Η υπερθέρμανση των άνω ωκεανών αλλάζει το παγκόσμιο κυματικό κλίμα, καθιστώντας τα κύματα ισχυρότερα, Υπερθέρμανση του πλανήτη;

Ως συνέπεια των συνεχών κλιματικών αλλαγών, η ενέργεια στα κύματα των ωκεανών αυξάνεται με αυξανόμενο ρυθμό. Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι η ενέργεια των κυμάτων των ωκεανών αυξάνεται παγκοσμίως. Επίσης, βρήκαν μια άμεση σχέση μεταξύ της θέρμανσης των ωκεανών και της αύξησης της ενέργειας των κυμάτων.

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ένα ευρύ φάσμα μακροπρόθεσμων τάσεων και προβλέψεων που αποδίδονται σε αυτές τις κλιματικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας και της μείωσης του θαλάσσιου πάγου. Οι αναλύσεις του παγκόσμιου θαλάσσιου κλίματος έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής αύξηση της ταχύτητας του ανέμου και του ύψους των κυμάτων σε εντοπισμένες περιοχές του ωκεανού στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και των δύο ημισφαιρίων. Αυτές οι αυξήσεις ήταν μεγαλύτερες για τις πιο ακραίες τιμές, για παράδειγμα, τα χειμερινά κύματα, παρά για τις μέσες συνθήκες. Ωστόσο, ένα παγκόσμιο σήμα που δείχνει μια συνέπεια της αλλαγής και μια συσχέτιση μεταξύ της τοπικής αύξησης στα ύψη των κυμάτων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη παρέμενε ακόμα απαρατήρητη.

Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε επίσης στην ενέργεια που περιέχεται στα κύματα των ωκεανών που μεταδίδεται από τον άνεμο και στη συνέχεια μετατρέπεται σε κυματική κίνηση. Αυτή η μέτρηση γνωστή ως η κυματική ισχύς αυξάνεται σε άμεση σχέση με την ιστορική θέρμανση της επιφάνειας του ωκεανού.

Επίσης, η υπερθέρμανση των άνω ωκεανών, η οποία αποτελεί μέτρο μιας ανοδικής τάσης στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα μοτίβα του ανέμου παγκοσμίως και αυτό έχει οδηγήσει στην ενίσχυση των κυμάτων των ωκεανών.

«Για πρώτη φορά, εντοπίσαμε ένα παγκόσμιο σήμα της επίδρασης της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο κυματικό κλίμα. Στην πραγματικότητα, η κυματική ισχύς έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά 0,4 τοις εκατό ετησίως από το 1948, και αυτή η αύξηση σχετίζεται με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας, τόσο παγκοσμίως όσο και σε περιοχές των ωκεανών», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Borja G. Reguero, ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σάντα Κρουζ.

Η κλιματική αλλαγή τροποποιεί τους ωκεανούς με διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην κυκλοφορία της ωκεάνιας-ατμόσφαιρας και της θέρμανσης του νερού, δήλωσε ο Inigo J. Losada, διευθυντής έρευνας στο Environmental Hydraulics Institute στο Πανεπιστήμιο της Cantabria (IHCantabria), όπου αναπτύχθηκε η μελέτη. ”

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η παγκόσμια κυματική ισχύς μπορεί να είναι ένας δυνητικά πολύτιμος δείκτης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, παρόμοια με τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, την παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας ή την παγκόσμια επιφάνεια της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας», πρόσθεσε ο Losada.

Η ενέργεια των κυμάτων των ωκεανών που ανταποκρίνονται στην υπερθέρμανση των ωκεανών έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις παράκτιες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των παράκτιων πόλεων και των μικρών νησιωτικών κρατών. Ωστόσο, η δράση των κυμάτων είναι ένας από τους κύριους μοχλούς της παράκτιας αλλαγής και των πλημμυρών, επειδή καθώς αυξάνεται η ενέργεια των κυμάτων, η επίδρασή της τείνει να γίνεται πιο βαθιά. Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης μια μακροπρόθεσμη τάση αύξησης της κυματικής ενέργειας. Οι επιπτώσεις αυτής της αύξησης είναι ιδιαίτερα εμφανείς κατά τις πιο ενεργητικές περιόδους καταιγίδων, όπως μαρτυρούν διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, αυτό που συνέβη στον Βόρειο Ατλαντικό τον χειμώνα του 2013-14 επηρέασε τη δυτική ακτή της Ευρώπης. Επίσης, η καταστροφική περίοδος των τυφώνων του 2017 στην Καραϊβική πρόσφερε μια σκληρή υπενθύμιση της καταστροφικής δύναμης και των οικονομικών επιπτώσεων των παράκτιων καταιγίδων.

Πηγή: Science Daily
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *