Η NASA ανακαλύπτει έναν σπάνιο εξωπλανήτη 2 φορές το μέγεθος της Γης, μπορεί να φιλοξενεί υγρό νερό;

Οι επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν έναν πλανήτη, διπλάσιο σε μέγεθος από τη Γη, που φιλοξενεί υγρό νερό στην επιφάνειά του. Αυτά τα δεδομένα κυκλοφόρησαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, το οποίο έμεινε από καύσιμα τον Οκτώβριο. Ο πλανήτης, K2-288Bb, βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του αστεριού του, γι’ αυτό πιστεύεται ότι φιλοξενεί υγρό νερό στην επιφάνειά του. Οι επιστήμονες περιέγραψαν το μέγεθός του ως ασυνήθιστο για τον εξωπλανήτη (ο όρος για έναν πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι έξω από το ηλιακό σύστημα). Λίγοι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά κοντά στα αστέρια τους είναι περισσότερο από 1,5 φορές μεγαλύτεροι από τη Γη. Αλλά το K2-288Bb εκτιμάται ότι είναι περίπου 1,9 φορές το μέγεθος της Γης.

Σχετίζεται με: Η TESS ανακαλύπτει τον τρίτο μικρό πλανήτη της έξω από το ηλιακό μας σύστημα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA, ο πλανήτης έχει το μισό μέγεθος του Ποσειδώνα και θα μπορούσε να είναι αέριος ή βραχώδης. Το K2-288Bb, στον αστερισμό του Ταύρου, το Δίκτυο, υπολογίζεται ότι βρίσκεται 226 έτη φωτός μακριά. Αυτός ο νέος πλανήτης περιφέρεται γύρω από το μικρότερο από τα δύο δροσερά αστέρια στο αστρικό σύστημα γνωστό ως K2-288. Το πιο φωτεινό μέγεθος των άστρων, που απέχουν περίπου 5,1 δισεκατομμύρια μίλια, είναι το ένα τρίτο της μάζας του Ήλιου, ενώ το φωτεινότερο από το ένα έως το μισό του Ήλιου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA.

«Είναι μια πολύ συναρπαστική ανακάλυψη λόγω του τρόπου που βρέθηκε, της εύκρατης τροχιάς του και επειδή οι πλανήτες αυτού του μεγέθους φαίνονται να είναι σχετικά ασυνήθιστοι, δήλωσε ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο σε δελτίο τύπου της NASA.

Το Kepler εκτοξεύτηκε στις 7 Μαρτίου 2009. Μετά από εννέα χρόνια λειτουργίας, το καύσιμο του συστήματος ελέγχου αντίδρασης του τηλεσκοπίου εξαντλήθηκε και η NASA το ανακοίνωσε νεκρό στις 30 Οκτωβρίου 2018. Ωστόσο, το τηλεσκόπιο του Kepler είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να ανιχνεύσει ένα άτομο σε μια μικρή πόλη που σβήνει ένα φως βεράντας τη νύχτα από τη θέα του στο διάστημα. Επίσης, έχει ανακαλύψει περισσότερους από 2.600 επιβεβαιωμένους πλανήτες, περίπου 50 από τους οποίους μπορεί να είναι παρόμοιοι με τη Γη ως προς το μέγεθος και τη θερμοκρασία. Τα δεδομένα από το Kepler επέτρεψαν στους επιστήμονες να μελετήσουν εάν ένας πλανήτης έχει μια στερεή επιφάνεια, όπως η Γη, ή μια αέρια, όπως ο Δίας. Επιπλέον, έχει επίσης αυξήσει τις πιθανότητες εύρεσης πλανητών σαν τη Γη που μπορεί να συντηρούν τη ζωή. Δεδομένου ότι το Kepler δεν εργάζεται πλέον για πλανήτες, η NASA σχεδιάζει να εκτοξεύσει ένα νέο διαστημικό τηλεσκόπιο που θα βοηθήσει την έρευνα. Ονομάστηκε ως Transiting Exoplanet Survey Satellite, εν συντομία το TESS έχει σχεδιαστεί για να αναζητά εξωπλανήτες χρησιμοποιώντας τη μέθοδο διέλευσης σε μια περιοχή 400 φορές μεγαλύτερη από αυτή που καλύπτεται από την αποστολή Kepler. Εκτοξεύτηκε στις 18 Απριλίου με κύριο στόχο της αποστολής να ερευνήσει τα φωτεινότερα αστέρια κοντά στη Γη για διερχόμενους εξωπλανήτες σε μια περίοδο δύο ετών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα εξετάσει 200.000 κοντινά αστέρια και θα αναζητήσει βραχώδεις πλανήτες στο μέγεθος της Γης.

Σχετίζεται με: Η NASA Juno έπιασε ένα ηφαίστειο να εκρήγνυται στη Σελήνη IO του Δία

«Μάθαμε από τον Κέπλερ ότι υπάρχουν περισσότεροι πλανήτες παρά αστέρια στον ουρανό μας και τώρα το TESS θα ανοίξει τα μάτια μας στην ποικιλία των πλανητών γύρω από μερικά από τα πιο κοντινά αστέρια», δήλωσε τον Μάρτιο ο Paul Hertz, διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής της NASA. «Το TESS θα ρίξει ένα ευρύτερο δίχτυ από ποτέ για αινιγματικούς κόσμους».

Πηγή: Science Alert
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *