Γιατί το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι τόσο σημαντικό; & Γιατί πρέπει να νοιαζόμαστε;

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου που είναι επίσης γνωστό ως Αμαζονία ή Ζούγκλα του Αμαζονίου που καλύπτει περίπου το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης του Αμαζονίου της Νότιας Αμερικής. Σύμφωνα με τη Wikipedia, η περιοχή εκτείνεται από 7.000.000 km2 (2.700.000 τετραγωνικά μίλια) από τα οποία 5.500.000 km2 (2.100.000 τετραγωνικά μίλια) καλύπτονται από το τροπικό δάσος. Οι περιοχές περιλαμβάνουν τα εδάφη εννέα χωρών από τις οποίες διέρχεται το amazon. Το τροπικό δάσος της Αμαζόνας δημιουργεί τον δικό του καιρό και επηρεάζει τα κλίματα σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, το δάσος απειλείται σοβαρά λόγω της αποψίλωσης των δασών και των πυρκαγιών που συμβαίνουν σε διάφορα μέρη των δασών.

Διαβάστε επίσης: Τα 15 πιο επικίνδυνα ζώα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου

Περίπου το 60% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου βρίσκεται κάτω από τη Βραζιλία, ακολουθούμενο από το Περού που είναι 13% και στη συνέχεια η Κολομβία με 10%. Το υπόλοιπο δάσος κατανέμεται μεταξύ της Βενεζουέλας, του Ισημερινού, της Βολιβίας, της Γουιάνας, του Σουρινάμ και της Γαλλικής Γουιάνας. Επί του παρόντος, οι πυρκαγιές του Αμαζονίου γύρω από διάφορα μέρη του δάσους είναι μια σημαντική ανησυχία του κόσμου. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες της Βραζιλίας δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές και ο στρατός έχει αναπτυχθεί. Τα άλλα έθνη έρχονται επίσης για τη βοήθεια της Βραζιλίας για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Τώρα, επιτρέψτε μου να σας πω γιατί αυτά τα δάση είναι τόσο σημαντικά ή γιατί χρειαζόμαστε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου;

1. Άγρια Ζωή του Αμαζονίου

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι επίσης γνωστό ως «πνεύμονες της γης» επειδή απορροφούν τη μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ξηρά και εκπέμπουν οξυγόνο. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι επίσης ένας τόπος πολλών ειδών ζώων και άγριας ζωής που ευδοκιμούν σε διάφορα μέρη των δασών. Το δάσος φιλοξενεί περίπου το 10 τοις εκατό των ειδών του κόσμου όπου μπορείτε να δείτε περίπου 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων, 1.300 είδη πουλιών, 3.000 είδη ψαριών και περίπου 430 είδη θηλαστικών. Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από το National Geographic. Κάθε είδος έχει έναν ρόλο στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου που βοηθά το δάσος να επιβιώσει, ωστόσο, ο ρυθμός αποψίλωσης και εκκαθάρισης της γης για γεωργία και άλλοι λόγοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις κρατικές υπηρεσίες για την προστασία των «πνεύμονες της γης».

Διαβάστε επίσης:7 απλές συμβουλές για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων για βιώσιμα ταξίδια

Γιγαντιαία Σαρανταποδαρούσα του Αμαζονίου

Διαβάστε επίσης: Τα 10 κορυφαία διαφανή ζώα στον πλανήτη Γη

2. Amazon Plant Life

Πιστεύεται ότι τα τροπικά δάση του Αμαζονίου περιέχουν 40.000 είδη φυτών και πολλά από αυτά έχουν σημαντικές ιατρικές χρήσεις ή βρίσκονται στα τρόφιμα που τρώμε. Τα προϊόντα όπως η βανίλια, η σοκολάτα, το πιπέρι, ο καφές και η κανέλα υπάρχουν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Το τροπικό δάσος φιλοξενεί επίσης τα καουτσούκ που παράγουν κολλώδη, λευκό χυμό λατέξ που συγκρατεί τον πλανήτη μας ενωμένο. Αυτά τα φυτικά είδη παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του οικοσυστήματος. Όταν αυτά τα φυτά φωτοσυνθέτουν, συνήθιζαν να δημιουργούν τον δικό τους καιρό με τη διαδικασία που είναι γνωστή ως διαπνοή και στη συνέχεια τα φυτά απελευθερώνουν υδρατμούς από τους πόρους κατά μήκος της κάτω πλευράς των φύλλων τους. Αυτή η υγρασία συντηρεί τη ζωή σπέρνοντας πυκνές ζώνες νεφών που κρατούν το νερό κλειδωμένο στο καταπράσινο δάσος και ρέουν σε ένα ποτάμι που τροφοδοτεί τις κοινότητες κατάντη.

Όμορφα δάση

Διαβάστε επίσης: Τα 10 κορυφαία υδρόβια ζώα με υπερδυνάμεις που εκνευρίζουν το μυαλό

3. Ποταμός Αμαζόνιος

Ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο, μετά τον ποταμό Νείλο με συνολική απόσταση 6.400 KM (3.976 MILES). Το τροπικό δάσος έχει το υψηλότερο ποσοστό βροχόπτωσης στον κόσμο με περισσότερα από 3.700 κυβικά μίλια βρόχινου νερού να πέφτουν από τον ουρανό κάθε χρόνο. Η βιοποικιλότητα του τροπικού δάσους είναι πολύ πλούσια και ο ποταμός παρέχει ζωή σε πολλά είδη, όπως το πιράνχας με κόκκινη κοιλιά, τηγανίτες, ταυροκαρχαρίες, τους μαύρους κροκόδειλους καϊμάν και το απειλούμενο με εξαφάνιση ροζ δελφίνι του ποταμού. Περίπου το 6% του παγκόσμιου οξυγόνου παράγεται από την Amazon.

Ο μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο

Τώρα, ο ρυθμός με τον οποίο τα δέντρα υλοτομούνται και το δάσος καίγεται, θα στείλει την τεράστια ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα και υπάρχουν λίγες έρευνες που δείχνουν ότι αυτά τα δάση εκπέμπουν τώρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι απορροφούν. Τώρα, νομίζω ότι θα καταλάβετε τη σημασία των τροπικών δασών του Αμαζονίου και όλοι θα πρέπει να εργαστούμε για να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα για να σώσουμε τα τροπικά δάση.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *