Ακόμη και χωρίς αυτιά, τα φυτά μπορούν να «ακούνε» πολύ καλύτερα από όσο νομίζαμε, επιβεβαιώνει η μελέτη

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, τα λουλούδια ακούνε. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα φυτά μπορούν πραγματικά να ακούσουν το βουητό των μελισσών που περνούν και να παράγουν πιο γλυκό νέκταρ ως απάντηση για να δελεάσουν τα ιπτάμενα έντομα. Η ομάδα ανακάλυψε ότι μέσα σε λίγα λεπτά από την ανίχνευση των ηχητικών κυμάτων των κοντινών φτερών της μέλισσας μέσα από πέταλα λουλουδιών, η συγκέντρωση η ζάχαρη στο νέκταρ του φυτού αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 20 τοις εκατό.

Επίσης, τα λουλούδια μπορούν να αφαιρέσουν τον θόρυβο του ανέμου που προέρχεται από το φόντο. Αυτές οι δυνατότητες μπορούν να δώσουν στα φυτά τεράστια πλεονεκτήματα για τη διάδοση της γύρης τους. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ-Αβίβ στο Ισραήλ γράφουν “Τα αποτελέσματά μας τεκμηριώνουν για πρώτη φορά ότι τα φυτά μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα στους ήχους των επικονιαστών με οικολογικά σχετικό τρόπο.”

Πριν από τα πειράματα, ο επιστήμονας κάνει την υπόθεση ότι τα φυτά μπορούν πράγματι να συλλάβουν τους κραδασμούς των ηχητικών κυμάτων και ότι αυτό μπορεί να είναι μέρος του λόγου που τα λουλούδια πολλών φυτών έχουν σχήμα μπολ, για να παγιδεύουν καλύτερα τους ήχους, ωστόσο, μετά εκτελώντας διάφορα πειράματα σε 650 άνθη νυχτολούλουδου, η παραγωγή νέκτορα μετρήθηκε τόσο σε σιωπηλή όσο και σε τρία διαφορετικά επίπεδα συχνότητας. Επίσης, καταγραφή του βουητού που κάνουν οι μέλισσες.

Αργότερα, σε μόλις τρία λεπτά, παρατηρήθηκαν οι αλλαγές του νέκτορα και απελευθερώθηκε ότι η σιωπή και οι ήχοι υψηλής και μεσαίας συχνότητας δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Η ομάδα πραγματοποίησε επίσης ένα πείραμα με φυτά στα οποία αφαιρέθηκαν μερικά πέταλα λουλουδιών και δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στην παραγωγή νέκταρ. Ως εκ τούτου, αποδεικνύεται ότι τα λουλούδια που έχουν τη δουλειά των αυτιών.

Σύμφωνα με τον Lilach Hadany, που είπε στον Ed Yong στο The Atlantic, «Τα φυτά έχουν πολλές αλληλεπιδράσεις με τα ζώα και τα ζώα κάνουν και ακούνε θορύβους», ένας από την ομάδα» «Θα ήταν δυσπροσάρμοστο τα φυτά να μην χρησιμοποιούν τον ήχο για επικοινωνία. Προσπαθήσαμε να κάνουμε σαφείς προβλέψεις για να το δοκιμάσουμε και εκπλαγήκαμε πολύ όταν λειτούργησε».

Όσο περισσότερο ο νέκτορας βγαίνει, τόσο περισσότερες θα είναι οι πιθανότητες για γύρη και επίσης αυξάνει την πιθανότητα τα έντομα να επιστρέψουν στα λουλούδια του ίδιου είδους στο μέλλον, ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι δονήσεις αποκωδικοποιήθηκε και μετατράπηκε σε έναυσμα για την παραγωγή πιο γλυκού νέκταρ, αλλά είναι ένα επιτυχημένο πρώτο βήμα προς τη συμπεριφορά του φυτού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στον διακομιστή προεκτύπωσης bioRxiv.
About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *