Η NASA Juno έπιασε ένα ηφαίστειο να εκρήγνυται στη Σελήνη IO του Δία

Το ηλιακό διαστημόπλοιο Juno της NASA απαθανάτισε νέες εικόνες από το ηφαιστειακό λοφίο στο φεγγάρι Io του Δία. Αυτές οι εικόνες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της 17ης πτήσης του γίγαντα φυσικού αερίου στις 21 Δεκεμβρίου, στις 12:00, 12:15 και 12:20 UTC (08:00, 08:15, 08:20 EDT, 04:00, 04 :15, 04:20 PST), αντίστοιχα. Τέσσερις από την κάμερα του Juno απαθανάτισαν τις εικόνες του φεγγαριού του Jovian Io. Είναι το πιο ηφαιστειακό σώμα σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα, στη 17η πτήση του γίγαντα αερίου της αποστολής. Εκείνη την εποχή, ο IO επρόκειτο να μπει στη σκιά του Δία για να επισκιαστεί πλήρως.

Σχετίζεται με: της NASA Οι New Horizons φτάνουν στο πιο μακρινό Στόχος στην ιστορία

Ανακατασκευασμένη εικόνα που αποκτήθηκε από την JunoCam

Ανακατασκευασμένη εικόνα που αποκτήθηκε από την JunoCam στις 12:20 (UTC) στις 21 Δεκεμβρίου 2018. Πιστώσεις: NASA/SwRI/MSSS

Οι εικόνες δείχνουν το όμορφο φεγγάρι, μισοφωτισμένο με ένα φωτεινό σημείο που φαίνεται λίγο πιο πέρα ​​από τον τερματισμό (το όριο ημέρας-νύχτας). Καθώς ο IO πέρασε στο σκοτάδι της ολικής έκλειψης πίσω από τον Δία, το φως του ήλιου που αντανακλάται από το φεγγάρι Ευρώπη βοήθησε στο να φωτίσει την Ιώ και έτσι το λοφίο της. Ο συγχρονισμός αποδείχθηκε πολύ ευνοϊκός για την ομάδα της αποστολής Juno.

Το πιο φωτεινό χαρακτηριστικό στο Io που φαίνεται στην εικόνα πιστεύεται ότι είναι μια διαπεραστική ακτινοβολία που υπενθυμίζει τον ρόλο αυτού του δορυφόρου στην τροφοδοσία των ζωνών ακτινοβολίας του Δία, ενώ άλλα χαρακτηριστικά δείχνουν τη ροή της δραστηριότητας από αυτά τα ηφαίστεια.

Ο Σκοτ ​​Μπόλτον, ο κύριος ερευνητής της αποστολής Juno και αναπληρωτής αντιπρόεδρος του Τμήματος Διαστημικής Επιστήμης και Μηχανικής του Ινστιτούτου Νοτιοδυτικών Ερευνών, εξήγησε σε ένα δελτίο τύπου του SwRI: «Γνωρίζαμε ότι ανοίγαμε νέους δρόμους με μια πολυφασματική εκστρατεία για να δούμε το Io’s πολική περιοχή, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα ήμασταν τόσο τυχεροί ώστε να δούμε ένα ενεργό ηφαιστειακό λοφίο που εκτοξεύει υλικό από την επιφάνεια του φεγγαριού. Αυτό είναι ένα αρκετά πρωτοχρονιάτικο δώρο που μας δείχνει ότι το Juno έχει την ικανότητα να βλέπει καθαρά τα λοφία». Οι εικόνες μπορούν να οδηγήσουν σε νέες ιδέες για τις αλληλεπιδράσεις του γίγαντα αερίου με τα πέντε φεγγάρια του, προκαλώντας φαινόμενα όπως η ηφαιστειακή δραστηριότητα της Ιο ή το πάγωμα της ατμόσφαιρας του φεγγαριού κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, πρόσθεσε ο Μπόλτον.

Σχετίζεται με: Η NASA Hubble τραβάει την υπέροχη εικόνα του επικού «στεφάνου διακοπών» στο Διάστημα

Οι εικόνες καταγράφηκαν από πολλά όργανα στην επιστημονική σουίτα του ανιχνευτή, συμπεριλαμβανομένης της JunoCam, της Stellar Reference Unit (SRU), του Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) και του Ultraviolet Imaging Spectrograph (UVS). Αυτά τα όργανα μαζί παρατήρησαν την πολική περιοχή της Ιώ για πάνω από μία ώρα και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εμφανίστηκε ένα απροσδόκητο νέφος λάβας. Στις 12:40 UTC (08:40 EDT, 04:40 PST), η Io είχε περάσει εντελώς στη σκιά του Δία και μετά σκοτείνιασε.

Τα ηφαίστεια της Io ανακαλύφθηκαν από το διαστημικό σκάφος Voyager της NASA το έτος 1979. Η βαρυτική αλληλεπίδραση της Io με τον Δία οδηγεί τα ηφαίστεια της Σελήνης, τα οποία με τη σειρά τους εκπέμπουν ομπρελοειδή νέφη αερίου SO2 και παράγουν εκτεταμένα πεδία βασαλτικής λάβας. Οι πρόσφατες εικόνες Io καταγράφηκαν στα μισά της αποστολής, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023. Εκτοξεύτηκε το 2011, το Juno έφτασε στον Δία στις 5 Ιουλίου 2016.

αστρική-αναφορά-μονάδα-sru-io

Εγώμάγος που καταγράφηκε από την κάμερα Juno’s Stellar Reference Unit (SRU) λίγο μετά την έκλειψη της Ιώ από τον Δία στις 12:40:29 (UTC) 21 Δεκεμβρίου 2018. Πιστώσεις: NASA/JPL-Caltech/SwRI

Το διαστημικό σκάφος περιφέρεται γύρω από τον Δία κάθε 53 ημέρες, για να συγκεντρώσει πολλές πληροφορίες για τα σέλας, την ατμόσφαιρα και τη μαγνητόσφαιρά του. Το Juno με ηλιακή ενέργεια διαθέτει οκτώ επιστημονικά όργανα που έχουν σχεδιαστεί για να μελετούν την εσωτερική δομή, την ατμόσφαιρα και τη μαγνητόσφαιρα του Δία.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από το Universe Today
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *