσεται ως ο πλανήτης νάνος το 2015, το σκάφος συνέχισε να κινείται με ταχύτητα στη Ζώνη του Κάιπερ. Σε απόσταση περίπου 4 δισεκατομμυρίων μιλίων από τη Γη, το New Horizons με το παρατσούκλι Ultima Thule θα ανοίξει ξανά την 1η Ιανουαρίου και αυτό θα είναι το πιο μακρινό αντικείμενο που έχει επισκεφθεί ποτέ διαστημόπλοιο.

Σχετικό: Γιατί το στέμμα του Ήλιου είναι τόσο καυτό;

2. Η Κίνα θα κάνει την πρώτη προσγείωση στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού

Η Κίνα εκτόξευσε το ρομποτικό της διαστημόπλοιο Chang’s 4 στην πρώτη αποστολή στον κόσμο στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού στις 7 Δεκεμβρίου. Αυτό το ρομποτικό σκάφος αναμένεται να προσγειωθεί ήδη από την 1η Ιανουαρίου εντός της λεκάνης του Νότιου Πόλου-Aitken, ενός από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους κρατήρες πρόσκρουσης του φεγγαριού. Η αποστολή Chang’e 4 είναι ο διάδοχος της ρομποτικής αποστολής Chang’e 5, η οποία έχει σχεδιαστεί για να επιστρέφει σεληνιακά δείγματα στη Γη.

3. Η SpaceX να πραγματοποιήσει μια πρώτη δοκιμαστική πτήση νέας κάψουλας πληρώματος

Η SpaceX αναπτύσσει την κάψουλα Crew Dragon για την αντικατάσταση των διαστημικών λεωφορείων της NASA, τα οποία αποσύρθηκαν το 2011. Το νέο σκάφος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έως και επτά αστροναύτες από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τερματίζοντας την εξάρτηση της NASA από τις ρωσικές κάψουλες Soyuz. Κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμής της στις 17 Ιανουαρίου, η κάψουλα θα εκτοξεύσει έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, θα προσδεθεί στον διαστημικό σταθμό και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Γη, εκτοξευόμενος στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Σχετικό: Το New Horizons της NASA φτάνει στον πιο μακρινό στόχο στην ιστορία

4. Το Ισραήλ θα εκτοξεύσει το πρώτο του σεληνιακό διαστημόπλοιο

Το πρώτο τρίμηνο του 2019, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Τελ Αβίβ με την ονομασία SpaceIL θα εκτοξεύσει ένα σεληνιακό προσεδάφιο 1.322 λιβρών σε έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Μετά από ένα επιτυχημένο ταξίδι δύο μηνών, το σκάφος αναμένεται να προσγειωθεί στο φεγγάρι στις 13 Φεβρουαρίου. Με αυτή την αποστολή, το Ισραήλ θα γίνει το τέταρτο έθνος που προσγειώνει σκάφος στο φεγγάρι, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

5. Η Ινδία εκτοξεύει τη δεύτερη αποστολή της στο φεγγάρι

Στις 31 Ιανουαρίου, η Ινδική Διαστημική Υπηρεσία θα εκτοξεύσει τη δεύτερη σεληνιακή αποστολή της, δηλαδή το Chandrayaan-2. Αυτός ο ρομποτικός τροχιακός, ο δανειστής θα αγγίξει τον σεληνιακό νότιο πόλο και θα μελετήσει την περιεκτικότητα σε ορυκτά του φεγγαριού και την τοπογραφία του. Η Ινδία ξεκίνησε την πρώτη της σεληνιακή αποστολή, Chandrayaan-1, τον Οκτώβριο και αυτή η αποστολή βρήκε στοιχεία πάγου νερού στην επιφάνεια της Σελήνης.

Σχετικά: 10 καταστροφές διαστημικού λεωφορείου στην ιστορία

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

1. Η βρετανική νεοσύστατη εταιρεία OneWeb παρουσίασε το πρώτο σύνολο δορυφόρων για το Διαδίκτυο σε όλη τη Γη

Τον Φεβρουάριο, μια startup με έδρα το Λονδίνο που ονομάζεται OneWeb θα εκτοξεύσει τους πρώτους 10 δορυφόρους, δηλαδή έναν στόλο 600 τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων. Αυτά έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν υπηρεσίες Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας σε κάθε μέρος του κόσμου. Οι δορυφόροι θα εκτοξευθούν με έναν διαστημικό πύραυλο Ariane Soyuz από το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας στη Γαλλική Γουιάνα. Στις 28 Φεβρουαρίου, ένας ρωσικός πύραυλος Soyuz θα απογειωθεί από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν, μεταφέροντας τους αστροναύτες της NASA Nick Hague και Christina Koch και τον Ρώσο κοσμοναύτη Alexey Ovchinin στον ISS. Στη συνέχεια, το πλήρωμα θα ενωθεί με τους τρεις διαστημικούς ιπτάμενους που βρίσκονται ήδη στο σταθμό.

Σχετικά: 10 Καταπληκτικά Αστρονομικά Γεγονότα

ΜΑΡΤΙΟΣ

1. Η Boeing θα πραγματοποιήσει μια πρώτη δοκιμαστική πτήση της κάψουλας CST-100 Starliner

Η Boeing αναπτύσσει μια διαστημική κάψουλα με στόχο την αντικατάσταση του αποσυρμένου στόλου των διαστημικών λεωφορείων της NASA. Τον Μάρτιο του 2019, το CST-100 Starliner της Boeing θα πάρει μια παρθενική πτήση με έναν πύραυλο Atlas V από το Cape Canaveral της Φλόριντα. Η απλήρωτη κάψουλα θα έδενε στον διαστημικό σταθμό και θα εκτοξευθεί πίσω στη Γη. Η Boeing θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές πτήσεις με πλήρωμα του Starliner τον Αύγουστο, εάν αυτή η δοκιμή είναι επιτυχής.

2. Ο πύραυλος Falcon Heavy της SpaceX για να επιστρέψει στο διάστημα

Ο πύραυλος Falcon Heavy της SpaceX ολοκλήρωσε με επιτυχία την παρθενική του εκτόξευση στις 6 Φεβρουαρίου 2018, απογειώνοντας από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα και εκτοξεύοντας ένα Tesla Roadster στο διάστημα. Τώρα, στη δεύτερη πτήση του, που σχεδιάστηκε για το 2019, αυτός ο τεράστιος πύραυλος θα μεταφέρει 25 μεμονωμένα ωφέλιμα φορτία για τον αμερικανικό στρατό και τη NASA και θα περιλαμβάνει επίσης καιτεωρολογικούς δορυφόρους και πείραμα διαστημικής ακτινοβολίας. Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι το Falcon Heavy μπορεί να σηκώσει ένα βαρύτερο ωφέλιμο φορτίο από οποιονδήποτε αμερικανικό πύραυλο από τον ενισχυτή Saturn V της NASA, ο οποίος μετέφερε αστροναύτες του Απόλλωνα στο φεγγάρι τη δεκαετία του 1960 και του ’70.

Σχετικά: 15 εκπληκτικά γεγονότα για τη Γη που μάλλον δεν γνωρίζετε

ΙΟΥΝΙΟΣ

1. Η SpaceX θα ξεκινήσει την πρώτη της δοκιμαστική πτήση με πλήρωμα της κάψουλας Crew Dragon της

Οι αστροναύτες της NASA Doug Hurley και Bob Behnken θα πετάξουν την κάψουλα του Crew Dragon στον διαστημικό σταθμό, εάν η δοκιμαστική πτήση χωρίς πλήρωμα του Crew Dragon του SpaceX είναι επιτυχής. Επίσης, το σκάφος θα επιστρέψει στο διάστημα με δύο διαστημόπλοια. Η αστροναύτης της NASA Anne McClain, ο Καναδός αστροναύτης David Saint-Jacques και ο Ρώσος κοσμοναύτης Oleg Kononenko θα επιστρέψουν στη Γη με την κάψουλα Soyuz τους, προσγειώνοντας στο Καζακστάν τον Ιούνιο του 2019.

Σχετικά: 15 παράξενα και τρελά γεγονότα για τη Σελήνη που θα δυσκολευτείτε να πιστέψετε

ΙΟΥΛΙΟΣ

1. Η Κίνα θα πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμή του επόμενης γενιάς πλήρωμα διαστημόπλοιων

Η Κίνα αναμένεται να δοκιμάσει τον διάδοχο του διαστημικού σκάφους Shenzhou με πλήρωμα στα μέσα του 2019. Για την πρώτη δοκιμαστική πτήση της, η Κίνα θα εκτοξευτεί με έναν πύραυλο Long March 5B χωρίς πλήρωμα. Επί του παρόντος, η Κίνα χρησιμοποιεί το διαστημόπλοιό της Shenzhou για ταξίδια από και προς τη χαμηλή τροχιά της Γης. Επίσης, στις 20 Ιουλίου, θα συμπληρωθούν 50 χρόνια από τότε που ο αστροναύτης Neil Armstrong έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι. Όταν ο Νιλ Άρμστρονγκ κατέβηκε τη σκάλα της σεληνιακής μονάδας του και ανέβηκε στην επιφάνεια του φεγγαριού το 1969, είπε τη φράση που έγινε διάσημη: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».

Ο Άρμστρονγκ και ο συνεργάτης του στο πλήρωμά του Μπαζ Άλντριν εξερεύνησαν την επιφάνεια του φεγγαριού για σχεδόν τρεις ώρες πριν επιστρέψουν στη σεληνιακή μονάδα τους και επιστρέψουν στο σπίτι. Επίσης, η NASA έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων που θα εορταστούν σε αυτήν την 50η επέτειο.

Σχετικά: 15 Ενδιαφέροντα Διαστημικά Γεγονότα που Μάλλον Δεν Γνωρίζετε

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

1. Η Κίνα θα εκτοξεύσει αποστολή δειγμάτων στο φεγγάρι

Μετά την αποστολή Chang’e 4 στη σεληνιακή μακρινή πλευρά, η Κίνα θα επιχειρήσει μια ακόμη πιο φιλόδοξη σεληνιακή αποστολή προς το τέλος του έτους. Το Chang’e 5 θα περιλαμβάνει ένα προσεδάφιο που έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει δείγματα σεληνιακών πετρωμάτων και εδάφους και να τα επιστρέφει στη Γη. Εάν πετύχει, θα είναι η πρώτη φορά που υλικά από το φεγγάρι θα έχουν επιστραφεί στη Γη από το 1976.

Αυτά είναι τα γεγονότα διαστημικών πτήσεων του 2019 που δεν θέλετε να χάσετε το 2019. Δημοσιεύστε τα σχόλιά σας.

Πηγή: NBC News
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *