Εκατομμύρια νεκρά ψάρια προκαλούν περιβαλλοντική δυσοσμία στην Αυστραλία

Με τις αμμώδεις ακτές, τα βαθιά νερά και τις σκιώδεις κόκκινες τσίχλες, η λίμνη Meran στο ηλιόλουστο Loddon-Mallee της Βικτώριας στην Αυστραλία είναι ένα υπέροχο μέρος για κολύμπι και ψάρεμα για τους επισκέπτες. Όμως, το Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, δεκάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στις καταπράσινες παραλίες της λίμνης. Είναι θέμα μεγάλης ανησυχίας το γεγονός ότι έως και ένα εκατομμύριο ψάρια πεθαίνουν κατά μήκος των όχθεων ενός μεγάλου συστήματος ποταμών στην ανατολική Αυστραλία που πλήττεται από την ξηρασία. Οι αρχές προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι αυτά τα σάπια ψάρια πρέπει να απομακρυνθούν «επειγόντως» από τον ποταμό Ντάρλινγκ της Αυστραλίας, καθώς υπάρχει πιθανότητα περισσότερων θανάτων.

Οι όχθες των ποταμών Murray-Darling έχουν πυκνώσει με σάπια ψάρια και οι αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός είναι πιθανό να πλησιάσει το ένα εκατομμύριο. Επίσης, η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει προειδοποιήσει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που προβλέπονται για αυτήν την εβδομάδα θα μπορούσαν να κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη από πριν. Η παρουσία συνθηκών χαμηλού νερού και η ζέστη έχουν επίσης ενθαρρύνει την άνθηση φυκιών που λιμοκτονούν τα ψάρια από οξυγόνο και παράγουν τοξίνες.

Νεκρά ψάρια

Συντελεστές εικόνας: NICK MOIR (Μέρες μετά τη θανάτωση ενός μαζικού ψαριού στον ποταμό Darling στο Menindee, εκατοντάδες πτώματα παραμένουν, βρωμάνε και σαπίζουν)

«Περιμένουμε να δούμε περισσότερα σκοτώματα ψαριών σε περιοχές της Άπω Δύσης και των Βόρειων Τέιμπλλαντς αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός Niall Blair.

Αυτή η ανησυχητική κατάσταση έχει γίνει ένα εθνικό ζήτημα που πυροδοτεί οργισμένους ισχυρισμούς για την αιτία και χρειάζεται αντίθετο την ενδέκατη ώρα.

«Είναι ένα καταστροφικό οικολογικό γεγονός», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον τη Δευτέρα, δείχνοντας αποκαλυπτικές σκηνές. «Η καθαρή οπτική εικόνα αυτού είναι τρομερά αναστατωτική», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η κυβέρνηση του Μόρισον κατηγόρησε τους θανάτους των ψαριών στην ξηρασία και υπερασπίστηκε τις πολιτικές που ορισμένοι ντόπιοι λένε ότι έχουν προκαλέσει συστημική εξάντληση και ρύπανση του ποταμού συστήματος.
«Υπάρχει ξηρασία και αυτή είναι μια από τις συνέπειες της ξηρασίας. Υπάρχουν πολλά και η εστίασή μου στην ξηρασία δεν έχει μετατοπιστεί ούτε μια ίντσα», είπε ο Morrison.

Αλλά εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προειδοποιούν τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί κατά την εξόρυξη τεράστιων ποσοτήτων νερού χωρίς έλεγχο για άρδευση ή άλλες χρήσεις, μειώνοντας τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Τα νεκρά ψάρια και τα ποτάμια που πεθαίνουν δεν είναι λόγω της ξηρασίας, είναι επειδή εξάγουμε πάρα πολύ νερό από το ποτάμι μας», δήλωσε ο John Williams, ειδικός στην οικονομία του νερού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπιλ Σόρτεν κάλεσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια «ομάδα εργασίας έκτακτης ανάγκης» για να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

«Δεν μπορείτε να αγνοήσετε ένα εκατομμύριο νεκρά ψάρια, αυτή είναι μια συγκλονιστική εξέλιξη», είπε ο Shorten.

Σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό επιστήμονα, Stuart Khan, «Τα νεκρά ψάρια πρέπει να συλλεχθούν εντός των ημερών προτού βυθιστούν στον πυθμένα του ποταμού και καταστεί σχεδόν αδύνατο να ανασυρθούν.
Εάν παραμείνουν στο νερό, τότε τα βακτήρια που γλεντούν με τα πτώματα θα πολλαπλασιαστούν και θα κλέψουν το νερό από το οξυγόνο. Εν τω μεταξύ, τα ψάρια σε αποσύνθεση θα απελευθερώσουν χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια άνθιση φυκιών που τελικά πυροδότησε αυτό το μαζικό θάνατο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

«Τα νεκρά ψάρια είναι εξαιρετικά λιπάσματα, απελευθερώνουν άζωτο και φώσφορο και αυτό είναι που προκαλεί την ανάπτυξη φυκιών», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Προτεινόμενη εικόνα: Η ξηρασία έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατομμυρίων ψαριών στην Αυστραλία AFP/JOE RAEDLE

Πηγή: Stuff
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *