Γεγονότα για το μεγαλύτερο υποβρύχιο σπήλαιο του κόσμου

Η Ομάδα Υποβρύχιας Εξερεύνησης του Great Maya Aquifer Project (GAM) ανακάλυψε το μεγαλύτερο υποβρύχιο σπήλαιο που είναι περίπου 215 μίλια εξερευνώντας τη σύνδεση μεταξύ δύο από τα πιο εκτεταμένα συστήματα σπηλαίων στη Γη που είναι το Sac Actun και το Dos Ojos, και τα δύο στο Μεξικό. Χερσόνησος Γιουκατάν.

Σύμφωνα με τον εξερευνητή του National Geographic, Guillermo de Anda, και διευθυντή του GAM, «Αυτό το απέραντο σπήλαιο αντιπροσωπεύει τον πιο σημαντικό βυθισμένο αρχαιολογικό χώρο στον κόσμο, αφού έχει περισσότερα από εκατό αρχαιολογικά πλαίσια, μεταξύ των οποίων υπάρχουν στοιχεία για τους πρώτους αποίκους της Αμερικής, καθώς και της εξαφανισμένης πανίδας και, φυσικά, του πολιτισμού των Μάγια».

Το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017 με τη βοήθεια του διευθυντή εξερεύνησης της AM Robert Schmittner μαζί με εξειδικευμένους δύτες. Τώρα, έχουν περάσει 14 χρόνια όπου ο Schmittner αναζητά συνδέσεις και προσθέτει νέες χαρτογραφημένες σήραγγες και γκαλερί σε αυτόν τον λαβύρινθο νερού. Επί του παρόντος, το Ox Bel Ha System μήκους 167 μιλίων είναι η μεγαλύτερη υποθαλάσσια σήραγγα που βρίσκεται στα νότια του Tulum, στο Μεξικό.

Το τρίτο μεγαλύτερο είναι το σύστημα Koal Baal που είναι 57 μίλια και το τέταρτο είναι το Dos Ojos System που είναι 52 μίλια. Σύμφωνα με στοιχεία από την Σπηλαιολογική Έρευνα Quintana Roo, υπάρχουν 358 βυθισμένα συστήματα σπηλαίων στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, που αντιπροσωπεύει σχεδόν 870 μίλια πλημμυρισμένων διόδων γλυκού νερού.

Τώρα, το επόμενο βήμα περιλαμβάνει ανάλυση του νερού του συστήματος Sac Actun και μελέτη της βιοποικιλότητας και της διατήρησής του.

Πηγή: National Geographic
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *